Dietetyka i zdrowe odżywianie
Najczęściej czytane artykuły
Najnowsze artykuły
-
Atopowe zapalenie skóry czym jest? Jak dbać?29 czerwca 2022
-
Bacopa monnieri – adaptogen na pamięć29 czerwca 2022
-
SYNTEZA BIAŁEK MIĘŚNIOWYCH – czym jest i jak ją zoptymalizować?28 czerwca 2022
-
Białko drożdżowe – przełom w przemyśle suplementacyjnym?28 czerwca 2022
Popularne artykuły
-
Berberyna – kompendium wiedzy
19 września 2019
-
Betaina HCL – zakwaszanie żołądka- zastosowanie
15 listopada 2019
-
SIBO – co warto wiedzieć
9 stycznia 2019
-
Inozytol – działanie w PCOS
24 kwietnia 2020
Polecamy
Ostatnie artkykuły

- Natalia Galus
- 26 czerwca 2022
Sezon jesienno-zimowy zaczął się na dobre. Jeśli nie przykładasz odpowiedniej wagi do swojej odporności mamy złą wiadomość. Prędzej czy później przeziębienie może pokrzyżować Ci plany nawet w najmniej spodziewanym momencie. Na szczęście przy pomocy nawyków z dnia codziennego, które jesteś w stanie wdrożyć bez najmniejszego problemu zwiększysz jej poziom. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszym tekstem.
- Norbert Piątek
- 25 czerwca 2022
źródło: www.teachpe.com/wp-content/uploads/2019/09/sprint-training620.jpg Źródło energii Wiedza o bioenergetyce to podstawa dla sportowca który chce optymalnie rozwijać swoje ciało i jego systemy energetyczne, odpowiedzialne za dostarczanie energii podczas wysiłku fizycznego. Energia jest czymś niezbędnym dla sportowców, pozwala ona na wykonywanie konkretnej pracy. Praca to swego rodzaju wykorzystanie siły skurczu mięśnia do przezwyciężenia oporu i wykonania ruchu.
- Jakub Grabowski
- 24 czerwca 2022
Kamica nerkowa, symptomy i leczenie. Jak zapobiegać? Większość ludzi ma dwie nerki, które są narządami w kształcie fasoli, każda o długości około 10-15 cm, położone po obu stronach kręgosłupa, głęboko w jamie brzusznej. Jednakże możliwe jest prowadzić zdrowe i aktywne życie, mając tylko jedną sprawną nerkę. W rzadkich przypadkach ludzie mogą urodzić się z
- Olga Białas
- 21 czerwca 2022
Czosnek pospolity (Allium sativum L.) stosowany jest od najdawniejszych czasów. Wykazuję on szerokie spektrum działania: przeciwgrzybiczu, przeciwbakteryjne, przeciwzakrzepowe, przeciwmiażdżycowe, regulujące ciśnienie krwi i obniżające poziom cukru we krwi, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne oraz immunomodulujące. Z czosnku wyizolowano wiele substancji bioaktywnych, z których najistotniejsze to pochodne siarkoorganiczne, a wśród nich tytułowa allicyna. Czosnek – wartości odżywcze Właściwa odporność
- Oskar Hejmowski
- 20 czerwca 2022
W czasach, gdzie prędkość życia osiąga naprawdę wysoki poziom i stres czai się za każdym rogiem. W czasach, gdzie mamy coraz mniej czasu na posiłki i jemy w pośpiechu, dodatkowo często wybierając produkty o wysokim stopniu przetworzenia i niskiej jakości. W czasach, gdzie aktywność większości osób leci na łeb, na szyję, powoduje, że coraz łatwiej
- Jakub Grabowski
- 18 czerwca 2022
Czym zajmuje się tarczyca i jakie są jej choroby? Aby dokładnie wam wytłumaczyć czym zajmuje się tarczyca przejdziemy przez kilka ważnych punktów takich jak: gdzie, czym, co robi i jakie produkuje hormony nasza tarczyca. Artykuł jest uzupełnieniem oraz skondensowaniem wiedzy zawartej w poprzednich artykułach moich koleżanek, linki zostawiam tutaj: Tarczyca – co lubi, a
- Mikołaj Żegliński
- 18 czerwca 2022
WSTĘP Bifidobakterie – gram dodatnie, zazwyczaj rozgałęzione, pałeczkowate mikroorganizmy występujące w przewodzie pokarmowym, pochwie czy jamie ustnej. Są głównym rodzajem bakterii tworzących mikroflorę naszej okrężnicy. Niestety ciężko znaleźć je w produktach spożywczych narażonych na działanie powietrza. Dzieje się tak ponieważ większość z nich nie toleruje środowiska bogatego w tlen. Ciekawy może być jednak fakt, że
- Katarzyna Fidor
- 16 czerwca 2022
Obraz avitalchn z Pixabay Posiadanie niejatka to zmora dużej części rodziców. Małe dzieci nie są stworzone do jedzenia, tylko parówek, kanapek z dżemem czy nutellą i zupy pomidorowej. Takie zachowania wynikają często z nieprzyzwyczajenia ich do urozmaiconej diety. Często już na początku dziecko jest uprzedzone do jedzenia czegoś nowego, innego niż do tej pory.
- Artur Przybyłowski
- 16 czerwca 2022
Lukrecja (Glycyrrhiza L.) jest rośliną występującą na terenach Azji i południowe Europy. Jej nazwa rodzajowa nawiązuje do słodkiego smaku korzenia tytułowej rośliny i wywodzi się z greki od słów glykos, co tłumaczy się jako słodki oraz rhiza, co oznacza korzeń (pisząc lukrecja, będę miał w domyśle właśnie korzeń tej rośliny). Lukrecja uważana jest za jedną z najstarszych
- Zuzanna Lipiec
- 16 czerwca 2022
Zaburzenia gospodarki cukrowej stanowią plagę XXI wieku. W Europie ponad 60 mln ludzi ma cukrzycę. Jeszcze większa liczba pacjentów znajduje się w stanie zwiększonego ryzyka wystąpienia cukrzycy- tak zwanym stanie przedcukrzycowym. W dzisiejszym artykule dowiesz się czym jest stan przedcukrzycowy, a czym cukrzyca. W końcu wytłumaczymy sobie w prostych słowach insulinooporność i dowiemy się, czy
-
Załaduj więcej...