Zdrowe produkty dietetyczne
Często można spotkać się z opinią, iż należy spożywać owoce, zaś trzeba unikać wytworzonych z nich soków, głównie z uwagi na zawarty w nich cukier.
Obrazek główny: Rozmaryn: Hans (Pixabay.com) Rozmaryn znany jest przede wszystkim jako przyprawa, jednak niewiele osób wie, że
Herbata jest jednym z najczęściej spożywanych napojów. Zielona herbata, za sprawą dużej ilości antyoksydacyjnych polifenoli w zielonej herbacie wykazuję wyjątkowo korzystne
Obraz Faustas Grigutis z Pexels Wiele osób kojarzy pigwę, wie, że jest to jedna z rodzimych roślin, ale na
Obraz z freepik Z chemicznego punktu widzenia witamina B1 (tiamina) to heterocykliczny związek chemiczny, złożony z pierścienia tiazolowego i
Od kilku lat coraz więcej mówi się o wpływie diety na różne obszary życia. Większa świadomość konsumentów, a także liczniejsze
Obraz PublicDomainPictures z Pixabay Tapioka zyskała popularność za sprawą napoju bąbelkowego na bazie herbaty- Bubble tea. Jednak wykorzystać ją
Obraz Серый z Pixabay Wiele osób kojarzy np. acerolę, jagody goji. Są to rośliny niezwykle bogate w witaminę C, ale
Obraz Pixabay z pexels Wiele produktów często spotykanych i spożywanych skrywa w sobie wiele cennych właściwości. Dziś na tapet
Owies jest jednym ze zbóż spożywanych pod różnymi postaciami – jako kasza, płatki, produkty zbożowe produkowane z użyciem mąki, czy
Obraz Wiroj Sidhisoradej z freepik Aby poradzić sobie z chorobą, organizm bardzo często potrzebuje większej ilości składników odżywczych. Rozwiązaniem stają
Planujesz ograniczenie spożycia mięsa, jednak jedną z największych przeszkód jest dla Ciebie problematyczne dostarczenie odpowiedniej ilości białka? Poszukujesz więc produktów, które
Obraz Hans Braxmeier z Pixabay Miodunka to przede wszystkim roślina wykorzystywana przy leczeniu chorób układu oddechowego. Stąd też pochodzi
Obraz Pexels z Pixabay Za danych czasów rośliny strączkowe były jednymi z często spożywanych pokarmów na stołach Polaków. Z czasem
Obraz avitalchn z Pixabay Posiadanie niejatka to zmora dużej części rodziców. Małe dzieci nie są stworzone do jedzenia, tylko
Choć świadomość na temat jedzenia bardzo się zmieniła w perspektywie kilku ostatnich lat, to nadal w społeczeństwie można spotkać się
Czym jest żelatyna? Żelatyna jest białkiem pochodzącym z kolagenu, materiału znajdującego się w kościach, chrząstkach i skórze zwierząt, który jest
Półki sklepowe uginają się od ilości słodyczy w wersji FIT, a przepisów w internecie na zdrowsze zamienniki z dnia na
Wytyczne dotyczące zdrowego odżywiania są teoretycznie proste. Jeść dużo warzyw, owoców, sięgać po wartościowe źródła białek i tłuszczy, pełnoziarniste pieczywo,
Obraz Pexels z Pixabay Używany jest dość powszechnie, jednak niewiele o nim wiadomo, choć medycyna ludowa zna go od bardzo
Obraz Hans Braxmeier z Pixabay Żywokost jako roślina lecznicza znana jest od bardzo dawna. W sklepach można spotkać maści z
Obraz _Alicja_ z Pixabay Roślina ta wcześniej była bardziej popularna niż obecnie, jednak ze względu na liczne odkrycia wobec jej
Zioła to najlepsze i najtańsze lekarstwa jakie mamy na wyciągnięcie ręki! Z ich prozdrowotnych właściwości korzystali nasi dziadkowie i pradziadkowie.
Intensywne ćwiczenia pomagają wzmacniać zdrowie serca, powodować utratę wagi i poprawiać ogólną sprawność, ale poprzez wysiłek fizyczny pocimy się tracąc
Cześć! Nazywam się Olga Białas i w tym artykule podzielę się z Tobą, dlaczego zdecydowałam się napisać książkę poświęconą odchudzaniu.
źródło: https://simplifaster.com/articles/gluten-free-diet-athlete/ Coraz więcej się słyszy, że osoby aktywne fizycznie, czy grupy sportowców wykorzystują alternatywny sposób żywienia jako odmianę od
Źródło: https://wszystkoojedzeniu.pl/site/assets/files/1287/majeranek.650×0.jpg Dokuczają ci wzdęcia i nie strawność? Jesz w miarę zdrowo, a niestrawność nadal dokucza? Powodów tego
To chyba jedno z najbardziej znanych ziół w kuchni i jednocześnie jedna z najłatwiejszych w uprawie roślin doniczkowych.
Wśród natury nieustannie poszukiwane są związki wykazujące pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Do tej pory odkryto już wiele cennych
Od czego zacząć? Chcesz zbudować konkretną masę mięśniową? Dobrze, jednak na początek trzeba ogarnąć przynajmniej podstawy anatomii, by odnaleźć się
Wyobraźmy sobie sytuacje, w której z dnia na dzień banany znikają ze świata, a razem z nimi ulubione omlety na
Substytuty mleka, wytworzonych na bazie surowców roślinnych są coraz bardziej popularne. Mleka roślinne są alternatywą dla wegan, a także osób,
Kwasy tłuszczowe omega-3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA). Ich spożycie wiąże się z szeregiem korzyści zdrowotnych, a ich niedobór może
Tłuszcze obok węglowodanów i są jednym z podstawowych składników odżywczych. Oleje roślinne dostarczają nie tylko energię, ale są również nośnikami
Od dłuższego czasu robiąc zakupy spożywcze, zwracam uwagę na to czy ktokolwiek postoi chwilę dłużej przy regale i przeczyta skład
Głównym celem żywienia w sporcie jest zapewnienie odpowiedniego balansu energetycznego, potrzebnego do wykonania określonych, specyficznych czynności ruchowych o konkretnym obciążeniu
Imbir jest jedną z roślin bez których wiele osób nie wyobraża sobie dziś życia. Powodów jest mnóstwo – zaczynając od
Nie da się ukryć – UWIELBIAMY CZEKOLADĘ! Firma E.Wedel informuje, że statystyczny Polak w ciągu roku konsumuje ok. 6,5 kg
Założę się, że w każdym domu znajduje się właśnie ta substancja. Mowa tutaj o czarnym pieprzu. Zaraz obok soli jest
Pora roku będzie miała duży wpływ na codzienny sposób odżywiania. W upalne dni nasz apetyt jest znacznie mniejszy i zdecydowanie