Tarta z Kremem z Nerkowców - Testosterone Wiedza

Kategorie

Najczęściej czytane

Tarta z Kremem z Nerkowców

Dzisiaj banalny przepis na tartę, która jest prawie wegańska (to prawie możemy łatwo skreślić jeśli zastąpimy gorzką czekoladę, kakao z olejem kokosowym). Wracając do przepisu – jak zwykle nie jest on wymagający, a efekt finalny jest bardzo smaczny.

CO POTRZEBUJEMY

Ciasto:

  • 200 g mąki ryżowej,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 100 – 150 ml wody,
  • łyżka ksylitolu.

Krem:

  • 150 g nerkowców,
  • 50 g daktyli.

PRZEPIS

Daktyle i nerkowce zalewamy gorącą wodą, tak żeby pokryła je ona w całości i zostawiamy, aby zmiękły.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z mąką oraz ksylitolem. Wodę dodajemy stopniowo, aż ciasto będzie się dało się uformować w kulkę. Wykładamy w foremce do tarty lub tortownicy robiąc podwyższone brzegi i pieczemy 30 min w 180 stopniach.

Daktyle i nerkowce blendujemy i wykładamy na wystygnięte ciasto.

Polewą jest kakao z masłem wedle proporcji łyżeczka:łyżeczka,  plus orzechy laskowe.

Smacznego!

 

Hej! Mam na imię Marta i postaram się zadbać, żeby Wam w kuchni nie było nudno. Zapraszam Was na mój instagram oh_marta gdzie jest więcej codzienych wpisów z apetycznym fit jedzonkiem;)

  • Monika
    6 października 2018 o 09:10

    Pytanie. Z innymi orzechami też myślisz, że wyjdzie masa o odpowiedniej strukturze? Wolę orzechy laskowe, stąd moje pytanie.
    Pozdrawiam :).

    Odpowiedz
    • Marta
      6 października 2018 o 09:15

      Jeśli masz dobry blender albo thermomixa to praktycznie każde orzechy da się w ten sposób zblendować. Zawsze też można użyć gotowego masła?

      Odpowiedz
      • Monika
        6 października 2018 o 16:43

        Dziękuję za odpowiedź!

        Odpowiedz
  • Olga
    8 października 2018 o 18:53

    Właśnie skończyłam jeść kawałek z blachy, którą przygotowałam. Jest przecudowna! Będę robić bardzo często *.*!

    Odpowiedz

Dodaj swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*