Dzisiaj mam dla Was ciasteczka holenderskie w wersji fit. Dla tych co nie kojarzą, to chrupiące herbatniki o słonawym smaku z czekoladą na wierzchu.
Potrzebujemy
- 1,5 szklanki mąki ryżowej
- 0,75 szklanki proteinowej mieszanki śniadaniowej np. klik lub odżywki białkowej
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- płaskiej łyżki oleju koko
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki sody
- czekolada gorzka na polewę lub mieszanka kakao-olej kokosowy
Przepis
Mieszamy ze sobą składniki najpierw łyżką, potem ręką. Jeśli ciasto się klei za bardzo podsypujemy mąką. Jeśli jest zbyt suche, dolewamy wody.
Piekarnik nagrzewamy do 200•, bierzemy miskę z zimną wodą i nabierając łyżeczką porcję ciasta formujemy ciastka, trochę tak jakbyście robili placki rękami;) układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy 10min, zostawiamy w piekarniku wyłączonym żeby doszły.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pędzelkiem rozprowadzamy ją na ciastkach. Kilka godzin w lodówce i można jeść.
Smacznego!