Kwas masłowy – wsparcie dla Twoich jelit

W czasach, gdzie prędkość życia osiąga naprawdę wysoki poziom i stres czai się za każdym rogiem. W czasach, gdzie mamy coraz mniej czasu na posiłki i jemy w pośpiechu, dodatkowo często wybierając produkty o wysokim stopniu przetworzenia i niskiej jakości. W czasach, gdzie aktywność większości osób leci na łeb, na szyję, powoduje, że coraz łatwiej […]

Czytaj dalej…

Kapsaicyna niejedno ma imię

Kapsaicyna, wbrew pozorom, może działać nie tylko prozdrowotnie czy w kontekście pomocy utraty nadmiaru tkanki tłuszczowej. Pewne dowody naukowe sugerują, iż wywiera ona także delikatne działanie ergogeniczne.   Ciekawe badanie Jednym z ciekawszych badań w tym temacie, jest to przeprowadzone w 2017 roku na Uniwersytecie Stanowym w Sao Paulo. Naukowcy zaangażowali 10 wytrenowanych mężczyzn do […]

Czytaj dalej…

Przygotowania na siłownię – od czego zacząć?

Jak bardzo wiele rzeczy, trening na siłowni to nie jest coś w co można po prostu wejść i od razu się w tym odnaleźć. Pewne przygotowania trzeba poczynić i nie da się od tego uciec. Dla bardzo wielu osób pierwsza wizyta w tym przybytku formy i nierzadko wręcz miejsca kultu ludzkiego ciała może być niezwykle […]

Czytaj dalej…

Selen i jego zastosowania

W świecie dietetyki niejednokrotnie słyszy się o wyjątkowych właściwościach poszczególnych pierwiastków. Niewątpliwie część tablicy Mendelejewa obfituje w tego typu „rarytasy”, jednym z nich jest dobrze znany w świecie fit Selen. Warto przyjrzeć się właściwościom, jakie niesie ze sobą odpowiednie bilansowanie selenu z diety, czy też jego ewentualna suplementacja.   Zanim przejdziemy do kluczowych zastosowań tego […]

Czytaj dalej…

Naturalne środki przeciwbólowe?

Na sam początek W ciągu dnia, w pracy, czy na treningu…praktycznie cały czas jesteśmy narażeni na czynniki mogące wywołać uczucie bólu. Rozwijające się choroby wirusowe i bakteryjne, przetrenowana tkanka mięśni, urazy mechaniczne powstałe z kontaktu z przedmiotami, czy stany bólowe związane z przepracowaniem i zmęczeniem psychicznym – wszystkie te rodzaje bólu, jak i wiele innych, […]

Czytaj dalej…

Dlaczego warto planować posiłki?

Wstęp W codziennym życiu, zwłaszcza zarzuconym zadaniami i obowiązkami trudno znaleźć miejsce na sumienne planowanie posiłków. Bardzo często decyzje na ten temat podejmujemy w biegu i szybko i na podstawie impulsu, lub zachcianek. Takie zachowania obserwuje się nawet u osób aktywnych i dbających o zdrowie. Nie od dziś jednak wiadomo, że taki system posiada bardzo […]

Czytaj dalej…

DELOAD – pracuj mniej, osiągaj więcej

Dzisiejszy temat to praktyka, która na szczęście jest już coraz częściej stosowana, chociaż kiedyś podchodzono do tego dosyć sceptycznie i z dozą niepewności. Aktualnie wiadomo, iż wprowadzenie deload’u, bo o nim mowa do swoich treningów może nam pomóc, chociażby w działaniach prewencyjnych przeciwko kontuzjom i nie tylko… CO TO DELOAD? Nie ma on jakieś ścisłej […]

Czytaj dalej…

Alternatywy dla białego cukru

Powodów dla których warto ograniczyć spożycie białego cukru u przeciętnej osoby nie sposób wymienić jednym tchem. Jest to produkt wysoko rafinowany, który nie zawiera w sobie dużej ilości niezbędnych mikroelementów. Jedyną jego zaletą jest szybkie uwolnienie glukozy do krwi i zastrzyk energii. Niestety na bardzo krótki czas, gdyż biały cukier posiada bardzo wysoki indeks glikemiczny, […]

Czytaj dalej…

Antyoksydanty w żywności

Bardzo często, gdy ludzie układają sobie diety, patrzą tylko na kalorie czy ewentualnie makroskładniki. Zapominają o błonniku czy mikroelementach, o których trzeba pamiętać. Co prawda, można dostarczać je w formie suplementów, ale najlepszym sposobem jest dostarczanie ich wraz z pokarmem (przynajmniej te, które się da). Antyoksydanty – co to właściwie jest? Antyoksydanty, zwane też przeciwutleniaczami […]

Czytaj dalej…

Dlaczego warto jeść czarną fasolę?

Czarna fasola (Phaseolus vulgaris), to gatunek fasoli zaliczany do rodziny ponad 500 rodzajów przedstawicieli roślin z rodziny bobowatych. Wiele gatunków fasoli nadaje się pod uprawę w celach estetycznych jak i kulinarnych. Te drugie wykazują doskonałe właściwości wspomagające pracę organizmu oraz poprawiające jego kondycję. Wyjątkowość fasoli czarnej Fasola czarna wyróżnia się nie tylko kolorem, ale również […]

Czytaj dalej…

Synteza białek mięśniowych – suplement czy posiłek?

Czy białko z pełnowartościowego źródła lub mieszany posiłek jest lepsze w stymulowaniu syntezy białka, niżeli sam suplement białkowy? Suplement białkowy Jak wiemy, shake’i proteinowe tj. koncentrat / izolat / hydrolizat białka serwatkowego, są gwałtownie trawione i wchłanianie przez układ pokarmowy, ze względu na ich formę oraz brak innych makroskładników, które rzutuje na tempo trawienia pokarmu. […]

Czytaj dalej…

Omega – 3, a odpowiedź anaboliczna i procesy regeneracji

Nie od dzisiaj wiadomo, że kwasy tłuszczowe Omega-3 wykazują działanie wielokierunkowe i są szczególnie pomocne w zwalczaniu wszelkiego rodzaju stanów zapalnych, w różnych jednostkach chorobowych. Jak się okazuje, mają one również całkiem ciekawe zastosowanie w treningu oporowym i innego rodzaju aktywnościach fizycznych. Dodatkowo, wykazują one  pozytywny wpływ w okresie rekonwalescencji po chorobie i regeneracji. W […]

Czytaj dalej…

Celiakia – diagnoza, leczenie, jak z nią żyć?

W dzisiejszych czasach, coraz więcej osób, chętnie przechodzi na diety bezglutenowe. Często osoby, które stosują się do założeń tej diety, robią to bez jakichkolwiek podstaw do tego, aby podejrzewać u siebie celiakię. By zapobiec takiemu stanu rzeczy warto dowiedzieć się czegoś więcej na temat tej przypadłości. CO TO CELIAKIA? Jest to zaburzenie związane z trawieniem glutenu, […]

Czytaj dalej…

Czy wiesz, że jedzenie może pomóc w poprawie koncentracji?

Stres, natłok pracy, problemy życia codziennego i wiele innych czynników mogą negatywnie wpływać na naszą pamięć i koncentrację. Na szczęście z pomocą przychodzi nam tu natura.   Ukojenie znajdujące się w naturze Niektóre produkty spożywcze posiadają zdumiewające właściwości, wpływające na nasz centralny układ nerwowy, przez co korzystnie wpływają na podniesienie poziomu energii do działania, zwiększają […]

Czytaj dalej…

Wapń – jak dbać o mocne kości?

Jest to makroelement, który pomoże utrzymać zdrowe i mocne kości. Można go dostarczyć w odpowiedniej ilości za pomocą diety, jednak nadal w krajach całego świata, jak i europejskich występują jego niedobory. Mowa oczywiście o wapniu. CZYM JEST WAPŃ? Wapń, to składnik mineralny, którego bardzo często brakuje w diecie, mimo faktu, iż występuje on w bardzo […]

Czytaj dalej…

Dieta wysokotłuszczowa vs wysokowęglowodanowa

Który system żywieniowy jest lepszy ? To pytanie od paru ładnych lat jest tematem przewodnim wielu szkoleń, badań, sporów. Artykuł ten poświęcony jest aktualnej wiedzy na temat sportowego i klinicznego zastosowania obu systemów żywieniowych, ich zalet oraz wad. Dieta wysokotłuszczowa charakterystyka   Rodzajów tłuszczów stosowanych w tzw. dietach Low Carb (LCHF) jest kilka. Wyróżniamy: tłuszcze […]

Czytaj dalej…

Ranking suplementów na zdrowe włosy

Zima jest okresem, który zdecydowanie nie sprzyja dobrej kondycji naszych włosów. Dopiero co regenerują się po okresie letnim, w którym są one ciągle wystawiane na promienie słoneczne. Jesienią oraz zimą znowu są zamęczane na przykład, przez regularne nakładanie grubej czapki czy suszenie ich, gdy potrzebujemy szybko wyjść z domu i przy tym nie zachorować. Brak […]

Czytaj dalej…

Przewodnik po 7 najpopularniejszych adaptogenach

XXI wiek, pracoholizm, bezsenność, nerwica, depresja i inne. Brzmi znajomo? To znak markowy dzisiejszych czasów. Stresy towarzyszące obecne człowiekowi na każdym kroku wywołują różnego rodzaju brzemienne skutki, z którymi organizm na co dzień musi się mierzyć. Tymi skutkami mogą być zaburzenia czynnościowe jelit, nieswoiste choroby zapalne jelit, dysbalanse hormonalne, depresje itp. Wśród „leków” oferowanych przez […]

Czytaj dalej…

Antybiotyki pochodzące z natury – jak wspomóc odporność organizmu

Jak świat światem, a medycyna medycyną, od lat przyzwyczajeni jesteśmy, w każdej chorobie sięgać prosto do apteczki i zażywać antybiotyki. Czy to katar, czy gorączka, nauczyliśmy się, że to pierwsza linia obrony przed wszelkiego rodzaju infekcjami, bakteriami i wirusami. Ale czy jest to jedyny sposób? Czy istnieje alternatywna linia obrony przed atakiem z zewnątrz?   […]

Czytaj dalej…

watroba

Wątroba, czyli detoksykacyjna baza organizmu

Postęp cywilizacyjny i technologiczny dał ludziom możliwość wzbogacenia jadłospisu o setki produktów. Dobrych zarówno pod względem składu, jak i smaku, choć czasem trzeba jednak postawić tylko na jedno z nich. Nawet jeśli czytamy etykiety i staramy się kupować produkty ze sprawdzonych źródeł, to trudno jest uniknąć pewnego stopnia przetworzenia produktów. Jeśli dodać do tego okazjonalnie […]

Czytaj dalej…

Dlaczego nie detoks cukrowy?

XXI wiek, to absolutna rewolucja w tematyce żywienia i aktywnego stylu życia. Oczywiście, nikt nie ma wątpliwości, co do słuszności propagowania zdrowych nawyków żywieniowych. Wszak, nasze społeczeństwo, coraz częściej redukuje ruch w ciągu dnia do minimum usprawiedliwiając się pracą biurową. W dodatku, jako jedyne źródło energii używamy przetworzonych produktów, które ilością dostarczanych mikroskładników, dorównują kartce […]

Czytaj dalej…

Kiwi – prawdziwy superfood

Krótka historia Kiwi, a inaczej agrest chiński jest jadalnym owocem rośliny aktindii. Głównie odmiany chińskiej i smakowitej. Owoce te rosną dziko w Chinach i są tam spożywane od dawien, dawna, ale ich znaczenie na innych kontynentach zostało spopularyzowane dosyć nie dawno, w wyniku upraw w Nowej Zelandii, który nastąpił dopiero po 1904 roku. W 1952 […]

Czytaj dalej…

Niska dostępność energii – skutki uboczne redukcji

Pośród instagrama i instagramowych gwiazdeczek, gdzie pokazują one jakie to piękne jest życie na redukcji, trzeba pogodzić się z faktem, iż nie jest to proces lekki, łatwy i przyjemny oraz wiąże się on z wieloma skutkami ubocznymi, które skutecznie utrudnią jej wykonanie. Organizm ludzki nie jest głupi i nie chce być w niebezpieczeństwie, a redukcja […]

Czytaj dalej…

Otyłość- plaga XXI wieku. Przyczyny i konsekwencje zdrowotne

Otyłość – zabójca XXI wieku. Przyczyny otyłości i konsekwencje zdrowotne. Coraz częściej słyszymy, że społeczeństwo staje się coraz to grubsze. Na każdym kroku spotykamy się z określeniami „otyłość” i „nadwaga” – ale czy w ogóle wiemy, co dokładnie one oznaczają ? Czy nadprogramowe kilogramy to tylko i wyłącznie efekt estetyczny, czy też realne zagrożenie zdrowotne? W […]

Czytaj dalej…

Błonnik – jak dbać o jelita?

Problemy związane z żołądkiem czy jelitami to nieprzyjemności, które potrafią uprzykrzyć życie i to w niemałym stopniu i choć sam przemysł idzie do przodu i tworzone są coraz to większe ilości suplementów, które mają pomóc w tej przypadłości, to jednak należałoby przysiąść do podstaw i zacząć szukanie przyczyny problemów właśnie od nich. Czym jest włókno […]

Czytaj dalej…

DLACZEGO BIAŁY CUKIER I FRUKTOZA NIE SĄ WCALE ZŁE (szczególnie dla sportowców)

WSTĘP   „Cukier jest zły.” „Cukier szkodzi.” „Cukier jest odpowiedzialny za wiele chorób.”  Tego typu zdania zalewają nas zewsząd od kilkunastu już lat. Oczywiście nie musi być to prawdą. Cukier może szkodzić, ale nie musi. Wiele badań i publikacji zarzuca białemu cukrowi, że jest odpowiedzialny za otyłość u dużej części społeczeństwa. Jest to prawda, ale […]

Czytaj dalej…

Orzechy – sposób na poprawę zdrowia

NA SAM POCZĄTEK   Tłuszcz jest jednym ze składników diety, o którego podaży nie powinno się zapominać, gdyż ten makroelement wpływa na szereg reakcji zachodzących w organizmie. Jednakże, zarazem warto mieć na uwadze jakiego rodzaju tłuszcze dostarczamy w codziennym jadłospisie, gdyż niektóre frakcje mogą nieść za sobą ogrom negatywnych następstw. W przyrodzie znaleźć możemy naturalnie […]

Czytaj dalej…

Sól zwykła czy himalajska?

Sól zwykła czy himalajska? Od jakiegoś czasu zadajemy sobie to pytanie, zwłaszcza, że ta nowa, różowa odmiana, która niedawno zagościła na półkach sklepowych zdobywa coraz większą popularność. Zdawałoby się wręcz, że promowana jest jako zdrowsza. Ale może powinniśmy zacząć od pytania: ile soli używać. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożycie nie większe niż 5 gramów, […]

Czytaj dalej…

SIBO – co warto wiedzieć

Postępowanie żywieniowo – suplementacyjne w zespole przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim (SIBO) Ludzka mikroflora, stanowi złożony ekosystem biologiczny charakteryzujący się dużą gęstością „zaludnienia”, ogromną różnorodnością oraz złożonością interakcji. Dwunastnica oraz proksymalna część jelita cienkiego, czyli jelito czcze, zawierają stosunkowo niewielkie ilości bakterii, przeważnie są to pałeczki kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus i Enterokoków, które należą […]

Czytaj dalej…

Cardio

Cardio – czy jest nam potrzebne?

Trudno znaleźć drugie środowisko, w którym opinie i trendy zmieniałyby się równie dynamicznie, jak w świecie fitnessu i sportów sylwetkowych. Jeszcze kilka lat temu jedyną słuszną drogą do osiągnięcia wymarzonej sylwetki o niskim poziomie tkanki tłuszczowej była ścisła, dość monotonna dieta i długie godziny cardio, często kręconego dwa razy dziennie. Wraz z rozwojem wiedzy na […]

Czytaj dalej…

Margaryna czy masło – co wybierać na co dzień?

Lipidy – słów kilka[1] Jest to niezbędny element każdej dobrze zbilansowanej diety. Makroskładnik odpowiedzialny za wiele reakcji zachodzących w organizmie. Tłuszcze pochodzenia naturalnego w głównej mierze są triacyloglicerolami, czyli zawierają jedną cząsteczkę glicerolu i trzy cząsteczki kwasów tłuszczowych, które decydują o cechach fizykochemicznych i ich roli w organizmie. Tłuszcze w diecie między innymi: stanowią budulec […]

Czytaj dalej…

Postanowienia noworoczne – czy to działa?

Okres świąt i nowego roku to czas, kiedy uwielbiamy tworzyć sobie postanowienia i podejmujemy drastyczne próby zmiany swoich nawyków i przyzwyczajeń – szczególnie tych złych. Co roku czynimy ten sam rytuał obiecując sobie, że w tym roku będziemy w tych postanowieniach wytrwalsi, niż w poprzednich. Powtarzane jak mantra słyszymy w kółko: “zacznę biegać”, “rzucę palenie”, […]

Czytaj dalej…

Kompendium wiedzy na temat nietolerancji histaminy

Nietolerancja Histaminy[3,5] Nietolerancja pokarmowa, bo o niej należy wspomnieć na początku, jest nieprawidłową reakcją organizmu na spożyty pokarm. Oficjalnie nietolerancja pokarmowa wiąże się z brakiem aktywności bądź genetycznym niedoborem konkretnego enzymu odpowiadającego za przemiany konkretnego związku. W konsekwencji, nierozłożony pokarm, kumuluje się w organizmie przyczyniając się do wywoływania różnego rodzaju działań – niekoniecznie pożądanych. Rodzaje […]

Czytaj dalej…

Mini cut – ABS w 4 tygodnie!

Tym razem to nie chwyt marketingowy, lecz prawdziwa informacja. Istnieje narzędzie, które może poprawić nie tylko kompozycję sylwetki, ale i wiele  innych parametrów, jak chociażby insulinowrażliwość czy parametry zdrowotne. To narzędzie nosi nazwę mini cut. Czym jest mini cut? Jak sama nazwa wskazuje, jest to skrócony okres redukcyjny, czyli czas, w którym towarzyszy dieta hipokaloryczna, […]

Czytaj dalej…

Serniczek Limonkowo-Cytrynowy

Chyba każdy z nas uwielbia sernik! Dziś dzielimy się przepisem na taki, o smaku limonkowo-cytrynowym z nutką pistacji. Co prawda nie jest to zimowe ciasto, ale nie każdy lubi zimowe ciężkie ciasta. To ciasto należy do grupy lekkich i orzeźwiających. Kawałek ma około 270 Kcal, a można to zrobić jeszcze lżej i ograniczyć to do […]

Czytaj dalej…

Kawa – wpływ na choroby układu sercowo-naczyniowego

W okół konsumpcji kawy, tudzież kofeiny, krąży wiele mitów. Jednym z najczęściej poruszanych bywa temat związany z wpływem tejże substancji na powstawanie chorób związanych z układem sercowo-naczyniowym (z ang. CVD). Aby dowiedzieć się, czy rzeczywiście jest to powód do zmartwień należałoby przyjrzeć się badaniom naukowym.   Czym jest kofeina Kofeina to substancja o gorzkim smaku, […]

Czytaj dalej…

Ranking suplementów na libido

Wstęp Warto zdawać sobie sprawę, że obecnie na rynku istnieje cała masa produktów mających na celu podnieść naszą sprawność seksualną. Spowodowane jest to między innymi coraz gorszym stanem zdrowia, co przekłada się na niskie (lub za wysokie) poziomy hormonów. Te z kolei rzutują na nasze libido. Oczywiście, mam tu na myśli wpływ negatywny. Z tego […]

Czytaj dalej…

TOP 12 produktów w diecie osoby aktywnej

Każdy wysiłek fizyczny wymaga energii. Praca, czynności życia codziennego jak sprzątanie, zwykły spacer, a nawet nauka. Jakie produkty warte będą, aby wprowadzić je do swojego codziennego menu, w celu dostarczenia energii, ze zdrowych źródeł pokarmowych?   Wydatek energetyczny Pomijając podstawową przemianę materii, największy wydatek energetyczny wykazujemy podczas uprawiania sportu, lub wykonywania ciężkiej pracy fizycznej. Podczas, […]

Czytaj dalej…

Jak zapanować nad swoim apetytem?

Trudno jest, nie przejadać się w świecie przepełnionym śmieciowym jedzeniem i dostępnymi na półkach w każdym supermarkecie, gotowymi posiłkami, które zapełniają żołądek i wypełniają nas pustymi kaloriami. „Niekończący” się problem Kiedy jesteśmy głodni – najprostszym rozwiązaniem – jest wyjście do pizzerii czy kebabowni, niestety cierpią przy tym nasze zasady żywieniowe, bo bardzo łatwo jest ulec […]

Czytaj dalej…

GMO – dobro czy zło?

W dobie zwiększającej się populacji na świecie, a co za tym idzie, większego zapotrzebowania na żywność, przy jednoczesnym zmniejszaniu się miejsca na pola uprawne, poszukuje się rozwiązań mających na celu uwydatnić procesy związane z hodowlą roślin, będących z jednym źródeł pokarmu ludzi. W tym celu wymyślono GMO, o którym nieco słów poniżej.   Czym jest […]

Czytaj dalej…