Wrzuć coś na ruszt! O grillowaniu – część 1

Okres wakacyjny trwa w najlepsze. Myślę, że niejedna osoba ma już dość aż tak wysokich temperatur, które uraczyły nas swoją obecnością na początku tegorocznego lata. Co za tym idzie, wraz z wysokimi temperaturami przybywa coraz to więcej osób zainteresowanych grillowaniem.  Tematem dzisiejszych rozważań będzie jedna z najpopularniejszych letnich metod obróbki termicznej. Mianowicie jak już pewnie […]

Czytaj dalej…

Wpływ metylacji na organizm

Metylacja jest procesem ciągłym zachodzącym w organizmie ludzkim i nie tylko. Jest to proces silnie oddziaływający na strukturę cząsteczek, w szczególności zaś sekwencji DNA. Można powiedzieć że jest to cykl reakcji odpowiadających za nasze funkcjonowanie. Metylacja polega na podstawieniu grupy metylowej(-CH3)  między molekuły. Białko lub cząsteczka DNA poddana metylacji jest gotowa do spełniania funkcji jaka […]

Czytaj dalej…

Syndrom wypalenia nadnerczy

Po wpisaniu w wyszukiwarkę google frazy „Syndrom wyczerpanych/wypalonych nadnerczy” wyskakuje kilkanaście stron internetowych, na których znajdziemy rzekome objawy i sposoby na poradzenie sobie z wyżej wymienioną „przypadłością”. W dzisiejszym artykule dowiemy się czym są wypalone nadnercza i czy taka choroba w rzeczywistości istnieje. Czym są nadnercza? [1]

 Nadnercza to parzysty narząd znajdujący się na biegunie górnym […]

Czytaj dalej…

Słodkie zabójstwo – czyli patofizjologia, objawy i diagnostyka cukrzycy

Statystyka, czyli zasięg cukrzycy 
 Według danych WHO, w 2016 roku, szacowana liczba zgonów z powodu cukrzycy wyniosła 1,6 miliona na świecie. W Europie około 60 milionów ludzi choruje na cukrzycę. Według Głównego Urzędu Statystycznego szacowana liczba diabetyków w Polsce wynosi aż 2,1 miliona osób w wieku 15 lat i więcej. W 2014 roku 6.8 […]

Czytaj dalej…

Czy siłownia niszczy stawy?

Trening siłowy niesie za sobą wiele korzyści, chociażby umożliwia zwiększyć siłę oraz masę mięśniową. Bezpośrednie skutki dźwigania ciężarów mogą wpłynąć także na nasze funkcjonowanie w życiu codziennym, w końcu często trzeba wykorzystać siłę swoich mięśni. Po za tym ćwiczenia siłowe pozwalają osiągnąć wymarzoną sylwetkę. Po za tym trening siłowy wpływa pozytywnie na nasz nastrój. Pomimo […]

Czytaj dalej…

Gerontoprofilaktyka – czym jest?

Aktywność fizyczna to coś z czym mamy do czynienia od najmłodszych lat.  Zazwyczaj jako młodzi ludzie czujemy „głód ruchu”. Na pewno większość z nas pamięta okres biegania na podwórku, jeżdżenia na rowerze czy siedzenia na trzepaku. To była naturalna czynność, nie myśleliśmy wtedy o tym, że wydatkujemy jakąś energię. Następnie w wieku szkolnym zaczęły się […]

Czytaj dalej…

Rak jelita grubego – objawy i zapobieganie

Według danych z 2015 roku rak jelita grubego zajmuje w naszym kraju 3 miejsce wśród przyczyn zgonów* z powodu nowotworów złośliwych, natomiast 2 pod kątem częstości zachorowań. [1] Prognozy zachorowań i zgonów związane z nowotworami jelita grubego jasno pokazują, że zarówno zachorowalność jak i umieralność będzie się zwiększać u mężczyzn w wieku średnim (między 45, […]

Czytaj dalej…

Maślan sodu – wsparcie dla Twoich jelit

W czasach, gdzie prędkość życia osiąga naprawdę wysoki poziom i stres czai się za każdym rogiem. W czasach, gdzie mamy coraz mniej czasu na posiłki i jemy w pośpiechu, dodatkowo często wybierając produkty o wysokim stopniu przetworzenia i niskiej jakości. W czasach, gdzie aktywność większości osób leci na łeb, na szyję, powoduje, że coraz łatwiej […]

Czytaj dalej…

Nietolerancja histaminy – kompendium wiedzy

Nietolerancja Histaminy[3,5] Nietolerancja pokarmowa, bo o niej należy wspomnieć na początku, jest nieprawidłową reakcją organizmu na spożyty pokarm. Oficjalnie nietolerancja pokarmowa wiąże się z brakiem aktywności bądź genetycznym niedoborem konkretnego enzymu odpowiadającego za przemiany konkretnego związku. W konsekwencji, nierozłożony pokarm, kumuluje się w organizmie przyczyniając się do wywoływania różnego rodzaju działań – niekoniecznie pożądanych. Rodzaje […]

Czytaj dalej…

Dieta i suplementacja w IBD

Nieswoiste choroby zapalne jelit(NChZJ/IBD-inflammatory bowel dieseases) to grupa chorób przewlekłych charakteryzująca się stanem zapalnym w obrębie przewodu pokarmowego. Należą do grupy chorób nieuleczalnych, jednak przy odpowiedniej interwencji farmakologicznej oraz żywieniowej można takie choroby wprowadzić w stan remisji. Do grupy NChZJ należą wrzodziejące zapalenie jelita grubego(WZJG) lub z angielskiego/łaciny UC ulcerative colitis oraz choroba Leśniowskiego-Crohna/ CD(Crohn’s […]

Czytaj dalej…

Lipodemia – objawy, leczenie

Obrzęk lipidowy (tłuszczowy) [3,4] Obrzęk lipidowy to przewlekła choroba, która najczęściej dotyczy kobiet. Dotyka głównie tkanki tłuszczowej dolnych części ciała. Może dotyczyć zarówno pacjentek o prawidłowej masie ciała, jak i otyłych. Domniemuje się, że przypadłość ma podłoże genetyczne oraz hormonalne. Choroba rzadko dotyka dziewczynki przed okresem dojrzewania, pogarsza się w okresie ciąży. Może powstawać w […]

Czytaj dalej…

Jak nie wpędzić się w zaburzenia odżywiania?

Dzisiejsze relacje na Instastory popularnych trenerów i osób związanych z fitnessem coraz częściej i poważniej poruszą kwestie zaburzeń odżywiania. Wspomniani specjaliści zarzucają swoim kolegom po fachu, że przez narzucone na osoby niedoświadczone restrykcje stworzyli fundament do tego, by teraz te same osoby, musiały poszukiwać ratunku, bo to jedzenie przejęło nad nimi kontrolę, a nie oni nad […]

Czytaj dalej…

Niska dostępność energii – skutki uboczne redukcji

Pośród instagrama i instagramowych gwiazdeczek, gdzie pokazują one jakie to piękne jest życie na redukcji, trzeba pogodzić się z faktem, iż nie jest to proces lekki, łatwy i przyjemny oraz wiąże się on z wieloma skutkami ubocznymi, które skutecznie utrudnią jej wykonanie. Organizm ludzki nie jest głupi i nie chce być w niebezpieczeństwie, a redukcja […]

Czytaj dalej…

Przewodnik po 7 najpopularniejszych adaptogenach

XXI wiek, pracoholizm, bezsenność, nerwica, depresja i inne. Brzmi znajomo? To znak markowy dzisiejszych czasów. Stresy towarzyszące obecne człowiekowi na każdym kroku wywołują różnego rodzaju brzemienne skutki, z którymi organizm na co dzień musi się mierzyć. Tymi skutkami mogą być zaburzenia czynnościowe jelit, nieswoiste choroby zapalne jelit, dysbalanse hormonalne, depresje itp. Wśród „leków” oferowanych przez […]

Czytaj dalej…

Dbaj o kręgosłup

Na co dzień nie zdajemy sobie z tego sprawy, albo zwyczajnie o tym nie myślimy, ale ciężko jest wyrazić jak istotny jest dla ludzkiego ciała kręgosłup. Stanowi główną podporę ciała, składa się z ponad trzydziestu kręgów i nic nie może go zastąpić jeśli zostanie trwale uszkodzony. Dodatkowo stanowi jedyną ochronę rdzenia kręgowego, który odpowiada za […]

Czytaj dalej…

FODMAP – prewencja przy problemach żołądkowo – jelitowych

Wiele ludzi zmaga się z takimi dolegliwościami jak: bóle brzucha, częste biegunki, wzdęcia, czy inne szeroko pojęte problemy żołądkowo – jelitowe. Niestety, jednak bardzo mała garstka z tego grona, jest świadoma, iż te symptomy, mogą wskazywać na wystąpienie zespołu jelita drażliwego (IBS). Jak sobie z tym poradzić oraz jakie interwencje można wprowadzić na podstawie obserwacji? […]

Czytaj dalej…

Choroba Hashimoto – patogeneza, objawy, rozpoznanie

Choroba Hashimoto, to prawdziwa plaga XXI wieku. Przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, stanowi najczęściej występującą przyczynę niedoczynności tego narządu. Na Hashimoto – częściej chorują kobiety, niżeli mężczyźni, a w jego przebiegu dochodzi do powolnej destrukcji miąższu i rozwoju niedoczynności narządu. Aby zrozumieć na czym dokładnie polega choroba, należy poznać podstawy fizjologii. Postaram się w „pigułce” i […]

Czytaj dalej…

Celiakia – diagnoza, leczenie, jak z nią żyć?

W dzisiejszych czasach, coraz więcej osób, chętnie przechodzi na diety bezglutenowe. Często osoby, które stosują się do założeń tej diety, robią to bez jakichkolwiek podstaw do tego, aby podejrzewać u siebie celiakię. By zapobiec takiemu stanu rzeczy warto dowiedzieć się czegoś więcej na temat tej przypadłości. CO TO CELIAKIA? Jest to zaburzenie związane z trawieniem glutenu, […]

Czytaj dalej…

Co powinieneś wiedzieć o dyskopatii?

Na pewno kiedyś spotkaliście się ze zdaniem, że komuś wypadł dysk i musiał jechać do szpitala albo znachora, który go „nastawił”. Potoczne określenie schorzenia krążka międzykręgowego jest często nad wyraz używane, a często mylnie utożsamiane z bólem pleców, który powstał w wyniku urazu. Na pewno słyszeliście także o dyskopatii. Na pierwszy rzut oka jest to […]

Czytaj dalej…

Diagnostyka laboratoryjna chorób tarczycy

Choroby tarczycy są w XXI wieku prawdziwą plagą – nic dziwnego, że coraz to więcej osób interesuje się możliwościami diagnostycznymi dostępnymi w dobie współczesnej medycyny. W internecie znajdziemy jednak wiele sprzecznych informacji dotyczących samych chorób, objawów i diagnostyki. W dzisiejszym artykule skupimy się na objawach mogących nasuwać podejrzenie zaburzeń działania tego małego, ale jakże ważnego […]

Czytaj dalej…

Kawa – wpływ na choroby układu sercowo-naczyniowego

W okół konsumpcji kawy, tudzież kofeiny, krąży wiele mitów. Jednym z najczęściej poruszanych bywa temat związany z wpływem tejże substancji na powstawanie chorób związanych z układem sercowo-naczyniowym (z ang. CVD). Aby dowiedzieć się, czy rzeczywiście jest to powód do zmartwień należałoby przyjrzeć się badaniom naukowym.   Czym jest kofeina Kofeina to substancja o gorzkim smaku, […]

Czytaj dalej…

Inozytol – działanie w PCOS

Inozytol – suplement warty uwagi w PCOS ?   Na sam początek PCOS – czyli zespół wielotorbielowatych lub policystycznych jajników. Choroba ta jest jedną z głównych przyczyn niepłodności u kobiet i dotyka 10 do 15 % tejże płci, w wieku reprodukcyjnym. Schorzenie najczęściej objawia się w postaci: rzadkich owulacji lub ich braku, nadmiaru androgenów (hormonów […]

Czytaj dalej…

Białko – najważniejszy składnik diety

Wiele osób postrzega białko tylko i wyłącznie przez pryzmat budowania masy mięśniowej. Pogląd ten jest bardzo mylny i pokazuje, iż poziom wiedzy na temat tego składnika pokarmowego jest niewielki, by pokazać jak ważnym elementem codziennej diety jest ten makroskładnik należy przyjrzeć się funkcją jakie pełny w ludzkim organizmie. CO TO BIAŁKA? To podstawowy makroskładnik diety […]

Czytaj dalej…

Nadciśnienie tętnicze 

- przyczyny, objawy, leczenie i dieta

Nadciśnienie tętnicze pozostaje najważniejszym czynnikiem ryzyka przedwczesnych zgonów na świecie. Wartość ciśnienia tętniczego ma ścisły związek ze wzrostem ryzyka chorób układu krążenia, czy też niewydolności nerek zarówno u kobiet jak i u mężczyzn [5].   Parametry ciśnienia W Polsce o nadciśnieniu tętniczym mówimy, gdy średnia wartość ciśnienia zmierzonego w gabinecie lekarskim podczas conajmniej dwóch różnych […]

Czytaj dalej…

Patrz w serce – chroń serce

Choroby serca. Według statystyk – są najczęstszą i bezpośrednią przyczyną śmierci wśród Polaków. Stanowią zatrważające 46% wśród wszystkich przyczyn zgonów. Profilaktyka chorób układu sercowo – naczyniowego jest obecnie priorytetem w obszarze badań medycznych w naszym kraju. Ale co oznacza, aż tak ogromny współczynnik?   Przede wszystkim, że nie potrafimy o siebie zadbać. Jadamy byle jak, […]

Czytaj dalej…

Insulinooporność, cukrzyca – dieta w zaburzeniach glikemii

Zaburzenia gospodarki cukrowej stanowią plagę XXI wieku. W Europie ponad 60 mln ludzi ma cukrzycę. Jeszcze większa liczba pacjentów znajduje się w stanie zwiększonego ryzyka wystąpienia cukrzycy- tak zwanym stanie przedcukrzycowym. W dzisiejszym artykule dowiesz się czym jest stan przedcukrzycowy, a czym cukrzyca. W końcu wytłumaczymy sobie w prostych słowach insulinooporność i dowiemy się, czy […]

Czytaj dalej…

Koenzym Q10 – działanie i właściwości CZĘŚĆ 1

Koenzym Q10, czyżby najważniejszy  składnik warunkujący funkcjonowanie organizmu ? Jest potrzebny między innymi do prawidłowego przebiegu etapów łańcucha oddechowego, będącego końcowym szlakiem syntezy ATP. Na bazie tej sentencji można wywnioskować, że skoro energia powstaje w mitochondriach i że ostatnim etapem jej produkcji jest właśnie łańcuch oddechowy, koenzym Q10 stanowi jeden z najważniejszych związków naszego organizmu. […]

Czytaj dalej…

Selen i jego zastosowania

W świecie dietetyki niejednokrotnie słyszy się o wyjątkowych właściwościach poszczególnych pierwiastków. Niewątpliwie część tablicy Mendelejewa obfituje w tego typu „rarytasy”, jednym z nich jest dobrze znany w świecie fit Selen. Warto przyjrzeć się właściwościom, jakie niesie ze sobą odpowiednie bilansowanie selenu z diety, czy też jego ewentualna suplementacja.   Zanim przejdziemy do kluczowych zastosowań tego […]

Czytaj dalej…

Jak sobie radzić ze stresem – 10 porad

Ludzie w XXI wieku są narażeni na życie w ciągłym biegu, a co a tym idzie na STRES.  Można już nazwać to chorobą tych czasów. Człowiek cały czas się czymś stresuje – egzaminem, pracą czy itp. Każdy z nas na pewno go zna i miał/ma z nim do czynienia, może nawet w tym momencie. Czym jest […]

Czytaj dalej…

Dieta wysokotłuszczowa vs wysokowęglowodanowa

Który system żywieniowy jest lepszy ? To pytanie od paru ładnych lat jest tematem przewodnim wielu szkoleń, badań, sporów. Artykuł ten poświęcony jest aktualnej wiedzy na temat sportowego i klinicznego zastosowania obu systemów żywieniowych, ich zalet oraz wad. Dieta wysokotłuszczowa charakterystyka   Rodzajów tłuszczów stosowanych w tzw. dietach Low Carb (LCHF) jest kilka. Wyróżniamy: tłuszcze […]

Czytaj dalej…

Błonnik – jak dbać o jelita?

Problemy związane z żołądkiem czy jelitami to nieprzyjemności, które potrafią uprzykrzyć życie i to w niemałym stopniu i choć sam przemysł idzie do przodu i tworzone są coraz to większe ilości suplementów, które mają pomóc w tej przypadłości, to jednak należałoby przysiąść do podstaw i zacząć szukanie przyczyny problemów właśnie od nich. Czym jest włókno […]

Czytaj dalej…

SIBO – co warto wiedzieć

Postępowanie żywieniowo – suplementacyjne w zespole przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim (SIBO) Ludzka mikroflora, stanowi złożony ekosystem biologiczny charakteryzujący się dużą gęstością „zaludnienia”, ogromną różnorodnością oraz złożonością interakcji. Dwunastnica oraz proksymalna część jelita cienkiego, czyli jelito czcze, zawierają stosunkowo niewielkie ilości bakterii, przeważnie są to pałeczki kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus i Enterokoków, które należą […]

Czytaj dalej…

Anoreksja- choroba XXI wieku

W dzisiejszych czasach, zaburzenia odżywiania, dotyczą niestety bardzo wielu osób. Dotykają one zarówno kobiet jak i mężczyzn. Wiek tutaj również nie ma znaczenia, lecz osoby młode, są bardziej podatne na wpadnięcie w tę pułapkę. Z wielu stron „bombardują” nas zdjęciami idealnych sylwetek, czy to na Instagramie, czy bilbordach, ale mało osób zdaje sobie sprawę, że […]

Czytaj dalej…

Bulimia – choroba o podłożu psychicznym

Choroby psychiczne, to zaburzenia czynności psychicznych oraz zachowań. Najczęściej wiążą się z odczuwaniem ogromnego dyskomfortu, znacznie utrudniają lub nawet uniemożliwiają funkcjonowanie w społeczeństwie. Nie mówimy tutaj tylko o zaburzeniach lękowych czy schizofrenii. Do chorób o podłożu psychicznym, można zaliczyć również zaburzenia odżywiania, czyli na przykład bulimię. Nie wiem czy ktoś z Was zauważył, ale ta […]

Czytaj dalej…

Ulga dla przewodu pokarmowego po świętach- dieta lekkostrawna od A do Z

Zbliżają się święta – czas, w którym większość z nas nie odmawia sobie smakowitych pokarmów. Żywiąc się zdrowo i rozsądnie na co dzień, takie kilkudniowe obżarstwo produktami bogatymi w tłuszcze nasycone, zagryzione ciastami i zapite winem, mogą doprowadzić do dyskomfortu w obrębie przewodu pokarmowego. Ulgę może przynieść zastosowanie diety lekkostrawnej – ale czy wiesz dokładnie […]

Czytaj dalej…

Sposoby na trądzik – wygraj tę walkę

Trądzik pospolity (acne vulgaris), jest chorobą skórną przypisywaną osobom wkraczającym w pokwitanie. Jednakże zakończenie tego okresu nie musi być równoznaczne z ustąpieniem objawów choroby, bowiem coraz częściej występowanie trądziku można zaobserwować także u osób dorosłych, a nawet tych w wieku podeszłym. [1] Wystąpienie trądziku może być skorelowane z wieloma czynnikami. Przede wszystkim są to: nadmierne wydzielanie łoju przez gruczoły […]

Czytaj dalej…

Szerokie zastosowania glicyny

Nieznane wcześniej zastosowania L -Glicyny   Glicyna ,to najprostszy strukturalnie aminokwas, który mniej lub bardziej świadomie jest stosowany przez osoby w celu poprawy funkcjonowania organizmu. Aminokwas ten jest syntetyzowany z choliny, seryny, hydroksyproliny oraz treoniny. Związek ten, jest niezbędny w przebiegu wielu przemian biochemicznych w wątrobie i nerkach. W organizmie ludzkim, Glicyna, w wysokich stężeniach […]

Czytaj dalej…

Lactobacillus rhamnosus GG – zastosowania

Kompendium wiedzy o LGG   Czym są probiotyki? Probiotyki, to żywe szczepy bakterii, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny efekt zdrowotny na organizm gospodarza. Ciekawostką poruszającą tę kwestię jest fakt, że produkty metabolizmu bakterii probiotycznych, a nawet martwe szczepy probiotyczne wykazują działanie immunostymulujące. Na przykład znany wszystkim Enterol, czyli preparat zawierający niepatogenne drożdże Saccharomyces […]

Czytaj dalej…

L-karnityna jakiej nie znacie

Właściwości L-karnityny W fizjologii organizmu, bardzo ważną rolę odgrywają aminokwasy, pełnią one różnorakie funkcje, będąc składnikami niezbędnymi do syntezy białek, enzymów oraz samymi pełniąc określone role. Wśród osób zainteresowanych tematyką żywienia w sporcie, nierzadko wymienia się karnitynę jako jeden z preparatów goszczących na półkach suplementacyjnych. Utarło się kiedyś takie stwierdzenie, iż karnityna jako składnik transportujący […]

Czytaj dalej…

ORTOREKSJA – z czym to sie je?

Czy słyszałeś kiedyś, że ZDROWE odżywanie może również  być NIEZDROWE? Paradoksalne? Jednakże to prawda! Istnieje bowiem coś takiego jak ORTOREKSJA.        Co to właściwie jest?  Jest to wręcz obsesja na punkcie zdrowego odżywiania. Stan ten, zaliczany jest do chorób psychicznych, jak na przykład anoreksja czy bulimia. Osoby, które chorują muszą dokładnie wiedzieć jakie […]

Czytaj dalej…