L-karnityna jakiej nie znacie

Właściwości L-karnityny W fizjologii organizmu, bardzo ważną rolę odgrywają aminokwasy, pełnią one różnorakie funkcje, będąc składnikami niezbędnymi do syntezy białek, enzymów oraz samymi pełniąc określone role. Wśród osób zainteresowanych tematyką żywienia w sporcie, nierzadko wymienia się karnitynę jako jeden z preparatów goszczących na półkach suplementacyjnych. Utarło się kiedyś takie stwierdzenie, iż karnityna jako składnik transportujący […]

Czytaj dalej…

EGCG – antyoksydant pełen zalet

  Korzyści płynące ze stosowania EGCG – gallusanu epigallokatechiny     Zapewne wiele osób słyszało o prozdrowotnych efektach z tytułu picia zielonej herbaty. Roślina ta pochodzi z Chin, więc nietrudno domyśleć się, że jest to napój bardzo często spożywany w kraju kwitnącej wiśni. Zielona herbata, w kulturze wschodniej stanowi dodatek właściwie do wszystkiego. Natomiast, jeśli […]

Czytaj dalej…

Dieta Jabłkowa – zasady i efekty!

Dieta jabłkowa jak wygląda, jakie są jej zasady oraz efekty stosowania? Dieta jabłkowa jest bardzo popularna, czy to jednak oznacza, że jest ona zdrowa i skuteczna? Mówi się, że jest ona sposobem na oczyszczenie organizmu z toksyn, dzięki czemu z łatwością schudniemy i poczujemy się zdrowsi.  Z artykułu dowiemy się jaką tak naprawdę rolę pełnią […]

Czytaj dalej…

Ranking spalaczy tłuszczu 2018

Kilka słów o spalaczach   Suplementy wspomagające utratę tkanki tłuszczowej stają się coraz bardziej popularne i chętnie używane. Ciężko się temu faktowi dziwić, z jednej strony ze względu na rosnącą wśród społeczeństwa otyłość związaną z coraz łatwiejszym dostępem do pożywienia (najczęściej wysokoprzetworzonego), z drugiej zaś strony trendu posiadania idealnie wyrzeźbionego ciała. Każdy środek ułatwiający nam […]

Czytaj dalej…

Jabłczan kreatyny – TCM

POŁĄCZENIE KWASU JABŁKOWEGO I KREATYNY   Coraz to nowsze formy kreatyn można dostać na rynku suplementów. Dziś kilka słów na temat jednej z najstarszych i najpopularniejszych. Jabłczan kreatyny występujący także pod nazwą TCM (tri creatine malate) jest związkiem wytworzonym z monohydratu kreatyny oraz kwasu jabłkowego. To metabolit glukozy będący hydroksykwasem karboksylowym przez co ma wpływ […]

Czytaj dalej…

Białko w procesie odchudzania

BIAŁKO A ODCHUDZANIE   Odchudzanie to proces złożony, który uzależniony jest od czynników takich jak aktywność związana z treningami, NEAT (termogeneza nie związana z aktywnością fizyczną) oraz ilość kalorii spożywanych na co dzień. Co za tym idzie , kluczowa jest podaż poszczególnych makroskładników takich jak węglowodany, tłuszcze oraz białko. To właśnie o tym ostatnim powiemy […]

Czytaj dalej…

Bifidobakterie vs Acidofile – Bifidobacterium alternatywą dla Lactobacillus

WSTĘP   Bifidobakterie – gram dodatnie, zazwyczaj rozgałęzione, pałeczkowate mikroorganizmy występujące w przewodzie pokarmowym, pochwie czy jamie ustnej. Są głównym rodzajem bakterii tworzących mikroflorę naszej okrężnicy. Niestety ciężko znaleźć  je w produktach spożywczych narażonych na działanie powietrza. Dzieje się tak ponieważ większość z nich nie toleruje środowiska bogatego w tlen. Ciekawy może być jednak fakt, […]

Czytaj dalej…

Witamina B6 jako P-5-P – niezbędny koenzym

CZYM JEST P5P? Choć na pierwszy rzut oka P5P wydaje się brzmieć jak skrót funkcji w zaawansowanym systemie informatycznym, tak naprawdę jest to prosty skrót od pełnej nazwy związku – fosforan-5’-pirydoksalu (w języku angielskim Pyridoxal 5′–Phosphate – stąd  skrót P5P). Czym zatem jest ten skomplikowanie brzmiący związek? Jest to po prostu aktywna forma witaminy B6, która […]

Czytaj dalej…

Foliany vs kwas foliowy – B9 niezbędny składnik w walce o zdrowie

Czym jest Witamina B9 Na początek trzeba zrozumieć istotną różnicę pomiędzy folianem a kwasem foliowym. Witamina B9 jest jednym z  niezbędnych składników odżywczych, który w przyrodzie możemy znaleźć pod postacią folianów. Foliany to tak naprawdę ogólna nazwa grupy związków o pokrewnych lub podobnych właściwościach odżywczych. Aktywna forma witaminy B9 znana jest jako między innymi 5-metylotetrahydrofolian […]

Czytaj dalej…

L-Teanina – aminokwas niebiałkowy o ciekawych właściwościach

L – teanina jest to aminokwas (aminokwasy to mówiąc kolokwialnie składniki budujące wszystkie białka ustrojowe). Ciekawostką jednak jest, że l – teanina nie jest typowym aminokwasem, gdyż nie wystapuje w białku pokarmowym tylko jak sama nazwa wskazuje – tea, jest naturalnie występuje w liściach zielonej herbaty jako wolny aminokwas (czyli nie wchodzi w skład struktury […]

Czytaj dalej…