Kokosowe Pankejki

Baaaaaardzo często widzę, że nie każdy radzi sobie z mąką kokosową, a to się placki rozpadają, a to są za suche itd. Mąką kokosowa jest tłusta, a co za tym idzie nie wsiąka wody tak dobrze jak inne mąki. Żeby dobrze się z nią nam współpracowało potrzebne jest kilka rzeczy. Po pierwsze dobra mąka. Dobra […]

Czytaj dalej…

Magtein – odmłódź swój mózg!

Żyjemy w czasach, w których szukamy wciąż szybszej drogi do osiągnięcia celu. Chcemy być silniejsi, zdrowsi, szybsi, mądrzejsi, ale najlepiej bez wkładu własnego. Dobrze by było, gdyby wymyślono tabletkę o nazwie bigger, stronger, faster. Tylko, że tak się nie da. Można zrobić wiele, aby nasz organizm funkcjonował lepiej, ale nigdy nie bez wysiłku i pracy. […]

Czytaj dalej…

Ciasto Owsiano-Cytrynowe

Dzisiaj będzie przepis na bardzo wilgotne i aromatyczne ciacho cytrynowe.  Można jeść je samo, posmarować masłem orzechowym, dżemem, opcji jest dużo. Samo ciasto możemy wykorzystać jako podstawę do kolejenych słodkości. Ja dzisiaj swoje przedstawię Wam je w formie ciacha przełożonego brzoskwiniami, mascarpone i do tego oblanego czekoladą. Potrzebujemy ciasto 2 duże cytryny 3 jajka 200g […]

Czytaj dalej…

Szybki Czekoladowy Sernik

Był sernik jaglany, teraz czas na prawie tradycyjny. Prawie, bo piec będziemy tylko spód dzięki czemu w jakąś godzinę już będziemy mogli  go zajadać.     Potrzebujemy spód 50g daktyli 50g wrzątku 50g orzeszków ziemnych 100g płatków owsianych 2 jajka masa 750g chudego twarogu 2 gorzkie czekolady łyżkę oleju kokosowego miarkę odżywki o czekoladowym/orzechowym smaku […]

Czytaj dalej…

Czekoladki Schoko Bons

Jakiś czas temu zapytałam na swoim instagramie jakie słodycze mielibyście ochotę zjeść w zdrowszej wersji. I tak dostałam wyzwanie na stworzenie Schoko Bonsów. Ich stworzenie okazało się bardzo proste, a smak i konsystencja naprawdę są blisko tych popularnych czekoladek. Potrzebujemy masa 100g mascarpone 20g odżywki np.BiotechUSA orzechowy 20g orzechów 20g oleju kokosowego polewa gorzka czekolada […]

Czytaj dalej…

Witamina K – K2MK7

Witaminy z grupy K niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu Witamina K jest związkiem, który w organizmie pełni bardzo istotne funkcje. Wpływa na funkcjonowanie wielu układów, jednak najważniejsze jej funkcje to udział w homeostazie wapnia oraz duży wpływ na krzepliwość krwi. Witamina K należy do związków nierozpuszczalnych w wodzie, jest jedną z nielicznych witamin rozpuszczalnych w […]

Czytaj dalej…

Biotyna dla zdrowia i urody

  Wyjątkowa witamina z grupy B Biotyna znana jako witamina B7 lub witamina H. Jej nazwa pochodzi od greckiego bios – życie. Witamina H jest heterocyklicznym związkiem chemicznym z grupy witamin, które rozpuszczalne są w wodzie. Istotną informacją jest, że stanowi ona koenzym różnych enzymów. Biotynę można nazwać także witaminą dla urody. Stan zdrowia łatwo […]

Czytaj dalej…

Kremowe Ciasto z Batata

Jakie powinno być ciasto czekoladowe? Czekoladowe porządnie, a nie lekko kakaowe😀, miękkie albo kremowe, słodkie i najlepiej z czekoladą. Ciasto na które przepis tu macie właśnie takie jest, jest idealne. Wielkie sorry brownie z fasoli o to nowy czeko ulubieniec. Wybaczcie mało fotek z przygotowania, ale micha czeko masy jest mało fotogeniczna;) Potrzebujemy ciasto średni […]

Czytaj dalej…

Jaglany Snickers

Kasza jaglana okazała się hitem przy robieniu fit ciast. Można z niej zrobić wszystko od sernika po tartę, dzisiaj będzie podstawą dla zdrowszej wersji ciasta Snickers. Wersja jest nie tylko zdrowsza, ale i dodatkowo doładowana białkiem. Potrzebujemy spód 100g kaszy jaglanej 30g oleju kokosowego ( Soncone) 50g odżywki białkowej ( BiotechUSA) odżywka najlepiej czekoladowa, orzechowa […]

Czytaj dalej…

Krówki

Dzisiaj zdrowsza wersja tych popularnych cukierków, pamiętajcie jednak, że swoje kalorie i makro to one mają. Jedynie produkty do ich stworzenia są zdrowsze niż te użyte w oryginale;) Potrzebujemy 150g daktyli 100ml wrzątku 100 masła klarowanego 15g chia 15g izolatu np.Biotech USA czekolada-toffi Przepis Daktyle zalewamy wrzątkiem, jak wystygną blendujemy z masłem i izolatem, dodajemy […]

Czytaj dalej…

Koszyczki z Kremem

Dzisiaj mam dla Was szybki deser, który dobrze smakuje i ładnie wygląda. Sama podstawa czyli owsiane koszyczki może być wykorzystana na dużo sposób- również wytrawnie. Potrzebujemy na koszyczki 150g płatków owsianych jajka łyżki oleju kokosowego np. Soncone szczypty ksylitolu na krem opakowanie mascarpone tabliczki gorzkiej czekolady lub kremu proteinowego od XXL Nutrition suszone śliwki (opcjonalnie) […]

Czytaj dalej…

Początki na siłowni

Pragnienie zmienienia swojej sylwetki i długie rozterki nad tym czy pójść na siłownię czy może zacząć ćwiczyć w domu są większości z nas znane. Strach przed brakiem wiedzy na temat odpowiednich dla nas ćwiczeń, milionem osób patrzących na nasz każdy ruch i przed wieloma innymi rzeczami, które mogą nas spotkać na sali siłowni. Myśli, które […]

Czytaj dalej…

Żelki

Kto nie lubi żelek ręka w górę! Tak myślałam;) Tradycyjne żelki to niestety sam cukier dlatego warto zrobic je samemu. Żelki są bardzo prostym do zrobienia deserem, możemy je zrobić ze wszystkiego, a ich „ciągutkowatośc” i „glutowatość” najlepiej dostosować ilością żelatyny.     Potrzebujemy 50g żelatyny lub agaru, chociaż tego drugiego będzie potrzeba troszkę więcej […]

Czytaj dalej…

Szyszki Toffie

Mam nadzieję, że każdy  pamięta smaki cudów z odpustów i festynów, na które rodzice albo babcie zabierali Was jako dziecko. Charakterystyczne twarde obwarzanki na sznurku, lizaki 100% cukier i szyszki. Aj te szyszki, słodkie i przy tym delikatne dzięki dmuchanemu ryżowi. Dzisiaj mam dla Was wersję , która uwierzcie smakuje identycznie, a przy tym jest […]

Czytaj dalej…

Posiłek idealny dla trenujących. Kurczak z ryżem?

Wydaje się, że świadomość ludzi, jeśli chodzi o żywienie, wciąż rośnie. Właśnie. Wydaje się. Mnie pewnie dlatego, że obracam się w takim, a nie innym środowisku. Otaczam się świadomymi sportowcami, trenerami oraz gronem najlepszych dietetyków w kraju. Tymczasem adepci siłowni wciąż żywią się ryżem, piersią z kurczaka i brokułem. Codziennie. Nie zmieniają tego, co jedzą, […]

Czytaj dalej…

Tort z Malinami

Przedstawiam Wam wyjątkowe ciasto, efektowne, proste w wykonaniu, które może spełniać rolę tortu. Kruche żytnie blaty, krem budyniowy i mascarpone, do tego owoce- taka kombincja będzie smakować każdemu. Ciasto możemy porządnie doładować białkiem co jest na pewno dodatkowym atutem.     Potrzebujemy blaty (4-6sztuk) 600g mąki żytniej (im drobniejsza tym lepiej, ja użyłam 580) 100g […]

Czytaj dalej…

L-Teanina – aminokwas niebiałkowy o ciekawych właściwościach

L – teanina jest to aminokwas (aminokwasy to mówiąc kolokwialnie składniki budujące wszystkie białka ustrojowe). Ciekawostką jednak jest, że l – teanina nie jest typowym aminokwasem, gdyż nie wystapuje w białku pokarmowym tylko jak sama nazwa wskazuje – tea, jest naturalnie występuje w liściach zielonej herbaty jako wolny aminokwas (czyli nie wchodzi w skład struktury […]

Czytaj dalej…

Trufle Czekoladowo-Śliwkowe

Z czekoladowych rzeczy to ja najbardziej lubię pizzę ;)) poważnie;) jak na kobietę to słaba ze mnie fanka czekolady, bardziej idę w słono-pikatne smaki, ALE są takie czekoladowe połączenia, którym ja nigdy nie powiem nie. Po pierwsze czekolada i orzechy, po drugie czekolada i mięta, a po trzecie czekolada i suszone śliwki. I dzisiaj właśnie […]

Czytaj dalej…

Sulbutiamina – suplement dla ciała i mózgu

Sulbutiamina – co to takiego? Sulbutiamina czyli pochodna witaminy B1, którą odkryli azjatyccy naukowcy w celu leczenia choroby beri – beri powstałej w wyniki awitaminozy (niedoboru) witaminy B1. Sulbutiamina jest syntetyczną cząsteczką, która zbudowana jest z dwóch tiamin. Takie połączenie pozwoliło na zwiększoną absorpcję witaminy B1. Charakteryzuje się doskonałą rozpuszczalnością w tłuszczach, co pozwala na […]

Czytaj dalej…

10 korzyści olejów MCT

Olej MCT wyróżnia się średnią długością łańcuchów kwasów tłuszczowych. Najważniejszym źródłem takich olejów jest olej kokosowy i (o czym mówi się znacznie rzadziej), olej palmowy. Ze względu na ich wpływ na organizm, zalicza się je do zdrowych, nasyconych kwasów tłuszczowych. W tym artykule przedstawimy najważniejsze zalety olejów MCT. 1 – Oleje tego typu, są stabilnym […]

Czytaj dalej…