Maca – właściwości i korzyści

Adaptogeny, a więc zioła wykazujące pozytywne efekty jak sama nazwa wskazuje przyzwyczajające organizm do stresorów środowiskowych. Przy wyborze odpowiedniego adaptogenu, sprawą pierwszorzędną jest poznanie szeregu działań jakie wywołuje dany preparat. Oprócz tego warto zadbać, aby adaptogen wykazywał szersze spektrum działań niż 2-3 układy. Dzisiejszym bohaterem jest korzeń Maca. Korzeń Maca inaczej zwany żeń-szeniem peruwiańskim wyrasta […]

Czytaj dalej…

Grillowanie to nie przelewki! – część 2

W poprzedniej części omówiliśmy sobie negatywny wpływ HCA i WWA na zdrowie człowieka i dlaczego są takie niebezpieczne. W związku z czym, dzisiaj przejdziemy do długo wyczekiwanego praktycznego podejścia do grillowania. W takim razie jak działać, żeby zminimalizować ryzyko powstawania WWA i HCA? Nie ma szczególnych wytycznych dotyczących tego co robić, jak i w jakich […]

Czytaj dalej…

Malinowa Fantazja

Mam dla Was propozycję kolejnego sernika na zimno. Serniki, które zresztą uwielbiam mają taką przewagę nad innymi ciastami i deserami, że są mało kaloryczne jeśli użyjemy odpowiednich produktów. Ponadto zawierają dużo białka i co najważniejsze ich przygotowanie jest banalne. Tym razem na tapecie maliny i czekolada więc kolejne połączenie idealne. POTRZEBUJEMY 6 serków naturalnych skyr […]

Czytaj dalej…

GMO – dobro czy zło?

W dobie zwiększającej się populacji na świecie, a co za tym idzie, większego zapotrzebowania na żywność, przy jednoczesnym zmniejszaniu się miejsca na pola uprawne, poszukuje się rozwiązań mających na celu uwydatnić procesy związane z hodowlą roślin, będących z jednym źródeł pokarmu ludzi. W tym celu wymyślono GMO, o którym nieco słów poniżej.   Czym jest […]

Czytaj dalej…

Ananas – dlaczego warto jeść

Jak wiemy nie od dziś, ludy wschodu wykorzystywały zbawienne właściwości ananasa w trakcie minionych wieków z ogromnym powodzeniem. Przede wszystkim wyjątkowość owocu o charakterystycznym smaku pozostaje znana w świecie fit ze względu na jego wysoką zawartość wody i niską kaloryczność. Ananas pomaga jednak nie tylko w trakcie odchudzania, choć jak się okazuje, jego spożywanie może znacznie usprawnić […]

Czytaj dalej…

Zioła – dobro w naturze

Na pewno każdy z was zetknął się z tematyką ziół. Mamy czy babcie od wielu lat hodują, kupują zioła. Zazwyczaj wiele osób spożywając je patrzy na walory smakowe, a nie do końca jest świadoma działania. Teraz kiedy zaczął się „hajp” na zdrowy styl życia to nawet w burgerowniach potrafią przyciągać do siebie nazwami ziół.  Ale […]

Czytaj dalej…

Truskawka – kalorie, witaminy minerały oraz właściwości odżywcze

Truskawka, a może raczej Fragaria × ananassa Duchesne gości na naszych stołach od XVIII wieku i cieszy się niemałym powodzeniem wśród miłośników zdrowego stylu życia czy też osób łaknących na tenże wielebny owoc. Żeby nie było zbyt optymistycznie – sezon na truskawki trwa stosunkowo krótko, dlatego warto rozkoszować się ich smakiem tak długo, jak tylko […]

Czytaj dalej…

Cynamonowe Rollsy z Rabarbarem

Kolejny przepis z Bolero, tym razem wybrałam smak cynamonowy. Przy tym przepisie chcę Wam przypomnieć, że rabarbar idealnie się sprawdzi w przepisie na kruche gdzie zastąpi maliny. Ze względu na strukturę po upieczeniu i słodko-kwaśny smak idealnie zastępuje też jabłka i wlasnie to dzisiaj wykorzystamy. POTRZEBUJEMY: szklankę mąki- ja użyłam na pół żytniej i przennej, […]

Czytaj dalej…

YERBA MATE – magiczny napój?

W dzisiejszych czasach idąc do sklepu mamy ogromny wybór napojów. Od tych bez cukru, przez smoothie, aż do kawy mrożonej. Każdy może wybrać sobie co tylko chce. Bardzo dużo osób, szczególnie rano musi dostarczyć kofeinę. Jest kilka opcji, na przykład kawa czy napój energetyzujący, ale ostatnio swoje pięć minut przechodzi YERBA MATE. Nie każdy jeszcze […]

Czytaj dalej…

żywność funkcjonalna

Żywność funkcjonalna

Z pojęciem funkcjonalności w “fit” świecie spotkać się można bardzo często, choć częściej jednak w ujęciu treningowym, niż dietetycznym. Wbrew pozorom, w treningu funkcjonalnym nie chodzi o wykorzystywanie maksymalnej ilości ciekawych przyrządów, ale wypracowanie wzorców ruchowych oraz cech motorycznych, potrzebnych w życiu codziennym. Jak w takim ujęciu rozpatrywać zatem żywność? Wszak przyjmowane posiłki mają nam […]

Czytaj dalej…

Superfoods – samo dobro

Widzisz na witrynach sklepowych, na opakowaniach batoników hasło „SUPERFOOD” i nadal zastanawiasz się o co w tym wszystkim chodzi? Na instagramie i blogach co raz więcej osób chwali się swoimi fit, zdrowymi posiłkami, które mają SUPERFOODSY w składzie. Co to właściwie jest? Superfoods (tłumaczone jako „superżywność” lub „superjedzenie”), to produkty żywnościowe o bardzo wysokiej wartości odżywczej. […]

Czytaj dalej…

Czym zastąpić niezastąpione chipsy?

Kto nie uwielbia chipsów? Tych cudownych, smażonych w głębokim oleju plasterków ziemniaka, lub chrupek z masy ziemniaczanej o przeróżnych smakach. Mało kto. Jest to nieodzowny towarzysz wspólnego i samotnego oglądania filmów, meczy w telewizji, imprez, posiadówek przy piwie, drinku, czy nawet rozmowie. Szybka, tania i łatwo dostępna przekąska, która szybko i najczęściej na krótko zaspokoi […]

Czytaj dalej…

Owoce – narzędzie do walki z otyłością

Wśród obiegowej opinii, dosyć często można zderzyć się ze stwierdzeniem, które mówi, iż konsumpcja owoców nie powinna iść w parze z redukowaniem tkanki tłuszczowej. Otóż owoce mają utrudnić cały proces, a mówiąc bardziej dosłownie, najczęściej obwiniana jest fruktoza, w którą ów owoce obfitują. Czy stwierdzenie ma jakiekolwiek odzwierciedlenie w rzeczywistości? Aby być w 100% rzetelnym, […]

Czytaj dalej…

Selen i jego zastosowania

W świecie dietetyki niejednokrotnie słyszy się o wyjątkowych właściwościach poszczególnych pierwiastków. Niewątpliwie część tablicy Mendelejewa obfituje w tego typu „rarytasy”, jednym z nich jest dobrze znany w świecie fit Selen. Warto przyjrzeć się właściwościom, jakie niesie ze sobą odpowiednie bilansowanie selenu z diety, czy też jego ewentualna suplementacja.   Zanim przejdziemy do kluczowych zastosowań tego […]

Czytaj dalej…

Naturalne środki przeciwbólowe?

Na sam początek W ciągu dnia, w pracy, czy na treningu…praktycznie cały czas jesteśmy narażeni na czynniki mogące wywołać uczucie bólu. Rozwijające się choroby wirusowe i bakteryjne, przetrenowana tkanka mięśni, urazy mechaniczne powstałe z kontaktu z przedmiotami, czy stany bólowe związane z przepracowaniem i zmęczeniem psychicznym – wszystkie te rodzaje bólu, jak i wiele innych, […]

Czytaj dalej…

Serniczek Limonkowo-Cytrynowy

Chyba każdy z nas uwielbia sernik! Dziś dzielimy się przepisem na taki, o smaku limonkowo-cytrynowym z nutką pistacji. Co prawda nie jest to zimowe ciasto, ale nie każdy lubi zimowe ciężkie ciasta. To ciasto należy do grupy lekkich i orzeźwiających. Kawałek ma około 270 Kcal, a można to zrobić jeszcze lżej i ograniczyć to do […]

Czytaj dalej…

Masło orzechowe – dobre czy złe?

Masło orzechowe, to obok dżemów i kremów czekoladowych, jeden z najpopularniejszych produktów stosowanych, między innymi do smarowania pieczywa. Smakowity aromat, niepowtarzalna tekstura i słodko-słony smak – mniam! To wszystko sprawia, że jest to uniwersalna przekąska. Oczywiście, nie każdy może cieszyć się tym smakołykiem, osoby uczulone na orzeszki ziemne, powinny omijać masło orzechowe szerokim łukiem.   […]

Czytaj dalej…