Deser Kokosowo-Czekoladowy

Wiosna już się u nas rozgościła, przyszedł czas sałateczek, owocowych koktajli i lekkich deserów.

Dzisiejsza moja propozycja zadowoli również  wegan, warunkiem jest zamiana białka na białko roślinne lub słodzik.

Będą nam potrzebne

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka odżywki białkowej
  • 1 łyżka masła migdałowego
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50ml wrzątku
  • trochę orzechów i bakalii do dekoracji

Do warstwy kokosowej możecie dodać malin, wtedy będzie ona delikatnie różowa jak u mnie;)

Przepis

Awokado blendujemy z ksylitolem, masłem orzechowym i kakao, dodając jeszczcze po jednej łyżce stałej i płynnej części mleka kokosowego. Gładki krem wykładamy na dno pucharków.

Resztę mleka kokosowego blendujemy z odżywką. Dodajemy 2 łyżki do rozpuszczonej we wrzątku żelatyny, mieszamy dokładnie, dolewamy z powrotem do mleczka i mieszamy. Wylewamy na warstwę czekoladową, ozdabiamy bakaliami i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

SMACZNEGO!

Marta Dojlida - parę słów o autorze:

Hej! Mam na imię Marta i postaram się zadbać, żeby Wam w kuchni nie było nudno. Zapraszam Was na mój instagram oh_marta gdzie jest więcej codzienych wpisów z apetycznym fit jedzonkiem;) Zobacz pozostałe posty tego autora

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *