Ciasto Owsiano-Cytrynowe

Dzisiaj będzie przepis na bardzo wilgotne i aromatyczne ciacho cytrynowe.  Można jeść je samo, posmarować masłem orzechowym, dżemem, opcji jest dużo. Samo ciasto możemy wykorzystać jako podstawę do kolejenych słodkości. Ja dzisiaj swoje przedstawię Wam je w formie ciacha przełożonego brzoskwiniami, mascarpone i do tego oblanego czekoladą.

Potrzebujemy

ciasto

  • 2 duże cytryny
  • 3 jajka
  • 200g płatków owsianych zblendowanych na mąkę lub inna mąka byle nie kokosowa
  • 80g oleju kokosowego
  • 80g ksylitolu
  • łyżeczkę sody

przełożenie/dekoracja

  • opakowanie mascarpone
  • 1/2 brzoskwini
  • 2 gorzkie czekolady
  • orzeszki ziemne

Przepis

Cytryny myjemy, a następnie w całości gotujemy do miękkości. Białka oddzielamy od żółtek. Kiedy cytryny wystygną blendujemy je z pozostałymi składnikami i delikatnie dojdajemy ubite białka. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 30-40 min w 160stopniach.

I tu mamy wersję podstawową naszego ciasta, ale ja poszłam o krok dalej i kiedy wystygło postanowiłam je przekroić i przełożyć mascarpone, brzoskwinią pokrojona w piórka, oblać rozpuszczoną czekoladą i posypać orzeszkami.

 

Dajcie znać jak wypróbujecie i z czym połączyliście to ciacho;)

Smacznego!

 

Marta Dojlida - parę słów o autorze:

Hej! Mam na imię Marta i postaram się zadbać, żeby Wam w kuchni nie było nudno. Zapraszam Was na mój instagram oh_marta gdzie jest więcej codzienych wpisów z apetycznym fit jedzonkiem;)

Zobacz pozostałe posty tego autora

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *