Porady dietetyczne dla sportowców i osób odchudzających

Kategorie

Najczęściej czytane

Dietetyka

Postępowanie dietetyczne w hipoglikemii reaktywnej

Postępowanie dietetyczne w hipoglikemii reaktywnej

  Coraz częstszym problemem, z jakim trafiają do gabinetu dietetyka pacjenci, są zaburzenia gospodarki węglowodanowej. Jednym z nich jest hipoglikemia
Tadalafil – związek o wielokierunkowym działaniu i potencjale prosportowym

Tadalafil – związek o wielokierunkowym działaniu i potencjale prosportowym

Nierzadko substancje skierowane na wsparcie konkretnego problemu cechują się mechanizmem działania, który może mieć szersze zastosowanie. Jedną z takich substancji
Dlaczego ten sam rodzaj treningu może dawać inne rezultaty?

Dlaczego ten sam rodzaj treningu może dawać inne rezultaty?

Gdy mówimy o treningu w kontekście rozwoju jakiejś cechy – czy to siły czy masy mięśniowej – mamy pewne zalecenia,
Jak wspierać regenerację sportowca?

Jak wspierać regenerację sportowca?

Nad treningiem, dietą i, wręcz zawsze, suplementacją skupiamy się pilnie. Ten ostatni element lubimy nawet nadmiernie faworyzować. Staramy się działać
Masło czy margaryna – co wybierać na co dzień?

Masło czy margaryna – co wybierać na co dzień?

Lipidy – słów kilka Jest to niezbędny element każdej dobrze zbilansowanej diety. Makroskładnik odpowiedzialny za wiele reakcji zachodzących w organizmie.
Wpływ antykoncepcji hormonalnej na zdolności wysiłkowe i rozwój sylwetki

Wpływ antykoncepcji hormonalnej na zdolności wysiłkowe i rozwój sylwetki

W dzisiejszych czasach, antykoncepcja hormonalna jest niezwykle popularną terapią, zmniejszającą prawdopodobieństwo prokreacji. Jak sama nazwa wskazuje, jest to bezpośrednia ingerencja
10 przepisów na zdrowe przekąski w upalne dni!

10 przepisów na zdrowe przekąski w upalne dni!

Lato to piękny i dla większości upragniony czas… Słońce na wyciągnięcie ręki, kąpiele nad wodą, ciepło od samego rana, długie
Czym jest fleksitarianizm?

Czym jest fleksitarianizm?

  Wśród popularnych modeli żywienia obecnie diety roślinne wiodą swój prym. Ograniczenie konsumpcji mięsa oprócz korzyści zdrowotnych wpływa na zmniejszenie
Miodunka – roślina warta uwagi

Miodunka – roślina warta uwagi

Obraz Hans Braxmeier z Pixabay   Miodunka to przede wszystkim roślina wykorzystywana przy leczeniu chorób układu oddechowego. Stąd też pochodzi
Periodyzacja żywienia w kulturystyce

Periodyzacja żywienia w kulturystyce

Kulturyści zazwyczaj stosują okresy 8–22  tygodni przygotowań, podczas których dieta i programy ćwiczeń są modyfikowane poza sezonem w celu utraty tkanki
Dieta paleo – co i jak?

Dieta paleo – co i jak?

W dzisiejszych czasach rodzajów diet jest niesamowicie dużo. Z prawej i lewej strony bombardują nas masą nowych rodzajów diet. Nazwy
Galaktozemia – czym jest i jak się ją leczy?

Galaktozemia – czym jest i jak się ją leczy?

Obraz freepik   Galaktozemia to rzadka (częstotliwość występowania 1 do 30 000-100 000) choroba genetyczna, dziedziczona autosomalnie recesywnie, co oznacza,
Alergie pokarmowe u niemowląt i dzieci

Alergie pokarmowe u niemowląt i dzieci

Alergie pokarmowe są tematem, który coraz częściej poruszany jest w temacie żywienia niemowląt i dzieci. Powstają nowe badania naukowe w
Choroba syropu klonowego (MSUD)

Choroba syropu klonowego (MSUD)

Obraz @pixaybay z Piksals   Zależnych od żywienia chorób o podłożu genetycznym jest kilkanaście. Jedną z nich jest choroba syropu
Synteza białek mięśniowych – suplement czy posiłek?

Synteza białek mięśniowych – suplement czy posiłek?

Czy białko z pełnowartościowego źródła lub mieszany posiłek jest lepsze w stymulowaniu syntezy białka, niżeli sam suplement białkowy? Suplement białkowy
Wegetarianizm w pigułce

Wegetarianizm w pigułce

Nie od dziś wiadomo, że nie każdy je mięso. Dzieje się tak z różnych powodów; czy to kwestie smakowe czy
Alergia krzyżowa-czyli jak uczula to, na co nie jesteś uczulony

Alergia krzyżowa-czyli jak uczula to, na co nie jesteś uczulony

Obraz wayhomestudio z frepik   Organizm to naprawdę skomplikowana maszyna. Procesy w nim zachodzące w wielu przypadkach nadal pozostają dla
Dieta i suplementacja w IBD

Dieta i suplementacja w IBD

Nieswoiste choroby zapalne jelit(NChZJ/IBD-inflammatory bowel dieseases) to grupa chorób przewlekłych charakteryzująca się stanem zapalnym w obrębie przewodu pokarmowego. Należą do
Indeks i ładunek glikemiczny – czym są?

Indeks i ładunek glikemiczny – czym są?

O indeksie glikemicznym słyszał chyba każdy, zarówno osoby interesujące się odżywianiem, problemem glikemii poposiłkowej, jak i każdy, kto starał się
SYNTEZA BIAŁEK MIĘŚNIOWYCH – czym jest i jak ją zoptymalizować?

SYNTEZA BIAŁEK MIĘŚNIOWYCH – czym jest i jak ją zoptymalizować?

JAK TO DZIAŁA?   Synteza białek mięśniowych (ang. Muscle protein synthesis) to główny czynnik determinujący hipertrofię mięśni – czyli ich
Białko drożdżowe – przełom w przemyśle suplementacyjnym?

Białko drożdżowe – przełom w przemyśle suplementacyjnym?

Wraz z gwałtownym wzrostem liczby ludności na świecie gwałtownie wzrasta zapotrzebowanie na wysokiej jakości białko. Przewiduje się, że do 2050
Biała śmierć? Zamienniki cukru

Biała śmierć? Zamienniki cukru

Cukier jest z nami od zawsze. Od najmłodszych lat go używamy – czy to do herbaty, kawy czy jako dodatek
Jak naturalnie wybielić zęby?

Jak naturalnie wybielić zęby?

Kolor zębów jest kombinacją wewnętrznego koloru zębów i obecności zewnętrznych przebarwień, które mogą gromadzić się na powierzchni zębów. Przebarwienia zewnętrzne
Jak przygotować strączki, aby nie wzdymały?

Jak przygotować strączki, aby nie wzdymały?

Obraz Pexels z Pixabay Za danych czasów rośliny strączkowe były jednymi z często spożywanych pokarmów na stołach Polaków. Z czasem
Czosnek –  wpływ na zdrowie (allicyna)

Czosnek – wpływ na zdrowie (allicyna)

Czosnek pospolity (Allium sativum L.) stosowany jest od najdawniejszych czasów. Wykazuję on szerokie spektrum działania: przeciwgrzybiczu, przeciwbakteryjne, przeciwzakrzepowe, przeciwmiażdżycowe, regulujące
Maślan sodu – wsparcie dla Twoich jelit

Maślan sodu – wsparcie dla Twoich jelit

W czasach, gdzie prędkość życia osiąga naprawdę wysoki poziom i stres czai się za każdym rogiem. W czasach, gdzie mamy
Jak przekonać dziecko do jedzenia?

Jak przekonać dziecko do jedzenia?

Obraz avitalchn z Pixabay   Posiadanie niejatka to zmora dużej części rodziców. Małe dzieci nie są stworzone do jedzenia, tylko
Niska dostępność energii – skutki uboczne redukcji

Niska dostępność energii – skutki uboczne redukcji

Pośród instagrama i instagramowych gwiazdeczek, gdzie pokazują one jakie to piękne jest życie na redukcji, trzeba pogodzić się z faktem,
Kwas Alfa-Liponowy – Co warto wiedzieć?

Kwas Alfa-Liponowy – Co warto wiedzieć?

Choroby cywilizacyjne i zaburzenia metaboliczne wymagają od specjalistów kompleksowego podejścia do pacjenta, łącząc w sobie wsparcie farmakologiczne oraz bardziej naturalne.
„Grupy leków – co należy o nich wiedzieć (klasyfikacja ATC)

„Grupy leków – co należy o nich wiedzieć (klasyfikacja ATC)

Dla ułatwienia zarówno lekarzy, farmaceutów, producentów leków, jaki i konsumentów wprowadza się klasyfikację leków. Dzielą one leki na różne kategorie
Cordyceps – wspomagające zastosowania

Cordyceps – wspomagające zastosowania

Zastosowania grzyba Cordyceps   Czym jest Cordyceps? Cordyceps, to grzyb mający szerokie zastosowanie w tradycyjnej medycynie chińskiej (TMC). Znany jest
Rumianek- niezwykłe właściwości

Rumianek- niezwykłe właściwości

Obraz congerdesign z Pixabay   Rumianek to jedno z najczęściej i najbardziej znanych ziół. Jest stosowany od wielu lat i
Galantamina jako wsparcie układu nerwowego

Galantamina jako wsparcie układu nerwowego

Galantamina, co warto wiedzieć? Substancje nootropowe, czyli uwydatniające funkcjonowanie człowieka poprzez wpływ na funkcje kognitywne są gorącym tematem od wielu
FODMAP – prewencja przy problemach żołądkowo – jelitowych

FODMAP – prewencja przy problemach żołądkowo – jelitowych

Wiele ludzi zmaga się z takimi dolegliwościami jak: bóle brzucha, częste biegunki, wzdęcia, czy inne szeroko pojęte problemy żołądkowo –
Leptyna – hormon sytości, czy coś więcej?

Leptyna – hormon sytości, czy coś więcej?

Leptyna niejedno ma imię Czym jest leptyna? Leptyna jest adipokiną, która w znakomitej większości produkowana i wydzielana jest przez adipocyty,
Żywienie w chorobie uchyłkowej jelit grubego

Żywienie w chorobie uchyłkowej jelit grubego

Obraz Elionas2 z Pixabay   Chorobę uchyłkową jelita grubego uznaje się za jedną z chorób cywilizacyjnych i nie bez przyczyny.
Kawa – fakty i mity

Kawa – fakty i mity

Kawa, znana nam od wieków, jest jednym z najchętniej spożywanych napojów na świecie. Każdego dnia miliony ludzi rozpoczyna poranek od
Negatywne skutki imprezowania i używek – jak je ograniczyć?

Negatywne skutki imprezowania i używek – jak je ograniczyć?

Życie rozrywkowe towarzyszy każdemu z nas. Wraz z nadchodzącym weekendem planujemy spędzanie czasu wolnego w różny sposób, mniej lub bardziej
Najważniejsze składniki mineralne w Hashimoto i ich źródła

Najważniejsze składniki mineralne w Hashimoto i ich źródła

Hashimoto to coraz częściej rozpoznawana przewlekła limfocytarna choroba zapalna tarczycy, o podłożu autoimmunologicznym. Jej  rozpoznanie jest trudne i często przypadkowe,
Sposoby na zdrowsze grillowanie – część 1

Sposoby na zdrowsze grillowanie – część 1

Okres wakacyjny trwa w najlepsze. Myślę, że niejedna osoba ma już dość aż tak wysokich temperatur, które uraczyły nas swoją