Jak przestać jeść słodycze?

Mówi się, że cukier uzależnia, ale czy aby na pewno? Kto z nas jest w stanie zjeść kilka kostek cukru i prosić o więcej? No właśnie… Tak naprawdę jesteśmy uzależnieni od połączenia cukier+tłuszcz, czyli SŁODYCZE.  Warto jednak pamiętać, że cukier rafinowany w nadmiernych ilościach również nie jest pożądany.   System kar i nagród „Jak zjesz […]

Czytaj dalej…

Kompleksy witaminowe

Na pewno większość z nas na początku swojej drogi ze zdrowym stylem życia zetknęło się z jakimiś suplementami. Najczęściej są to właśnie kompleksy witaminowe. Prawie każda firma suplementacyjna posiada taki „stack”w swojej ofercie. Dostępność na rynku jest ogromna – od siłowni, sklepów z suplementami, internetu, aż po supermarkety. Są dosłownie wszędzie. Głównym problemem tych, którzy dopiero […]

Czytaj dalej…

węglowodany

Indeks i ładunek glikemiczny

O indeksie glikemicznym słyszał chyba każdy, zarówno osoby interesujące się odżywianiem, problemem glikemii poposiłkowej, jak i każdy, kto starał się zrzucić kilka kilogramów za pomocą takich systemów żywieniowych, jak South Beach. Ci bardziej obeznani w temacie wiedzą, że równie istotnym, o ile nawet nie ważniejszym parametrem, jest ładunek glikemiczny. Czym są obydwa z nich i […]

Czytaj dalej…

Truskawka – kalorie, witaminy minerały oraz właściwości odżywcze

Truskawka, a może raczej Fragaria × ananassa Duchesne gości na naszych stołach od XVIII wieku i cieszy się niemałym powodzeniem wśród miłośników zdrowego stylu życia czy też osób łaknących na tenże wielebny owoc. Żeby nie było zbyt optymistycznie – sezon na truskawki trwa stosunkowo krótko, dlatego warto rozkoszować się ich smakiem tak długo, jak tylko […]

Czytaj dalej…

Dieta i suplementacja w IBD

Nieswoiste choroby zapalne jelit(NChZJ/IBD-inflammatory bowel dieseases) to grupa chorób przewlekłych charakteryzująca się stanem zapalnym w obrębie przewodu pokarmowego. Należą do grupy chorób nieuleczalnych, jednak przy odpowiedniej interwencji farmakologicznej oraz żywieniowej można takie choroby wprowadzić w stan remisji. Do grupy NChZJ należą wrzodziejące zapalenie jelita grubego(WZJG) lub z angielskiego/łaciny UC ulcerative colitis oraz choroba Leśniowskiego-Crohna/ CD(Crohn’s […]

Czytaj dalej…

Witamina E na celowniku

Ostatnio dużo zaczęło się mówić o witaminie D3, o jej niedoborach, źródłach oraz dawce. Wcześniej na lekcjach biologii czy w internecie najczęściej mówiło się o witaminie A, B, B12 czy C. Bardzo ważną witaminą jest WITAMINA E. Mało się o niej mówi. Właściwie dlaczego? Czy jest ona mniej ważna? Czy może jest to spowodowane niewiedzą […]

Czytaj dalej…

Najczęstsze błędy podczas redukcji – TOP 10

Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej nie musi być dużym obciążeniem dla organizmu i psychiki. Istnieją sposoby na schudnięcie, które są skuteczne, a jednocześnie pozwalają zachować równowagę fizyczną i mentalną. Redukcja, to temat, który wciąż sprawia wiele trudności osobom trenującym, ale nie tylko. Prawidłowo przeprowadzona redukcja tłuszczu nie powinna powodować uszczerbku na zdrowiu. W pogoni za […]

Czytaj dalej…

Cynamonowe Rollsy z Rabarbarem

Kolejny przepis z Bolero, tym razem wybrałam smak cynamonowy. Przy tym przepisie chcę Wam przypomnieć, że rabarbar idealnie się sprawdzi w przepisie na kruche gdzie zastąpi maliny. Ze względu na strukturę po upieczeniu i słodko-kwaśny smak idealnie zastępuje też jabłka i wlasnie to dzisiaj wykorzystamy. POTRZEBUJEMY: szklankę mąki- ja użyłam na pół żytniej i przennej, […]

Czytaj dalej…

Sok z buraka – dlaczego warto?

Azotany w diecie sportowca Każda osoba uprawiająca daną dyscyplinę sportową dąży do tego, aby uzyskać jak najlepsze rezultaty – nie podlega to jakiemukolwiek podważaniu. Odpowiednie treningi, dieta, regeneracja, to podstawy w całej tej układance. Jednakże czy istnieją związki naturalnie występujące w pożywieniu, które mogą wspomóc wydolność organizmu i poprawić uzyskiwane wyniki? Owszem, jedną grupą z […]

Czytaj dalej…

Epikatechina – ergogeniczny bloker miostatyny

WSTĘP   Epikatechinia to jeden z najciekawszych, ergogenicznych przeciwutleniaczy, znanych szczególnie dobrze w branży medycznej i fitness. Substancja ta należy do rodziny flawonowi, czyli bioaktywnych związków, mających potencjał w poprawie stanu zdrowia i wydajności człowieka. Epikatechina pierwotnie miała służyć do szacowania progresu w leczeniu postępującej utraty i upośledzenia funkcji mięśni szkieletowych u pacjentów z dystrofią […]

Czytaj dalej…

Ketoza – fakty i mity

Ketoza – słowo kluczowe związane z jednym z systemów żywienia, który w ostatnich latach  rośnie w swojej popularności. Niestety, brak wystarczającej wiedzy osób, które propagują informacje na ten temat, a także częste niedopowiedzenia związane z ich systemem żywienia, stylem życia, czy szeregiem dodatkowych czynników prowadzą do niebezpiecznych dla zdrowia innych sytuacji. Wraz ze wzrostem popularności […]

Czytaj dalej…

YERBA MATE – magiczny napój?

W dzisiejszych czasach idąc do sklepu mamy ogromny wybór napojów. Od tych bez cukru, przez smoothie, aż do kawy mrożonej. Każdy może wybrać sobie co tylko chce. Bardzo dużo osób, szczególnie rano musi dostarczyć kofeinę. Jest kilka opcji, na przykład kawa czy napój energetyzujący, ale ostatnio swoje pięć minut przechodzi YERBA MATE. Nie każdy jeszcze […]

Czytaj dalej…

Kiedy warto odpocząć?

Zbliżają się wakacje, a Ty nie zamierzasz odstawać w tyle w stosunku do swoich znajomych z siłowni? Chcesz za wszelką cenę zaprezentować formę życia? Przecież tyle czasu pracowałeś nad tym, aby zbudować satysfakcjonującą ilość mięśni, że nie możesz odpuścić, kiedy bardzo realnie widzisz metę, prawda? A co kiedy ciało zaczyna wysyłać coraz to bardziej wyraźne sygnały, że wręcz powinieneś […]

Czytaj dalej…

żywność funkcjonalna

Żywność funkcjonalna

Z pojęciem funkcjonalności w “fit” świecie spotkać się można bardzo często, choć częściej jednak w ujęciu treningowym, niż dietetycznym. Wbrew pozorom, w treningu funkcjonalnym nie chodzi o wykorzystywanie maksymalnej ilości ciekawych przyrządów, ale wypracowanie wzorców ruchowych oraz cech motorycznych, potrzebnych w życiu codziennym. Jak w takim ujęciu rozpatrywać zatem żywność? Wszak przyjmowane posiłki mają nam […]

Czytaj dalej…

Jogurtowo Śmietankowa Pychota

Sezon letni się zaczyna, zaczyna się dostęp do letnich owoców i czas serników na zimno! Dzisiaj mamy deser na ciasteczkach, z jogurtem i bitą śmietaną słodzone Bolero. Co to Bolero? To saszetki smakowe, bez kcal, które dodaje się do wody i powstaje z nich napój. Niektóre smaki są po prostu obłędne! Saszetki bolero znajdziecie tutaj . […]

Czytaj dalej…

Ile białka po treningu – nowe spojrzenie

Ile tego białka?! Wielu „sylwetkowców”, którzy na celu mają rozwój muskulatury, często poszukuje odpowiedzi na pytanie: „Ile tego białka po treningu, żeby rosło?!”. Wokół wspomnianego tematu powstało wiele teorii, dlatego chcąc w jakiś sposób pomóc, wychodzę z inicjatywą odpowiedzi na to nurtujące wiele osób pytanie i wziąłem podaża białka po treningu pod tzw. lupę. Zatem […]

Czytaj dalej…

Wegetarianizm w pigułce

Nie od dziś wiadomo, że nie każdy je mięso. Dzieje się tak z różnych powodów; czy to kwestie smakowe czy etyczne. W ostatnich latach bardzo dużo osób zdecydowało się przejść na taką dietę nawet ze względu na modę. Coraz więcej restauracji ma w swojej ofercie posiłki specjalnie dla tych wybranych grup. Należy pamiętać, że wegetarianie […]

Czytaj dalej…

Węglowodany – jak określić ich zapotrzebowanie?

Węglowodany od wielu lat cieszą się „złą” sławą, tym bardziej wśród kręgu osób, które nadal wierzą w teorię insulinową. Czy rzeczywiście powinno ograniczać się konsumpcję tego makroskładnika? Czy jest on aż tak zły? By odpowiedzieć na to pytanie warto przyjrzeć się badaniom naukowym, które sprawdziły jaki rzeczywisty wpływ niesie za sobą konsumpcja węglowodanów, w zależności […]

Czytaj dalej…

Synteza białek mięśniowych – suplement czy posiłek?

Czy białko z pełnowartościowego źródła lub mieszany posiłek jest lepsze w stymulowaniu syntezy białka, niżeli sam suplement białkowy? Suplement białkowy Jak wiemy, shake’i proteinowe tj. koncentrat / izolat / hydrolizat białka serwatkowego, są gwałtownie trawione i wchłanianie przez układ pokarmowy, ze względu na ich formę oraz brak innych makroskładników, które rzutuje na tempo trawienia pokarmu. […]

Czytaj dalej…

Superfoods – samo dobro

Widzisz na witrynach sklepowych, na opakowaniach batoników hasło „SUPERFOOD” i nadal zastanawiasz się o co w tym wszystkim chodzi? Na instagramie i blogach co raz więcej osób chwali się swoimi fit, zdrowymi posiłkami, które mają SUPERFOODSY w składzie. Co to właściwie jest? Superfoods (tłumaczone jako „superżywność” lub „superjedzenie”), to produkty żywnościowe o bardzo wysokiej wartości odżywczej. […]

Czytaj dalej…

Kofeina syntetyczna czy naturalna? Co lepsze?

WSTĘP   Od kilku lat w mojej stałej suplementacji gości kofeina. Substancja, której ergogeniczny efekt udowadnia wiele, dobrze zaprojektowanych publikacji naukowych [1][2][3][4][5]. Od długiego czasu zastanawiało mnie jednak dlaczego po użyciu przedtreningówek opartych na czystym ekstrakcie z guarany czy yerba mate, odnotowuje dużo lepsze samopoczucie i wyniki treningowe. Zawsze miałem wrażenie, że kofeina z naturalnych […]

Czytaj dalej…

ROS Reaktywne Formy Tlenu

Reaktywne formy tlenu – dwie strony medalu

Poruszając się w tematyce dietetyki i suplementacji bardzo często można natknąć się na podkreślanie faktu, iż dany składnik pokarmowy czy suplement należy do grupy antyoksydantów – a więc substancji zwalczających wolne rodniki. Nic jednak, co zostaje wytworzone przez ludzki organizm, nie znajduje się w nim bez przyczyny. Owiane złą sławą wolne rodniki również pełnią w […]

Czytaj dalej…

Jak zacząć z dietą? – zapotrzebowanie kaloryczne

Największy problem przy rozpoczęciu swoich noworocznych postanowień często stanowi wzór do wyliczenia zapotrzebowania kalorycznego. Jest ich mnóstwo! Jakiego użyć? Czy ten będzie dobry? Może jednak tamten jest lepszy? Prawda jest taka, że wzór ma tylko za zadanie pokazać punkt początkowy i używa się go raz w życiu. Na przykładzie wzoru Mifflin st. Jeor pokażę jak […]

Czytaj dalej…

SYNTEZA BIAŁEK MIĘŚNIOWYCH – czym jest i jak ją zoptymalizować?

JAK TO DZIAŁA?   Synteza białek mięśniowych (ang. Muscle protein synthesis) to główny czynnik determinujący hipertrofię mięśni – czyli ich rozrost.  Jest on niezbędny do zapewnienia naszemu organizmowi potreningowej regeneracji i adaptacji, które w odpowiednich warunkach, np. treningu oporowego, przyczynią się do wzmacniania i powiększania tkanek mięśniowych. Proces syntezy białek mięśniowych zachodzi we wszystkich naszych […]

Czytaj dalej…

Jak nie wpędzić się w zaburzenia odżywiania?

Dzisiejsze relacje na Instastory popularnych trenerów i osób związanych z fitnessem coraz częściej i poważniej poruszą kwestie zaburzeń odżywiania. Wspomniani specjaliści zarzucają swoim kolegom po fachu, że przez narzucone na osoby niedoświadczone restrykcje stworzyli fundament do tego, by teraz te same osoby, musiały poszukiwać ratunku, bo to jedzenie przejęło nad nimi kontrolę, a nie oni nad […]

Czytaj dalej…

Dlaczego jesteśmy niecierpliwi?

Nadchodzi wiosna, która dla większości osób trenujących na siłowni wiąże się z rozpoczęciem okresu redukcji tkanki tłuszczowej. Wraz z pierwszymi oznakami szumnie zbliżającego się lata, adepci aktywności fizycznej, coraz częściej myślą o tym, aby zakończyć zimowy okres budowania masy mięśniowej (która chcąc, czy nie, wiąże się z nabraniem paru kilogramów tkanki tłuszczowej) i zejść poniżej swojego zapotrzebowania […]

Czytaj dalej…

Jabłecznik Jaglany

Prościej się nie da! Ten deser jest banalny w przygotowaniu, a jest bezglutenowy i wegański😉. Gwarantuje Wam, że zaskoczy Was kasza w tym wydaniu. PRZEPIS 200 g suchej kaszy jaglanej, 150 g daktyli, 100 g wody, 6 średnich jabłek (po obraniu i starkowaniu około 400 g), 1 łyżeczka cynamonu. Daktyle zalewacie wrzątkiem i odstawiacie na jakieś […]

Czytaj dalej…

Maślan sodu – wsparcie dla Twoich jelit

W czasach, gdzie prędkość życia osiąga naprawdę wysoki poziom i stres czai się za każdym rogiem. W czasach, gdzie mamy coraz mniej czasu na posiłki i jemy w pośpiechu, dodatkowo często wybierając produkty o wysokim stopniu przetworzenia i niskiej jakości. W czasach, gdzie aktywność większości osób leci na łeb, na szyję, powoduje, że coraz łatwiej […]

Czytaj dalej…

Niska dostępność energii – skutki uboczne redukcji

Pośród instagrama i instagramowych gwiazdeczek, gdzie pokazują one jakie to piękne jest życie na redukcji, trzeba pogodzić się z faktem, iż nie jest to proces lekki, łatwy i przyjemny oraz wiąże się on z wieloma skutkami ubocznymi, które skutecznie utrudnią jej wykonanie. Organizm ludzki nie jest głupi i nie chce być w niebezpieczeństwie, a redukcja […]

Czytaj dalej…

Chat meal, cheat day, a może reefed lub diet break?

Podczas bycia na redukcji czy nawet na masie każdy ma ochotę zjeść coś co na co dzień nie występuje w planie żywieniowym.  Czasem nachodzi ochota na małe odstępstwo od diety i zjedzenie czegoś innego, słodszego i bardziej kalorycznego, ale czy to ma wszystko sens i racjonalne wytłumaczenie? Co najlepiej wybrać, aby forma nie ucierpiała? Na […]

Czytaj dalej…

NALT – hit czy kolejny zbędny suplement?

Suplementacja, to nadal gorący temat. W świecie fitnessu krąży wiele suplementów, które tak naprawdę nie mają jakiegokolwiek działania, a nadal są one chętnie kupowane. Czy tak samo jest w przypadku NALT’u? By odpowiedzieć na to pytanie warto zasiąść do fachowej literatury, aby nie snuć samemu daleko idących i bezpodstawnych wniosków, tak więc CZAS START! CZYM […]

Czytaj dalej…

Stany zapalne – wróg czy sprzymierzeniec hipertrofii?

WSTĘP Wciąż słyszy się różne głosy na temat stanów zapalnych. Z jednej strony wiemy, iż długotrwałe, mogą przyczyniać się do zaburzania funkcji naszego organizmu a nawet groźnych chorób, takich jak nowotwory. Z drugiej zaś, w kontekście sportu i adaptacji, wiemy że nadmierne tłumienie zapaleń, może ograniczać nasz progres np. poprzez hamowanie hipertrofii mięśniowej. Jak więc […]

Czytaj dalej…

Cardio

Cardio – czy jest nam potrzebne?

Trudno znaleźć drugie środowisko, w którym opinie i trendy zmieniałyby się równie dynamicznie, jak w świecie fitnessu i sportów sylwetkowych. Jeszcze kilka lat temu jedyną słuszną drogą do osiągnięcia wymarzonej sylwetki o niskim poziomie tkanki tłuszczowej była ścisła, dość monotonna dieta i długie godziny cardio, często kręconego dwa razy dziennie. Wraz z rozwojem wiedzy na […]

Czytaj dalej…

Białko – dystrybucja w ciągu dnia, maksymalna ilość w posiłku

Każdy bywalec siłowni pewnie słyszał, iż najważniejszym budulcem mięśni jest białko. Problem w tym, iż wokół tego składnika diety narosło wiele mitów, które skutecznie mogą utrudniać komponowanie własnego jadłospisu, który na celu miałby maksymalizację hipertrofii mięśniowej, aby wyklarować całą tę sytuację warto przyjrzeć się badaniom naukowym oraz osobom, które na wyjaśnienie tych mechanizmów poświęciły dużą […]

Czytaj dalej…

Bifidobakterie – zbadaliśmy probiotyk

Bifidobakterie – gram dodatnie, zazwyczaj rozgałęzione, pałeczkowate mikroorganizmy występujące w przewodzie pokarmowym, pochwie czy jamie ustnej. Są głównym rodzajem bakterii tworzących mikroflorę naszej okrężnicy. Niestety ciężko znaleźć  je w produktach spożywczych narażonych na działanie powietrza. Dzieje się tak ponieważ większość z nich nie toleruje środowiska bogatego w tlen. Preparaty zawierające przebadane szczepy bifidobakterii znajdziemy na na listach […]

Czytaj dalej…

Kiwi – prawdziwy superfood

Krótka historia Kiwi, a inaczej agrest chiński jest jadalnym owocem rośliny aktindii. Głównie odmiany chińskiej i smakowitej. Owoce te rosną dziko w Chinach i są tam spożywane od dawien, dawna, ale ich znaczenie na innych kontynentach zostało spopularyzowane dosyć nie dawno, w wyniku upraw w Nowej Zelandii, który nastąpił dopiero po 1904 roku. W 1952 […]

Czytaj dalej…

Przewodnik po 7 najpopularniejszych adaptogenach

XXI wiek, pracoholizm, bezsenność, nerwica, depresja i inne. Brzmi znajomo? To znak markowy dzisiejszych czasów. Stresy towarzyszące obecne człowiekowi na każdym kroku wywołują różnego rodzaju brzemienne skutki, z którymi organizm na co dzień musi się mierzyć. Tymi skutkami mogą być zaburzenia czynnościowe jelit, nieswoiste choroby zapalne jelit, dysbalanse hormonalne, depresje itp. Wśród „leków” oferowanych przez […]

Czytaj dalej…

CBD – czym jest i jak działa?

Nie tak dawno temu, na naszych oczach, w polskim sejmie toczyła się batalia, dotycząca medycznej marihuany. Wiele osób było przeciwko wprowadzeniu jej na polski rynek, mimo ogromu badań, jakie zostały przeprowadzone na olejach zawartych w konopi indyjskiej i udowodnionych ich działaniach. Szczerze mówiąc nie rozumiem jak można próbować zakazać komuś stosowania środka, który może pomóc […]

Czytaj dalej…

FODMAP – prewencja przy problemach żołądkowo – jelitowych

Wiele ludzi zmaga się z takimi dolegliwościami jak: bóle brzucha, częste biegunki, wzdęcia, czy inne szeroko pojęte problemy żołądkowo – jelitowe. Niestety, jednak bardzo mała garstka z tego grona, jest świadoma, iż te symptomy, mogą wskazywać na wystąpienie zespołu jelita drażliwego (IBS). Jak sobie z tym poradzić oraz jakie interwencje można wprowadzić na podstawie obserwacji? […]

Czytaj dalej…

Jak poprawić jakość snu?

Poprawa jakości snu Z poprzednich artykułów na temat snu: „Niedobory snu. Objawy i skutki.” oraz „Sen, czyli lepsze efekty odchudzania.„, dowiedzieć się można było, jak ważnym jest on elementem życia i jakie mogą być skutki, gdy nie dba się o jego optymalną ilość. Informacje zawarte we wcześniejszym wpisie mogły przyczynić się do sytuacji, w której […]

Czytaj dalej…