Maślan sodu – wsparcie dla Twoich jelit

W czasach, gdzie prędkość życia osiąga naprawdę wysoki poziom i stres czai się za każdym rogiem. W czasach, gdzie mamy coraz mniej czasu na posiłki i jemy w pośpiechu, dodatkowo często wybierając produkty o wysokim stopniu przetworzenia i niskiej jakości. W czasach, gdzie aktywność większości osób leci na łeb, na szyję, powoduje, że coraz łatwiej […]

Czytaj dalej…

Skolioza – co należy wiedzieć?

W ostatnich latach rośnie na popularności dbanie o sylwetkę. Jest to pozytywny trend chociażby ze względu na zwiększenie aktywności fizycznej oraz dbanie o prawidłowe odżywianie przez społeczeństwo. Pomimo tego duża część osób pomija dbanie o prawidłowe krzywizny kręgosłupa. Jedną z deformacji kręgosłupa jest skolioza. Czym jest skolioza? Od dawna nazwa skolioza jest zastępowana określeniem bocznego […]

Czytaj dalej…

Hiperlordoza – kompendium w pigułce

Jedną z najpopularniejszych wad postawy w obrębie kręgosłupa są plecy wklęsłe. W tej wadzie jest widoczny powiększony łuk w dolnym odcinku pleców zwany hiperlordozą. Zniekształcenie kręgosłupa niesie ze sobą wiele negatywnych skutków dla naszego całego ciała, a przez to może być powodem dolegliwości bólowych oraz przyczyną gorszych wyników chociażby u osób trenujących sporty siłowe. Na […]

Czytaj dalej…

Cholesterol i trójglicerydy – jak obniżyć ich poziom?

Zaburzenia w obrębie gospodarki lipidowej mają ścisły związek z ryzykiem miażdżycy. Miażdżyca to niebezpieczna i podstępna choroba zapalna, która ma ścisły związek ze stylem życia. Sama blaszka miażdżycowa składa się z martwiczego rdzenia (z kryształami cholesterolu, estrami cholesterolu i wapnia) oraz z włóknistej pokrywy (zawierającej kolagen, lipidy, komórki piankowate oraz komórki mięśni gładkich). Hipercholesterolemia, palenie […]

Czytaj dalej…

Helicobacter pylori – objawy, skutki, leczenie

Helicobacter Pylori to Gram-ujemna bakteria, egzystująca w górnej części przewodu pokarmowego. Badania genetyczne dowodzą, iż drobnoustrój ten towarzyszy nam od ok. 200 tys. lat. Częstość zakażenia w krajach rozwiniętych wynosi ok. 30%, a  w krajach rozwijających się, sięga 70–80%. Do infekcji dochodzi najczęściej w okresie dzieciństwa, w obrębie własnej rodziny. U około 80% zarażonych osób nie pojawiają […]

Czytaj dalej…

Endometrioza – żywienie i suplementacja

Endometrioza – żywienie i suplementacja Endometrioza nie stanowi wyjątku jeśli chodzi o choroby. Na świecie obecnie na tą jednostkę chorobową choruje ponad 70 mln kobiet, z czego około 10-15% zmaga się z nią w wieku rozrodczym. Pomimo znacznego rozwoju medycyny nadal jej patogeneza nie jest do końca wyjaśniono. Ostatnie doniesienia skłaniają się ku określeniu endometriozy […]

Czytaj dalej…

Hiperkifoza – czym jest?

Zapewne każdy z Was wie jak wygląda sylwetka osoby „garbiącej się”. Odstające plecy rzucają się w oczy, tworzą negatywny aspekt estetyczny oraz zdrowotny. Otóż taki garb nosi nazwę hiperkifozy i ma duży wpływ nie tylko na kręgosłup zaburzając jego budowę, ale także ma wpływ na nasze inne tkanki, które go otaczają. Szczególnie problem dotyczy mięśni, […]

Czytaj dalej…

Biegunka – leczenie i dieta

Biegunka Definicja biegunki mówi, że jest to stan, w którym pacjent oddaje stolce płynne lub półpłynne częściej niż 3 razy na dobę. Praktycznie biegunkę dzielimy na ostrą i przewlekłą.

Biegunka ostra to taka, która trwa <14 dni. O biegunce przewlekłej możemy mówić, gdy czas trwania to powyżej 4 tygodni. 


Biegunka ostra Przyczyn biegunki ostrej jest wiele. […]

Czytaj dalej…

Stres a choroby autoimmunologiczne – część 1

Czym są choroby autoimmunologiczne? Choroby autoimmunologiczne (autoimmunizacyjne, AI), zwane także chorobami z autoagresji to jak sama nazwa wskazuje, grupa schorzeń, w których obiektem „zainteresowania” układu odpornościowego gospodarza, są jego zdrowe tkanki. Organizm nakierowuje własny układ immunologiczny na antygeny lub grupy antygenów własnych. Ustrój reaguje tak w skutek utraty zdolności do rozpoznawania antygenów. Główną rolę przypisuje […]

Czytaj dalej…

Anemia – objawy, dieta, leczenie niedokrwistości

Niedokrwistość to stan, kiedy u pacjenta obserwujemy obniżenie stężenia: hemoglobiny, hematokrytu i liczby erytrocytów (czerwonych krwinek) we krwi o >2 odchylenia standardowe. Ze względu na nasilenie niedokrwistość możemy podzielić na: 1. Łagodną – gdy hemoglobina znajduje się w przedziale 10-12 g/dl (u mężczyzn 10-13.5 g/dl) 2. Umiarkowaną– gdy hemoglobina znajduje się w przedziale 8-9.9 g/dl […]

Czytaj dalej…

Wzdęcia – co warto wiedzieć?

Wzdęcia – co warto wiedzieć? Wyjątkowo często ostatnio notuje się wizyty u specjalistów gastroenterologów w związku z dokuczliwym problemem jakim są gazy jelitowe. Pośrednio mogą one wynikać z wielu towarzyszących zaburzeń czynnościowych jelit lub też pojawiać się w wyniku pewnych uwarunkowań genetycznych, czy też błędnych nawyków żywieniowych. Dzisiejszy artykuł przybliży nieco powyższe kwestie. Zgodnie z […]

Czytaj dalej…

NAC – suplement hit czy kit?

Nie od dziś wiadomo, że NAC – znany również jako N-acetylocysteina jest niezwykle ciekawym i obiecująco zapowiadającym się związkiem chemicznym. W świetle dzisiejszych dowodów naukowych NAC jest (raczej) bezpiecznym i niedrogim suplementem diety (lub lekiem), które może mieć stosunkowo duży zakres zastosowań, w szeroko pojmowanym zdrowiu. Może znaleźć swoje miejsce w leczeniu PCOS, zapobieganiu przedwczesnym […]

Czytaj dalej…

Kontroluj swoją glikemię. Część 1 – czyli z czym to się je?

Z pojęciem glikemii spotkał się zapewne każdy – można o nim usłyszeć chociażby przy okazji rozważań na temat cukrzycy czy też indeksu oraz ładunku glikemicznego. W dzisiejszym wpisie chciałbym omówić zagadnienie glikemii poposiłkowej – czym jest, co wpływa na jej profil, jak wiąże się ona z naszym zdrowiem i również (uwaga!) postępami treningowymi. W kolejnym […]

Czytaj dalej…

Insulinooporność, cukrzyca – dieta w zaburzeniach glikemii

Zaburzenia gospodarki cukrowej stanowią plagę XXI wieku. W Europie ponad 60 mln ludzi ma cukrzycę. Jeszcze większa liczba pacjentów znajduje się w stanie zwiększonego ryzyka wystąpienia cukrzycy- tak zwanym stanie przedcukrzycowym. W dzisiejszym artykule dowiesz się czym jest stan przedcukrzycowy, a czym cukrzyca. W końcu wytłumaczymy sobie w prostych słowach insulinooporność i dowiemy się, czy […]

Czytaj dalej…

Kwas Alfa-Liponowy – Co warto wiedzieć?

Choroby cywilizacyjne i zaburzenia metaboliczne wymagają od specjalistów kompleksowego podejścia do pacjenta, łącząc w sobie wsparcie farmakologiczne oraz bardziej naturalne. Powszechne w dzisiejszych czasach zaburzenia związane z gospodarką węglowodanową, wrażliwością na insulinę, gospodarką hormonalną wymagają wyboru odpowiednich strategii umożliwiających poprawę komfortu danej osoby, a także efektu biologicznego(pozytywnego oczywiście). Ostatnimi czasy wyjątkowym zainteresowaniem cieszy się kwas […]

Czytaj dalej…

Dieta DASH – zasady

Choroby układu krążenia są najczęstszym powodem zgonów wśród ludności Polski. Według badania NATPOL z 2011 roku, zachorowalność na nadciśnienie tętniczego dla pacjentów w wieku między 18, a 79 rokiem życia wynosi 32%. Niewyrównanie nadciśnienie zwiększa ryzyko przypadłości takich jak: zawał serca, udar mózgu, niewydolność nerek, niewydolność serca.

U wszystkich pacjentów chorujących na nadciśnienie tętnicze należy wdrożyć […]

Czytaj dalej…

Migrena – jak sobie radzić

Za każdym razem, kiedy mamy styczność z bólem głowy, zastanawiamy się, w jaki sposób trwale można wpłynąć na redukcję jego odczuwania. Migreny i ogólny stan naszego organizmu w jej trakcie zrozumieją tylko Ci, którzy rzeczywiście mieli z nią styczność. Dla większości osób, migrena pozostaje uznawana za tradycyjny ból głowy, w trakcie którego możliwe jest normalne funkcjonowanie. […]

Czytaj dalej…

Najczęstsze kontuzje u biegaczy

Aktywność fizyczna rośnie na popularności. Dla niektórych wysiłek fizyczny traktowany jest tylko jako zajęcie czasu, dla innych jest to sposób na wspólne spotkanie ze znajomymi. W czasach, w których dominują choroby sercowo – naczyniowe, zaczęto kłaść większy nacisk na ruch. Duża część osób chcących poprawić swój stan zdrowia, zrobić coś dla siebie lub schudnąć zaczyna […]

Czytaj dalej…

Adaptogeny – ranking 2019

XXI wiek, pracoholizm, bezsenność, nerwica, depresja i inne. Brzmi znajomo? To znak markowy dzisiejszych czasów. Stresy towarzyszące obecne człowiekowi na każdym kroku wywołują różnego rodzaju brzemienne skutki, z którymi organizm na co dzień musi się mierzyć. Tymi skutkami mogą być zaburzenia czynnościowe jelit, nieswoiste choroby zapalne jelit, dysbalanse hormonalne, depresje itp. Wśród „leków” oferowanych przez […]

Czytaj dalej…

Próchnica – dieta i zapobieganie

Choroby zębów to jedne z najbardziej rozpowszechnionych przypadłości na świecie. Około 5 miliardów ludzi na świecie cierpi na próchnicę. W krajach uprzemysłowionych od 5 do 10% kosztów opieki zdrowotnej stanowią nakłady na opiekę stomatologiczną. Ponad 40% ludzi w starszym wieku z takich państw jak: Albania, Bośnia i Hercegowina, Bułgaria, Kanada, Finlandia, Malezja czy Wielka Brytania […]

Czytaj dalej…

Anoreksja – choroba XXI wieku

W dzisiejszych czasach, zaburzenia odżywiania, dotyczą niestety bardzo wielu osób. Dotykają one zarówno kobiet jak i mężczyzn. Wiek tutaj również nie ma znaczenia, lecz osoby młode, są bardziej podatne na wpadnięcie w tę pułapkę. Z wielu stron „bombardują” nas zdjęciami idealnych sylwetek, czy to na Instagramie, czy bilbordach, ale mało osób zdaje sobie sprawę, że […]

Czytaj dalej…

Łokieć golfisty i tenisisty – kompendium

Łokieć stanowi połączenie między ramieniem a przedramieniem. W obrębie łokcia znajduje się wiele mięśni, które pełnią różne funkcje, a głównie wykonują ruchy w nadgarstku. Struktury łokcia oraz jego okolice są wrażliwe na przeciążenia, w wyniku czego może dojść do stanu zapalnego i związanymi z tym dolegliwościami bólowymi. Jednymi z najpopularniejszych schorzeń układu ruchu w obrębie […]

Czytaj dalej…

Tkanka tłuszczowa – czy jest zbędna? – część 2

Jest to druga część wcześniejszego wpisu, który po części opisał jak istotnym elementem i prawidłowego funkcjonowania organizmu jest oczerniana z wszystkich stron tkanka tłuszczowa, tutaj jest część pierwsza *KLIK* OGRANICZ TRZEWNĄ TKANKĘ TŁUSZCZOWĄ Jak się okazuje po „wyczerpaniu się” miejsca w podskórnej tkance tłuszczowej nadmiar energii zostaje magazynowany w trzewnej. Tak więc, by zapobiegać nadmiernemu […]

Czytaj dalej…

Kontroluj swoją glikemię. Część 2 – a ziemniaczki zostaw na koniec…

„Mięsko i surówkę zjedz, ziemniaczki zostaw na koniec”… Tak to chyba jakoś szło. Każdy zapewne kojarzy z dzieciństwa te słowa, wypowiadane przez babcię przy obiedzie. Czy babcie mają naturalnie zakodowaną biochemię oraz fizjologię człowieka? Czy wyprzedzają literaturę naukową? Tego nie wiem. Aczkolwiek, umyślnie lub nie, mogą mieć rację w swoich „zaleceniach”. Wydaje się bowiem, że […]

Czytaj dalej…

Zgaga – przyczyny i leczenie





Czym jest zgaga ?
 Zgaga, to objaw polegający na odczuwaniu charakterystycznego pieczenia zlokalizowanego zamostkowo. Przyczyną zgagi jest niewydolność LES- czyli dolnego zwieracza przełyku, która doprowadza do zarzucania kwaśnej treści z żołądka do przełyku.   Patofizjologia Nasz układ pokarmowy można podzielić na odcinki- najpierw jedzenie trafia do jamy ustnej, w której dochodzi do wstępnego trawienia węglowodanów […]

Czytaj dalej…

Tkanka tłuszczowa – czy jest zbędna? – część 1

Choć tkanka tłuszczowa jest niezbyt chcianym elementem naszego ciała to warto mieć świadomość, iż pełni ona szereg ważnych funkcji, które mają za zadanie utrzymywać organizm w stanie homeostazy. Jeżeli ktoś uważa, że jest nam ona kompletnie niepotrzebna to jest po prostu w błędzie, bo bez niej byśmy nie przeżyli. Zacznijmy więc od podstaw… PO CO […]

Czytaj dalej…

Grillowanie to nie przelewki! – część 2

W poprzedniej części omówiliśmy sobie negatywny wpływ HCA i WWA na zdrowie człowieka i dlaczego są takie niebezpieczne. W związku z czym, dzisiaj przejdziemy do długo wyczekiwanego praktycznego podejścia do grillowania. W takim razie jak działać, żeby zminimalizować ryzyko powstawania WWA i HCA? Nie ma szczególnych wytycznych dotyczących tego co robić, jak i w jakich […]

Czytaj dalej…

Lipodemia – objawy, leczenie

Obrzęk lipidowy (tłuszczowy) [3,4] Obrzęk lipidowy to przewlekła choroba, która najczęściej dotyczy kobiet. Dotyka głównie tkanki tłuszczowej dolnych części ciała. Może dotyczyć zarówno pacjentek o prawidłowej masie ciała, jak i otyłych. Domniemuje się, że przypadłość ma podłoże genetyczne oraz hormonalne. Choroba rzadko dotyka dziewczynki przed okresem dojrzewania, pogarsza się w okresie ciąży. Może powstawać w […]

Czytaj dalej…

Wrzuć coś na ruszt! O grillowaniu – część 1

Okres wakacyjny trwa w najlepsze. Myślę, że niejedna osoba ma już dość aż tak wysokich temperatur, które uraczyły nas swoją obecnością na początku tegorocznego lata. Co za tym idzie, wraz z wysokimi temperaturami przybywa coraz to więcej osób zainteresowanych grillowaniem.  Tematem dzisiejszych rozważań będzie jedna z najpopularniejszych letnich metod obróbki termicznej. Mianowicie jak już pewnie […]

Czytaj dalej…

Wpływ metylacji na organizm

Metylacja jest procesem ciągłym zachodzącym w organizmie ludzkim i nie tylko. Jest to proces silnie oddziaływający na strukturę cząsteczek, w szczególności zaś sekwencji DNA. Można powiedzieć że jest to cykl reakcji odpowiadających za nasze funkcjonowanie. Metylacja polega na podstawieniu grupy metylowej(-CH3)  między molekuły. Białko lub cząsteczka DNA poddana metylacji jest gotowa do spełniania funkcji jaka […]

Czytaj dalej…

Syndrom wypalenia nadnerczy

Po wpisaniu w wyszukiwarkę google frazy „Syndrom wyczerpanych/wypalonych nadnerczy” wyskakuje kilkanaście stron internetowych, na których znajdziemy rzekome objawy i sposoby na poradzenie sobie z wyżej wymienioną „przypadłością”. W dzisiejszym artykule dowiemy się czym są wypalone nadnercza i czy taka choroba w rzeczywistości istnieje. Czym są nadnercza? [1]

 Nadnercza to parzysty narząd znajdujący się na biegunie górnym […]

Czytaj dalej…

Słodkie zabójstwo – czyli patofizjologia, objawy i diagnostyka cukrzycy

Statystyka, czyli zasięg cukrzycy 
 Według danych WHO, w 2016 roku, szacowana liczba zgonów z powodu cukrzycy wyniosła 1,6 miliona na świecie. W Europie około 60 milionów ludzi choruje na cukrzycę. Według Głównego Urzędu Statystycznego szacowana liczba diabetyków w Polsce wynosi aż 2,1 miliona osób w wieku 15 lat i więcej. W 2014 roku 6.8 […]

Czytaj dalej…

Czy siłownia niszczy stawy?

Trening siłowy niesie za sobą wiele korzyści, chociażby umożliwia zwiększyć siłę oraz masę mięśniową. Bezpośrednie skutki dźwigania ciężarów mogą wpłynąć także na nasze funkcjonowanie w życiu codziennym, w końcu często trzeba wykorzystać siłę swoich mięśni. Po za tym ćwiczenia siłowe pozwalają osiągnąć wymarzoną sylwetkę. Po za tym trening siłowy wpływa pozytywnie na nasz nastrój. Pomimo […]

Czytaj dalej…

Gerontoprofilaktyka – czym jest?

Aktywność fizyczna to coś z czym mamy do czynienia od najmłodszych lat.  Zazwyczaj jako młodzi ludzie czujemy „głód ruchu”. Na pewno większość z nas pamięta okres biegania na podwórku, jeżdżenia na rowerze czy siedzenia na trzepaku. To była naturalna czynność, nie myśleliśmy wtedy o tym, że wydatkujemy jakąś energię. Następnie w wieku szkolnym zaczęły się […]

Czytaj dalej…

Rak jelita grubego – objawy i zapobieganie

Według danych z 2015 roku rak jelita grubego zajmuje w naszym kraju 3 miejsce wśród przyczyn zgonów* z powodu nowotworów złośliwych, natomiast 2 pod kątem częstości zachorowań. [1] Prognozy zachorowań i zgonów związane z nowotworami jelita grubego jasno pokazują, że zarówno zachorowalność jak i umieralność będzie się zwiększać u mężczyzn w wieku średnim (między 45, […]

Czytaj dalej…

Nietolerancja histaminy – kompendium wiedzy

Nietolerancja Histaminy[3,5] Nietolerancja pokarmowa, bo o niej należy wspomnieć na początku, jest nieprawidłową reakcją organizmu na spożyty pokarm. Oficjalnie nietolerancja pokarmowa wiąże się z brakiem aktywności bądź genetycznym niedoborem konkretnego enzymu odpowiadającego za przemiany konkretnego związku. W konsekwencji, nierozłożony pokarm, kumuluje się w organizmie przyczyniając się do wywoływania różnego rodzaju działań – niekoniecznie pożądanych. Rodzaje […]

Czytaj dalej…

Dieta i suplementacja w IBD

Nieswoiste choroby zapalne jelit(NChZJ/IBD-inflammatory bowel dieseases) to grupa chorób przewlekłych charakteryzująca się stanem zapalnym w obrębie przewodu pokarmowego. Należą do grupy chorób nieuleczalnych, jednak przy odpowiedniej interwencji farmakologicznej oraz żywieniowej można takie choroby wprowadzić w stan remisji. Do grupy NChZJ należą wrzodziejące zapalenie jelita grubego(WZJG) lub z angielskiego/łaciny UC ulcerative colitis oraz choroba Leśniowskiego-Crohna/ CD(Crohn’s […]

Czytaj dalej…

Jak nie wpędzić się w zaburzenia odżywiania?

Dzisiejsze relacje na Instastory popularnych trenerów i osób związanych z fitnessem coraz częściej i poważniej poruszą kwestie zaburzeń odżywiania. Wspomniani specjaliści zarzucają swoim kolegom po fachu, że przez narzucone na osoby niedoświadczone restrykcje stworzyli fundament do tego, by teraz te same osoby, musiały poszukiwać ratunku, bo to jedzenie przejęło nad nimi kontrolę, a nie oni nad […]

Czytaj dalej…

Niska dostępność energii – skutki uboczne redukcji

Pośród instagrama i instagramowych gwiazdeczek, gdzie pokazują one jakie to piękne jest życie na redukcji, trzeba pogodzić się z faktem, iż nie jest to proces lekki, łatwy i przyjemny oraz wiąże się on z wieloma skutkami ubocznymi, które skutecznie utrudnią jej wykonanie. Organizm ludzki nie jest głupi i nie chce być w niebezpieczeństwie, a redukcja […]

Czytaj dalej…

Dbaj o kręgosłup

Na co dzień nie zdajemy sobie z tego sprawy, albo zwyczajnie o tym nie myślimy, ale ciężko jest wyrazić jak istotny jest dla ludzkiego ciała kręgosłup. Stanowi główną podporę ciała, składa się z ponad trzydziestu kręgów i nic nie może go zastąpić jeśli zostanie trwale uszkodzony. Dodatkowo stanowi jedyną ochronę rdzenia kręgowego, który odpowiada za […]

Czytaj dalej…