NALT – hit czy kolejny zbędny suplement?

Suplementacja, to nadal gorący temat. W świecie fitnessu krąży wiele suplementów, które tak naprawdę nie mają jakiegokolwiek działania, a nadal są one chętnie kupowane. Czy tak samo jest w przypadku NALT’u? By odpowiedzieć na to pytanie warto zasiąść do fachowej literatury, aby nie snuć samemu daleko idących i bezpodstawnych wniosków, tak więc CZAS START! CZYM […]

Czytaj dalej…

Stany zapalne – wróg czy sprzymierzeniec hipertrofii?

WSTĘP Wciąż słyszy się różne głosy na temat stanów zapalnych. Z jednej strony wiemy, iż długotrwałe, mogą przyczyniać się do zaburzania funkcji naszego organizmu a nawet groźnych chorób, takich jak nowotwory. Z drugiej zaś, w kontekście sportu i adaptacji, wiemy że nadmierne tłumienie zapaleń, może ograniczać nasz progres np. poprzez hamowanie hipertrofii mięśniowej. Jak więc […]

Czytaj dalej…

Cardio

Cardio – czy jest nam potrzebne?

Trudno znaleźć drugie środowisko, w którym opinie i trendy zmieniałyby się równie dynamicznie, jak w świecie fitnessu i sportów sylwetkowych. Jeszcze kilka lat temu jedyną słuszną drogą do osiągnięcia wymarzonej sylwetki o niskim poziomie tkanki tłuszczowej była ścisła, dość monotonna dieta i długie godziny cardio, często kręconego dwa razy dziennie. Wraz z rozwojem wiedzy na […]

Czytaj dalej…

Białko – dystrybucja w ciągu dnia, maksymalna ilość w posiłku

Każdy bywalec siłowni pewnie słyszał, iż najważniejszym budulcem mięśni jest białko. Problem w tym, iż wokół tego składnika diety narosło wiele mitów, które skutecznie mogą utrudniać komponowanie własnego jadłospisu, który na celu miałby maksymalizację hipertrofii mięśniowej, aby wyklarować całą tę sytuację warto przyjrzeć się badaniom naukowym oraz osobom, które na wyjaśnienie tych mechanizmów poświęciły dużą […]

Czytaj dalej…

Bifidobakterie – zbadaliśmy probiotyk

Bifidobakterie – gram dodatnie, zazwyczaj rozgałęzione, pałeczkowate mikroorganizmy występujące w przewodzie pokarmowym, pochwie czy jamie ustnej. Są głównym rodzajem bakterii tworzących mikroflorę naszej okrężnicy. Niestety ciężko znaleźć  je w produktach spożywczych narażonych na działanie powietrza. Dzieje się tak ponieważ większość z nich nie toleruje środowiska bogatego w tlen. Preparaty zawierające przebadane szczepy bifidobakterii znajdziemy na na listach […]

Czytaj dalej…

Kiwi – prawdziwy superfood

Krótka historia Kiwi, a inaczej agrest chiński jest jadalnym owocem rośliny aktindii. Głównie odmiany chińskiej i smakowitej. Owoce te rosną dziko w Chinach i są tam spożywane od dawien, dawna, ale ich znaczenie na innych kontynentach zostało spopularyzowane dosyć nie dawno, w wyniku upraw w Nowej Zelandii, który nastąpił dopiero po 1904 roku. W 1952 […]

Czytaj dalej…

Superfoods – samo dobro

Widzisz na witrynach sklepowych, na opakowaniach batoników hasło „SUPERFOOD” i nadal zastanawiasz się o co w tym wszystkim chodzi? Na instagramie i blogach co raz więcej osób chwali się swoimi fit, zdrowymi posiłkami, które mają SUPERFOODSY w składzie. Co to właściwie jest? Superfoods (tłumaczone jako „superżywność” lub „superjedzenie”), to produkty żywnościowe o bardzo wysokiej wartości odżywczej. […]

Czytaj dalej…

Przewodnik po 7 najpopularniejszych adaptogenach

XXI wiek, pracoholizm, bezsenność, nerwica, depresja i inne. Brzmi znajomo? To znak markowy dzisiejszych czasów. Stresy towarzyszące obecne człowiekowi na każdym kroku wywołują różnego rodzaju brzemienne skutki, z którymi organizm na co dzień musi się mierzyć. Tymi skutkami mogą być zaburzenia czynnościowe jelit, nieswoiste choroby zapalne jelit, dysbalanse hormonalne, depresje itp. Wśród „leków” oferowanych przez […]

Czytaj dalej…

CBD – czym jest i jak działa?

Nie tak dawno temu, na naszych oczach, w polskim sejmie toczyła się batalia, dotycząca medycznej marihuany. Wiele osób było przeciwko wprowadzeniu jej na polski rynek, mimo ogromu badań, jakie zostały przeprowadzone na olejach zawartych w konopi indyjskiej i udowodnionych ich działaniach. Szczerze mówiąc nie rozumiem jak można próbować zakazać komuś stosowania środka, który może pomóc […]

Czytaj dalej…

FODMAP – prewencja przy problemach żołądkowo – jelitowych

Wiele ludzi zmaga się z takimi dolegliwościami jak: bóle brzucha, częste biegunki, wzdęcia, czy inne szeroko pojęte problemy żołądkowo – jelitowe. Niestety, jednak bardzo mała garstka z tego grona, jest świadoma, iż te symptomy, mogą wskazywać na wystąpienie zespołu jelita drażliwego (IBS). Jak sobie z tym poradzić oraz jakie interwencje można wprowadzić na podstawie obserwacji? […]

Czytaj dalej…

Jak poprawić jakość snu?

Poprawa jakości snu Z poprzednich artykułów na temat snu: „Niedobory snu. Objawy i skutki.” oraz „Sen, czyli lepsze efekty odchudzania.„, dowiedzieć się można było, jak ważnym jest on elementem życia i jakie mogą być skutki, gdy nie dba się o jego optymalną ilość. Informacje zawarte we wcześniejszym wpisie mogły przyczynić się do sytuacji, w której […]

Czytaj dalej…

Ranking suplementów na libido

Wstęp Warto zdawać sobie sprawę, że obecnie na rynku istnieje cała masa produktów mających na celu podnieść naszą sprawność seksualną. Spowodowane jest to między innymi coraz gorszym stanem zdrowia, co przekłada się na niskie (lub za wysokie) poziomy hormonów. Te z kolei rzutują na nasze libido. Oczywiście, mam tu na myśli wpływ negatywny. Z tego […]

Czytaj dalej…

Leptyna – hormon sytości, czy coś więcej?

Leptyna niejedno ma imię Czym jest leptyna? Leptyna jest adipokiną, która w znakomitej większości produkowana i wydzielana jest przez adipocyty, czyli komórki tkanki tłuszczowej – głownie białej – oraz w mniejszym stopniu przez mięśnie szkieletowe, mózg, przysadkę, żołądek, gruczoł sutkowy, łożysko i serce.[1-5] Hormon ten, nazywany jest również „hormonem sytości”, ze względu na jej główne […]

Czytaj dalej…

Śmietankowo Ryżowo Owocowo

Szybki przepis, który nie wymaga wiele czasu;) Babeczki z czekoladowy ryżowym spodem, na to krem mascarpone i ulubione owoce. Uwaga, bo szybko znikają! POTRZEBUJEMY (10 szt) 3 wafle ryżowe 30 g, 80 g czekolady gorzkiej, 10 g masła, 10 g masła orzechowego Testosterone.pl, opakowanie mascarpone, 200 G, 1 łyżeczka żelatyny, 1 łyżka ksylitolu, 15 g, […]

Czytaj dalej…

Elektronika na straży zdrowia i dobrego samopoczucia

Na przestrzeni wieków jedyną miarą postępu w sporcie i ćwiczeniach było to, jaki dystans jesteśmy w stanie przebiec i w jakim czasie, jaki ciężar możemy podnieść, ilu wrogów pokonać. Trzeba było nie ustawać w wysiłkach i wyczekiwać powoli pojawiających się efektów. Dziś mamy do dyspozycji cały wachlarz urządzeń elektronicznych pomagających nam monitorować przebieg treningu i […]

Czytaj dalej…

Nawodnienie organizmu a zdolności treningowe

Organizm ludzki aż w 60% składa się z wody. Serce i mózg w ok. 75%, płuca 80%, mięśnie i nerki  79%, a skóra w 64%[1], obrazuje to jak ważną składową organizmu jest tlenek wodoru, czyli H2O. W ciągu dnia wydalamy wodę wraz z moczem, kałem, poprzez skórę, w wyniku pocenia się, ale także podczas procesu oddychania. […]

Czytaj dalej…

Epikatechina – ergogeniczny bloker miostatyny

WSTĘP   Epikatechinia to jeden z najciekawszych, ergogenicznych przeciwutleniaczy, znanych szczególnie dobrze w branży medycznej i fitness. Substancja ta należy do rodziny flawonowi, czyli bioaktywnych związków, mających potencjał w poprawie stanu zdrowia i wydajności człowieka. Epikatechina pierwotnie miała służyć do szacowania progresu w leczeniu postępującej utraty i upośledzenia funkcji mięśni szkieletowych u pacjentów z dystrofią […]

Czytaj dalej…

Celiakia – diagnoza, leczenie, jak z nią żyć?

W dzisiejszych czasach, coraz więcej osób, chętnie przechodzi na diety bezglutenowe. Często osoby, które stosują się do założeń tej diety, robią to bez jakichkolwiek podstaw do tego, aby podejrzewać u siebie celiakię. By zapobiec takiemu stanu rzeczy warto dowiedzieć się czegoś więcej na temat tej przypadłości. CO TO CELIAKIA? Jest to zaburzenie związane z trawieniem glutenu, […]

Czytaj dalej…

Kawa – wpływ na choroby układu sercowo-naczyniowego

W okół konsumpcji kawy, tudzież kofeiny, krąży wiele mitów. Jednym z najczęściej poruszanych bywa temat związany z wpływem tejże substancji na powstawanie chorób związanych z układem sercowo-naczyniowym (z ang. CVD). Aby dowiedzieć się, czy rzeczywiście jest to powód do zmartwień należałoby przyjrzeć się badaniom naukowym.   Czym jest kofeina Kofeina to substancja o gorzkim smaku, […]

Czytaj dalej…

Nie lekceważ rozgrzewki!

Bardzo często popełnianym w sporcie błędem, zarówno przez początkujących, jak czasami też przez zawodowców, jest rzucenie się w trening właściwy i zaniechanie rozgrzewki. Choć co bardziej doświadczonym sportowcom znacznie częściej zdarza się wykonanie nieprawidłowego “wejścia” na początku niż zaniechanie go całkowicie. Jest to niestety ogromna bolączka osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę ze sportem i […]

Czytaj dalej…

Dlaczego rozpiski od trenera nie działają na każdego?

Niestety, ale wzrost popularności tematyki związanej ze zdrowym stylem życia, nie idzie w parze z poziomem wiedzy, której braki, wciąż wyrastają niczym grzyby po deszczu i szkodzą wielu osobom. Oczywiście, jako początkujący, kiedy stoimy jako amatorzy u wrót sportu i odżywiania, nie potrzebujemy dużego nakładu pracy i skomplikowanych planów treningowych. A jak jest z osobami […]

Czytaj dalej…

Kruche z Malinami

Tak naprawdę to pleśniak, ale pomyślałam, że jak napiszę kruche to Was bardziej skuszę😉 Ciasta kruchego nie da się odchudzić z tłuszczu, ale można je zrobić z dobrych składników. Jak macie Babcię na wsi co ma krówki i kurki to w ogóle możecie takie eko to ciacho zrobić, że huhu. Ja użyłam 83% masła, mąki […]

Czytaj dalej…

Najbardziej znane efekty placebo na rynku

“Kłamstwo, które leczy” – tak najczęściej mówi się o efektach placebo. Pod postacią tabletki lub płynu kryje się całkowicie obojętna substancja, która w żaden sposób nie wpływa na organizm, a tylko nasza wiara w skuteczność leku sprawia, że działa – z lepszym lub gorszym skutkiem. Od bardzo wielu lat wśród lekarzy trwa dysputa nad etycznymi […]

Czytaj dalej…

Dieta i suplementacja w INSULINOOPORNOŚCI

XXI wiek to niewątpliwie czas wielu chronicznych chorób metabolicznych na czele z otyłością i często towarzyszącą jej cukrzycą typu II. Zmiana nawyków żywieniowych oraz trybu życia doprowadziły do rozpowszechnienia się zaburzeń metabolicznych prawie na skalę epidemii i to nie tylko w krajach rozwiniętych, lecz także w tych uboższych regionach świata. Jednym z czynników towarzyszących powyższym […]

Czytaj dalej…

Białko – najważniejszy składnik diety

Wiele osób postrzega białko tylko i wyłącznie przez pryzmat budowania masy mięśniowej. Pogląd ten jest bardzo mylny i pokazuje, iż poziom wiedzy na temat tego składnika pokarmowego jest niewielki, by pokazać jak ważnym elementem codziennej diety jest ten makroskładnik należy przyjrzeć się funkcją jakie pełny w ludzkim organizmie. CO TO BIAŁKA? To podstawowy makroskładnik diety […]

Czytaj dalej…

ROS Reaktywne Formy Tlenu

Reaktywne formy tlenu – dwie strony medalu

Poruszając się w tematyce dietetyki i suplementacji bardzo często można natknąć się na podkreślanie faktu, iż dany składnik pokarmowy czy suplement należy do grupy antyoksydantów – a więc substancji zwalczających wolne rodniki. Nic jednak, co zostaje wytworzone przez ludzki organizm, nie znajduje się w nim bez przyczyny. Owiane złą sławą wolne rodniki również pełnią w […]

Czytaj dalej…

Najczęstsze błędy podczas redukcji – TOP 10

Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej nie musi być dużym obciążeniem dla organizmu i psychiki. Istnieją sposoby na schudnięcie, które są skuteczne, a jednocześnie pozwalają zachować równowagę fizyczną i mentalną. Redukcja, to temat, który wciąż sprawia wiele trudności osobom trenującym, ale nie tylko. Prawidłowo przeprowadzona redukcja tłuszczu nie powinna powodować uszczerbku na zdrowiu. W pogoni za […]

Czytaj dalej…

Resveratrol, idealny fitoestrogen ?

Za nutraceutyki uważa się zarówno poszczególne składniki żywności, jak i substancje dodatkowe, a także produkty spożywcze oraz suplementy, których spożycie może pozytywnie wpływać na funkcjonowanie organizmu i zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Jedną z takich substancji jest resweratrol, czyli 3,5,4′-trihydroksystilben. Czarne odmiany winogron są najlepszym naturalnym źródłem resweratrolu, a czerwone zawierają go więcej niż zielone. Resweratrol występuje […]

Czytaj dalej…

Nadciśnienie tętnicze 

- przyczyny, objawy, leczenie i dieta

Nadciśnienie tętnicze pozostaje najważniejszym czynnikiem ryzyka przedwczesnych zgonów na świecie. Wartość ciśnienia tętniczego ma ścisły związek ze wzrostem ryzyka chorób układu krążenia, czy też niewydolności nerek zarówno u kobiet jak i u mężczyzn [5].   Parametry ciśnienia W Polsce o nadciśnieniu tętniczym mówimy, gdy średnia wartość ciśnienia zmierzonego w gabinecie lekarskim podczas conajmniej dwóch różnych […]

Czytaj dalej…

Błonnik w diecie

Od małego słyszy się „spożywaj dużo błonnika”, ale nie mówi się co to właściwie jest, jak to działa i ile go przyjmować. Błonnik jest bardzo ważnym elementem w zdrowej, zbilansowanej diecie.  Odgrywa istotną rolę w organizmie każdego z nas. A więc co to jest błonnik? Błonnik pokarmowy, to substancje pochodzące ze ścian komórkowych roślin, które […]

Czytaj dalej…

Cholesterol a dieta

Często mówi się, że dieta jest najważniejsza, że ma wpływ na wszystko co dzieje się z naszym organizmem – oczywiście oprócz uwarunkowań genetycznych. To prawda, odpowiednia dieta jest niesamowicie istotna.  Samo słowo „dieta” oznacza po prostu pewne preferencje dotyczące tego, jakich produktów unikamy, a które wybieramy. Każdy człowiek powinien sobie zdawać sprawę z tego, że prawidłowe odżywianie, […]

Czytaj dalej…

Bacillus coagulans sprzymierzeńcem zdrowia

Bacillus coagulans GBI-30, 6086 stosunkowo niedawno (tj. w 2011 roku) został zatwierdzony przez agencję FDA jako tzw. GRAS (Generally Recognized As Safe), czyli bezpieczny. W świetle prawa, powoduje to, że szczep ten, może zostać dodany do produktów spożywczych i preparatów probiotycznych. Rodzaj bakterii Bacillus charakteryzuje się zdolnością do wytwarzania endospor (formy spoczynkowe) co pozwala im […]

Czytaj dalej…

Niska dostępność energii – skutki uboczne redukcji

Pośród instagrama i instagramowych gwiazdeczek, gdzie pokazują one jakie to piękne jest życie na redukcji, trzeba pogodzić się z faktem, iż nie jest to proces lekki, łatwy i przyjemny oraz wiąże się on z wieloma skutkami ubocznymi, które skutecznie utrudnią jej wykonanie. Organizm ludzki nie jest głupi i nie chce być w niebezpieczeństwie, a redukcja […]

Czytaj dalej…

Kiszonki – dlaczego tak lubimy je jeść?

Wszelkiego rodzaju kiszonki obecne są w diecie wschodnioeuropejskiej od wieków. Swoją popularność wzięły z faktu, iż kiszenie stanowiło doskonały sposób na konserwowanie i przechowywanie żywności. Dziś dowiadujemy się, że nie jest to ich jedyna zaleta, są bowiem bogate w witaminy, a także składników mineralnych, błonnika i innych związków prozdrowotnych.   Co to jest i z […]

Czytaj dalej…

Jak skutecznie zmniejszyć apetyt?

Zacznijmy od początku – głód i apetyt, to zupełnie dwie inne rzeczy. Człowiek jest zaprogramowany tak, że sam domaga się jedzenia. Zaczyna się burczenie w brzuchu, spada cukier – zaczyna robić nam się chłodniej, drżą ręce, ale to tylko kilka z objawów. Głód, to alarm, że kończą należy uzupełnić energię. Gdy pojawia się głód, to […]

Czytaj dalej…

Żelazo, a zdrowie – podstawy, które warto znać

Nieraz poruszony został temat, jak ważnym jest dostarczanie wraz z dietą niezbędnych mikroelementów, które wpływają na regulację pracy organizmu, a co za tym idzie jego odpowiednie działanie. Dziś pod lupę wzięte zostanie żelazo, które jest bardzo ważnym mikroskładnikiem, a w szczególności u kobiet.   Podstawowe funkcje żelaza Metal ten pełni w ludzkim organizmie wiele ważnych […]

Czytaj dalej…

Wyhoduj sobie kiełki

Nie od dziś wiadomo, że najlepsze to co świeże, a jeszcze lepiej, aby było samodzielnie wyhodowane. Bardzo dobrym nawykiem jest trzymanie małych krzaczków ziół w doniczkach do użycia w kuchni. Mamy wtedy pewność, że nasze małe uprawy pozbawione będą szkodliwych substancji. Rośliny, które kupujemy w sklepie najczęściej są hodowane z użyciem pestycydów i innych środków […]

Czytaj dalej…

Patrz w serce – chroń serce

Choroby serca. Według statystyk – są najczęstszą i bezpośrednią przyczyną śmierci wśród Polaków. Stanowią zatrważające 46% wśród wszystkich przyczyn zgonów. Profilaktyka chorób układu sercowo – naczyniowego jest obecnie priorytetem w obszarze badań medycznych w naszym kraju. Ale co oznacza, aż tak ogromny współczynnik?   Przede wszystkim, że nie potrafimy o siebie zadbać. Jadamy byle jak, […]

Czytaj dalej…

Najczęstsze błędy podczas masy – TOP 10

Mamy zimę, a co za tym idzie – większość ludzi jest na masie. W tym okresie nie musimy nosić krótkich spodenek, odkrywać brzuch czy ramiona. Grube swetry i luźne dresy pomagają w zatuszowaniu tych kilku kilogramów, które doszły w wyniku budowania masy mięśniowej. Okres masowy, podobnie jak redukcyjny, wymaga pełnej kontroli nad procesami metabolicznymi i własnym […]

Czytaj dalej…

Dlaczego nie detoks cukrowy?

XXI wiek, to absolutna rewolucja w tematyce żywienia i aktywnego stylu życia. Oczywiście, nikt nie ma wątpliwości, co do słuszności propagowania zdrowych nawyków żywieniowych. Wszak, nasze społeczeństwo, coraz częściej redukuje ruch w ciągu dnia do minimum usprawiedliwiając się pracą biurową. W dodatku, jako jedyne źródło energii używamy przetworzonych produktów, które ilością dostarczanych mikroskładników, dorównują kartce […]

Czytaj dalej…