IIFYM – kompendium w pigułce

Odmawianie sobie wszystkich ‚niezdrowych’ produktów, ścisła dieta, pełna motywacja, a po miesiącu rzucanie się na wszystko co w tym okresie było zabronione, znajome? Cheat day jest dla wielu osób dniem, w którym zaczynają pochłaniać dosłownie wszystko, zaczynają odczuwać wilczy głód, którego nie są w stanie zahamować. I tu zaczyna się problem.  Wiele osób słysząc słowo […]

Czytaj dalej…

Souping – płynny sposób na zgrabną sylwetkę?

Dietetycy na całym świecie od dawna starają się przedstawić skuteczne metody detoksykacji organizmu. W ciele człowieka bardzo często gromadzą się szkodliwe związki: toksyny, metale ciężkie itp. Jeszcze nie tak dawno środowisko fitness zawojował tak zwany “juicing”, czyli oczyszczanie organizmu za pomocą świeżo wyciskanych soków lub koktajli z owoców i warzyw. Hit czy kit?  W 2018 […]

Czytaj dalej…

FODMAP – prewencja przy problemach żołądkowo – jelitowych

Wiele ludzi zmaga się z takimi dolegliwościami jak: bóle brzucha, częste biegunki, wzdęcia, czy inne szeroko pojęte problemy żołądkowo – jelitowe. Niestety, jednak bardzo mała garstka z tego grona, jest świadoma, iż te symptomy, mogą wskazywać na wystąpienie zespołu jelita drażliwego (IBS). Jak sobie z tym poradzić oraz jakie interwencje można wprowadzić na podstawie obserwacji? […]

Czytaj dalej…

DIET BREAK – narzędzie do walki o życiową formę

CZYM JEST DIET BREAK   Redukcja to zwykle proces trwający od 4-5 tygodni do nawet kilkunastu miesięcy. Tak nie przesłyszeliście się – kilkunastu miesięcy! Oba przypadki są oczywiście skrajne i raczej nie będą optymalne dla naszego ciała pod kątem zdrowotnym. Pierwszy przypadek może być jeszcze na tyle zdrowy, że osoba redukująca zaczyna od bardzo niskiego […]

Czytaj dalej…

Witamina B7 (Biotyna) – działanie, występowanie, objawy niedoboru

Nazwa witamina pochodzi od łacińskiego słowa „vita”, które oznacza nic innego jak „życie”,. Wyrażenie te zostało wprowadzone przez polskiego uczonego – Kazimierza Funka, w 1912 roku i bezapelacyjnie sugeruje, iż związki te są niezbędne człowiekowi do życia. Pierwszą wyizolowaną przez niego witaminą była tiamina, czyli witamina B1. Jednakże, tym razem pod lupę zostanie wzięta jej […]

Czytaj dalej…

Słodzik zamiast cukru – bać się czy nie bać?

Co to właściwie jest słodzik? W najprostszym języku, są to związki chemiczne, takie jak.: acesulfam K, aspartam, cyklaminian sodu, sacharyna, alitam itp., mające słodki smak. Ich celem jest zastąpienie zwykłego cukru spożywczego w diecie. Główną ich zaletą jest to że, są bezkaloryczne, a więc słodziki, będą pomagały w obniżeniu spożycia energii. Można je dodawać dosłownie […]

Czytaj dalej…

L-karnityna jakiej nie znacie

Właściwości L-karnityny W fizjologii organizmu, bardzo ważną rolę odgrywają aminokwasy, pełnią one różnorakie funkcje, będąc składnikami niezbędnymi do syntezy białek, enzymów oraz samymi pełniąc określone role. Wśród osób zainteresowanych tematyką żywienia w sporcie, nierzadko wymienia się karnitynę jako jeden z preparatów goszczących na półkach suplementacyjnych. Utarło się kiedyś takie stwierdzenie, iż karnityna jako składnik transportujący […]

Czytaj dalej…

Ciastko Czekoladowe z Bananem

Dzisiaj szybki i mocno czekoladowy deser. Idealny sam w sobie, jak i dodatek do lodów. W środku jest banan (musicie uwierzyć mi na słowo i wybaczyć brak zdjęcia🙈), ale może tam być również czekolada czy inne owoce. POTRZEBUJEMY 1 jajko, 1 budyń bez cukru (proszek), 15 g nutelli bez cukru lub rozpuszczonej czekolady do masy […]

Czytaj dalej…

Sposoby na trądzik – wygraj tę walkę

Trądzik pospolity (acne vulgaris), jest chorobą skórną przypisywaną osobom wkraczającym w pokwitanie. Jednakże zakończenie tego okresu nie musi być równoznaczne z ustąpieniem objawów choroby, bowiem coraz częściej występowanie trądziku można zaobserwować także u osób dorosłych, a nawet tych w wieku podeszłym. [1] Wystąpienie trądziku może być skorelowane z wieloma czynnikami. Przede wszystkim są to: nadmierne wydzielanie łoju przez gruczoły […]

Czytaj dalej…

Żelazo, a zdrowie – podstawy, które warto znać

Nieraz poruszony został temat, jak ważnym jest dostarczanie wraz z dietą niezbędnych mikroelementów, które wpływają na regulację pracy organizmu, a co za tym idzie jego odpowiednie działanie. Dziś pod lupę wzięte zostanie żelazo, które jest bardzo ważnym mikroskładnikiem, a w szczególności u kobiet.   Podstawowe funkcje żelaza Metal ten pełni w ludzkim organizmie wiele ważnych […]

Czytaj dalej…

Wpomagające astosowania Cordyceps’u

Zastosowania grzyba Cordyceps   Czym jest Cordyceps? Cordyceps, to grzyb mający szerokie zastosowanie w tradycyjnej medycynie chińskiej (TMC). Znany jest ze swoich właściwości anti-aging’owych i poprawy wydolności tlenowej. Wykazuje również działanie anty-zapalne oraz chroni przed wolnymi rodnikami i wiele innych. Jest określany mianem „superfood”, czyli substancji o bardzo wysokim potencjale odżywczym. W artykule tym zostaną […]

Czytaj dalej…

ORTOREKSJA – z czym to sie je?

Czy słyszałeś kiedyś, że ZDROWE odżywanie może również  być NIEZDROWE? Paradoksalne? Jednakże to prawda! Istnieje bowiem coś takiego jak ORTOREKSJA.        Co to właściwie jest?  Jest to wręcz obsesja na punkcie zdrowego odżywiania. Stan ten, zaliczany jest do chorób psychicznych, jak na przykład anoreksja czy bulimia. Osoby, które chorują muszą dokładnie wiedzieć jakie […]

Czytaj dalej…

Progresja – jak skutecznie budować masę mięśniową?

Wielu osobom, w momencie wypowiadania słowa „progresja”, do głowy wpadają hasła typu: „no pain, no gain”, „dobry trening to taki, po którym nie można się ruszać” i wiele innych. Czy takowy tok rozumowania ma swoje poparcie w nauce, czy jednak ważniejsze jest coś innego?   OBJĘTOŚĆ TRENINGOWA Aby klarownie to wszystko wyjaśnić warto, aby znane […]

Czytaj dalej…

Cardio

Cardio – czy jest nam potrzebne?

Trudno znaleźć drugie środowisko, w którym opinie i trendy zmieniałyby się równie dynamicznie, jak w świecie fitnessu i sportów sylwetkowych. Jeszcze kilka lat temu jedyną słuszną drogą do osiągnięcia wymarzonej sylwetki o niskim poziomie tkanki tłuszczowej była ścisła, dość monotonna dieta i długie godziny cardio, często kręconego dwa razy dziennie. Wraz z rozwojem wiedzy na […]

Czytaj dalej…

TABATA – naturalny spalacz tłuszczu!

Dzisiaj ‚na tapecie’ mamy właściwie tylko 6 liter. Mianowicie- TABATA! Co to właściwie jest?  Są to ćwiczenia, których głównym celem jest podniesienie tętna organizmu, zwiększenie jego wytrzymałości, a w okresie redukcji nadmiaru ciała – narzędzie wspomagające pozbywanie się tłuszczu zapasowego. Jest to wysiłek interwałowy o charakterze beztlenowym, trwający 20 sekund, po którym następuje 10 sekundowa […]

Czytaj dalej…

CBD – czym jest i jak działa?

Nie tak dawno temu, na naszych oczach, w polskim sejmie toczyła się batalia, dotycząca medycznej marihuany. Wiele osób było przeciwko wprowadzeniu jej na polski rynek, mimo ogromu badań, jakie zostały przeprowadzone na olejach zawartych w konopi indyjskiej i udowodnionych ich działaniach. Szczerze mówiąc nie rozumiem jak można próbować zakazać komuś stosowania środka, który może pomóc […]

Czytaj dalej…

Woda, czyli niezbędny składnik do życia

WODA TO PODSTAWA A więc na wstępie parę słów na temat jak bardzo ważne jest spożywanie wody przez człowieka. Woda jest najważniejszym składnikiem ciała każdego ludzkiego organizmu. Stanowi aż 2/3 organizmu ludzkiego. To właśnie dzięki wodzie zachodzi w organizmie większość reakcji niezbędnych do życia. Woda wchodzi również w skład wielu narządów. Jest obecna m.in. w […]

Czytaj dalej…

EGCG – antyoksydant pełen zalet

  Korzyści płynące ze stosowania EGCG – gallusanu epigallokatechiny     Zapewne wiele osób słyszało o prozdrowotnych efektach z tytułu picia zielonej herbaty. Roślina ta pochodzi z Chin, więc nietrudno domyśleć się, że jest to napój bardzo często spożywany w kraju kwitnącej wiśni. Zielona herbata, w kulturze wschodniej stanowi dodatek właściwie do wszystkiego. Natomiast, jeśli […]

Czytaj dalej…

Jak poprawić jakość snu?

Poprawa jakości snu Z poprzednich artykułów na temat snu: „Niedobory snu. Objawy i skutki.” oraz „Sen, czyli lepsze efekty odchudzania.„, dowiedzieć się można było, jak ważnym jest on elementem życia i jakie mogą być skutki, gdy nie dba się o jego optymalną ilość. Informacje zawarte we wcześniejszym wpisie mogły przyczynić się do sytuacji, w której […]

Czytaj dalej…

Omega-3 – Kompendium wiedzy – kwasy EPA i DHA

Kwasy tłuszczowe omega-3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA). Ich spożycie wiąże się z szeregiem korzyści zdrowotnych, a ich niedobór może prowadzić do pewnych zaburzeń. Do grupy omega-3 należą: Niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3: Kwas α-linolenowy (ALA) Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3: Dwa najbardziej znane to kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Kwas ALA nie jest syntetyzowany […]

Czytaj dalej…

Dieta 1000 kcal – bardziej szkodzi, czy pomaga?

Na czym polega jej stosowanie? Wśród wielu proponowanych schematów odżywiania mających na celu redukcję tkanki tłuszczowej, znajduje się dieta – często błędnie nazywana – dietą 1000 kalorii. Oczywiście polega ona na ograniczeniu dostarczonej w posiłkach energii do 1000 kilokalorii (Kcal), jednakże jej oficjalna nazwa to VLCD (very low calorie diet), czyli dieta o bardzo niskiej […]

Czytaj dalej…

Różeniec górski – Rhodiola Rosea – czy salrozydy są najważniejsze?

Wstęp Różeniec górski jest rośliną pochodzącą z rodziny gruboszowatych, należącą do rzędu skalnicowców. Stosowany jako reduktor stresu i adaptogen. Efekt adaptogenny tej rośliny odnosi się do niespecyficznej odporności układu immunologicznego i efektu normalizacji stresu. Początkowo używany w Europie, po czym powędrował w okolice Mongolii i Syberii, na jego ślady można również trafić u skandynawskich Wikingów, […]

Czytaj dalej…

Omega – 3, a odpowiedź anaboliczna i procesy regeneracji

Nie od dzisiaj wiadomo, że kwasy tłuszczowe Omega-3 wykazują działanie wielokierunkowe i są szczególnie pomocne w zwalczaniu wszelkiego rodzaju stanów zapalnych, w różnych jednostkach chorobowych. Jak się okazuje, mają one również całkiem ciekawe zastosowanie w treningu oporowym i innego rodzaju aktywnościach fizycznych. Dodatkowo, wykazują one  pozytywny wpływ w okresie rekonwalescencji po chorobie i regeneracji. W […]

Czytaj dalej…

Zdrowe podejście do własnego ciała

Umawiamy się w pewne ciepłe, słoneczne popołudnie w klimatycznej kawiarni. Czekam na nią chwilę przed wejściem. Dawno się nie widziałyśmy. Ona zawsze była wyjątkowa i piękna w ten nieoczywisty sposób – jej uroda nie była przeciętna, zostawała w pamięci. Tego dnia, niewidziana długi czas, wygląda jeszcze lepiej – świetna figura, koturny, piękne blond włosy tworzą […]

Czytaj dalej…

Podstawy żywienia i suplementacji siatkarzy

Podstawy żywienia[1-5] i suplementacji siatkarzy: Siatkówka to bardzo dynamiczna i szybka gra. Wymaga ona od gracza ponadprzeciętnej siły, wytrzymałości, eksplozywności i koncentracji. Dyscyplina ta, w klasyfikacji sportowej, bezapelacyjnie wkomponowuje się w rodzaj dyscyplin o charakterze anaerobowym, czyli bazujących na wysiłku beztlenowym. To też dlatego odpowiednia wytrzymałość, kształtowana przez odpowiednio dobrany trening o  takim charakterze gra […]

Czytaj dalej…

NEAT – o tym warto wiedzieć na redukcji (termogeneza niewynikająca z ćwiczeń)

Całkowity wydatek energetyczny człowieka można podzielić na wiele składowych. Zaczynając od najważniejszej (lecz niekoniecznie największej) – Podstawowej Przemiany Materii (BMR), przez energię wydatkowaną na ćwiczenia (TEE) i termiczny efekt pożywienia (TEF), po tytułową termogenezę niewynikająca z ćwiczeń (NEAT)*. O ile nie jesteśmy zawodowymi sportowcami lub nasze treningi nie odbywają się kilka razy dziennie, to właśnie […]

Czytaj dalej…

Kawa – wpływ na choroby układu sercowo-naczyniowego

W okół konsumpcji kawy, tudzież kofeiny, krąży wiele mitów. Jednym z najczęściej poruszanych bywa temat związany z wpływem tejże substancji na powstawanie chorób związanych z układem sercowo-naczyniowym (z ang. CVD). Aby dowiedzieć się, czy rzeczywiście jest to powód do zmartwień należałoby przyjrzeć się badaniom naukowym.   Czym jest kofeina Kofeina to substancja o gorzkim smaku, […]

Czytaj dalej…

Orzechy – sposób na poprawę zdrowia

NA SAM POCZĄTEK   Tłuszcz jest jednym ze składników diety, o którego podaży nie powinno się zapominać, gdyż ten makroelement wpływa na szereg reakcji zachodzących w organizmie. Jednakże, zarazem warto mieć na uwadze jakiego rodzaju tłuszcze dostarczamy w codziennym jadłospisie, gdyż niektóre frakcje mogą nieść za sobą ogrom negatywnych następstw. W przyrodzie znaleźć możemy naturalnie […]

Czytaj dalej…

SIBERIAN GINSENG – ELEUTHERO – JESZCZE WIĘKSZE KORZYŚCI Z ŻEŃ-SZENIA

Wstęp W otoczeniu suplementów z grupy adaptogenów, bardzo łatwo pogubić się w tym co wybrać, problem zaczyna zdecydowanie narastać, kiedy mamy doczynienia z wyborem żeń – szenia. Koreński, Amerykański, Syberyjski, Zwyczajny od ilości tego produkty na rynku można dostać bólu głowy. Zatem aby rozwiązać Wasz problem z wyborem odpowiedniego produkty, opiszemy działanie oraz plusy korzystania […]

Czytaj dalej…

NAJLEPSZA PORA NA TRENING – w oparciu o dowody naukowe!

WSTĘP    Wielu z was zapewne przynajmniej raz w życiu zastanawiało się czy pora dnia, w której pójdziemy na siłownie może przełożyć się na efektywność naszego treningu. Osobiście prawie zawsze trenowałem wieczorami, ponieważ nakręcałem się wtedy przez cały dzień na trening i wychodziło to lepiej. Poranek nigdy nie był moją porą. Od razu po przebudzeniu […]

Czytaj dalej…

Witamina D – Kompendium wiedzy

Witamina D jest określeniem rozpuszczalnych w tłuszczach grupy steroidowych związków chemicznych [1]. Znana bywa przez swoje wszechstronne działanie, znaczenie w utrzymaniu zdrowia i powszechny niedobór. Niedostateczna synteza witaminy D w skórze lub zbyt niska podaż z dietą wiąże się z licznymi konsekwencjami zdrowotnymi [2]. UKŁAD RUCHU Za najważniejszą i najbardziej do tej pory poznaną funkcje witaminy D uznaje […]

Czytaj dalej…

Kofeina syntetyczna czy naturalna? Co lepsze?

WSTĘP   Od kilku lat w mojej stałej suplementacji gości kofeina. Substancja, której ergogeniczny efekt udowadnia wiele, dobrze zaprojektowanych publikacji naukowych [1][2][3][4][5]. Od długiego czasu zastanawiało mnie jednak dlaczego po użyciu przedtreningówek opartych na czystym ekstrakcie z guarany czy yerba mate, odnotowuje dużo lepsze samopoczucie i wyniki treningowe. Zawsze miałem wrażenie, że kofeina z naturalnych […]

Czytaj dalej…

Nabiał – śnieżnobiałe fakty!

Kto ma rację?   W social mediach często można spotkać się z przekonaniem, iż w zdrowej diecie powinno unikać się produktów nabiałowych, gdyż ich konsumpcja – rzekomo – prowadzić ma do: obniżenia odporności, występowania bolesności stawów, wywoływania stanów zapalnych, produkowania śluzu podskórnego, niepłodności i wielu innych zeł całej Ziemi. Czy jest to prawda? Czy są […]

Czytaj dalej…

Nootropy – praca mózgu na nowym poziomie

CZYM SĄ I JAKIE WYRÓŻNIAMY?   Nootropy to rodzaj leków i suplementów, zwanych także smart drugs (ang. inteligentne leki) czy środkami prokognitywnymi. Są one na tyle ciekawe, że dopiero raczkują na tle wielu innych rodzajów środków, a mimo to cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Można wręcz powiedzieć, że ich rynek rozwija się w niesamowitym wręcz […]

Czytaj dalej…

Beta-alanina – skuteczna poprawa wydolności!

Beta-alanina to suplement, którego popularność może nie jest najwyższa, lecz charakteryzuje się ona właściwościami, dzięki którym wielu sportowców czerpałoby z niej realne korzyści. Niestety wśród zarówno amatorów, jak i elitarnych zawodników, nierzadko można zauważyć błędny sposób suplementacji, co dość często kończy się brakiem dostrzegalnych rezultatów i zaniechaniem dalszej podaży. Dlaczego i u kogo warto wprowadzić […]

Czytaj dalej…

Jak minimalizować ryzyko raka + 5 najlepszych produktów ANTYNOWOTWOROWYCH

JAK UCHRONIĆ SIĘ PRZED NOWOTWORAMI?   W dzisiejszych czasach słowo ,,nowotwór” wywołuje u ludzi sporą panikę. Spowodowane jest to zapewne faktem, iż coraz większą część społeczeństwa ta choroba dotyka. Przyczyny takiego stanu rzeczy są różne i często bardzo złożone, zaczynając od wad genetycznych, kończąc na szeroko rozumianym, nieprawidłowym stylu życia. Ten tekst nie ma być […]

Czytaj dalej…

Bacillus coagulans sprzymierzeńcem zdrowia

Bacillus coagulans GBI-30, 6086 stosunkowo niedawno (tj. w 2011 roku) został zatwierdzony przez agencję FDA jako tzw. GRAS (Generally Recognized As Safe), czyli bezpieczny. W świetle prawa, powoduje to, że szczep ten, może zostać dodany do produktów spożywczych i preparatów probiotycznych. Rodzaj bakterii Bacillus charakteryzuje się zdolnością do wytwarzania endospor (formy spoczynkowe) co pozwala im […]

Czytaj dalej…

Jajka – kompendium wiedzy

Jeść jajka czy ich nie jeść? Temat wielu sporów w zakresie dietetyki… ale czy słusznie i czy ma to swoje uzasadnienie? Na szczęście, w dzisiejszych czasach dysponujemy szeregiem badań, które wyjaśniają nam większość wątpliwości na ten temat. Co prawda, badania mają różne wyniki, ale wynika to z faktu, iż są one: dobrze / źle zaprojektowane i przeprowadzone […]

Czytaj dalej…

Alkohoreksja – skąd się wzięła, jakie są objawy i do czego prowadzi?

Alkohoreksja, znana też pod nazwą drunkoreksji jest stosunkowo nowym zjawiskiem, ale coraz częściej się o nim słyszy. Przyczyn można się doszukiwać przeróżnych. Kult szczupłej i idealnej sylwetki w mediach, presja do spożywania alkoholu wśród znajomych, obsesja odchudzania. Ale czym tak naprawdę jest to schorzenie?   Alkohoreksja – czym jest i jak się objawia?  Można ją […]

Czytaj dalej…

Nietolerancja laktozy w pigułce

Kilka informacji Nietolerancja laktozy to nic innego jak objaw tego, że układ pokarmowy nie potrafi jej w odpowiedni sposób trawić. Laktoza, to dwucukier znajdujący się w mleku oraz wszelakich produktach tego pochodzenia (mlecznego). Osoby posiadające nietolerancję, po konsumpcji laktozy mogą doświadczyć chociażby: bóli brzucha, gazów czy biegunek. Objawy te mogą pojawić się w okresie od […]

Czytaj dalej…