Kapsaicyna niejedno ma imię

Kapsaicyna, wbrew pozorom, może działać nie tylko prozdrowotnie czy w kontekście pomocy utraty nadmiaru tkanki tłuszczowej. Pewne dowody naukowe sugerują, iż wywiera ona także delikatne działanie ergogeniczne.   Ciekawe badanie Jednym z ciekawszych badań w tym temacie, jest to przeprowadzone w 2017 roku na Uniwersytecie Stanowym w Sao Paulo. Naukowcy zaangażowali 10 wytrenowanych mężczyzn do […]

Czytaj dalej…

Selen i jego zastosowania

W świecie dietetyki niejednokrotnie słyszy się o wyjątkowych właściwościach poszczególnych pierwiastków. Niewątpliwie część tablicy Mendelejewa obfituje w tego typu „rarytasy”, jednym z nich jest dobrze znany w świecie fit Selen. Warto przyjrzeć się właściwościom, jakie niesie ze sobą odpowiednie bilansowanie selenu z diety, czy też jego ewentualna suplementacja.   Zanim przejdziemy do kluczowych zastosowań tego […]

Czytaj dalej…

Omega – 3, a odpowiedź anaboliczna i procesy regeneracji

Nie od dzisiaj wiadomo, że kwasy tłuszczowe Omega-3 wykazują działanie wielokierunkowe i są szczególnie pomocne w zwalczaniu wszelkiego rodzaju stanów zapalnych, w różnych jednostkach chorobowych. Jak się okazuje, mają one również całkiem ciekawe zastosowanie w treningu oporowym i innego rodzaju aktywnościach fizycznych. Dodatkowo, wykazują one  pozytywny wpływ w okresie rekonwalescencji po chorobie i regeneracji. W […]

Czytaj dalej…

Celiakia – diagnoza, leczenie, jak z nią żyć?

W dzisiejszych czasach, coraz więcej osób, chętnie przechodzi na diety bezglutenowe. Często osoby, które stosują się do założeń tej diety, robią to bez jakichkolwiek podstaw do tego, aby podejrzewać u siebie celiakię. By zapobiec takiemu stanu rzeczy warto dowiedzieć się czegoś więcej na temat tej przypadłości. CO TO CELIAKIA? Jest to zaburzenie związane z trawieniem glutenu, […]

Czytaj dalej…

Wapń – jak dbać o mocne kości?

Jest to makroelement, który pomoże utrzymać zdrowe i mocne kości. Można go dostarczyć w odpowiedniej ilości za pomocą diety, jednak nadal w krajach całego świata, jak i europejskich występują jego niedobory. Mowa oczywiście o wapniu. CZYM JEST WAPŃ? Wapń, to składnik mineralny, którego bardzo często brakuje w diecie, mimo faktu, iż występuje on w bardzo […]

Czytaj dalej…

Kreatyna – suplement tylko dla sportowców?

Kreatyna – suplement tylko dla sportowców?   Kwas β-metyloguanidynooctowy u sportowców[1-6] Kreatyna, jest molekułą produkowaną w organizmie ludzkim. Występuje głownie w tkance mięśniowej i gromadzi ona wiązania wysokoenergetyczne, w postaci fosfokreatyny, która w sytuacji stresowej (np. wysiłek) uwalnia energię do komórki, powodując wzrost siły, lecz nie tylko. To, że suplementacja kreatyną u osób aktywnych, niesie […]

Czytaj dalej…

Przewodnik po 7 najpopularniejszych adaptogenach

XXI wiek, pracoholizm, bezsenność, nerwica, depresja i inne. Brzmi znajomo? To znak markowy dzisiejszych czasów. Stresy towarzyszące obecne człowiekowi na każdym kroku wywołują różnego rodzaju brzemienne skutki, z którymi organizm na co dzień musi się mierzyć. Tymi skutkami mogą być zaburzenia czynnościowe jelit, nieswoiste choroby zapalne jelit, dysbalanse hormonalne, depresje itp. Wśród „leków” oferowanych przez […]

Czytaj dalej…

watroba

Wątroba, czyli detoksykacyjna baza organizmu

Postęp cywilizacyjny i technologiczny dał ludziom możliwość wzbogacenia jadłospisu o setki produktów. Dobrych zarówno pod względem składu, jak i smaku, choć czasem trzeba jednak postawić tylko na jedno z nich. Nawet jeśli czytamy etykiety i staramy się kupować produkty ze sprawdzonych źródeł, to trudno jest uniknąć pewnego stopnia przetworzenia produktów. Jeśli dodać do tego okazjonalnie […]

Czytaj dalej…

NEAT – co to właściwie jest?

W dzisiejszych czasach jest to bardzo popularne zagadnienie, jednak ludzie zbyt mocno upraszczają jego definicję i odnoszą je tylko i wyłącznie do samej liczby kroków, które wskaże opaska, bądź zegarek do kontroli aktywności w ciągu dnia. Jest to bardzo mylne rozumowanie, dlatego dzisiaj ten temat zostanie zgłębiony nieco bardziej, tak by nie popełniać już tego […]

Czytaj dalej…

Błonnik – jak dbać o jelita?

Problemy związane z żołądkiem czy jelitami to nieprzyjemności, które potrafią uprzykrzyć życie i to w niemałym stopniu i choć sam przemysł idzie do przodu i tworzone są coraz to większe ilości suplementów, które mają pomóc w tej przypadłości, to jednak należałoby przysiąść do podstaw i zacząć szukanie przyczyny problemów właśnie od nich. Czym jest włókno […]

Czytaj dalej…

DLACZEGO BIAŁY CUKIER I FRUKTOZA NIE SĄ WCALE ZŁE (szczególnie dla sportowców)

WSTĘP   „Cukier jest zły.” „Cukier szkodzi.” „Cukier jest odpowiedzialny za wiele chorób.”  Tego typu zdania zalewają nas zewsząd od kilkunastu już lat. Oczywiście nie musi być to prawdą. Cukier może szkodzić, ale nie musi. Wiele badań i publikacji zarzuca białemu cukrowi, że jest odpowiedzialny za otyłość u dużej części społeczeństwa. Jest to prawda, ale […]

Czytaj dalej…

SIBO – co warto wiedzieć

Postępowanie żywieniowo – suplementacyjne w zespole przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim (SIBO) Ludzka mikroflora, stanowi złożony ekosystem biologiczny charakteryzujący się dużą gęstością „zaludnienia”, ogromną różnorodnością oraz złożonością interakcji. Dwunastnica oraz proksymalna część jelita cienkiego, czyli jelito czcze, zawierają stosunkowo niewielkie ilości bakterii, przeważnie są to pałeczki kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus i Enterokoków, które należą […]

Czytaj dalej…

Kompendium wiedzy na temat nietolerancji histaminy

Nietolerancja Histaminy[3,5] Nietolerancja pokarmowa, bo o niej należy wspomnieć na początku, jest nieprawidłową reakcją organizmu na spożyty pokarm. Oficjalnie nietolerancja pokarmowa wiąże się z brakiem aktywności bądź genetycznym niedoborem konkretnego enzymu odpowiadającego za przemiany konkretnego związku. W konsekwencji, nierozłożony pokarm, kumuluje się w organizmie przyczyniając się do wywoływania różnego rodzaju działań – niekoniecznie pożądanych. Rodzaje […]

Czytaj dalej…

Mini cut – ABS w 4 tygodnie!

Tym razem to nie chwyt marketingowy, lecz prawdziwa informacja. Istnieje narzędzie, które może poprawić nie tylko kompozycję sylwetki, ale i wiele  innych parametrów, jak chociażby insulinowrażliwość czy parametry zdrowotne. To narzędzie nosi nazwę mini cut. Czym jest mini cut? Jak sama nazwa wskazuje, jest to skrócony okres redukcyjny, czyli czas, w którym towarzyszy dieta hipokaloryczna, […]

Czytaj dalej…

Kawa – wpływ na choroby układu sercowo-naczyniowego

W okół konsumpcji kawy, tudzież kofeiny, krąży wiele mitów. Jednym z najczęściej poruszanych bywa temat związany z wpływem tejże substancji na powstawanie chorób związanych z układem sercowo-naczyniowym (z ang. CVD). Aby dowiedzieć się, czy rzeczywiście jest to powód do zmartwień należałoby przyjrzeć się badaniom naukowym.   Czym jest kofeina Kofeina to substancja o gorzkim smaku, […]

Czytaj dalej…

Inozytol – działanie w PCOS

Inozytol – suplement warty uwagi w PCOS ?   Na sam początek PCOS – czyli zespół wielotorbielowatych lub policystycznych jajników. Choroba ta jest jedną z głównych przyczyn niepłodności u kobiet i dotyka 10 do 15 % tejże płci, w wieku reprodukcyjnym. Schorzenie najczęściej objawia się w postaci: rzadkich owulacji lub ich braku, nadmiaru androgenów (hormonów […]

Czytaj dalej…

Sposoby na trądzik – wygraj tę walkę

Trądzik pospolity (acne vulgaris), jest chorobą skórną przypisywaną osobom wkraczającym w pokwitanie. Jednakże zakończenie tego okresu nie musi być równoznaczne z ustąpieniem objawów choroby, bowiem coraz częściej występowanie trądziku można zaobserwować także u osób dorosłych, a nawet tych w wieku podeszłym. [1] Wystąpienie trądziku może być skorelowane z wieloma czynnikami. Przede wszystkim są to: nadmierne wydzielanie łoju przez gruczoły […]

Czytaj dalej…

Szerokie zastosowania glicyny

Nieznane wcześniej zastosowania L -Glicyny   Glicyna ,to najprostszy strukturalnie aminokwas, który mniej lub bardziej świadomie jest stosowany przez osoby w celu poprawy funkcjonowania organizmu. Aminokwas ten jest syntetyzowany z choliny, seryny, hydroksyproliny oraz treoniny. Związek ten, jest niezbędny w przebiegu wielu przemian biochemicznych w wątrobie i nerkach. W organizmie ludzkim, Glicyna, w wysokich stężeniach […]

Czytaj dalej…

Witamina D – pomoc w walce z objawami IBS

Jak ważnym elementem sprawnego funkcjonowania organizmu jest witamina D, o której niedawno w swoim artykule wspominał Radosław Smolik – każdy wie lub też powinien wiedzieć. Jednakże oprócz właściwości wymienionych przez kolegę po fachu, okazuje się, iż witamina ta, może wykazywać pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego przy chorobie zwanej irritable bowel syndrome (IBS), czyli zespołu […]

Czytaj dalej…

Suplementy dla kobiet w ciąży – top 6

W trakcie ciąży, zwiększają się potrzeby żywieniowe kobiety, które spowodowane są fizjologicznymi zmianami zachodzącymi w ciele matki, a także potrzebami metabolicznymi rozwijającego się w łonie matki dziecka.  Niezwykle ważnym czynnikiem w tym czasie jest dieta. Ważne jest zachowanie umiaru – zarówno nie jest to odpowiedni moment na odchudzanie, ale i przysłowiowe ‘’jedzenie za dwoje’’ nie […]

Czytaj dalej…

Połączenie argininy i cytruliny, a wyniki siłowe

Pasjonaci sportów siłowych, podczas każdej wizyty na siłowni, marzą o osiągnięciu jak najlepszych wyników w wykonywanych ćwiczeniach. Nie jest to jednak jedyna korzyść, jaką czerpią z systematycznych treningów według planu nastawionego na progres. Praca nad sylwetką w aspekcie rozwoju tkanki mięśniowej, gwarantuje bowiem niespotykane, w przypadku uprawiania innych dyscyplin sportowych uczucie pompy mięśniowej. To właśnie […]

Czytaj dalej…

Lactobacillus rhamnosus GG – zastosowania

Kompendium wiedzy o LGG   Czym są probiotyki? Probiotyki, to żywe szczepy bakterii, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny efekt zdrowotny na organizm gospodarza. Ciekawostką poruszającą tę kwestię jest fakt, że produkty metabolizmu bakterii probiotycznych, a nawet martwe szczepy probiotyczne wykazują działanie immunostymulujące. Na przykład znany wszystkim Enterol, czyli preparat zawierający niepatogenne drożdże Saccharomyces […]

Czytaj dalej…

Podstawowe suplementy prozdrowotne

Aktualnie, niejednokrotnie spotkać się można z opinią, że każdemu człowiekowi potrzebna jest suplementacja, bo np. owoce i warzywa nie są już takie same jak kiedyś i wszyscy posiadają niedobory witamin i składników mineralny. Trzeba przyznać, że oglądając czasem jakiś blok reklamowy w telewizji, odnosi się wrażenie, że jest to prawdą i bez wypchanej po brzegi apteczki, […]

Czytaj dalej…

Receptory androgenowe – czym są i jak je uwrażliwić?

A CO JEŚLI POWIEM CI, ŻE ILOŚĆ ANDROGENÓW NIE MA TAKIEGO ZNACZENIA?   Nie ma wątpliwości, że ciężko trenujesz? Dbasz o podaż makroskładników, jakość produktów, a nawet czas i odpowiedni rozkład białka w ciągu dnia? Twój sen to minimum 7-8h regeneracji o dobrej jakości? Przed treningiem oglądasz nawet filmy motywacyjne z Arnoldem i innymi idolami […]

Czytaj dalej…

10 przypraw, które skutecznie wspomagają trawienie

Sposób żywienia w obecnych czasach, który oparty jest o wysoko przetworzoną żywność, nadmierne ilości cukru czy alkohol, a także styl życia zdominowany przez stres, brak czasu na regularne posiłki, czy zbyt małą ilość snu, nie sprzyja naszemu układowi trawiennemu.   Słowem wstępu Bóle brzucha, problemy gastryczne, zgaga, problemy z wypróżnianiem – często są one ściśle […]

Czytaj dalej…

Kofeina syntetyczna czy naturalna? Co lepsze?

WSTĘP   Od kilku lat w mojej stałej suplementacji gości kofeina. Substancja, której ergogeniczny efekt udowadnia wiele, dobrze zaprojektowanych publikacji naukowych [1][2][3][4][5]. Od długiego czasu zastanawiało mnie jednak dlaczego po użyciu przedtreningówek opartych na czystym ekstrakcie z guarany czy yerba mate, odnotowuje dużo lepsze samopoczucie i wyniki treningowe. Zawsze miałem wrażenie, że kofeina z naturalnych […]

Czytaj dalej…

Dlaczego twój trening może być nieefektywny?

Obrazek z przeciętnej siłowni: Jesteś młodą dziewczyną lub, rzadziej w tym wypadku, chłopakiem. Chodzisz na siłownię już dość długo. Używasz kilku maszyn. Zwykle robisz to samo dwa trzy razy w tygodniu. Nie masz planu, nie potrzebujesz go, bo przecież chodzisz na siłownię tylko po to, żeby się poruszać i trochę lepiej wyglądać. Często nie do […]

Czytaj dalej…

FODMAP – prewencja przy problemach żołądkowo – jelitowych

Wiele ludzi zmaga się z takimi dolegliwościami jak: bóle brzucha, częste biegunki, wzdęcia, czy inne szeroko pojęte problemy żołądkowo – jelitowe. Niestety, jednak bardzo mała garstka z tego grona, jest świadoma, iż te symptomy, mogą wskazywać na wystąpienie zespołu jelita drażliwego (IBS). Jak sobie z tym poradzić oraz jakie interwencje można wprowadzić na podstawie obserwacji? […]

Czytaj dalej…

Witamina B7 (Biotyna) – działanie, występowanie, objawy niedoboru

Nazwa witamina pochodzi od łacińskiego słowa „vita”, które oznacza nic innego jak „życie”,. Wyrażenie te zostało wprowadzone przez polskiego uczonego – Kazimierza Funka, w 1912 roku i bezapelacyjnie sugeruje, iż związki te są niezbędne człowiekowi do życia. Pierwszą wyizolowaną przez niego witaminą była tiamina, czyli witamina B1. Jednakże, tym razem pod lupę zostanie wzięta jej […]

Czytaj dalej…

L-karnityna jakiej nie znacie

Właściwości L-karnityny W fizjologii organizmu, bardzo ważną rolę odgrywają aminokwasy, pełnią one różnorakie funkcje, będąc składnikami niezbędnymi do syntezy białek, enzymów oraz samymi pełniąc określone role. Wśród osób zainteresowanych tematyką żywienia w sporcie, nierzadko wymienia się karnitynę jako jeden z preparatów goszczących na półkach suplementacyjnych. Utarło się kiedyś takie stwierdzenie, iż karnityna jako składnik transportujący […]

Czytaj dalej…

Glutamina – suplement który działa (ale nie tak jak myślisz)

WSTĘP Ostatnimi czasy panuje bardzo dziwna w moim mniemaniu moda, na stwierdzanie, że coś ,,nie działa”. Głoszenie takiego poglądu jest o tyle zastanawiające, że ciężko zrozumieć o co tak naprawdę chodzi. Czy ktoś wyrażając taką opinię ma na myśli fakt, iż dana substancja wcale nie oddziałuje na nasz organizm? Czy może chodzi jednak o dany […]

Czytaj dalej…

Żelazo, a zdrowie – podstawy, które warto znać

Nieraz poruszony został temat, jak ważnym jest dostarczanie wraz z dietą niezbędnych mikroelementów, które wpływają na regulację pracy organizmu, a co za tym idzie jego odpowiednie działanie. Dziś pod lupę wzięte zostanie żelazo, które jest bardzo ważnym mikroskładnikiem, a w szczególności u kobiet.   Podstawowe funkcje żelaza Metal ten pełni w ludzkim organizmie wiele ważnych […]

Czytaj dalej…

Wpomagające zastosowania Cordyceps’u

Zastosowania grzyba Cordyceps   Czym jest Cordyceps? Cordyceps, to grzyb mający szerokie zastosowanie w tradycyjnej medycynie chińskiej (TMC). Znany jest ze swoich właściwości anti-aging’owych i poprawy wydolności tlenowej. Wykazuje również działanie anty-zapalne oraz chroni przed wolnymi rodnikami i wiele innych. Jest określany mianem „superfood”, czyli substancji o bardzo wysokim potencjale odżywczym. W artykule tym zostaną […]

Czytaj dalej…

Jak uchronić się przed przeziębieniem!

Jesienna aura coraz bardziej daje o sobie znać? Zima tuż, tuż, a za każdym rogiem czai się choroba i marnowanie czasu na wygrzewanie się pod kocem? Nie koniecznie musi tak być. W tym artykule przedstawione zostanie, co warto zrobić, aby uchronić się przed jesienno – zimowym przeziębieniem.   Skąd bierze się odporność Jest wiele sposobów, […]

Czytaj dalej…

CBD – czym jest i jak działa?

Nie tak dawno temu, na naszych oczach, w polskim sejmie toczyła się batalia, dotycząca medycznej marihuany. Wiele osób było przeciwko wprowadzeniu jej na polski rynek, mimo ogromu badań, jakie zostały przeprowadzone na olejach zawartych w konopi indyjskiej i udowodnionych ich działaniach. Szczerze mówiąc nie rozumiem jak można próbować zakazać komuś stosowania środka, który może pomóc […]

Czytaj dalej…

EGCG – antyoksydant pełen zalet

  Korzyści płynące ze stosowania EGCG – gallusanu epigallokatechiny     Zapewne wiele osób słyszało o prozdrowotnych efektach z tytułu picia zielonej herbaty. Roślina ta pochodzi z Chin, więc nietrudno domyśleć się, że jest to napój bardzo często spożywany w kraju kwitnącej wiśni. Zielona herbata, w kulturze wschodniej stanowi dodatek właściwie do wszystkiego. Natomiast, jeśli […]

Czytaj dalej…

Jak poprawić jakość snu?

Poprawa jakości snu Z poprzednich artykułów na temat snu: „Niedobory snu. Objawy i skutki.” oraz „Sen, czyli lepsze efekty odchudzania.„, dowiedzieć się można było, jak ważnym jest on elementem życia i jakie mogą być skutki, gdy nie dba się o jego optymalną ilość. Informacje zawarte we wcześniejszym wpisie mogły przyczynić się do sytuacji, w której […]

Czytaj dalej…

Omega-3 – Kompendium wiedzy – kwasy EPA i DHA

Kwasy tłuszczowe omega-3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA). Ich spożycie wiąże się z szeregiem korzyści zdrowotnych, a ich niedobór może prowadzić do pewnych zaburzeń. Do grupy omega-3 należą: Niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3: Kwas α-linolenowy (ALA) Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3: Dwa najbardziej znane to kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Kwas ALA nie jest syntetyzowany […]

Czytaj dalej…

Różeniec górski – Rhodiola Rosea – czy salrozydy są najważniejsze?

Wstęp Różeniec górski jest rośliną pochodzącą z rodziny gruboszowatych, należącą do rzędu skalnicowców. Stosowany jako reduktor stresu i adaptogen. Efekt adaptogenny tej rośliny odnosi się do niespecyficznej odporności układu immunologicznego i efektu normalizacji stresu. Początkowo używany w Europie, po czym powędrował w okolice Mongolii i Syberii, na jego ślady można również trafić u skandynawskich Wikingów, […]

Czytaj dalej…

10 najważniejszych źródeł witaminy B complex

Witamina B complex składa się z 8 substancji rozpuszczalnych w wodzie, które mają podobne działanie i są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W jej skład wchodzą witaminy: B1 (tiamina) B2 (ryboflawina) B3 (niacyna) B5 (kwas pantotenowy) B6 (pirydoksyna) B7 (biotyna) B9 (B11, kwas foliowy) B12 (kobalamina)     NAJLEPSZY KOMPLEKS WITAMIN B W NOWOCZESNEJ FORMIE […]

Czytaj dalej…