Kokosowe Pankejki

Baaaaaardzo często widzę, że nie każdy radzi sobie z mąką kokosową, a to się placki rozpadają, a to są za suche itd. Mąką kokosowa jest tłusta, a co za tym idzie nie wsiąka wody tak dobrze jak inne mąki. Żeby dobrze się z nią nam współpracowało potrzebne jest kilka rzeczy. Po pierwsze dobra mąka. Dobra […]

Czytaj dalej…

Kremowe Ciasto z Batata

Jakie powinno być ciasto czekoladowe? Czekoladowe porządnie, a nie lekko kakaowe😀, miękkie albo kremowe, słodkie i najlepiej z czekoladą. Ciasto na które przepis tu macie właśnie takie jest, jest idealne. Wielkie sorry brownie z fasoli o to nowy czeko ulubieniec. Wybaczcie mało fotek z przygotowania, ale micha czeko masy jest mało fotogeniczna;) Potrzebujemy ciasto średni […]

Czytaj dalej…

Żelki

Kto nie lubi żelek ręka w górę! Tak myślałam;) Tradycyjne żelki to niestety sam cukier dlatego warto zrobic je samemu. Żelki są bardzo prostym do zrobienia deserem, możemy je zrobić ze wszystkiego, a ich „ciągutkowatośc” i „glutowatość” najlepiej dostosować ilością żelatyny.     Potrzebujemy 50g żelatyny lub agaru, chociaż tego drugiego będzie potrzeba troszkę więcej […]

Czytaj dalej…

Szyszki Toffie

Mam nadzieję, że każdy  pamięta smaki cudów z odpustów i festynów, na które rodzice albo babcie zabierali Was jako dziecko. Charakterystyczne twarde obwarzanki na sznurku, lizaki 100% cukier i szyszki. Aj te szyszki, słodkie i przy tym delikatne dzięki dmuchanemu ryżowi. Dzisiaj mam dla Was wersję , która uwierzcie smakuje identycznie, a przy tym jest […]

Czytaj dalej…

Tort z Malinami

Przedstawiam Wam wyjątkowe ciasto, efektowne, proste w wykonaniu, które może spełniać rolę tortu. Kruche żytnie blaty, krem budyniowy i mascarpone, do tego owoce- taka kombincja będzie smakować każdemu. Ciasto możemy porządnie doładować białkiem co jest na pewno dodatkowym atutem.     Potrzebujemy blaty (4-6sztuk) 600g mąki żytniej (im drobniejsza tym lepiej, ja użyłam 580) 100g […]

Czytaj dalej…

Trufle Czekoladowo-Śliwkowe

Z czekoladowych rzeczy to ja najbardziej lubię pizzę ;)) poważnie;) jak na kobietę to słaba ze mnie fanka czekolady, bardziej idę w słono-pikatne smaki, ALE są takie czekoladowe połączenia, którym ja nigdy nie powiem nie. Po pierwsze czekolada i orzechy, po drugie czekolada i mięta, a po trzecie czekolada i suszone śliwki. I dzisiaj właśnie […]

Czytaj dalej…

Ciasto Budyniowo-Kokosowe

Lekka alternatywa dla wszelkich serniczków i kremowych ciast, szybka w robieniu, przyjemna w jedzeniu;) Potrzebujemy warstwa budyniowa 1 waniliowy budyń bez cukru słodzidło mleko około 300ml 2 łyzki masła klarowanego warstwa kokosowa puszka mleka kokosowego słodzidło 20g żelatyny migdały do dekoracji spód 150g daktyli 100ml wrzącej wody 100g płatków owsianych 30g oleju koko Ja jako słodzidła […]

Czytaj dalej…

Batoniki z Wafli Ryżowych

Wafle ryżowe, podstawa diety zaraz za kurczakiem i ryżem każdego wyjadacza siłowni;) taki żarcik;) już dawno dieta ćwiczących przestała być nudna, ale wafle, że łatwo dostępne, dobre do przechowywania i zabrania ze sobą jednak nie tracą na popularności. Dzisiaj pokażę Wam wafle w innej formie, jak kogoś poczęstujecie batonikami z tego przepisu to gwarantuje Wam, […]

Czytaj dalej…

Cieciorkowo Orzechowe Kulki Mocy

Wariacji na temat kulek mocy jest mnóstwo,  ja w dzisiejsze wmieszałam  cieciorkę, dzięki czemu zrobienie kulek jest szybsze niż np. tych z kaszy jaglanej.  Te kuleczki możecie zrobić również z odżywką białkową zamiast rodzynek i słodzidła. Potrzebujemy puszkę cieciorki 100g masła orzechowego banana 50g wiórek garśc rodzynek lub daktyli 15g kakako słodzidło łyżki oleju kokosowego […]

Czytaj dalej…

Ciastka Owsiane z Jabłkiem i Burakiem

Sezon letni ma to do siebie, że po za domem spędzamy więcej czasu niż zwykle, warto mieć wtedy ze sobą coś pożywnego, wartościowego i sycącego. Przepis na ciasteczka owsiane być może jest Wam znany, ale czy z burakiem?;) Potrzebujemy 100g płatków owsianych 100g potarkowanego ugotowanego buraka 100g potarkowanego jabłka 1 jajko po około 30g rodzynek, […]

Czytaj dalej…

Gryczane Pomidorowe Krakersy

Przepis na przekąskę dzisiaj wpada, imprezową, ale i do zabrania ze sobą, żeby mieć co szybko zjeść w ciagu dnia. Oczywiście w przepisie jest skromna porcyjka dla jednej kobietki na środowe popołudnie, ale następnym razem wiem na pewno, że te proporcje przemnożę razy kilka, bo są naprawdę super.     Potrzebujemy 100g mąki gryczanej 15g […]

Czytaj dalej…

Reese’s

  Czekolada i masło orzechowe to połączenie tak idealne jak szynka z serem, albo brzoskwinie w serniku, niby można osobno, ale po co;)) Nie ja pierwsza za te czekoladki się zabrałam, ale ja pierwsza użyłam w nich kremu z XXL-a przez co smakują bardziej słodko i  mlecznie, dla równowagi jest też gorzka czekolada;)   Potrzebujemy […]

Czytaj dalej…

Czekoladowy Sernik Jaglany

Propozycja dla osób unikających nabiału, czyli alternatywna wersja sernika, którego głównym skladnikiem jest kasza jaglana. Tak tak, ja wiem sernik to z sera, więc umówmy się, że kto chce niech nazywa go jagielnik;) Potrzebujemy 150g kaszy jaglanej 50g oleju kokosowego 10g kakako 30g odżywki (można zastąpić słodzikiem) banana Kakako i olej można zastąpić czekoladą gorzką. […]

Czytaj dalej…

Biszkoptowe Ciastka z Galaretką – Delicje

To jest Kochani moje drugie podejście do tych ciasteczek, teraz biszkopcik się udał jak ta lala, ale galaretkę wyiełam jak ciapa i już nie wyszły tak piękne jak w mojej głowie, chociaż i tak myślę, że wyglądają nieźle, a i tak najważniejszy jest smak. Ciasteczka są bardzo BT, i są bardzo smaczne. Potrzebujemy biszkopt 2 […]

Czytaj dalej…

Puszysty Sernik Jogurtowy

Witam Was ponownie! Sernik dzisiaj, puszysty i smaczny jak ten z twarogu, a przy tym lekki i szybki w przyrządzeniu. Nie piekłam do niego spodu, bardziej postawiłam na ilość tłuszczu i białka.   Składniki 1 jogurt grecki 2 jajka 1 budyń bez cukru o dowolnym smaku (weźmiecie malinowy, serniczek będzie różowy) miarka odżywki o dowolnym […]

Czytaj dalej…

Praliny Czekoladowe

Jakiś czas temu w sklepie pojawiła się Nutella od XXL-a i ten krem zainspirował mnie właśnie do zrobienia tych pralinek. Idealnie poprawił konsystencję białkowej czekolady już Wam znanej, aby bardziej przypominała cukierki ‚Michałki’ . Musicie ich spróbować, a kremu to już w ogóle, bo nie będę kłamać, że najlepiej smakuje wyjadany łyżką prosto ze słoika.   […]

Czytaj dalej…

Gofry Białkowe

Sezon letni do Nas idzie, a razem z nim zapiekaneczki, fryteczki, lody i gofry. Aj te gofry… jak byłam dzieckiem to pamiętam, że pytana o to czy owoce czy bakalie odpowiadałam WSZYSTKO 😉 Białkowe gofry to propozycja śniadaniowa, deserowa i na wynos, a największy ich plus zaraz za smakiem to brak wyrzutów sumienia po ich […]

Czytaj dalej…

Ciasteczka Kokosowe z Kremem Daktylowym

Znowu dzisiaj bez suplementowo, ale oczywiście nadal zdrowo. Fit markizy z kremem daktylowym to pretekst do przedstawienia Wam super prostego pomysłu na krem, którym nie tylko nadziejecie ciastka, ale też posmarujecie omlet, a po dodaniu kakako stworzycie coś a’la Nutella. Potrzebujemy na krem 100g daktyli wrzątek (mniej więcej tyle co daktyli) na ciasteczka 100g maki […]

Czytaj dalej…

Jabłecznik pod Chmurką

Tak dla odmiany mam dla Was coś co nie wymaga suplementów, tak żeby każdy mógł to zrobić. Zadowoleni będą szczególnie fani szarlotek, a zastępując żelatynę agarem przyjemność mogą sobie też sprawić weganie. Jabłecznik bez pieczenia z delikatną chmurką i słodkim akcentem to moja propozycja na dzisiaj. Potrzebujemy około 500g obranych i pokrojonych jabłek 40g żelatyny […]

Czytaj dalej…

Kopiec Kreta

Każdy zna to ciacho, robione głównie z proszku;) Proste i zawsze łatwo wychodzi, zapewniam, że to też. Tylko, że nie jest z proszku, nie ma tyle cukru, i może kopiec nie jest tak okazały, ale gwarantuję, że nadrabia smakiem. Potrzebujemy na ciasto 3 jajka 3 miarki odżywki czekoladowej(wtedy nie potrzebujemy kakako)/ciasteczkowej/waniliowej 4 łyżki wody łyżeczki […]

Czytaj dalej…