Węglowodany – jak określić ich zapotrzebowanie?

Węglowodany od wielu lat cieszą się „złą” sławą, tym bardziej wśród kręgu osób, które nadal wierzą w teorię insulinową. Czy rzeczywiście powinno ograniczać się konsumpcję tego makroskładnika? Czy jest on aż tak zły? By odpowiedzieć na to pytanie warto przyjrzeć się badaniom naukowym, które sprawdziły jaki rzeczywisty wpływ niesie za sobą konsumpcja węglowodanów, w zależności […]

Czytaj dalej…

ROS Reaktywne Formy Tlenu

Reaktywne formy tlenu – dwie strony medalu

Poruszając się w tematyce dietetyki i suplementacji bardzo często można natknąć się na podkreślanie faktu, iż dany składnik pokarmowy czy suplement należy do grupy antyoksydantów – a więc substancji zwalczających wolne rodniki. Nic jednak, co zostaje wytworzone przez ludzki organizm, nie znajduje się w nim bez przyczyny. Owiane złą sławą wolne rodniki również pełnią w […]

Czytaj dalej…

Jak zacząć z dietą? – zapotrzebowanie kaloryczne

Największy problem przy rozpoczęciu swoich noworocznych postanowień często stanowi wzór do wyliczenia zapotrzebowania kalorycznego. Jest ich mnóstwo! Jakiego użyć? Czy ten będzie dobry? Może jednak tamten jest lepszy? Prawda jest taka, że wzór ma tylko za zadanie pokazać punkt początkowy i używa się go raz w życiu. Na przykładzie wzoru Mifflin st. Jeor pokażę jak […]

Czytaj dalej…

Chat meal, cheat day, a może reefed lub diet break?

Podczas bycia na redukcji czy nawet na masie każdy ma ochotę zjeść coś co na co dzień nie występuje w planie żywieniowym.  Czasem nachodzi ochota na małe odstępstwo od diety i zjedzenie czegoś innego, słodszego i bardziej kalorycznego, ale czy to ma wszystko sens i racjonalne wytłumaczenie? Co najlepiej wybrać, aby forma nie ucierpiała? Na […]

Czytaj dalej…

NALT – hit czy kolejny zbędny suplement?

Suplementacja, to nadal gorący temat. W świecie fitnessu krąży wiele suplementów, które tak naprawdę nie mają jakiegokolwiek działania, a nadal są one chętnie kupowane. Czy tak samo jest w przypadku NALT’u? By odpowiedzieć na to pytanie warto zasiąść do fachowej literatury, aby nie snuć samemu daleko idących i bezpodstawnych wniosków, tak więc CZAS START! CZYM […]

Czytaj dalej…

Stany zapalne – wróg czy sprzymierzeniec hipertrofii?

WSTĘP Wciąż słyszy się różne głosy na temat stanów zapalnych. Z jednej strony wiemy, iż długotrwałe, mogą przyczyniać się do zaburzania funkcji naszego organizmu a nawet groźnych chorób, takich jak nowotwory. Z drugiej zaś, w kontekście sportu i adaptacji, wiemy że nadmierne tłumienie zapaleń, może ograniczać nasz progres np. poprzez hamowanie hipertrofii mięśniowej. Jak więc […]

Czytaj dalej…

Białko – dystrybucja w ciągu dnia, maksymalna ilość w posiłku

Każdy bywalec siłowni pewnie słyszał, iż najważniejszym budulcem mięśni jest białko. Problem w tym, iż wokół tego składnika diety narosło wiele mitów, które skutecznie mogą utrudniać komponowanie własnego jadłospisu, który na celu miałby maksymalizację hipertrofii mięśniowej, aby wyklarować całą tę sytuację warto przyjrzeć się badaniom naukowym oraz osobom, które na wyjaśnienie tych mechanizmów poświęciły dużą […]

Czytaj dalej…

Białko – najważniejszy składnik diety

Wiele osób postrzega białko tylko i wyłącznie przez pryzmat budowania masy mięśniowej. Pogląd ten jest bardzo mylny i pokazuje, iż poziom wiedzy na temat tego składnika pokarmowego jest niewielki, by pokazać jak ważnym elementem codziennej diety jest ten makroskładnik należy przyjrzeć się funkcją jakie pełny w ludzkim organizmie. CO TO BIAŁKA? To podstawowy makroskładnik diety […]

Czytaj dalej…

Najczęstsze błędy podczas redukcji – TOP 10

Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej nie musi być dużym obciążeniem dla organizmu i psychiki. Istnieją sposoby na schudnięcie, które są skuteczne, a jednocześnie pozwalają zachować równowagę fizyczną i mentalną. Redukcja, to temat, który wciąż sprawia wiele trudności osobom trenującym, ale nie tylko. Prawidłowo przeprowadzona redukcja tłuszczu nie powinna powodować uszczerbku na zdrowiu. W pogoni za […]

Czytaj dalej…

Błonnik w diecie

Od małego słyszy się „spożywaj dużo błonnika”, ale nie mówi się co to właściwie jest, jak to działa i ile go przyjmować. Błonnik jest bardzo ważnym elementem w zdrowej, zbilansowanej diecie.  Odgrywa istotną rolę w organizmie każdego z nas. A więc co to jest błonnik? Błonnik pokarmowy, to substancje pochodzące ze ścian komórkowych roślin, które […]

Czytaj dalej…

Cholesterol a dieta

Często mówi się, że dieta jest najważniejsza, że ma wpływ na wszystko co dzieje się z naszym organizmem – oczywiście oprócz uwarunkowań genetycznych. To prawda, odpowiednia dieta jest niesamowicie istotna.  Samo słowo „dieta” oznacza po prostu pewne preferencje dotyczące tego, jakich produktów unikamy, a które wybieramy. Każdy człowiek powinien sobie zdawać sprawę z tego, że prawidłowe odżywianie, […]

Czytaj dalej…

Najczęstsze błędy podczas masy – TOP 10

Mamy zimę, a co za tym idzie – większość ludzi jest na masie. W tym okresie nie musimy nosić krótkich spodenek, odkrywać brzuch czy ramiona. Grube swetry i luźne dresy pomagają w zatuszowaniu tych kilku kilogramów, które doszły w wyniku budowania masy mięśniowej. Okres masowy, podobnie jak redukcyjny, wymaga pełnej kontroli nad procesami metabolicznymi i własnym […]

Czytaj dalej…

Dlaczego nie detoks cukrowy?

XXI wiek, to absolutna rewolucja w tematyce żywienia i aktywnego stylu życia. Oczywiście, nikt nie ma wątpliwości, co do słuszności propagowania zdrowych nawyków żywieniowych. Wszak, nasze społeczeństwo, coraz częściej redukuje ruch w ciągu dnia do minimum usprawiedliwiając się pracą biurową. W dodatku, jako jedyne źródło energii używamy przetworzonych produktów, które ilością dostarczanych mikroskładników, dorównują kartce […]

Czytaj dalej…

Owoce – narzędzie do walki z otyłością

Wśród obiegowej opinii, dosyć często można zderzyć się ze stwierdzeniem, które mówi, iż konsumpcja owoców nie powinna iść w parze z redukowaniem tkanki tłuszczowej. Otóż owoce mają utrudnić cały proces, a mówiąc bardziej dosłownie, najczęściej obwiniana jest fruktoza, w którą ów owoce obfitują. Czy stwierdzenie ma jakiekolwiek odzwierciedlenie w rzeczywistości? Aby być w 100% rzetelnym, […]

Czytaj dalej…

Selen i jego zastosowania

W świecie dietetyki niejednokrotnie słyszy się o wyjątkowych właściwościach poszczególnych pierwiastków. Niewątpliwie część tablicy Mendelejewa obfituje w tego typu „rarytasy”, jednym z nich jest dobrze znany w świecie fit Selen. Warto przyjrzeć się właściwościom, jakie niesie ze sobą odpowiednie bilansowanie selenu z diety, czy też jego ewentualna suplementacja.   Zanim przejdziemy do kluczowych zastosowań tego […]

Czytaj dalej…

DELOAD – pracuj mniej, osiągaj więcej

Dzisiejszy temat to praktyka, która na szczęście jest już coraz częściej stosowana, chociaż kiedyś podchodzono do tego dosyć sceptycznie i z dozą niepewności. Aktualnie wiadomo, iż wprowadzenie deload’u, bo o nim mowa do swoich treningów może nam pomóc, chociażby w działaniach prewencyjnych przeciwko kontuzjom i nie tylko… CO TO DELOAD? Nie ma on jakieś ścisłej […]

Czytaj dalej…

Wapń – jak dbać o mocne kości?

Jest to makroelement, który pomoże utrzymać zdrowe i mocne kości. Można go dostarczyć w odpowiedniej ilości za pomocą diety, jednak nadal w krajach całego świata, jak i europejskich występują jego niedobory. Mowa oczywiście o wapniu. CZYM JEST WAPŃ? Wapń, to składnik mineralny, którego bardzo często brakuje w diecie, mimo faktu, iż występuje on w bardzo […]

Czytaj dalej…

Dieta wysokotłuszczowa vs wysokowęglowodanowa

Który system żywieniowy jest lepszy ? To pytanie od paru ładnych lat jest tematem przewodnim wielu szkoleń, badań, sporów. Artykuł ten poświęcony jest aktualnej wiedzy na temat sportowego i klinicznego zastosowania obu systemów żywieniowych, ich zalet oraz wad. Dieta wysokotłuszczowa charakterystyka   Rodzajów tłuszczów stosowanych w tzw. dietach Low Carb (LCHF) jest kilka. Wyróżniamy: tłuszcze […]

Czytaj dalej…

GMO – dobro czy zło?

W dobie zwiększającej się populacji na świecie, a co za tym idzie, większego zapotrzebowania na żywność, przy jednoczesnym zmniejszaniu się miejsca na pola uprawne, poszukuje się rozwiązań mających na celu uwydatnić procesy związane z hodowlą roślin, będących z jednym źródeł pokarmu ludzi. W tym celu wymyślono GMO, o którym nieco słów poniżej.   Czym jest […]

Czytaj dalej…