Niezła Babeczka

  • Święta Wielkanocne mimo, że za oknem śnieg są bardzo blisko😀. Jeśli szukacie alternatywy dla serniczka i tradycyjnej piaskowej, albo po prostu szukacie przepisu na babkę do schrupania z dżemorem- to o to jest!

POTRZEBUJEMY

  • 5 jajek
  • szklanka mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki odżywki
  • porządnej łyżki masła migdałowego
  • 1 jabłko
  • sok z jednej cytryny
  • 3 łyżki erytrolu
  • szczypty soli

na polewę

  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • łyżeczka kakao
  • łyżeczka erytrolu lub odżywki
  • opcjonalnie wiórki, suszone owoce, orzechy

PRZEPIS

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli i dodawanym po łyżce erytrolem na sztywną pianę. Resztę składników łączymy łyżką w innej miseczce, jabłko tarkujemy na drobnych oczkach. Następnie dodajemy po   2-3 łyżki do białek i łączymy mikserem. Wlewamy do formy (moja silikonowa), pieczemy 40min w 160 stopniach. Jeśli ciasto Wam troszkę ucieknie, to dopilnujcie tylko hy to się upiekło sprawdzając patyczkiem. Mi tak się zdarzyło, a absolutnie nie wpłyneło to na wygląd czy smak;)

Po wyjęciu ciasta z foremki i przestygnięciu polewamy polewą- olej rozpuszczamy np. w mikrofali, dodajemy kakao i odżywkę, ozdabiamy opcjonalnie bakaliami.

Smacznego!

Wesołych jajeczek!

Marta Dojlida - parę słów o autorze:

Hej! Mam na imię Marta i postaram się zadbać, żeby Wam w kuchni nie było nudno. Zapraszam Was na mój instagram oh_marta gdzie jest więcej codzienych wpisów z apetycznym fit jedzonkiem;) Zobacz pozostałe posty tego autora

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *