Kontroluj swoją glikemię. Część 1 – czyli z czym to się je?

Z pojęciem glikemii spotkał się zapewne każdy – można o nim usłyszeć chociażby przy okazji rozważań na temat cukrzycy czy też indeksu oraz ładunku glikemicznego. W dzisiejszym wpisie chciałbym omówić zagadnienie glikemii poposiłkowej – czym jest, co wpływa na jej profil, jak wiąże się ona z naszym zdrowiem i również (uwaga!) postępami treningowymi. W kolejnym […]

Czytaj dalej…

Bifidobakterie vs Acidofile – Bifidobacterium alternatywą dla Lactobacillus

WSTĘP Bifidobakterie – gram dodatnie, zazwyczaj rozgałęzione, pałeczkowate mikroorganizmy występujące w przewodzie pokarmowym, pochwie czy jamie ustnej. Są głównym rodzajem bakterii tworzących mikroflorę naszej okrężnicy. Niestety ciężko znaleźć  je w produktach spożywczych narażonych na działanie powietrza. Dzieje się tak ponieważ większość z nich nie toleruje środowiska bogatego w tlen. Ciekawy może być jednak fakt, że […]

Czytaj dalej…

Insulinooporność, cukrzyca – dieta w zaburzeniach glikemii

Zaburzenia gospodarki cukrowej stanowią plagę XXI wieku. W Europie ponad 60 mln ludzi ma cukrzycę. Jeszcze większa liczba pacjentów znajduje się w stanie zwiększonego ryzyka wystąpienia cukrzycy- tak zwanym stanie przedcukrzycowym. W dzisiejszym artykule dowiesz się czym jest stan przedcukrzycowy, a czym cukrzyca. W końcu wytłumaczymy sobie w prostych słowach insulinooporność i dowiemy się, czy […]

Czytaj dalej…

Refluks. Choroba refluksowa przełyku – przyczyny, objawy, leczenie

Pojęcia „zgaga” oraz „refluks” są na pewno każdemu z nas znane. Słyszy się o tym w mediach, w środkach masowego przekazu, ale jednak świadomość problemu nie jest wysoka. Gdyby zapytać typowego „Kowalskiego” odpowiedź nie byłaby tak banalna. Warto jednak przybliżyć ten temat i dowiedzieć się nieco więcej.   Czym jest refluks? Warto uświadomić sobie, że […]

Czytaj dalej…

Kontroluj swoją glikemię. Część 1 – czyli z czym to się je?

Z pojęciem glikemii spotkał się zapewne każdy – można o nim usłyszeć chociażby przy okazji rozważań na temat cukrzycy czy też indeksu oraz ładunku glikemicznego. W dzisiejszym wpisie chciałbym omówić zagadnienie glikemii poposiłkowej – czym jest, co wpływa na jej profil, jak wiąże się ona z naszym zdrowiem i również (uwaga!) postępami treningowymi. W kolejnym […]

Czytaj dalej…

Bifidobakterie vs Acidofile – Bifidobacterium alternatywą dla Lactobacillus

WSTĘP Bifidobakterie – gram dodatnie, zazwyczaj rozgałęzione, pałeczkowate mikroorganizmy występujące w przewodzie pokarmowym, pochwie czy jamie ustnej. Są głównym rodzajem bakterii tworzących mikroflorę naszej okrężnicy. Niestety ciężko znaleźć  je w produktach spożywczych narażonych na działanie powietrza. Dzieje się tak ponieważ większość z nich nie toleruje środowiska bogatego w tlen. Ciekawy może być jednak fakt, że […]

Czytaj dalej…

Insulinooporność, cukrzyca – dieta w zaburzeniach glikemii

Zaburzenia gospodarki cukrowej stanowią plagę XXI wieku. W Europie ponad 60 mln ludzi ma cukrzycę. Jeszcze większa liczba pacjentów znajduje się w stanie zwiększonego ryzyka wystąpienia cukrzycy- tak zwanym stanie przedcukrzycowym. W dzisiejszym artykule dowiesz się czym jest stan przedcukrzycowy, a czym cukrzyca. W końcu wytłumaczymy sobie w prostych słowach insulinooporność i dowiemy się, czy […]

Czytaj dalej…

Refluks. Choroba refluksowa przełyku – przyczyny, objawy, leczenie

Pojęcia „zgaga” oraz „refluks” są na pewno każdemu z nas znane. Słyszy się o tym w mediach, w środkach masowego przekazu, ale jednak świadomość problemu nie jest wysoka. Gdyby zapytać typowego „Kowalskiego” odpowiedź nie byłaby tak banalna. Warto jednak przybliżyć ten temat i dowiedzieć się nieco więcej.   Czym jest refluks? Warto uświadomić sobie, że […]

Czytaj dalej…