Czy da się schudnąć bez liczenia kalorii? 

Dieta – choć większość osób uważa, że w jej tematyce do tej pory powiedziano już wszystko, coraz częściej okazuje się inaczej. Być może większość informacji, jakie są obecnie najbardziej wiarygodne pozostają w obiegu, jednak znacząca większość osób związanych ze zdrowym stylem życia lub zaczynających swoją przygodę z byciem “FIT” nie do końca zdaje sobie sprawę z […]

Czytaj dalej…

5 błędów przez które nie chudniesz

Błędy zdarzają się każdemu z nas, jednak kiedy w grę wchodzi nasze zadowoleni i satysfakcja, pogodzenie się z możliwością ich popełnienia przychodzi nam z ogromnym trudem. Zamiast bezmyślnie, przeprowadzać po raz kolejny próbę odchudzania, w taki sam sposób jak wcześniej, warto zastanowić się, dlaczego przedtem próba ta mogła zostać zakwalifikowana do nieudanych. Wbrew pozorom proces utraty tkanki […]

Czytaj dalej…

Nawodnienie organizmu a zdolności treningowe

Organizm ludzki aż w 60% składa się z wody. Serce i mózg w ok. 75%, płuca 80%, mięśnie i nerki  79%, a skóra w 64%[1], obrazuje to jak ważną składową organizmu jest tlenek wodoru, czyli H2O. W ciągu dnia wydalamy wodę wraz z moczem, kałem, poprzez skórę, w wyniku pocenia się, ale także podczas procesu oddychania. […]

Czytaj dalej…

Maca – właściwości i korzyści

Adaptogeny, a więc zioła wykazujące pozytywne efekty jak sama nazwa wskazuje przyzwyczajające organizm do stresorów środowiskowych. Przy wyborze odpowiedniego adaptogenu, sprawą pierwszorzędną jest poznanie szeregu działań jakie wywołuje dany preparat. Oprócz tego warto zadbać, aby adaptogen wykazywał szersze spektrum działań niż 2-3 układy. Dzisiejszym bohaterem jest korzeń Maca. Korzeń Maca inaczej zwany żeń-szeniem peruwiańskim wyrasta […]

Czytaj dalej…

Żywienie poza sezonem – aktualne zalecenia

Nikomu nie muszę z pewnością przedstawiać samej idei odżywiania i nakreślać tego jak istotny ma ono wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i sprawność fizyczną. Chciałbym jednak wyłuskać najistotniejsze, w świetle nauki, aspekty, które pozwolą Wam wycisnąć max z przygotowań organizmu do nowych wyzwań. By móc rozmawiać o aspektach żywieniowych w kontekście „sezonu” i okresu poza […]

Czytaj dalej…

NAC – suplement hit czy kit?

Nie od dziś wiadomo, że NAC – znany również jako N-acetylocysteina jest niezwykle ciekawym i obiecująco zapowiadającym się związkiem chemicznym. W świetle dzisiejszych dowodów naukowych NAC jest (raczej) bezpiecznym i niedrogim suplementem diety (lub lekiem), które może mieć stosunkowo duży zakres zastosowań, w szeroko pojmowanym zdrowiu. Może znaleźć swoje miejsce w leczeniu PCOS, zapobieganiu przedwczesnym […]

Czytaj dalej…

Warzywa bogate w białko

Planujesz ograniczenie spożycia mięsa, jednak jedną z największych przeszkód jest dla Ciebie problematyczne dostarczenie odpowiedniej ilości białka? Poszukujesz więc produktów, które mogą Ci je dostarczyć i uzupełnić pulę makroskładników? Jeśli tak, pewnie tylko nieliczni zdają sobie sprawę z tego, że produktami o wysokiej zawartości białka mogą stać się… warzywa! Jak się okazuje, istnieje bardzo pokaźna i ciekawa lista warzyw, którą warto […]

Czytaj dalej…

Tkanka tłuszczowa – czy jest zbędna? – część 2

Jest to druga część wcześniejszego wpisu, który po części opisał jak istotnym elementem i prawidłowego funkcjonowania organizmu jest oczerniana z wszystkich stron tkanka tłuszczowa, tutaj jest część pierwsza *KLIK* OGRANICZ TRZEWNĄ TKANKĘ TŁUSZCZOWĄ Jak się okazuje po „wyczerpaniu się” miejsca w podskórnej tkance tłuszczowej nadmiar energii zostaje magazynowany w trzewnej. Tak więc, by zapobiegać nadmiernemu […]

Czytaj dalej…

Robienie wagi w sportach walki

Pewne dyscypliny sportowe charakteryzują się różnymi metodami utraty masy ciała, w celu robienia limitów wagowych. Jednym z rodzajów sportu, w którym ma to kluczowe znaczenie n zasadzie „whatever it takes” są sporty walki. Omawianą dziś metodą będzie tzw. RWL(Rapid Weight Loss) lub inaczej AWL (Acute Weight Loss). Na wstępnie warto zaznaczyć, że zanim zawodnik sportów […]

Czytaj dalej…

Jak pozbyć się wody z organizmu?

Zaczęły się wakacje, urlopy oraz wyjazdy,  a co za tym idzie- słońce, plaża, stroje kąpielowe. Każdy z nas chce wyglądać jak najlepiej, czuć się jak najlepiej w swoim ciele. Wiadomo. Często podczas wyjazdów wykupujemy all inclusive i jemy trochę inaczej niż na co dzień. Nasza sylwetka jest bardziej „zamglona”, czujemy się ciężej mimo, że nie […]

Czytaj dalej…

Czym są flawonoidy?

W ostatnim czasie dosyć głośno jest o związkach zwanych flawonoidy. To słowo „obiło się” o uszy większości. Czy to w social mediach, w czasopismach czy na lekcjach chemii.  O flawonoidach często mówi się w kontekście zdrowego odżywiania oraz produktów kosmetycznych. Ale czym właściwie są? Początki badań nad flawonoidami sięgają początku XX wieku. Dokładnie w latach 30-tych […]

Czytaj dalej…

Kontroluj swoją glikemię. Część 2 – a ziemniaczki zostaw na koniec…

„Mięsko i surówkę zjedz, ziemniaczki zostaw na koniec”… Tak to chyba jakoś szło. Każdy zapewne kojarzy z dzieciństwa te słowa, wypowiadane przez babcię przy obiedzie. Czy babcie mają naturalnie zakodowaną biochemię oraz fizjologię człowieka? Czy wyprzedzają literaturę naukową? Tego nie wiem. Aczkolwiek, umyślnie lub nie, mogą mieć rację w swoich „zaleceniach”. Wydaje się bowiem, że […]

Czytaj dalej…

Tkanka tłuszczowa – czy jest zbędna? – część 1

Choć tkanka tłuszczowa jest niezbyt chcianym elementem naszego ciała to warto mieć świadomość, iż pełni ona szereg ważnych funkcji, które mają za zadanie utrzymywać organizm w stanie homeostazy. Jeżeli ktoś uważa, że jest nam ona kompletnie niepotrzebna to jest po prostu w błędzie, bo bez niej byśmy nie przeżyli. Zacznijmy więc od podstaw… PO CO […]

Czytaj dalej…

suplementacja dla kobiet

Suplementacja dla kobiet

Jak wielokrotnie już w naszych artykułach podkreślano, dobór suplementacji powinien odzwierciedlać rzeczywiste zapotrzebowanie organizmu. Nie chodzi o to, by wybierać je ze względu na modę, promocje czy ładne opakowanie. To, co i w jakich ilościach wskazane jest stosować, zależy od stylu życia, ilości regeneracji, intensywności treningowej, rzecz jasna – żywienia czy również od płci. Są […]

Czytaj dalej…

Grillowanie to nie przelewki! – część 2

W poprzedniej części omówiliśmy sobie negatywny wpływ HCA i WWA na zdrowie człowieka i dlaczego są takie niebezpieczne. W związku z czym, dzisiaj przejdziemy do długo wyczekiwanego praktycznego podejścia do grillowania. W takim razie jak działać, żeby zminimalizować ryzyko powstawania WWA i HCA? Nie ma szczególnych wytycznych dotyczących tego co robić, jak i w jakich […]

Czytaj dalej…

Malinowa Fantazja

Mam dla Was propozycję kolejnego sernika na zimno. Serniki, które zresztą uwielbiam mają taką przewagę nad innymi ciastami i deserami, że są mało kaloryczne jeśli użyjemy odpowiednich produktów. Ponadto zawierają dużo białka i co najważniejsze ich przygotowanie jest banalne. Tym razem na tapecie maliny i czekolada więc kolejne połączenie idealne. POTRZEBUJEMY 6 serków naturalnych skyr […]

Czytaj dalej…

Kontroluj swoją glikemię. Część 1 – czyli z czym to się je?

Z pojęciem glikemii spotkał się zapewne każdy – można o nim usłyszeć chociażby przy okazji rozważań na temat cukrzycy czy też indeksu oraz ładunku glikemicznego. W dzisiejszym wpisie chciałbym omówić zagadnienie glikemii poposiłkowej – czym jest, co wpływa na jej profil, jak wiąże się ona z naszym zdrowiem i również (uwaga!) postępami treningowymi. W kolejnym […]

Czytaj dalej…

Wrzuć coś na ruszt! O grillowaniu – część 1

Okres wakacyjny trwa w najlepsze. Myślę, że niejedna osoba ma już dość aż tak wysokich temperatur, które uraczyły nas swoją obecnością na początku tegorocznego lata. Co za tym idzie, wraz z wysokimi temperaturami przybywa coraz to więcej osób zainteresowanych grillowaniem.  Tematem dzisiejszych rozważań będzie jedna z najpopularniejszych letnich metod obróbki termicznej. Mianowicie jak już pewnie […]

Czytaj dalej…

Witamina B7 (Biotyna) – działanie, występowanie, objawy niedoboru

Nazwa witamina pochodzi od łacińskiego słowa „vita”, które oznacza nic innego jak „życie”,. Wyrażenie te zostało wprowadzone przez polskiego uczonego – Kazimierza Funka, w 1912 roku i bezapelacyjnie sugeruje, iż związki te są niezbędne człowiekowi do życia. Pierwszą wyizolowaną przez niego witaminą była tiamina, czyli witamina B1. Jednakże, tym razem pod lupę zostanie wzięta jej […]

Czytaj dalej…

PEAK WEEK – czyli jak jeść, pić i solić przed zawodami sylwetkowymi

  Świat kulturystki przenika wiele mitów. Bazując wyłącznie na własnym doświadczeniu, możemy błędnie rozumować pewne reakcje i ich następstwa. Jako ludzie, skonstruowani jesteśmy tak, że dwa występujące po sobie fakty okraszamy mianem przyczynowości. Niestety, ale często korelacja, którą zauważamy, nie jest związana z przyczynowością. Tego typu ludzka natura objawia się także podczas ważnego okresu w […]

Czytaj dalej…

Kruche z Malinami

Tak naprawdę to pleśniak, ale pomyślałam, że jak napiszę kruche to Was bardziej skuszę😉 Ciasta kruchego nie da się odchudzić z tłuszczu, ale można je zrobić z dobrych składników. Jak macie Babcię na wsi co ma krówki i kurki to w ogóle możecie takie eko to ciacho zrobić, że huhu. Ja użyłam 83% masła, mąki […]

Czytaj dalej…

Kobieta, hormony, a sport CZĘŚĆ 2

Zespół Napięcia Przedmiesiączkowego (PMS-PreMenstrual Syndrome)  PMS jest nierozerwalnie powiązany z następowaniem po sobie poszczególnych faz cyklu miesiączkowego, charakteryzują go objawy psycho-somatyczne skojarzone z fazą lutealną, a więc z gwałtownym obniżeniem poziomu LH i FSH z występowaniem pojedynczego piku ze strony progesteronu i estrogenu. Dolegliwość ta, co ciekawe nie dotyczy każdej kobiety w wieku reprodukcyjnym. Na […]

Czytaj dalej…

GMO – dobro czy zło?

W dobie zwiększającej się populacji na świecie, a co za tym idzie, większego zapotrzebowania na żywność, przy jednoczesnym zmniejszaniu się miejsca na pola uprawne, poszukuje się rozwiązań mających na celu uwydatnić procesy związane z hodowlą roślin, będących z jednym źródeł pokarmu ludzi. W tym celu wymyślono GMO, o którym nieco słów poniżej.   Czym jest […]

Czytaj dalej…

Najlepsze witaminy – ranking 2019

Na pewno większość z nas na początku swojej drogi ze zdrowym stylem życia zetknęło się z jakimiś suplementami. Najczęściej są to właśnie kompleksy witaminowe. Prawie każda firma suplementacyjna posiada taki „stack”w swojej ofercie. Dostępność na rynku jest ogromna – od siłowni, sklepów z suplementami, internetu, aż po supermarkety. Są dosłownie wszędzie. Głównym problemem tych, którzy dopiero […]

Czytaj dalej…

Górny limit spalonych kalorii – czy istnieje?

Okres przedwakacyjny jest dla wielu osób jednym z najważniejszych momentów w roku na sprawdzenie wypracowanych efektów. Niejednokrotnie możemy spotkać się z chęcią zredukowania tkanki tłuszczowej. Najlepiej, jeśli cały proces przebiegł w błyskawicznym tempie. Wówczas, zainteresowane osoby starają się generować możliwie największy deficyt kaloryczny zmniejszając ilość spożywanych kalorii, przy jednoczesnym zwiększeniu swojej aktywności w ciągu dnia. Dodają […]

Czytaj dalej…

Progresja – jak skutecznie budować masę mięśniową?

Wielu osobom, w momencie wypowiadania słowa „progresja”, do głowy wpadają hasła typu: „no pain, no gain”, „dobry trening to taki, po którym nie można się ruszać” i wiele innych. Czy takowy tok rozumowania ma swoje poparcie w nauce, czy jednak ważniejsze jest coś innego?   OBJĘTOŚĆ TRENINGOWA Aby klarownie to wszystko wyjaśnić warto, aby znane […]

Czytaj dalej…

Kobieta, hormony, a sport CZĘŚĆ 1

Sposób żywienia oraz podejmowana aktywność fizyczna są nieodłącznymi elementami wpływającymi na gospodarkę hormonalną kobiet oraz mężczyzn. Świadomość zachodzących zmian w wyniku aktywności fizycznej i nie tylko stanowi element, który skutecznie można wykorzystać w procesie kształtowania sylwetki. Niewątpliwie najbardziej wrażliwą grupą na minimalne zmienne w układzie hormonalnym są kobiety. I to im poświęcony będzie artykuł. W […]

Czytaj dalej…

Witamina D – pomoc w walce z objawami IBS

Jak ważnym elementem sprawnego funkcjonowania organizmu jest witamina D, o której niedawno w swoim artykule wspominał Radosław Smolik – każdy wie lub też powinien wiedzieć. Jednakże oprócz właściwości wymienionych przez kolegę po fachu, okazuje się, iż witamina ta, może wykazywać pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego przy chorobie zwanej irritable bowel syndrome (IBS), czyli zespołu […]

Czytaj dalej…

Czy śniadanie to rzeczywiście najważniejszy posiłek w ciągu dnia?

Wokół śniadania, a raczej jego spożywania wciąż pojawia się wiele pytań i wątpliwości. Zwolennicy mimo upływającego czasu i wielu obserwacji w tym temacie, wciąż uważają je za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Pojawiła się również grupa osób, która decyduje się na celowe pominięcie śniadania i przeniesienie puli kalorii na dalszą część dnia. Jak jest w rzeczywistości? […]

Czytaj dalej…

Ananas – dlaczego warto jeść

Jak wiemy nie od dziś, ludy wschodu wykorzystywały zbawienne właściwości ananasa w trakcie minionych wieków z ogromnym powodzeniem. Przede wszystkim wyjątkowość owocu o charakterystycznym smaku pozostaje znana w świecie fit ze względu na jego wysoką zawartość wody i niską kaloryczność. Ananas pomaga jednak nie tylko w trakcie odchudzania, choć jak się okazuje, jego spożywanie może znacznie usprawnić […]

Czytaj dalej…

Śniadania białkowo-tłuszczowe

Śniadanie – posiłek, wokół którego powstało jak do tej pory mnóstwo mitów i wątpliwości. Część osób, dbających o zdrowie i kształtowanie swojej sylwetki oponuje za ich spożywaniem zaraz po przebudzeniu. Podczas wygłaszania ich opinii i tworzenia popularnych obecnie infografik na instagramowe profile, druga strona, podważa ich spostrzeżenia i jednogłośnie stwierdza, że czas spożywania śniadania to […]

Czytaj dalej…

EGCG – antyoksydant pełen zalet

  Korzyści płynące ze stosowania EGCG – gallusanu epigallokatechiny     Zapewne wiele osób słyszało o prozdrowotnych efektach z tytułu picia zielonej herbaty. Roślina ta pochodzi z Chin, więc nietrudno domyśleć się, że jest to napój bardzo często spożywany w kraju kwitnącej wiśni. Zielona herbata, w kulturze wschodniej stanowi dodatek właściwie do wszystkiego. Natomiast, jeśli […]

Czytaj dalej…

Cardio

Cardio – czy jest nam potrzebne?

Trudno znaleźć drugie środowisko, w którym opinie i trendy zmieniałyby się równie dynamicznie, jak w świecie fitnessu i sportów sylwetkowych. Jeszcze kilka lat temu jedyną słuszną drogą do osiągnięcia wymarzonej sylwetki o niskim poziomie tkanki tłuszczowej była ścisła, dość monotonna dieta i długie godziny cardio, często kręconego dwa razy dziennie. Wraz z rozwojem wiedzy na […]

Czytaj dalej…

Wapń – źródła pokarmowe, rola w organizmie

Wapń to występujący w największej ilości w organizmie ludzkim składnik mineralny. Pierwiastek ten jest podstawowym materiałem budulcowym kości i zębów (99% tego jonów Ca 2+ znajduje się w kościach i zębach w postaci hydroksyapatytu). Pozostała ilość wapnia jest obecna w komórkach tkanek miękkich (0,9%) oraz we krwi krążącej i w płynach pozakomórkowych (0,1%). [5]   […]

Czytaj dalej…

Zioła – dobro w naturze

Na pewno każdy z was zetknął się z tematyką ziół. Mamy czy babcie od wielu lat hodują, kupują zioła. Zazwyczaj wiele osób spożywając je patrzy na walory smakowe, a nie do końca jest świadoma działania. Teraz kiedy zaczął się „hajp” na zdrowy styl życia to nawet w burgerowniach potrafią przyciągać do siebie nazwami ziół.  Ale […]

Czytaj dalej…

Omega – 3, a odpowiedź anaboliczna i procesy regeneracji

Nie od dzisiaj wiadomo, że kwasy tłuszczowe Omega-3 wykazują działanie wielokierunkowe i są szczególnie pomocne w zwalczaniu wszelkiego rodzaju stanów zapalnych, w różnych jednostkach chorobowych. Jak się okazuje, mają one również całkiem ciekawe zastosowanie w treningu oporowym i innego rodzaju aktywnościach fizycznych. Dodatkowo, wykazują one  pozytywny wpływ w okresie rekonwalescencji po chorobie i regeneracji. W […]

Czytaj dalej…

Dieta i suplementacja w okresie kontuzji

Żywienie w kontuzjach/urazach Aktywność fizyczna to na pewno niezwykle istotny element przyczyniający się do poprawy samopoczucia, poprawy parametrów zdrowotnych, obniżający ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych. Sport stanowi także źródło rozrywki dla osób go oglądających oraz zawód dla profesjonalistów rywalizujących ze sobą na najwyższym poziomie. Regularna aktywność fizyczna, będąca niezbędnym elementem stanowiącym o rozwoju sportowca profesjonalisty czy […]

Czytaj dalej…

Maślan sodu – wsparcie dla Twoich jelit

W czasach, gdzie prędkość życia osiąga naprawdę wysoki poziom i stres czai się za każdym rogiem. W czasach, gdzie mamy coraz mniej czasu na posiłki i jemy w pośpiechu, dodatkowo często wybierając produkty o wysokim stopniu przetworzenia i niskiej jakości. W czasach, gdzie aktywność większości osób leci na łeb, na szyję, powoduje, że coraz łatwiej […]

Czytaj dalej…

Nietolerancja histaminy – kompendium wiedzy

Nietolerancja Histaminy[3,5] Nietolerancja pokarmowa, bo o niej należy wspomnieć na początku, jest nieprawidłową reakcją organizmu na spożyty pokarm. Oficjalnie nietolerancja pokarmowa wiąże się z brakiem aktywności bądź genetycznym niedoborem konkretnego enzymu odpowiadającego za przemiany konkretnego związku. W konsekwencji, nierozłożony pokarm, kumuluje się w organizmie przyczyniając się do wywoływania różnego rodzaju działań – niekoniecznie pożądanych. Rodzaje […]

Czytaj dalej…

Jak przestać jeść słodycze?

Mówi się, że cukier uzależnia, ale czy aby na pewno? Kto z nas jest w stanie zjeść kilka kostek cukru i prosić o więcej? No właśnie… Tak naprawdę jesteśmy uzależnieni od połączenia cukier+tłuszcz, czyli SŁODYCZE.  Warto jednak pamiętać, że cukier rafinowany w nadmiernych ilościach również nie jest pożądany.   System kar i nagród „Jak zjesz […]

Czytaj dalej…