kofeina syntetyczna vs naturalne źródła

WSTĘP   Od kilku lat w mojej stałej suplementacji gości kofeina. Substancja, której ergogeniczny efekt udowadnia wiele, dobrze zaprojektowanych publikacji naukowych [1][2][3][4][5]. Od długiego czasu zastanawiało mnie jednak dlaczego po użyciu przedtreningówek opartych na guaranie, czystego ekstraktu z guarany czy yerba mate, odnotowuje dużo lepsze samopoczucie i wyniki treningowe. Zawsze miałem wrażenie, że kofeina z […]

Czytaj dalej…

Sernik Straciatella

Serników jest tu kilka, więc dlaczego nie pokazać Wam kolejnego;) jak zwykle banalnis prosty i bardzo smaczny. POTRZEBUJEMY 300g sera 2 jajka 1 budyń bez cukru 1 miarkę odżywki białkowej ksylitol (2-4 łyżeczki) 2-3 kostki gorzkiej czekolady łyżeczę sody Składniki łączymy ze sobą, na końcu dodając potarkowaną czekoladę. Pieczemy w niedużych foremkach, najlepiej silikonowych w […]

Czytaj dalej…

Nabiał – śnieżnobiałe fakty!

Kto ma rację?   W social mediach często można spotkać się z przekonaniem, iż w zdrowej diecie powinno unikać się produktów nabiałowych, gdyż ich konsumpcja – rzekomo – prowadzić ma do: obniżenia odporności, występowania bolesności stawów, wywoływania stanów zapalnych, produkowania śluzu podskórnego, niepłodności i wielu innych zeł całej Ziemi. Czy jest to prawda? Czy są […]

Czytaj dalej…

Witamina D – pomoc w walce z objawami IBS.

Jak ważnym elementem sprawnego funkcjonowania organizmu jest witamina D, o której niedawno w swoim artykule wspominał Radosław Smolik – każdy wie lub też powinien wiedzieć. Jednakże oprócz właściwości wymienionych przez kolegę po fachu, okazuje się, iż witamina ta, może wykazywać pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego przy chorobie zwanej irritable bowel syndrome (IBS), czyli zespołu […]

Czytaj dalej…

Blok Czekoladowy

Blok czekoladowy to takie cudo, które kilkadziesiąt lat temu miało zastąpić dzieciom trudno dostępną czekoladę. U nas na blogu w nieco innej odsłonie, z mniejszą ilością węgli, za to z większą ilością białka. Cukru też w nim nie wiele w porównaniu do bloku tradycyjnego, a to zawsze plus. POTRZEBUJEMY 200g mleka w proszku 100g izolatu […]

Czytaj dalej…

L-DOPA – przewodnik po suplemencie

WSTĘP   Lewodopa to suplement stosunkowo mało znany, w szczególności na rynku polskim. Jest to naturalnie występujący aminokwas, będący pod względem budowy chemicznej lustrzanym odbiciem DOP-y. Naturalnie w naszym organizmie powstaje poprzez hydroksylację innego aminowasu – l-tyrozyny. Co najważniejsze, jest bezpośrednim prekursorem dopaminy – neuroprzekaźnika regulującego działanie całego naszego układu dompaminergicznego. L-dopa jest również pośrednim […]

Czytaj dalej…

Cynamonowe Rurki z Jabłkami

Lato się kończy… zbliża się jesień… czas na szarlotkę… 😊 gdyby znudziło Was ciasto w tradycyjnej formie zapraszam do wypróbowania przepisu na chrupiące rurki z szarlotkowym nadzieniem. POTRZEBUJEMY 200g mąki np. Z amarantusa 100-150ml ciepłej wody 30-50ml oleju kokosowego 2-3 łyżki ksylitolu łyżeczkę cynamonu łyżeczkę żelatyny 2 średnie jabłka *ilość wody i oleju zależy od […]

Czytaj dalej…

Zdrowe podejście do własnego ciała

Umawiamy się w pewne ciepłe, słoneczne popołudnie w klimatycznej kawiarni. Czekam na nią chwilę przed wejściem. Dawno się nie widziałyśmy. Ona zawsze była wyjątkowa i piękna w ten nieoczywisty sposób – jej uroda nie była przeciętna, zostawała w pamięci. Tego dnia, niewidziana długi czas, wygląda jeszcze lepiej – świetna figura, koturny, piękne blond włosy tworzą […]

Czytaj dalej…

Muffinki Amarantusowe

Na blogu dzisiaj debiut ma mąka z amarantusa. Debiut w prostym i szybkim przepisie na muffinki z borówkami. Potrzebujemy 200g mąki z amarantusa ksylitol(2-3 łyżki) 2 jajka 50ml oleju kokosowego 50ml mleka łyżeczkę sody borówki (lub inne owoce jagodowe) Przepis Mieszamy ze sobą składniki, przekładamy do foremek. Na wierzch układamy owoce. Wstawiamy do rozgrzanego do […]

Czytaj dalej…

Beta-alanina – skuteczna poprawa wydolności!

Beta-alanina to suplement, którego popularność może nie jest najwyższa, lecz charakteryzuje się ona właściwościami, dzięki którym wielu sportowców czerpałoby z niej realne korzyści. Niestety wśród zarówno amatorów, jak i elitarnych zawodników, nierzadko można zauważyć błędny sposób suplementacji, co dość często kończy się brakiem dostrzegalnych rezultatów i zaniechaniem dalszej podaży. Dlaczego i u kogo warto wprowadzić […]

Czytaj dalej…

DLACZEGO BIAŁY CUKIER I FRUKTOZA NIE SĄ WCALE ZŁE (szczególnie dla sportowców)

WSTĘP   „Cukier jest zły.” „Cukier szkodzi.” „Cukier jest odpowiedzialny za wiele chorób.”  Tego typu zdania zalewają nas zewsząd od kilkunastu już lat. Oczywiście nie musi być to prawdą. Cukier może szkodzić, ale nie musi. Wiele badań i publikacji zarzuca białemu cukrowi, że jest odpowiedzialny za otyłość u dużej części społeczeństwa. Jest to prawda, ale […]

Czytaj dalej…

Najbardziej niedoborowe składniki w diecie!

Mimo że dieta każdego z nas jest inna, a najbardziej istotne różnice wynikają z doboru produktów, wartości energetycznej, czy rozłożenia białka, węglowodanów i tłuszczów, to istnieją pewne składniki odżywcze, które bywają zdecydowanie często niedoborowe w jadłospisie większości populacji. Przykładowo, za pewne sporo czytelników słyszało o szczególnie częstych niedoborach witaminy D wśród osób zamieszkujących tereny Europy […]

Czytaj dalej…

DIET BREAK – narzędzie do walki o życiową formę

CZYM JEST DIET BREAK   Redukcja to zwykle proces trwający od 4-5 tygodni do nawet kilkunastu miesięcy. Tak nie przesłyszeliście się – kilkunastu miesięcy! Oba przypadki są oczywiście skrajne i raczej nie będą optymalne dla naszego ciała pod kątem zdrowotnym. Pierwszy przypadek może być jeszcze na tyle zdrowy, że osoba redukująca zaczyna od bardzo niskiego […]

Czytaj dalej…

NEAT – o tym warto wiedzieć na redukcji (termogeneza niewynikająca z ćwiczeń)

Całkowity wydatek energetyczny człowieka można podzielić na wiele składowych. Zaczynając od najważniejszej (lecz niekoniecznie największej) – Podstawowej Przemiany Materii (BMR), przez energię wydatkowaną na ćwiczenia (TEE) i termiczny efekt pożywienia (TEF), po tytułową termogenezę niewynikająca z ćwiczeń (NEAT)*. O ile nie jesteśmy zawodowymi sportowcami lub nasze treningi nie odbywają się kilka razy dziennie, to właśnie […]

Czytaj dalej…

NAJLEPSZA PORA NA TRENING – w oparciu o dowody naukowe!

WSTĘP    Wielu z was zapewne przynajmniej raz w życiu zastanawiało się czy pora dnia, w której pójdziemy na siłownie może przełożyć się na efektywność naszego treningu. Osobiście prawie zawsze trenowałem wieczorami, ponieważ nakręcałem się wtedy przez cały dzień na trening i wychodziło to lepiej. Poranek nigdy nie był moją porą. Od razu po przebudzeniu […]

Czytaj dalej…

Piękne ciało, piękna cera

W drogerii półki uginają się od nadmiaru kosmetyków do wszystkiego i na wszystko. Wszystkie z nich są, według producenta, cudownie działającymi preparatami. Niestety w praktyce często wygląda to zupełnie inaczej – stosowanie większości to dostarczanie przez skórę ogromnych ilości niepotrzebnych substancji. Zanim przejdziemy do kwestii wsparcia skóry, włosów i paznokci, zajrzymy na półkę z kosmetykami, […]

Czytaj dalej…

Nootropy – praca mózgu na nowym poziomie

CZYM SĄ I JAKIE WYRÓŻNIAMY?   Nootropy to rodzaj leków i suplementów, zwanych także smart drugs (ang. inteligentne leki) czy środkami prokognitywnymi. Są one na tyle ciekawe, że dopiero raczkują na tle wielu innych rodzajów środków, a mimo to cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Można wręcz powiedzieć, że ich rynek rozwija się w niesamowitym wręcz […]

Czytaj dalej…

Sernik Na Zimno Na Lekkim Spodzie

Sernik na zimno jest jednym z łatwiejszych do zrobienia jeśli chodzi o fit słodkości. Ten, który Wam dzisiaj zaproponuję wyróżnia się nietypowym spodem opartym na ekspandowanych ziarnach. Całość jest szybka do zrobienia i wygląda całkiem efektownie także sprawdzi się również na imprezy. POTRZEBUJEMY 100g gorzkiej czekolady łyżeczka oleju kokosowego 40g ekspandowanych ziarenek np. pszenicy śmietana […]

Czytaj dalej…

Bułeczki Śniadaniowe

Dzisiaj szybkie rozwiązanie na ryżowe kruche bułeczki. W sam raz do masła orzechowego na śniadanie;) jeśli dodacie mniej cukru wykorzystacie je praktycznie do wszystkiego. POTRZEBUJEMY 300g mąki ryżowej opakowanie budyniu bez cukru 1 płaska łyżeczka sody 200g jogurtu greckiego 70g erytrolu 1 całe jajko + żółtko PRZEPIS Mieszamy wszystko ze sobą łyżką, potem wyrabiany ręką. […]

Czytaj dalej…

Węglowodany

Węglowodany – zacznijmy od podstaw   Pewne rzeczy są niezmienne – zarówno w życiu jak i w treningu. Przez ostatnie lata, dietetyka w Polsce zatoczyła olbrzymi koło, które doprowadziło do wielkiego odkrycia naukowego – Jeżeli trenujesz, to musisz jeść węglowodany – Wow. Odkryliśmy sekret złotej ery bodybulidingu – przecież najlepsi kulturyści z tamtych czasów bazowali […]

Czytaj dalej…