Porady dietetyczne dla sportowców i osób odchudzających

Kategorie

Najczęściej czytane

Dietetyka

Leptyna – hormon sytości, czy coś więcej?

Leptyna – hormon sytości, czy coś więcej?

Leptyna niejedno ma imię Czym jest leptyna? Leptyna jest adipokiną, która w znakomitej większości produkowana i wydzielana jest przez adipocyty,
Żywienie w chorobie uchyłkowej jelit grubego

Żywienie w chorobie uchyłkowej jelit grubego

Obraz Elionas2 z Pixabay   Chorobę uchyłkową jelita grubego uznaje się za jedną z chorób cywilizacyjnych i nie bez przyczyny.
Wpływ diety na mikrobiotę jelitową

Wpływ diety na mikrobiotę jelitową

Photo by Rezel Apacionado on Unsplash   Ludzki przewód pokarmowy jest uważany za jeden z najgęściej zaludnionych ekosystemów na naszej
Czy liposomalna witamina C wchłania się lepiej?

Czy liposomalna witamina C wchłania się lepiej?

Obraz asierromero z freepik Popularność witaminy C nie maleje, ostatnio pojawiły się preparaty tzw. liposomalnej witaminy C. Według opisów producentów jest
Spożycie białka, czyli wszystko o poposiłkowej syntezie białek mięśniowych (MPS)

Spożycie białka, czyli wszystko o poposiłkowej syntezie białek mięśniowych (MPS)

Photo by Louis Hansel on Unsplash   Tkanka mięśni szkieletowych znajduje się w stanie ciągłego obrotu z ciągłą i skoordynowaną
Jak poprawić jakość snu?

Jak poprawić jakość snu?

Poprawa jakości snu Z poprzednich artykułów na temat snu: „Niedobory snu. Objawy i skutki.” oraz „Sen, czyli lepsze efekty odchudzania.„,
Najbardziej niedoborowe składniki w diecie

Najbardziej niedoborowe składniki w diecie

Mimo że dieta każdego z nas jest inna, a najbardziej istotne różnice wynikają z doboru produktów, wartości energetycznej, czy rozłożenia
Semaglutyd – rewolucja w leczeniu otyłości?

Semaglutyd – rewolucja w leczeniu otyłości?

Nadwaga i otyłość są jednym z najpowszechniejszych zagrożeń w dzisiejszym świecie. To właśnie następstwa wynikające z nadmiaru masy ciała odpowiadają
Hiperhydracja – potencjalny sposób poprawy wydajności

Hiperhydracja – potencjalny sposób poprawy wydajności

Obrazek wyróżniający: https://unsplash.com/@bdchu614   Nawodnienie organizmu to bardzo istotny element zarówno procesu treningowego jak i samych startów w zawodach. Wykazano,
Morfologia- co z niej możemy się dowiedzieć? Co oznaczają poszczególne skróty na wynikach badań?

Morfologia- co z niej możemy się dowiedzieć? Co oznaczają poszczególne skróty na wynikach badań?

Obraz DCStudio z freepik Jednym z podstawowych i zalecanych do kontrolnego wykonywania badań jest właśnie morfologia. Ma ona na celu kontrolę
Cholesterol i trójglicerydy – jak obniżyć ich poziom?

Cholesterol i trójglicerydy – jak obniżyć ich poziom?

Zaburzenia w obrębie gospodarki lipidowej mają ścisły związek z ryzykiem miażdżycy. Miażdżyca to niebezpieczna i podstępna choroba zapalna, która ma
Przygotowanie motoryczne do sportów zimowych: klucz do bezpiecznej zabawy na stoku

Przygotowanie motoryczne do sportów zimowych: klucz do bezpiecznej zabawy na stoku

Zdjęcie główne: https://www.pexels.com/pl-pl/zdjecie/klimat-przeziebienie-zimny-snieg-6372618/ Wstęp Sporty zimowe, takie jak narciarstwo czy snowboarding, stanowią nie tylko ekscytującą rozrywkę, ale również wymagają solidnego
Dieta rozdzielna – złoty środek na odchudzanie?

Dieta rozdzielna – złoty środek na odchudzanie?

Kilka lat temu w mistycznej Dietlandii utarło się twierdzenie, jakoby niełączenie białek i węglowodanów w jednym posiłku miało nieść ze
Żelazo – podstawy które warto znać, niedobór i profilaktyka

Żelazo – podstawy które warto znać, niedobór i profilaktyka

Nieraz poruszony został temat, jak ważnym jest dostarczanie wraz z dietą niezbędnych mikroelementów, które wpływają na regulację pracy organizmu, a
Efekty treningowe – jak czynniki zewnętrzne i wewnętrzne wpływają na progres

Efekty treningowe – jak czynniki zewnętrzne i wewnętrzne wpływają na progres

Photo by Meghan Holmes on Unsplash   Ćwiczenia, czyli ustrukturyzowana, celowa, powtarzalna aktywność mająca na celu poprawę sprawności fizycznej, stanowi
Dieta i suplementacja w insulinooporności

Dieta i suplementacja w insulinooporności

XXI wiek to niewątpliwie czas wielu chronicznych chorób metabolicznych na czele z otyłością i często towarzyszącą jej cukrzycą typu II.
Matcha – pozytywny wpływ na mózg i zdrowie

Matcha – pozytywny wpływ na mózg i zdrowie

Photo by Phuong Nguyen on Unsplash   Herbata to jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie, ustępuje jedynie wodzie. Matcha
Borelioza – objawy, diagnostyka, leczenie

Borelioza – objawy, diagnostyka, leczenie

  Maj jest miesiącem świadomości o boreliozie, która zaczyna zbierać żniwo. Borelioza (choroba z Lyme) jest najczęściej występującą chorobą odkleszczową
Rola genetyki w budowie masy mięśniowej

Rola genetyki w budowie masy mięśniowej

Predyspozycje genetyczne to silny czynnik predysponujący nas do różnego rodzaju aktywności fizycznych. Część osób od zawsze cechuje się ponad przeciętną
Witamina C i E – zastosowanie antyoksydantów w sporcie

Witamina C i E – zastosowanie antyoksydantów w sporcie

Photo by Diana Polekhina on Unsplash   Regularne ćwiczenia przynoszą wiele udowodnionych korzyści, m.in. zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób takich jak
Nadciśnienie tętnicze 

- przyczyny, objawy, leczenie i dieta

Nadciśnienie tętnicze 

- przyczyny, objawy, leczenie i dieta

Nadciśnienie tętnicze pozostaje najważniejszym czynnikiem ryzyka przedwczesnych zgonów na świecie. Wartość ciśnienia tętniczego ma ścisły związek ze wzrostem ryzyka chorób
Wpływ kakao na mózg i sprawność poznawczą

Wpływ kakao na mózg i sprawność poznawczą

Photo by Jonny Caspari on Unsplash   Zdrowy tryb życia jest niezbędny dla utrzymania prawidłowych funkcji poznawczych zarówno w populacji
Wsparcie zdolności wysiłkowych – czy smak ma znaczenie?

Wsparcie zdolności wysiłkowych – czy smak ma znaczenie?

Odczucie smaku jest ciekawym zagadnieniem, z niektórych względów bardziej skomplikowanym niż mogłoby się wydawać. Smak należy do jednego ze zmysłów
Hipercholesterolemia – diagnostyka i zalecenia żywieniowe

Hipercholesterolemia – diagnostyka i zalecenia żywieniowe

Hipercholesterolemia należy do grupy zaburzeń gospodarki tłuszczowej (lipidowej) w organizmie. Cechuje się podwyższonym powyżej normy stężeniem cholesterolu w osoczu krwi.
Stres a odporność. Czy przewlekły stres może upośledzać funkcjonowanie układu odpornościowego?

Stres a odporność. Czy przewlekły stres może upośledzać funkcjonowanie układu odpornościowego?

Wstęp Przewlekły stres może prowadzić do upośledzenia funkcjonowania wielu układów w organizmie, jednym z nim jest układ odpornościowy. O tym,
Wapń, o czym pamiętać przy suplementacji ?

Wapń, o czym pamiętać przy suplementacji ?

unsplash @pinamessina   Wapń to jeden z ważniejszych pierwiastków dla organizmu ludzkiego. Wpływa ona nie tylko na prawidłową budowę kości
Jak zadbać o zdrową dietę dziecka?

Jak zadbać o zdrową dietę dziecka?

Wiele czynników osobniczych, a także środowiskowych oddziałuje na rozwój dziecka, w tym również na kształtowanie preferencji smakowych. Ważne, aby jak najwcześniej starać się
Gdy Jedzenie staje się wrogiem – Anoreksja

Gdy Jedzenie staje się wrogiem – Anoreksja

CZYM JEST ANOREKSJA? Jadłowstręt Psychiczny (Anorexia Nervosa/Anoreksja) jest jednym z Zaburzeń Odżywiania charakteryzującym się przewlekłą, oraz świadomą restrykcją energii, która
Czy warto stosować posty?

Czy warto stosować posty?

źródło zdjecia: https://www.theladders.com/career-advice/11-lessons-learned-from-4-years-of-intermittent-fasting-the-good-and-bad   Posty były stosowane już od pradawnych lat i występowały/występują w wielu religiach. W ostatnich latach moda
Choroby starcze – sarkopenia i cukrzyca

Choroby starcze – sarkopenia i cukrzyca

Obrazek wyróżniający: https://unsplash.com/@mrthetrain Starzenie się to oczywiście nieodłączny element życia. Jedyną zmienną może być jednak to w jaki stopniu ono
Fałszowanie żywności – czy ma miejsce?

Fałszowanie żywności – czy ma miejsce?

https://pixabay.com/photos/olive-oil-olives-food-oil-natural-968657/   Bezpieczeństwo żywności stanowi fundament zdrowego stylu życia i trwałego rozwoju społeczeństwa. W dzisiejszym świecie, gdzie żywność przemierza długie
Zastosowanie siemienia lnianego / lnu w PCOS

Zastosowanie siemienia lnianego / lnu w PCOS

Nasiona lnu mają wiele korzyści zdrowotnych. Jak się okazuje – mają swój udział w równoważeniu poziomu hormonów – głównie przyczyny
Dieta u seniorów

Dieta u seniorów

źródło zdjęcia: https://pixabay.com/photos/elderly-hands-ring-walking-stick-981400/   Starzenie się organizmu to naturalny proces, który niesie ze sobą różnorodne zmiany, zarówno fizyczne, jak i
Oliwa z oliwek, czyli samo zdrowie

Oliwa z oliwek, czyli samo zdrowie

Wstęp   Oliwa z oliwek, to bezapelacyjnie jeden z najzdrowszych tłuszczów jakie miałem okazję poznać. Jednak, abym odpowiednio potwierdził postawioną
Suplementacja betainą (TMG) – hit czy kit?

Suplementacja betainą (TMG) – hit czy kit?

BETAINA to związek, który w postaci suplementu zbiera coraz większą popularność za sprawą poszerzającej się literatury naukowej, ukazującej jej właściwości
Jelita, czyli drugi mózg – najważniejsze informacje

Jelita, czyli drugi mózg – najważniejsze informacje

Źródło zdjęcia: https://www.bladderandbowel.org/bowel/bowel-resources/how-the-bowel-works/   Jelita w ostatnim czasie stały się głośnym tematem w mediach. Widzimy więc, że ludzie chętnie chcą
Procesy energetyczne w wysiłkach o rożnej intensywności i czasie trwania

Procesy energetyczne w wysiłkach o rożnej intensywności i czasie trwania

Wykonanie jakiegokolwiek ruchu czy pracy wymaga od człowieka wykorzystania energii. Głównym jego nośnikiem w ludzkim ciele jest adenozynotrójfosforan, stanowiący nukleotyd zbudowany
Kroki – dlaczego warto spacerować?

Kroki – dlaczego warto spacerować?

Wiele osób, popularyzuje modę na wykonywanie dużej ilości kroków w ciągu dnia. Nie oznacza to jednak, że dla wszystkich z
Poprawa jakości nasienia – dieta i suplementacja

Poprawa jakości nasienia – dieta i suplementacja

Photo by Deon Black on Unsplash   Niepłodność kliniczną definiuje się jako niemożność zajścia w ciążę po 12 miesiącach współżycia
Ranking EAA – 2024

Ranking EAA – 2024

Jeśli znasz się chociaż trochę na żywieniu, to na pewno wiesz czym są makroskładniki. Jednym z nich, oprócz węglowodanów i