Bikini fitness – nieobiektywny blog Rudej

Dlaczego poruszamy temat bikini fitness na naszym blogu? Czego możecie tu szukać? Co chcielibyście znaleźć? Będzie na pewno szczerze. Dużo opinii, trochę o mnie, o przygotowaniach, nieco więcej o całym świecie fitness. Bikini fitness – niezwykle popularna dyscyplina w ostatnim czasie. Każdego dnia zyskuje sobie zwolenników, jak i przeciwników zapewne. Nowe osoby decydują się na […]

Czytaj dalej…

Wielkie zmiany w RDI (USA) na 2018 rok – czy na lepsze ?

Wielkie zmiany w RDI… o co w tym wszystkim chodzi? Na początek troszeczkę terminologii, żeby każdy dokładnie zrozumiał o czym będzie mowa. ZDS – Zalecane dzienne spożycie, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) pracuje aktualnie nad nowym systemem EAR (estimated average requirements) – przeciętne zapotrzebowanie zaspokajające potrzeby żywieniowe ponad 50% populacji w danej grupie wiekowej RDI (recommended […]

Czytaj dalej…

Kruche Ciastko z Czekoladą

Dzisiejszy przepis na ciasteczka w formie pierożków to właściwie tylko podrzucenie Wam pomysłu na mega chrupiące, dobrze wałkujące się ciasto. Ciasto, z którego zrobicie ciasteczka na słodko, zawiniecie rogaliki np. z makiem, albo nawet zrobicie ciasteczka z wróżbą;)) Potrzebujemy 100g mąki żytniej typ 520 20g mąki kokosowej 20g oleju kokosowego 70ml ciepłej wody 2 łyżki […]

Czytaj dalej…

RANKING 2018 – najbardziej polecane aminokwasy całodzienne

Aminokwasy całodzienne, są to produkty głownie oparte na hydrolizacie białka serwatkowego, czyli są to białka „pocięte” na mniejsze łańcuchy aminokwasowe, zwane peptydami białkowymi. W odróżnieniu od EAA, aminokwasy zawarte w produktach noszących nazwę aminokwasów całodziennych, nie występują w formie wolnych aminokwasów. Zadaniem tego produktu jest dostarczenie szybkostrawnych peptydów białkowych, o pełnym aminogramie, które uzupełnią dietę […]

Czytaj dalej…

Podwójnie Czekoladowe z Migdałami

Nie będę Was długo trzymać w niepewności co jest tym podwójnie czekoladowym czymś z tytułu posta, jak widać na miniaturce mowa tu o ciachach. Podstawa to mąka kokosowa, a polewa/krem na wierzchu to gorzka czekolada z masłem orzechowym, a właściwie migdałowym. Próbowaliście czy tak jak ja długo używaliście tego z orzeszków ziemnych? Zapewniam, że warto;) […]

Czytaj dalej…

Forskolina – magiczna tabletka na odchudzanie?

Gdybym miała wybrać pytanie, które ludzie zadają mi najczęściej, byłoby to zdecydowanie: „Co mogę wziąć, żeby szybciej schudnąć?”. Odpowiadam „weź torbę na trening i jedź zdrowo”. Ale czy o to chodzi rozmówcy? Nie. On chce tabletkę, magiczną kapsułkę, która zrobi to za niego. Takiej, mili Państwo, nie ma. Jeśli już mam w tej sytuacji coś […]

Czytaj dalej…

Oleje zero kalorii – zalety spray 0 kcal – smaż bez wyrzeczeń!

Dieta o zmniejszonej ilości kalorii, zwykle wiąże się z wieloma wyrzeczeniami. Potrawy muszą być przygotowywane bez dodatku tłuszczu, co pogarsza ich smak. Smażenie staje się problemem, ponieważ potrawy przywierają do patelni i nie smakują tak samo dobrze, jak smażone na tłuszczu. Rozwiązaniem tego problemu, jest smażenie na olejach typu 0%. Czym są oleje 0%? Oleje […]

Czytaj dalej…

Kokosowe Pankejki

Baaaaaardzo często widzę, że nie każdy radzi sobie z mąką kokosową, a to się placki rozpadają, a to są za suche itd. Mąką kokosowa jest tłusta, a co za tym idzie nie wsiąka wody tak dobrze jak inne mąki. Żeby dobrze się z nią nam współpracowało potrzebne jest kilka rzeczy. Po pierwsze dobra mąka. Dobra […]

Czytaj dalej…

Magtein – odmłódź swój mózg!

Żyjemy w czasach, w których szukamy wciąż szybszej drogi do osiągnięcia celu. Chcemy być silniejsi, zdrowsi, szybsi, mądrzejsi, ale najlepiej bez wkładu własnego. Dobrze by było, gdyby wymyślono tabletkę o nazwie bigger, stronger, faster. Tylko, że tak się nie da. Można zrobić wiele, aby nasz organizm funkcjonował lepiej, ale nigdy nie bez wysiłku i pracy. […]

Czytaj dalej…

Ciasto Owsiano-Cytrynowe

Dzisiaj będzie przepis na bardzo wilgotne i aromatyczne ciacho cytrynowe.  Można jeść je samo, posmarować masłem orzechowym, dżemem, opcji jest dużo. Samo ciasto możemy wykorzystać jako podstawę do kolejenych słodkości. Ja dzisiaj swoje przedstawię Wam je w formie ciacha przełożonego brzoskwiniami, mascarpone i do tego oblanego czekoladą. Potrzebujemy ciasto 2 duże cytryny 3 jajka 200g […]

Czytaj dalej…

Szybki Czekoladowy Sernik

Był sernik jaglany, teraz czas na prawie tradycyjny. Prawie, bo piec będziemy tylko spód dzięki czemu w jakąś godzinę już będziemy mogli  go zajadać.     Potrzebujemy spód 50g daktyli 50g wrzątku 50g orzeszków ziemnych 100g płatków owsianych 2 jajka masa 750g chudego twarogu 2 gorzkie czekolady łyżkę oleju kokosowego miarkę odżywki o czekoladowym/orzechowym smaku […]

Czytaj dalej…

Czekoladki Schoko Bons

Jakiś czas temu zapytałam na swoim instagramie jakie słodycze mielibyście ochotę zjeść w zdrowszej wersji. I tak dostałam wyzwanie na stworzenie Schoko Bonsów. Ich stworzenie okazało się bardzo proste, a smak i konsystencja naprawdę są blisko tych popularnych czekoladek. Potrzebujemy masa 100g mascarpone 20g odżywki np.BiotechUSA orzechowy 20g orzechów 20g oleju kokosowego polewa gorzka czekolada […]

Czytaj dalej…

Witamina K – K2MK7

Witaminy z grupy K niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu Witamina K jest związkiem, który w organizmie pełni bardzo istotne funkcje. Wpływa na funkcjonowanie wielu układów, jednak najważniejsze jej funkcje to udział w homeostazie wapnia oraz duży wpływ na krzepliwość krwi. Witamina K należy do związków nierozpuszczalnych w wodzie, jest jedną z nielicznych witamin rozpuszczalnych w […]

Czytaj dalej…

Biotyna dla zdrowia i urody

  Wyjątkowa witamina z grupy B Biotyna znana jako witamina B7 lub witamina H. Jej nazwa pochodzi od greckiego bios – życie. Witamina H jest heterocyklicznym związkiem chemicznym z grupy witamin, które rozpuszczalne są w wodzie. Istotną informacją jest, że stanowi ona koenzym różnych enzymów. Biotynę można nazwać także witaminą dla urody. Stan zdrowia łatwo […]

Czytaj dalej…

Kremowe Ciasto z Batata

Jakie powinno być ciasto czekoladowe? Czekoladowe porządnie, a nie lekko kakaowe😀, miękkie albo kremowe, słodkie i najlepiej z czekoladą. Ciasto na które przepis tu macie właśnie takie jest, jest idealne. Wielkie sorry brownie z fasoli o to nowy czeko ulubieniec. Wybaczcie mało fotek z przygotowania, ale micha czeko masy jest mało fotogeniczna;) Potrzebujemy ciasto średni […]

Czytaj dalej…

Jaglany Snickers

Kasza jaglana okazała się hitem przy robieniu fit ciast. Można z niej zrobić wszystko od sernika po tartę, dzisiaj będzie podstawą dla zdrowszej wersji ciasta Snickers. Wersja jest nie tylko zdrowsza, ale i dodatkowo doładowana białkiem. Potrzebujemy spód 100g kaszy jaglanej 30g oleju kokosowego ( Soncone) 50g odżywki białkowej ( BiotechUSA) odżywka najlepiej czekoladowa, orzechowa […]

Czytaj dalej…

Krówki

Dzisiaj zdrowsza wersja tych popularnych cukierków, pamiętajcie jednak, że swoje kalorie i makro to one mają. Jedynie produkty do ich stworzenia są zdrowsze niż te użyte w oryginale;) Potrzebujemy 150g daktyli 100ml wrzątku 100 masła klarowanego 15g chia 15g izolatu np.Biotech USA czekolada-toffi Przepis Daktyle zalewamy wrzątkiem, jak wystygną blendujemy z masłem i izolatem, dodajemy […]

Czytaj dalej…

Koszyczki z Kremem

Dzisiaj mam dla Was szybki deser, który dobrze smakuje i ładnie wygląda. Sama podstawa czyli owsiane koszyczki może być wykorzystana na dużo sposób- również wytrawnie. Potrzebujemy na koszyczki 150g płatków owsianych jajka łyżki oleju kokosowego np. Soncone szczypty ksylitolu na krem opakowanie mascarpone tabliczki gorzkiej czekolady lub kremu proteinowego od XXL Nutrition suszone śliwki (opcjonalnie) […]

Czytaj dalej…

Początki na siłowni

Pragnienie zmienienia swojej sylwetki i długie rozterki nad tym czy pójść na siłownię czy może zacząć ćwiczyć w domu są większości z nas znane. Strach przed brakiem wiedzy na temat odpowiednich dla nas ćwiczeń, milionem osób patrzących na nasz każdy ruch i przed wieloma innymi rzeczami, które mogą nas spotkać na sali siłowni. Myśli, które […]

Czytaj dalej…

Żelki

Kto nie lubi żelek ręka w górę! Tak myślałam;) Tradycyjne żelki to niestety sam cukier dlatego warto zrobic je samemu. Żelki są bardzo prostym do zrobienia deserem, możemy je zrobić ze wszystkiego, a ich „ciągutkowatośc” i „glutowatość” najlepiej dostosować ilością żelatyny.     Potrzebujemy 50g żelatyny lub agaru, chociaż tego drugiego będzie potrzeba troszkę więcej […]

Czytaj dalej…