Dietetyka i zdrowe odżywianie
Najczęściej czytane artykuły
Najnowsze artykuły
-
Dieta i suplementacja w IBD4 lipca 2022
-
Indeks i ładunek glikemiczny – czym są?3 lipca 2022
-
Atopowe zapalenie skóry czym jest? Jak dbać?29 czerwca 2022
Popularne artykuły
-
Berberyna – kompendium wiedzy
19 września 2019
-
Betaina HCL – zakwaszanie żołądka- zastosowanie
15 listopada 2019
-
SIBO – co warto wiedzieć
9 stycznia 2019
-
Inozytol – działanie w PCOS
24 kwietnia 2020
Polecamy
Ostatnie artkykuły

- Oskar Hejmowski
- 29 czerwca 2022
Bakopa drobnolistna (łac. Bacopa monnieri), to roślina z rodziny trędnikowatych stosowana od ok 5000 lat w Ajuwerdzie, czyli tradycyjnej medycynie indyjskiej. Stosowana jest głównie jako substancja mającą na celu poprawę pamięci, koncentracji, ale także aby uspokoić czy łagodzić stany lękowe. Co na to nauka, czego możemy oczekiwać po Brahmi (nazwa na cześć jednego z głównych
- Jakub Grabowski
- 27 czerwca 2022
Jakie są główne przyczyny zaników pamięci? Jak sobie pomóc przy zaniku pamięci? Zapominanie może być normalną częścią procesu starzenia się. Z wiekiem zmiany zachodzą we wszystkich częściach ciała, w tym w mózgu. W rezultacie niektórzy ludzie mogą zauważyć, że nauka nowych rzeczy zajmuje im więcej czasu, nie pamiętają informacji tak dobrze, jak wcześniej, lub gubią
- Natalia Galus
- 26 czerwca 2022
Sezon jesienno-zimowy zaczął się na dobre. Jeśli nie przykładasz odpowiedniej wagi do swojej odporności mamy złą wiadomość. Prędzej czy później przeziębienie może pokrzyżować Ci plany nawet w najmniej spodziewanym momencie. Na szczęście przy pomocy nawyków z dnia codziennego, które jesteś w stanie wdrożyć bez najmniejszego problemu zwiększysz jej poziom. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszym tekstem.
- Norbert Piątek
- 25 czerwca 2022
źródło: www.teachpe.com/wp-content/uploads/2019/09/sprint-training620.jpg Źródło energii Wiedza o bioenergetyce to podstawa dla sportowca który chce optymalnie rozwijać swoje ciało i jego systemy energetyczne, odpowiedzialne za dostarczanie energii podczas wysiłku fizycznego. Energia jest czymś niezbędnym dla sportowców, pozwala ona na wykonywanie konkretnej pracy. Praca to swego rodzaju wykorzystanie siły skurczu mięśnia do przezwyciężenia oporu i wykonania ruchu.
- Jakub Grabowski
- 24 czerwca 2022
Kamica nerkowa, symptomy i leczenie. Jak zapobiegać? Większość ludzi ma dwie nerki, które są narządami w kształcie fasoli, każda o długości około 10-15 cm, położone po obu stronach kręgosłupa, głęboko w jamie brzusznej. Jednakże możliwe jest prowadzić zdrowe i aktywne życie, mając tylko jedną sprawną nerkę. W rzadkich przypadkach ludzie mogą urodzić się z
- Artur Terbalyan
- 23 czerwca 2022
Kolor zębów jest kombinacją wewnętrznego koloru zębów i obecności zewnętrznych przebarwień, które mogą gromadzić się na powierzchni zębów. Przebarwienia zewnętrzne są związane z adsorpcją materiałów do nabytej błonki na powierzchni szkliwa. Czynniki wpływające na tytoniu, żucie orzechów areca, spożywanie w diecie kolorowych pokarmów (np. czerwone wino, spożywanie kawy i herbaty), wiek oraz stosowanie niektórych środków
- Katarzyna Fidor
- 21 czerwca 2022
Obraz Pexels z Pixabay Za danych czasów rośliny strączkowe były jednymi z często spożywanych pokarmów na stołach Polaków. Z czasem ich popularność spała. Jednak od niedawna znów zaczęto się nimi interesować. W związku z tym pojawiły się również nowe pytania, na które znajdziecie odpowiedź w tym artykule. Czym są strączki i dlaczego warto je
- Olga Białas
- 21 czerwca 2022
Czosnek pospolity (Allium sativum L.) stosowany jest od najdawniejszych czasów. Wykazuję on szerokie spektrum działania: przeciwgrzybiczu, przeciwbakteryjne, przeciwzakrzepowe, przeciwmiażdżycowe, regulujące ciśnienie krwi i obniżające poziom cukru we krwi, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne oraz immunomodulujące. Z czosnku wyizolowano wiele substancji bioaktywnych, z których najistotniejsze to pochodne siarkoorganiczne, a wśród nich tytułowa allicyna. Czosnek – wartości odżywcze Właściwa odporność
- Oskar Hejmowski
- 20 czerwca 2022
W czasach, gdzie prędkość życia osiąga naprawdę wysoki poziom i stres czai się za każdym rogiem. W czasach, gdzie mamy coraz mniej czasu na posiłki i jemy w pośpiechu, dodatkowo często wybierając produkty o wysokim stopniu przetworzenia i niskiej jakości. W czasach, gdzie aktywność większości osób leci na łeb, na szyję, powoduje, że coraz łatwiej
- Jakub Grabowski
- 18 czerwca 2022
Czym zajmuje się tarczyca i jakie są jej choroby? Aby dokładnie wam wytłumaczyć czym zajmuje się tarczyca przejdziemy przez kilka ważnych punktów takich jak: gdzie, czym, co robi i jakie produkuje hormony nasza tarczyca. Artykuł jest uzupełnieniem oraz skondensowaniem wiedzy zawartej w poprzednich artykułach moich koleżanek, linki zostawiam tutaj: Tarczyca – co lubi, a
-
Załaduj więcej...