Kokosowe Pankejki

Baaaaaardzo często widzę, że nie każdy radzi sobie z mąką kokosową, a to się placki rozpadają, a to są za suche itd. Mąką kokosowa jest tłusta, a co za tym idzie nie wsiąka wody tak dobrze jak inne mąki. Żeby dobrze się z nią nam współpracowało potrzebne jest kilka rzeczy.

Po pierwsze dobra mąka. Dobra mąka kokosowa to nie tylko mąka dobra jakościowo, ale też mąka miałka. Im bardziej sypka tym lepiej dla nas. Pamiętam, że moja pierwsza mąka tego typu przypominała troszkę bardziej zmielone wiórki. Byłam na nią tak wsciekła, że ją wyrzuciłam. Potem trafłam na mąkę od Soncone i jak się okazało mąka kokosowa nadaje się do współpracy.

Po drugie bierzmy propocji jajek czy mleka tak jak przy normalnej mące. I tu znowu ma znaczenie miałkość i wchłanianie.

Po trzecie- cierpliwość i blender. Nauczycie się tej mąki i zobaczycie, że da się z niej nawet zrobić puszyste gofry i placki, a pomoże Wam w tym blender😀

Dzisiaj zrobimy mięciutkie pankejki, które są bardzo delikatne i co najważniejsze nie suche.

Potrzebujemy (na 12szt)

  • 40g mąki kokosowej np. Soncone
  • 2 jajka
  • 150g mleka
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • odrobiny oleju kokosowego

Przepis

Rozgrzewamy patelnie, smarujemy ją olejem kokosowym, a składniki na placuchy dokładnie blendujemy. Smażymy do momentu aż dadzą się przewrócić, drugiej stronie wystarczy minuta. Jeśli się zarumienią za mocno, nie przejmujcie się nie wpłynie to na smak.

Ja swoje placki zjadłam z rodzynkami i syropem XXL-a do naleśników.

Smacznego!

Dodano w: PrzepisyTagi: fit, fit przepis, maka kokosowa, olej kokosowy, syrop 0

Marta Dojlida - parę słów o autorze:

Hej! Mam na imię Marta i postaram się zadbać, żeby Wam w kuchni nie było nudno. Zapraszam Was na mój instagram oh_marta gdzie jest więcej codzienych wpisów z apetycznym fit jedzonkiem;) Zobacz pozostałe posty tego autora

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *