Dietetyka
Obrazek główny: Rozmaryn: Hans (Pixabay.com) Rozmaryn znany jest przede wszystkim jako przyprawa, jednak niewiele osób wie, że
Mówiąc o terminie „postawa” mamy na myśli pozycję ciała w przestrzeni. Ma ma na celu utrzymanie ciała w równowadze podczas
Każdy z nas zgodzi się, iż podjadanie z pewnością nie jest sprzymierzeńcem utrzymywania szczupłej sylwetki. W prosty sposób może
Ryby to wysokobiałkowe, dość niskokaloryczne pożywienie, które zapewnia szereg korzyści zdrowotnych. W szczególności ryby o białym miąższu mają mniejszą zawartość
Mukowiscydoza – inaczej zwłóknienie torbielowate, powszechnie występująca na całym świecie choroba, uwarunkowana genetycznie. Badacze szacują występowanie nieprawidłowego genu w 1
Każdy organizm zawiera substancję – homocysteinę. Jest ona często nieznana, a może wskazywać na poważne choroby. Dowiedz się więcej na
Naturalne prokinetyki – naturalne wsparcie w SIBO SIBO, czyli small intestinal bacterial overgrowth to coraz częściej diagnozowana przypadłość związana
Choroby o podłożu neurologicznym to coraz powszechniejszy problem dzisiejszych czasów. Można powiedzieć, że jest to znak naszych czasów, życie w
Siła, w teorii sportu, definiowana jest jako jedna ze zdolności motorycznych charakteryzujących człowieka – określana najczęściej jako zdolność do
W ostatnich latach witamina K jest coraz bardziej popularna, ze względu na szereg korzyści zdrowotnych dla organizmu. Najczęściej występuję w
Substytuty mleka, wytworzonych na bazie surowców roślinnych są coraz bardziej popularne. Mleka roślinne są alternatywą dla wegan, a także osób,
Wśród natury nieustannie poszukiwane są związki wykazujące pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Do tej pory odkryto już wiele cennych
Ciemna czekolada – magiczne panaceum? Czy panaceum? Ciężko powiedzieć…Niewątpliwie to przykład żywności funkcjonalnej, a dobrej jakości czekolada można być nazwana
Na pewno każdy z Nas chociaż raz w swoim życiu, w chwilach smutku zajadał się słodyczami albo swoje sukcesy celebrował
Niektórzy twierdzą, że na przestrzeni lat zawartość składników odżywczych w owocach i warzywach uległa znacznemu obniżeniu. W związku z tym
Ruch #BodyPositive wywołał w ostatnim czasie sporo zamieszania w świecie fitnessu. Z jednej strony odrzuca narzuconą i wyidealizowaną przez społeczeństwo definicje
Wstęp Oliwa z oliwek, to bezapelacyjnie jeden z najzdrowszych tłuszczów jakie miałem okazję poznać. Jednak, abym odpowiednio potwierdził
Stres a pamięć. Czy stres może upośledzać zdolności pamięciowe? Wstęp Aby dobrze zrozumieć ten artykuł polecam wstępnie zapoznać
Z pewnością znasz to uczucie gdy w środku tygodnia budzisz się w totalnej rozsypce nie wiedząc za co się zabrać,
Dbając o PR firmy, Testoserone.pl, postanowiło przebadać suplement diety, jakim jest izolat białka serwatkowego – „Tasty Whey Isolate”. Próbka została
Od czego zacząć? Chcesz zbudować konkretną masę mięśniową? Dobrze, jednak na początek trzeba ogarnąć przynajmniej podstawy anatomii, by odnaleźć się
Dieta wegetariańska przez wiele lat była w Polsce okryta złą sławą. Uważano ją za dietę niebezpieczną dla zdrowia ze względu
Arginina – aminokwas o szerokim działaniu Aminokwasy to najbardziej zhydrolizowane formy białek. Są to organiczne związki chemiczne zawierające w
Na pewno każdy z Was słyszał to słowo: “insulina”. Ale co ona właściwie robi? Jaką rolę pełni w naszym organizmie?
Prawidłowa dieta wpływa na profilaktykę i łagodzenie przebiegu wielu chorób, na które narażone są osoby starsze. Odpowiednia dawka aktywności w każdym
Trening sportowy związany jest z istotną eksploatacją aparatu ruchu. Nieodzownym elementem ćwiczeń o wysokiej intensywności jak również tych o charakterze
Trenuj zdrowo i bez kontuzji, czyli czym jest trening funkcjonalny? Wydaje się, że na samym wstępie warto odpowiedzieć sobie
Na temat diety kobiety karmiącej krąży wiele mitów. Naturalnie organizm matki dba o jak najbardziej optymalny i stały skład pokarmu
Przewlekłe zapalenie trzustki (PZT)- postępująca choroba , prowadząca do nieodwracalnego zniszczenia gruczołu. Po trwającym wiele lat procesie zapalnym gruczołu, dochodzi
Len zwyczajny to jedna z najdłużej uprawianych roślin w historii cywilizacji. Wywodzi się z okolic Morza Śródziemnego i Azji Zachodniej.
Każdego dnia jest mnóstwo okazji by zauważyć, jak ludzie zachowują się podczas spożywania swojego posiłku np. jak jedzą będąc w
Cynamon to popularna przyprawa kuchenna, którą stosowano już za czasów starożytnych Rzymian. Już w tak odległych czasach, przypisywano tej przyprawie
Owoce Goji od setek lat stanowią ważny element tradycyjnej medycyny chińskiej. Suszone jagody goji stosowano przeciwko nadciśnieniu, aby wspomóc pracę
Dieta po wycięciu woreczka żółciowego Stan po wycięciu pęcherzyka żółciowego określa się zespołem dolegliwości po wycięciu pęcherzyka/woreczka żółciowego, z ang.
Wstęp Przewlekły stres może prowadzić do upośledzenia funkcjonowania wielu układów w organizmie, jednym z nim jest układ odpornościowy. O tym,
Mięsień najszerszy grzbietu jako stabilizator stawu ramiennego W kontekście pracy kompleksu barkowego przeważnie mówi się o mięśniach stożka rotatorów, mięśniach
Wyobraźmy sobie sytuacje, w której z dnia na dzień banany znikają ze świata, a razem z nimi ulubione omlety na
Wrzesień i październik to miesiące kiedy ulice robią się nagle tłoczniejsze, wiele miast zaczyna ponownie tętnić życiem, a komunikacja miejska
Zioła to najlepsze i najtańsze lekarstwa jakie mamy na wyciągnięcie ręki! Z ich prozdrowotnych właściwości korzystali nasi dziadkowie i pradziadkowie.
Oporność anaboliczna – Co warto wiedzieć ? W świecie dietetyki i medycyny powszechnie znanymi pojęciami są insulinooporność, oporność bakterii