Czym zastąpić niezastąpione chipsy?

Kto nie uwielbia chipsów? Tych cudownych, smażonych w głębokim oleju plasterków ziemniaka, lub chrupek z masy ziemniaczanej o przeróżnych smakach. Mało kto. Jest to nieodzowny towarzysz wspólnego i samotnego oglądania filmów, meczy w telewizji, imprez, posiadówek przy piwie, drinku, czy nawet rozmowie. Szybka, tania i łatwo dostępna przekąska, która szybko i najczęściej na krótko zaspokoi […]

Czytaj dalej…

Owoce – narzędzie do walki z otyłością

Wśród obiegowej opinii, dosyć często można zderzyć się ze stwierdzeniem, które mówi, iż konsumpcja owoców nie powinna iść w parze z redukowaniem tkanki tłuszczowej. Otóż owoce mają utrudnić cały proces, a mówiąc bardziej dosłownie, najczęściej obwiniana jest fruktoza, w którą ów owoce obfitują. Czy stwierdzenie ma jakiekolwiek odzwierciedlenie w rzeczywistości? Aby być w 100% rzetelnym, […]

Czytaj dalej…

Selen i jego zastosowania

W świecie dietetyki niejednokrotnie słyszy się o wyjątkowych właściwościach poszczególnych pierwiastków. Niewątpliwie część tablicy Mendelejewa obfituje w tego typu „rarytasy”, jednym z nich jest dobrze znany w świecie fit Selen. Warto przyjrzeć się właściwościom, jakie niesie ze sobą odpowiednie bilansowanie selenu z diety, czy też jego ewentualna suplementacja.   Zanim przejdziemy do kluczowych zastosowań tego […]

Czytaj dalej…

Naturalne środki przeciwbólowe?

Na sam początek W ciągu dnia, w pracy, czy na treningu…praktycznie cały czas jesteśmy narażeni na czynniki mogące wywołać uczucie bólu. Rozwijające się choroby wirusowe i bakteryjne, przetrenowana tkanka mięśni, urazy mechaniczne powstałe z kontaktu z przedmiotami, czy stany bólowe związane z przepracowaniem i zmęczeniem psychicznym – wszystkie te rodzaje bólu, jak i wiele innych, […]

Czytaj dalej…

Serniczek Limonkowo-Cytrynowy

Chyba każdy z nas uwielbia sernik! Dziś dzielimy się przepisem na taki, o smaku limonkowo-cytrynowym z nutką pistacji. Co prawda nie jest to zimowe ciasto, ale nie każdy lubi zimowe ciężkie ciasta. To ciasto należy do grupy lekkich i orzeźwiających. Kawałek ma około 270 Kcal, a można to zrobić jeszcze lżej i ograniczyć to do […]

Czytaj dalej…

GMO – dobro czy zło?

W dobie zwiększającej się populacji na świecie, a co za tym idzie, większego zapotrzebowania na żywność, przy jednoczesnym zmniejszaniu się miejsca na pola uprawne, poszukuje się rozwiązań mających na celu uwydatnić procesy związane z hodowlą roślin, będących z jednym źródeł pokarmu ludzi. W tym celu wymyślono GMO, o którym nieco słów poniżej.   Czym jest […]

Czytaj dalej…

Masło orzechowe – dobre czy złe?

Masło orzechowe, to obok dżemów i kremów czekoladowych, jeden z najpopularniejszych produktów stosowanych, między innymi do smarowania pieczywa. Smakowity aromat, niepowtarzalna tekstura i słodko-słony smak – mniam! To wszystko sprawia, że jest to uniwersalna przekąska. Oczywiście, nie każdy może cieszyć się tym smakołykiem, osoby uczulone na orzeszki ziemne, powinny omijać masło orzechowe szerokim łukiem.   […]

Czytaj dalej…