Orzechowiec

Dzisiaj będzie idealny przepis dla wielbicieli maseł orzechowych. Ciasto nie wymaga pieczenia, jest low carb, ma też dużo białka. W dodatku wygląda jak smakuje-bombowo!

SKŁADNIKI

BLATY

  • 4 jajka
  • 1 budyń bez cukru np. śmietankowy
  • 3 czubate łyżki odżywki białkowej, ja użyłam tej klik!
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli

PRZEŁOŻENIE

  • 2 czubate łyżki masła orzechowego, ja wybrałam migdałowe, o to tu klik!
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 1 łyżka ksylitolu
  • kwaśny dżem z wodą do nasączenia blatów
  • ciasteczka Oreo dla dekoracji

PRZEPIS

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z dodatkiem szczypty soli. Jak piana będzie sztywna, dorzucamy żółtka i ubijamy razem. Dodajemy resztę składników i mieszamy dokładnie. Rozgrzewamy patelnie i będziemy nasze blaty smażyć jak omlety. Ja swoje smażę bez tłuszczu na patelni granitowej. Wyszło mi 5 blatów, nie przejmujcie się jeśli wyjdzie więcej lub mniej;)

Żeby zrobić krem wystarczy zblendować mascarpone z masłem orzechowym i słodzidłem.

Kładziemy blat, nasączamy delikatnie pączem, smarujemy kremem i kładziemy następny blat. Resztę kremu rozsmarowujemy na wierzch i boki. Dla dekoracji kruszymy ciasteczkai wkładamy ciasto do lodówki. Dobrze, żeby zostało tam chociaż kilka godzin;)

SMACZNEGO!

 

 

Marta Dojlida - parę słów o autorze:

Hej! Mam na imię Marta i postaram się zadbać, żeby Wam w kuchni nie było nudno. Zapraszam Was na mój instagram oh_marta gdzie jest więcej codzienych wpisów z apetycznym fit jedzonkiem;) Zobacz pozostałe posty tego autora

3 komentarzy: “Orzechowiec

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *