Rodzaje kwasów tłuszczowych i ich źródła w diecie

Istnieje wiele rodzajów kwasów tłuszczowych, które zawarte są w produktach spożywczych. Jedne są nam potrzebne bardziej, inne mniej. Jakie właściwie rozróżniamy rodzaje tłuszczów i do czego są one potrzebne w naszym organizmie? Dlaczego w naszej diecie powinny znaleźć się urozmaicone źródła tłuszczu i ich różne rodzaje?
Jakie źródła tłuszczy wybierać, aby cieszyć się zdrowiem?

Tłuszcz jest niezbędny do prawidłowego działania organizmu.

Podstawowym podziałem tłuszczy będzie podział na tłuszcze nasycone i nienasycone.

kwasy-tluszczowe_ryc-1

Kwasy tłuszczowe nasycone nie zawierają w cząsteczce podwójnych wiązań między atomami węgla. Dla organizmu są to tłuszcze wysoko energetyczne. Poza tym transportują w organizmie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Są niezbędne dla prawidłowego wydzielania hormonów. Pełnią istotną rolę w przekazywaniu sygnałów i reakcji odpornościowych organizmu. Przykładowe kwasy tłuszczowe nasycone to kwas stearynowy, palmitynowy, kaprylowy, kaprynowy, masłowy, laurynowy. Ich dobrymi źródłami będą mięso i jego przetwory, olej MCT, olej kokosowy, masło klarowane, smalec, jaja.

bekon

Kwasy tłuszczowe nienasycone podzielić możemy na wielo i jednonienasycone. Kwasy tłuszczowe nienasycone zawierają w cząsteczce wiązania podwójne między atomami. Jednonienasycone, jak nazwa wskazuje, zawierają jedno takie wiązanie, wielonienasycone więcej niż jedno. Są bardzo ważne w diecie, ponieważ dostarczają niezbędnych kwasów omega 3. Źródłami tychże kwasów będą między innymi ryby, mięso i jego przetwory, oliwa z oliwek, orzechy, awokado, olej lniany i inne rośliny oleiste, olej rybi. Najbardziej polecanymi w diecie źródłami kwasów nienasyconych będą tłuste ryby (najlepiej te dobrej jakości, nie hodowlane), mięso, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenie (tutaj należy zaznaczyć, iż podawać ją wolno jedynie na zimno, smażenie na niej przyczyni się do wytworzenia się tłuszczy trans), orzechy (po wcześniejszym moczeniu przez kilka godzin w wodzie, co pozwoli pozbyć się nadmiernych ilości kwasu fitynowego odpowiedzialnego za niewłaściwe wchłanianie substancji odżywczych, gdy jest go w naszym organizmie zbyt dużo), awokado. Nienasyconych źródeł tłuszczu (prócz mięsa) nie powinno się generalnie poddawać wysokiej temperaturze, smażyć na nich czy piec. Pożądanym byłoby spożywanie ich w nieprzetworzonej formie.

tluszcz-dla-zdrowia

Ważne jest, aby do naszej diety włączać różne źródła kwasów tłuszczowych w proporcjach mniej więcej 50 do 50 jeśli chodzi o kwasy nasycone i nienasycone.
Ostatnimi czasy obserwuje się modę na ograniczanie czy nawet wykluczanie z diety tłuszczów nasyconych. Nie jest to działanie pożądane. Smalec, olej kokosowy czy masło klarowane to jedyne tłuszcze, które bezpiecznie możemy poddawać wysokiej temperaturze. Nadają się do smażenia, pieczenia.

xxl-nutrition-omega-3-60-kaps-600x600

Pamiętajmy też o suplementowaniu kwasów tłuszczowych z oleju rybiego – EPA i DHA – to najważniejsze kwasy tłuszczowe które trudno zdobyć z dość kiepskiej jakości ryb dostępnych na naszym rynku. Wysokoskoncentrowane kapsułki oleju rybiego pozwalają unikać łykania dużej ilości tłuszczu w celu dostarczenia EPA/DHA , jednym z najlepszych produktów na rynku jest XXL Nutrition Omega-3 zawierający aż 500mg EPA & DHA w kapsułce – opakowanie jest ekonomiczne – wystarczy na miesiąc suplementacji w pełnej dawce,

Ruda ma siłę - parę słów o autorze:

Przygotowuję się do startu w zawodach sylwetkowych bikini fitness w kategorii +172 cm. Czynnie i regularnie trenuję siebie i podopiecznych! :) Zobacz pozostałe posty tego autora

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *