Zaawansowane produkty glikacji – wpływ na zdrowie (AGEs)

Jak prawidłowo zbilansowana dieta wpływa na organizm – powinien wiedzieć każdy. W żywieniu takim staramy się unikać lub minimalizować dostarczanie niektórych substancji. Jedną z nich są zaawansowane produkty glikacji. Jaki wpływ mogą mieć na organizm? Sprawdźmy! Czym są? AGEs – Zaawansowane (końcowe) produkty glikacji białek, są związkami powstającymi na skutek wieloetapowego procesu zachodzącego spontanicznie bez […]

Czytaj dalej…

Kurkuma – właściwości prozdrowotne kurkuminy

W dzisiejszym artykule dowiesz się czym jest, jak działa i m.in. jakie są korzyści z tytułu korzystania z kurkuminy, czyli najbardziej interesującego składnika kurkumy, czy też popularnej przyprawy kuchni indyjskiej, a mianowicie mowa o curry. Wykazuje ona silne działanie przeciwzapalne i jest zdolna m.in. do zwiększenia ilości antyoksydantów produkowanych przez nasz organizm. Co to jest? […]

Czytaj dalej…

Bor – występowanie, funkcje

XXI wiek można nazwać erą suplementów. Ludzie suplementują wiele witamin nawet nie zdając sobie sprawy z ich działania. Większość z nich jesteśmy w stanie dostarczyć z pożywienia-wystarczy tylko odpowiednio dobrana dieta. Społeczeństwo XXI wieku coraz częściej zwraca uwagę na prowadzenie tzw. zdrowego stylu życia, którego częścią jest spożywana żywność, zawierająca składniki o prozdrowotnym działaniu. Dlatego […]

Czytaj dalej…

Gluten – diagnostyka chorób glutenozależnych

Obecnie szeroko rozpowszechniona została moda na stosowanie diety bezglutenowej. Coraz więcej osób wybiera wymieniony model żywienia, choć nie ma ku temu medycznych wskazań. W ostatnich latach dokonano ogromnego postępu w zrozumieniu patofizjologii chorób glutenozależnych, a także w rozwoju badań diagnostycznych, wspomagających ich różnicowanie. Czy eksperymentowanie na własną rękę z dietą eliminacyjną, bez uprzedniej diagnostyki jest […]

Czytaj dalej…

Tyramina – kompendium wiedzy

TYRAMINA. Wiele osób na pewno po raz pierwszy widzi/słyszy taką nazwę. Warto jednak przeczytać i uświadomić sobie czym tak naprawdę ona jest i jakie skutki może za sobą nieść. Więc.. Czym jest tyramina? Tyramina, podobnie jak histamina, putrescyna i kadaweryna, to amina biogenna posiadająca właściwości farmakologiczne. Tyramina jest organicznym związkiem chemicznym należącym do amin biogennych. Zawiera w swojej […]

Czytaj dalej…

Efekt jojo – czym jest?

Większość osób, która się odchudzała, redukowała tkankę tłuszczową słyszała lub też sama miała do czynienia z efektem jojo, ale o co konkretnie chodzi? Jak on powstaje, jakie są zagrożenia i jak go unikać? Jeżeli chociaż raz odpowiedziałeś/odpowiedziałaś na pytanie twierdząco – musisz przeczytać ten post! Czym jest redukcja? Często osoby pragnące zrzucić kilka kilogramów ograniczają […]

Czytaj dalej…

Witamina D – może zagrozić męskości?

Tytuł Was zainteresował? Zastanawiacie się czy w gąszczu informacji dotyczących zbawiennego wpływu suplementacji witaminy D na zdrowie pojawiają się ciemne chmury? Jak to zwykle bywa nic nie może być „tylko cudowne”, podobnie jak „tylko paskudne” (choć tu można by dyskutować bo takie np. wielonienasycone kwasy tłuszczowe o konfiguracji trans żadnych wykazanych dotychczas pozytywów nie mają). […]

Czytaj dalej…

Kwas pantotenowy – przyjaciel twojej cery

Każdy z nas chce cieszyć się piękną cerą, bez żadnych wyprysków i pełną blasku. Dieta szczególnie wpływa na stan skóry. Czasami niestety ciężko sobie poradzić, ale w czasach w jakich żyjemy  można sobie pomóc suplementami czy lekami. To od wewnątrz jesteśmy w stanie zmienić diametralnie jej wygląd. Cera jaką posiadamy nie jest wynikiem tylko i wyłącznie […]

Czytaj dalej…

Alergie pokarmowe u niemowląt i dzieci

Alergie pokarmowe są tematem, który coraz częściej poruszany jest w temacie żywienia niemowląt i dzieci. Powstają nowe badania naukowe w tej dziedzinie, a oferta produktów sprzyjających stosowaniu diet eliminacyjnych wciąż wzrasta. Jednakże dla rodziców prawidłowe komponowanie diety u dziecka, cierpiącego na alergie pokarmowe jest niebagatelnym wyzwaniem. Jak należy postępować w przypadku stwierdzenia alergii pokarmowej u […]

Czytaj dalej…

Biała śmierć? Zamienniki cukru

Cukier jest z nami od zawsze. Od najmłodszych lat go używamy – czy to do herbaty, kawy czy jako dodatek w pożywieniu. Nie jest wcale tak łatwo przestać go jeść, dlatego wynaleziono jego substytuty, które mają lepszy wpływ na organizm człowieka. Czym jest cukier? Mówiąc „cukier”, mamy zwykle na myśli „cukier spożywczy”, którego używamy do […]

Czytaj dalej…

Roślinne źródła białka

Planujesz ograniczenie spożycia mięsa, jednak jedną z największych przeszkód jest dla Ciebie problematyczne dostarczenie odpowiedniej ilości białka? Poszukujesz więc produktów, które mogą Ci je dostarczyć i uzupełnić pulę makroskładników? Jeśli tak, pewnie tylko nieliczni zdają sobie sprawę z tego, że produktami o wysokiej zawartości białka mogą stać się… warzywa! Jak się okazuje, istnieje bardzo pokaźna i ciekawa lista warzyw, którą warto […]

Czytaj dalej…

Suplementacja prozdrowotna u osób starszych

Nie ważne w jakim stadium rozwoju jesteśmy- należy o siebie dbać. To na pewno jest fakt i nie powinno się z tym dyskutować. W młodym wieku należy pamiętać o prewencji różnych chorób, abyśmy poprzez aktywność fizyczną oraz dietę byli sprawni jak najdłużej. Ludzki organizm w zależności od stanu potrzebuje innych składników. Podczas ciąży podaż na […]

Czytaj dalej…

Aswagandha Diamond – zbadaliśmy suplement

Apollo’s Hegemony znowu punktuje! Tym razem metodą HPLC (wysokosprawną chromatografią cieczową), która charakteryzuje się wysoką czułością i swoistością, przebadany został popularny i często stosowany adaptogen – Ashwagandha Diamond. Co wyróżnia Ashwagandhę od Apollos’a? Badanie wykonane w niezależnym laboratorium Advanced Botanical Consulting & Testing Inc. wykazało iż produkt marki Apollo’s zawiera 34,08 mg witanafloidów, czyli substancji […]

Czytaj dalej…

Tauryna – kompendium wiedzy

Napoje energetyczne ostatnio podbiły świat. Wiele osób po nie sięga, gdyż są łatwo dostępne i mają pobudzające działanie. Pewna część osób nie lubi smaku kawy, więc sięga po nie z myślą o energetyzującej dawce kofeiny. W takim napoju jest o wiele więcej innych składników niż ten jeden wymieniony. Często na opakowaniach można zauważyć obok napisu […]

Czytaj dalej…

Dieta rozdzielna – złoty środek na odchudzanie?

Kilka lat temu w mistycznej Dietlandii utarło się twierdzenie, jakoby niełączenie białek i węglowodanów w jednym posiłku miało nieść ze sobą niewyobrażalne korzyści. Mowa tutaj o korzyściach nie tylko na tle poprawy funkcjonowania układu pokarmowego, ale również sugerowało się, że powyższy system żywienia ułatwia gubienie nadmiernie zgromadzonych kilogramów. Co więcej, obiegowe teorie głosiły, że osoby […]

Czytaj dalej…

Żywienie i suplementacja w piłce nożnej

Piłka nożna jest najpopularniejszym sportem na świecie. Do osiągnięcia wysokiego poziomu w tej dyscyplinie, wymagana jest od zawodnika szeroka gama cech – od umiejętności takich jak celność podań, koordynacja i podejmowanie decyzji, przez zdolność do wykonywania powtarzających się wysiłków o wysokiej intensywności w czasie całego meczu, po możliwość utrzymania odpowiedniego performance’u treningowego i meczowego na […]

Czytaj dalej…

Teobromina – kompendium wiedzy

Żyjąc w XXI wieku często skupiamy się na mało istotnych rzeczach, detalach, a zapominamy o tych najważniejszych sprawach. Podczas, gdy w piramidzie zdrowego żywienia u podstaw znajduje się aktywność fizyczna ludzie wolą katować się dietami 1000 kcal byle tylko schudnąć. Zdrowie mamy jedno, więc należy o nie odpowiednio dbać. Ostatnio również dużo mówi się na […]

Czytaj dalej…

Magnez biopierwiastek życia

Magnez – dlaczego suplementacja jest konieczna? Wraz z przyjściem lata wzrasta nasz poziom aktywności fizycznej. Chętniej wybieramy się na spacery, rower, basen czy wybieramy różne inne formy treningu. Coraz bardziej modny jest również trening siłowy, a zainteresowanie nim wzrasta także wśród kobiet. Rośnie świadomość, że siłownia nie spowoduje nadmiernej rozbudowy masy mięśniowej, tylko poprawi znacznie […]

Czytaj dalej…

Orotan Kreatyny – stary suplement z nowymi korzyściami

WSTĘP Kreatyna to jeden z najbardziej sprawdzonych i przebadanych suplementów diety. Wie o tym każdy stały bywalec siłowni.  Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, że od formy naszej królowej suplementów – kreatyny może zależeć wielość uzyskiwanych korzyści . Suplement ten od lat gra główną rolę wśród wielu sportowców jako środek mający przede wszystkim zwiększać siłę […]

Czytaj dalej…

Kompulsywne objadanie się jako problem XXI wieku

Jedzenie pełni ważną funkcję w życiu człowieka, która nie sprowadza się wyłącznie do regularnego napełniania żołądka i zaspokajania głodu. Jedzenie jest bardzo ważnym elementem kultury i życia społecznego. Jedzenie towarzyszyło i towarzyszy wielu ważnym wydarzeniom na przykład pogrzebom, ślubom, uroczystościom i świętom. Mimo że na przestrzeni lat zmieniały się trendy żywieniowe, menu, sposoby podawania, to wyjątkowe […]

Czytaj dalej…

Adaptacje metaboliczne a proces redukcji

Metabolizm – zrozumieć podstawowy proces naszego życia Słowo „metabolizm” przewija się w naszym życiu wielokrotnie. Na pewno stwierdzenia w stylu „ciężko mi chudnąć bo mam wolny metabolizm” są znane większości społeczeństwa, nie tylko tej utożsamiającej się z byciem fit. Mimo tak dużej powszechności terminu, niewiele osób wie, a tym bardziej rozumie, co on właściwie oznacza. […]

Czytaj dalej…

Kontroluj swoją glikemię. Część 1 – czyli z czym to się je?

Z pojęciem glikemii spotkał się zapewne każdy – można o nim usłyszeć chociażby przy okazji rozważań na temat cukrzycy czy też indeksu oraz ładunku glikemicznego. W dzisiejszym wpisie chciałbym omówić zagadnienie glikemii poposiłkowej – czym jest, co wpływa na jej profil, jak wiąże się ona z naszym zdrowiem i również (uwaga!) postępami treningowymi. W kolejnym […]

Czytaj dalej…

Lactobacillus rhamnosus GG – zastosowania

Kompendium wiedzy o LGG   Czym są probiotyki? Probiotyki, to żywe szczepy bakterii, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny efekt zdrowotny na organizm gospodarza. Ciekawostką poruszającą tę kwestię jest fakt, że produkty metabolizmu bakterii probiotycznych, a nawet martwe szczepy probiotyczne wykazują działanie immunostymulujące. Na przykład znany wszystkim Enterol, czyli preparat zawierający niepatogenne drożdże Saccharomyces […]

Czytaj dalej…

Jem mało i nie chudnę – czy aby na pewno?

Niech pierwszy rzuci kamieniem ten kto nigdy nie uwierzył w raport wydatku energetycznego wyświetlany na bieżni! Myślę, że nawet świadomi niedoskonałości tychże pomiarów żywią cichą nadzieję na ich realny wydźwięk… Jednak na poważnie – znacie kogoś kto „tyko spojrzy na półkę ze słodyczami” lub „na dłużej stanie koło czekolady” i tyje? A może spotkaliście osoby, […]

Czytaj dalej…

Bulletproof coffee, czyli kuloodoporna kawa mocy!

Kawa kuloodporna to stosunkowo nowy wynalazek. Jej pomysłodawcą stał się w roku 2011 amerykański przedsiębiorca Dave Asprey. Zainspirował go sposób podawania herbaty, który podpatrzył podczas wizyty w Tybecie. Otóż tamtejsi mieszkańcy podawali ten napój z dodatkiem masła z mleka jaków. Połączenie to nie jest przypadkowe. Przedsiębiorca postanowił jednak zmodyfikować tybetańską tradycję i zamiast herbaty użył kawy, która […]

Czytaj dalej…

BHB jako wsparcie diety ketogenicznej

Zaczniemy od sentencji Ajurwedyjskiej – kiedy dieta jest zła, lekarstwo nie ma sensu. Kiedy dieta jest poprawna, medycyna nie jest potrzebna. Powinien to rozumieć każdy, kto wchodzi na jakąkolwiek dietę. Nieważne, z której strony ją ugryziemy. High carb, ketogeniczna, wegańska, paleo, etc. Ważne jest, aby trzymać założenia, które wpisują się w nasz styl życia. Beta-hydroksymaślan […]

Czytaj dalej…

Lektyny – czy mamy się czego bać?

Matka natura z różnych powodów umieściła w ziarnach zbóż , nasionach, roślinach strączkowych i orzechach substancje anty-żywieniowe i toksyny. Substancje hamujące aktywność enzymów rozkładających białka, saponiny, lektyny, szczawiany, salicylany, fitoestrogeny i toksyny. Substancje te chronią gatunek przed wyginięciem i stanowią ochronę przed drapieżnikami. Czym są lektyny?  Lektyny (lectins) są określane jako hemaglutyniny, fitohemaglutyniny, fitoaglutyniny, fitozyny. […]

Czytaj dalej…

Problemy ze snem – wiemy skąd je masz

Sen – jednak z najbardziej podstawowych potrzeb fizjologicznych człowieka. Problemem pozostaje moment, w którym wszystkie znaki na niebie i ziemi pokazują nam, że przed nami kolejna nieprzespana noc. Stres w pracy, problemy w życiu prywatnym, brak sposobu na rozluźnienie i odprężenie – to tylko nieliczne powody, dla których każdego ranka, większość z nas budzi się niewyspana.  Zastanawiasz […]

Czytaj dalej…

odżywianie a dyscypliny sportowe

Żywienie zawodowych sportowców

Zasady zdrowego żywienia osób aktywnych fizycznie oraz osób od aktywności stroniących bazują z pewnością na bardzo podobnych fundamentach. Należą do nich takie elementy, jak wybieranie produktów o minimalnym stopniu przetworzenia, unikanie fast foodów, słodyczy, gotowych potraw z mnóstwem niezrozumiałych dodatków chemicznych, picie odpowiedniej ilości wody czy spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców. Niemniej jednak sposób […]

Czytaj dalej…

Odchudzanie bez liczenia kalorii – dieta Ad Libitum

Kiedy mówi się o odchudzaniu większość osób ma w głowie obraz skrupulatnego liczenia kalorii lub jedzenia samej sałaty. Społeczeństwo z roku na rok ma większą świadomość odnośnie spożywanych kalorii czy aktywności fizycznej. Coraz bardziej popularne robią się aplikacje dotyczące liczenia kalorii czy kroków, ale czy to wszystko jest nam potrzebne?   Dlaczego nie mogę schudnąć? […]

Czytaj dalej…

Ładowanie węglowodanami w sporcie

Sukces w sporcie jest wypadkową wielu czynników, wśród których najistotniejszy jest oczywiście odpowiednio przeprowadzony proces treningowy. Kwestie żywieniowe również mają wpływ na uzyskiwane efekty, zarówno poprzez wspieranie adaptacji, regeneracji oraz zdrowia w okresie przygotowań do startów, jak i za sprawą zwiększania zdolności wysiłkowych bezpośrednio przed istotnymi wydarzeniami. Dzisiaj zajmiemy się popularną metodą ładowania węglowodanami (CHO), […]

Czytaj dalej…

Maślan sodu – wsparcie dla Twoich jelit

W czasach, gdzie prędkość życia osiąga naprawdę wysoki poziom i stres czai się za każdym rogiem. W czasach, gdzie mamy coraz mniej czasu na posiłki i jemy w pośpiechu, dodatkowo często wybierając produkty o wysokim stopniu przetworzenia i niskiej jakości. W czasach, gdzie aktywność większości osób leci na łeb, na szyję, powoduje, że coraz łatwiej […]

Czytaj dalej…

Napoje zero vs z cukrem

Prawie każda osoba – czy to na redukcji czy na masie nie chce wpisywać do swojego dziennego bilansu płynnych kalorii. Z całą pewnością większość woli zjeść posiłek niż wypić litr coli. Wyjątkiem mogą być osoby na długiej masie, gdzie tych kalorii jest naprawdę dużo i ciężko to przejeść. Warto pamiętać o tym, że płynne kalorie […]

Czytaj dalej…

Suplementy na libido i testosteron – Ranking 2019

Wstęp Warto zdawać sobie sprawę, że obecnie na rynku istnieje cała masa produktów mających na celu podnieść naszą sprawność seksualną. Spowodowane jest to między innymi coraz gorszym stanem zdrowia, co przekłada się na niskie (lub za wysokie) poziomy hormonów. Te z kolei rzutują na nasze libido. Oczywiście, mam tu na myśli wpływ negatywny. Z tego […]

Czytaj dalej…

trening przy cukrzycy

Cukrzyca typu I – aktywność

Wydawać by się mogło, że cukrzyca jest chorobą, w której liczy się głównie właściwa dieta, natomiast treningi są ju indywidualnym wyborem ćwiczącego. I choć w dużej mierze jest to prawda, to nie oznacza, że pod względem treningowym osoby borykające się z cukrzycą mają pełną dowolność. Jak powinien wyglądać trening przy cukrzycy? Przede wszystkim pierwszym celem, […]

Czytaj dalej…

Żelazo – podstawy które warto znać, niedobór i profilaktyka

Nieraz poruszony został temat, jak ważnym jest dostarczanie wraz z dietą niezbędnych mikroelementów, które wpływają na regulację pracy organizmu, a co za tym idzie jego odpowiednie działanie. Dziś pod lupę wzięte zostanie żelazo, które jest bardzo ważnym mikroskładnikiem, a w szczególności u kobiet.   Podstawowe funkcje żelaza Metal ten pełni w ludzkim organizmie wiele ważnych […]

Czytaj dalej…

Cordyceps – wspomagające zastosowania

Zastosowania grzyba Cordyceps   Czym jest Cordyceps? Cordyceps, to grzyb mający szerokie zastosowanie w tradycyjnej medycynie chińskiej (TMC). Znany jest ze swoich właściwości anti-aging’owych i poprawy wydolności tlenowej. Wykazuje również działanie anty-zapalne oraz chroni przed wolnymi rodnikami i wiele innych. Jest określany mianem „superfood”, czyli substancji o bardzo wysokim potencjale odżywczym. W artykule tym zostaną […]

Czytaj dalej…

DELOAD – pracuj mniej, osiągaj więcej

Dzisiejszy temat to praktyka, która na szczęście jest już coraz częściej stosowana, chociaż kiedyś podchodzono do tego dosyć sceptycznie i z dozą niepewności. Aktualnie wiadomo, iż wprowadzenie deload’u, bo o nim mowa do swoich treningów może nam pomóc, chociażby w działaniach prewencyjnych przeciwko kontuzjom i nie tylko… CO TO DELOAD? Nie ma on jakieś ścisłej […]

Czytaj dalej…

Omega-3, D3, K2 – zbadaliśmy suplement

Z racji faktu, iż wiemy jak cenicie jakość kupowanych suplementów, a my cenimy Wasze zadowolenie to zdecydowaliśmy się przebadać kolejny suplement firmy Apollo’s Hegemony – Fish Oil Diamond D3K2. Jest to stack zawierający w swoim składzie: EPA i DHA należące do grupy omega-3, Witaminę D w najlepiej przyswajalnej formie (cholekalcyferol tj D3), Witaminę K w […]

Czytaj dalej…

Ujemne Kalorie – Czy Istnieją?

Bardzo często można usłyszeć hasło pod tytułem „ujemne kalorie”. Co to jest? Na czym to polega? A głównie: czy to w ogóle ma rację bytu? Nie warto słuchać koleżanek czy gazetek, które nie są poparte żadnymi badaniami. Warto przemyśleć temat i dokopać się do źródła. Ujemne kalorie i zawierające je produkty robią furorę w temacie […]

Czytaj dalej…