DLACZEGO BIAŁY CUKIER I FRUKTOZA NIE SĄ WCALE ZŁE (szczególnie dla sportowców)

WSTĘP   „Cukier jest zły.” „Cukier szkodzi.” „Cukier jest odpowiedzialny za wiele chorób.”  Tego typu zdania zalewają nas zewsząd od kilkunastu już lat. Oczywiście nie musi być to prawdą. Cukier może szkodzić, ale nie musi. Wiele badań i publikacji zarzuca białemu cukrowi, że jest odpowiedzialny za otyłość u dużej części społeczeństwa. Jest to prawda, ale […]

Czytaj dalej…

Najbardziej niedoborowe składniki w diecie!

Mimo że dieta każdego z nas jest inna, a najbardziej istotne różnice wynikają z doboru produktów, wartości energetycznej, czy rozłożenia białka, węglowodanów i tłuszczów, to istnieją pewne składniki odżywcze, które bywają zdecydowanie często niedoborowe w jadłospisie większości populacji. Przykładowo, za pewne sporo czytelników słyszało o szczególnie częstych niedoborach witaminy D wśród osób zamieszkujących tereny Europy […]

Czytaj dalej…

DIET BREAK – narzędzie do walki o życiową formę

CZYM JEST DIET BREAK   Redukcja to zwykle proces trwający od 4-5 tygodni do nawet kilkunastu miesięcy. Tak nie przesłyszeliście się – kilkunastu miesięcy! Oba przypadki są oczywiście skrajne i raczej nie będą optymalne dla naszego ciała pod kątem zdrowotnym. Pierwszy przypadek może być jeszcze na tyle zdrowy, że osoba redukująca zaczyna od bardzo niskiego […]

Czytaj dalej…

NEAT – o tym warto wiedzieć na redukcji (termogeneza niewynikająca z ćwiczeń)

Całkowity wydatek energetyczny człowieka można podzielić na wiele składowych. Zaczynając od najważniejszej (lecz niekoniecznie największej) – Podstawowej Przemiany Materii (BMR), przez energię wydatkowaną na ćwiczenia (TEE) i termiczny efekt pożywienia (TEF), po tytułową termogenezę niewynikająca z ćwiczeń (NEAT)*. O ile nie jesteśmy zawodowymi sportowcami lub nasze treningi nie odbywają się kilka razy dziennie, to właśnie […]

Czytaj dalej…

DLACZEGO BIAŁY CUKIER I FRUKTOZA NIE SĄ WCALE ZŁE (szczególnie dla sportowców)

WSTĘP   „Cukier jest zły.” „Cukier szkodzi.” „Cukier jest odpowiedzialny za wiele chorób.”  Tego typu zdania zalewają nas zewsząd od kilkunastu już lat. Oczywiście nie musi być to prawdą. Cukier może szkodzić, ale nie musi. Wiele badań i publikacji zarzuca białemu cukrowi, że jest odpowiedzialny za otyłość u dużej części społeczeństwa. Jest to prawda, ale […]

Czytaj dalej…

Najbardziej niedoborowe składniki w diecie!

Mimo że dieta każdego z nas jest inna, a najbardziej istotne różnice wynikają z doboru produktów, wartości energetycznej, czy rozłożenia białka, węglowodanów i tłuszczów, to istnieją pewne składniki odżywcze, które bywają zdecydowanie często niedoborowe w jadłospisie większości populacji. Przykładowo, za pewne sporo czytelników słyszało o szczególnie częstych niedoborach witaminy D wśród osób zamieszkujących tereny Europy […]

Czytaj dalej…

DIET BREAK – narzędzie do walki o życiową formę

CZYM JEST DIET BREAK   Redukcja to zwykle proces trwający od 4-5 tygodni do nawet kilkunastu miesięcy. Tak nie przesłyszeliście się – kilkunastu miesięcy! Oba przypadki są oczywiście skrajne i raczej nie będą optymalne dla naszego ciała pod kątem zdrowotnym. Pierwszy przypadek może być jeszcze na tyle zdrowy, że osoba redukująca zaczyna od bardzo niskiego […]

Czytaj dalej…

NEAT – o tym warto wiedzieć na redukcji (termogeneza niewynikająca z ćwiczeń)

Całkowity wydatek energetyczny człowieka można podzielić na wiele składowych. Zaczynając od najważniejszej (lecz niekoniecznie największej) – Podstawowej Przemiany Materii (BMR), przez energię wydatkowaną na ćwiczenia (TEE) i termiczny efekt pożywienia (TEF), po tytułową termogenezę niewynikająca z ćwiczeń (NEAT)*. O ile nie jesteśmy zawodowymi sportowcami lub nasze treningi nie odbywają się kilka razy dziennie, to właśnie […]

Czytaj dalej…