L-Teanina – aminokwas niebiałkowy o ciekawych właściwościach

L – teanina jest to aminokwas (aminokwasy to mówiąc kolokwialnie składniki budujące wszystkie białka ustrojowe). Ciekawostką jednak jest, że l – teanina nie jest typowym aminokwasem, gdyż nie wystapuje w białku pokarmowym tylko jak sama nazwa wskazuje – tea, jest naturalnie występuje w liściach zielonej herbaty jako wolny aminokwas (czyli nie wchodzi w skład struktury […]

Czytaj dalej…

Sulbutiamina – suplement dla ciała i mózgu

Sulbutiamina – co to takiego? Sulbutiamina czyli pochodna witaminy B1, którą odkryli azjatyccy naukowcy w celu leczenia choroby beri – beri powstałej w wyniki awitaminozy (niedoboru) witaminy B1. Sulbutiamina jest syntetyczną cząsteczką, która zbudowana jest z dwóch tiamin. Takie połączenie pozwoliło na zwiększoną absorpcję witaminy B1. Charakteryzuje się doskonałą rozpuszczalnością w tłuszczach, co pozwala na […]

Czytaj dalej…

Berberyna cudowny suplement

Berberyna – co to takiego? Berberyna jest to związek, który należy do grupy alkaloidów. Jest bioaktywną substancją, którą pozyskać można z różnych roślin (owoce, liście, kora, korzenie, krzew). Rośliny z których jest pozyskiwana to berberys i cynowód, będące źródłem tej pomocnej i silnie działającej pro-zdrowotnie substancji od wieków uznawanej za niezwykle skuteczne panaceum na różne […]

Czytaj dalej…

Owoce – zdrowie czy cukier?

„Nie mogę schudnąć, przecież jem tylko owoce, warzywa i wafle ryżowe”. Takie słowa często słyszy się, przede wszystkim od kobiet, będących na wiecznej diecie. Zacznijmy od kwestii podstawowej – jedząc tylko węglowodany, nawet w niewielkiej ilości, trudno mówić o prawidłowej diecie, a tym bardziej o zdrowiu. Druga kwestia – rezygnuję z cukru, ale jeśli jestem […]

Czytaj dalej…

Bulletproof coffee, czyli kuloodoporna kawa mocy!

Kawa kuloodporna to stosunkowo nowy wynalazek. Jej pomysłodawcą stał się w roku 2011 amerykański przedsiębiorca Dave Asprey. Zainspirował go sposób podawania herbaty, który podpatrzył podczas wizyty w Tybecie. Otóż tamtejsi mieszkańcy podawali ten napój z dodatkiem masła z mleka jaków. Połączenie to nie jest przypadkowe. Przedsiębiorca postanowił jednak zmodyfikować tybetańską tradycję i zamiast herbaty użył kawy, która […]

Czytaj dalej…