Co kiedy spada motywacja?

W związku z rozpoczęciem Nowego Roku, wiele osób na całym świecie decyduje się na zmianę swoich nawyków. Od 1 stycznia, rozpoczynają walkę o lepszą sylwetkę, zdrowie, samopoczucie, a nawet pewność siebie. Czy rzeczywiście, jedyną kwestią, która może motywować do zmiany trybu życia jest aspekt sylwetkowy?  Aspekt wizualny to nie wszystko Motywacja zazwyczaj trwa kilka tygodni, […]

Czytaj dalej…

Przewodnik po 7 najpopularniejszych adaptogenach

XXI wiek, pracoholizm, bezsenność, nerwica, depresja i inne. Brzmi znajomo? To znak markowy dzisiejszych czasów. Stresy towarzyszące obecne człowiekowi na każdym kroku wywołują różnego rodzaju brzemienne skutki, z którymi organizm na co dzień musi się mierzyć. Tymi skutkami mogą być zaburzenia czynnościowe jelit, nieswoiste choroby zapalne jelit, dysbalanse hormonalne, depresje itp. Wśród „leków” oferowanych przez […]

Czytaj dalej…

Zimowe bieganie

Na czas jesieni/zimy wiele osób porzuca aktywność na zewnątrz. Zazwyczaj ze względu na niską temperaturę czy deszcz. Panuje też ogólne przekonanie, iż bieganie zimą może przynieść więcej szkód niż korzyści, ale nie musi to być do końca prawda. W rzeczywistości wiele zależy od uprzedniego przygotowania. Rzecz jasna, jeśli nagle zaczniemy biegać w samym środku zimy […]

Czytaj dalej…

Kiwi – prawdziwy superfood

Krótka historia Kiwi, a inaczej agrest chiński jest jadalnym owocem rośliny aktindii. Głównie odmiany chińskiej i smakowitej. Owoce te rosną dziko w Chinach i są tam spożywane od dawien, dawna, ale ich znaczenie na innych kontynentach zostało spopularyzowane dosyć nie dawno, w wyniku upraw w Nowej Zelandii, który nastąpił dopiero po 1904 roku. W 1952 […]

Czytaj dalej…

NEAT – co to właściwie jest?

W dzisiejszych czasach jest to bardzo popularne zagadnienie, jednak ludzie zbyt mocno upraszczają jego definicję i odnoszą je tylko i wyłącznie do samej liczby kroków, które wskaże opaska, bądź zegarek do kontroli aktywności w ciągu dnia. Jest to bardzo mylne rozumowanie, dlatego dzisiaj ten temat zostanie zgłębiony nieco bardziej, tak by nie popełniać już tego […]

Czytaj dalej…

Błonnik – jak dbać o jelita?

Problemy związane z żołądkiem czy jelitami to nieprzyjemności, które potrafią uprzykrzyć życie i to w niemałym stopniu i choć sam przemysł idzie do przodu i tworzone są coraz to większe ilości suplementów, które mają pomóc w tej przypadłości, to jednak należałoby przysiąść do podstaw i zacząć szukanie przyczyny problemów właśnie od nich. Czym jest włókno […]

Czytaj dalej…

Orzechy – sposób na poprawę zdrowia

NA SAM POCZĄTEK   Tłuszcz jest jednym ze składników diety, o którego podaży nie powinno się zapominać, gdyż ten makroelement wpływa na szereg reakcji zachodzących w organizmie. Jednakże, zarazem warto mieć na uwadze jakiego rodzaju tłuszcze dostarczamy w codziennym jadłospisie, gdyż niektóre frakcje mogą nieść za sobą ogrom negatywnych następstw. W przyrodzie znaleźć możemy naturalnie […]

Czytaj dalej…

SIBO – co warto wiedzieć

Postępowanie żywieniowo – suplementacyjne w zespole przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim (SIBO) Ludzka mikroflora, stanowi złożony ekosystem biologiczny charakteryzujący się dużą gęstością „zaludnienia”, ogromną różnorodnością oraz złożonością interakcji. Dwunastnica oraz proksymalna część jelita cienkiego, czyli jelito czcze, zawierają stosunkowo niewielkie ilości bakterii, przeważnie są to pałeczki kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus i Enterokoków, które należą […]

Czytaj dalej…

Anoreksja- choroba XXI wieku

W dzisiejszych czasach, zaburzenia odżywiania, dotyczą niestety bardzo wielu osób. Dotykają one zarówno kobiet jak i mężczyzn. Wiek tutaj również nie ma znaczenia, lecz osoby młode, są bardziej podatne na wpadnięcie w tę pułapkę. Z wielu stron „bombardują” nas zdjęciami idealnych sylwetek, czy to na Instagramie, czy bilbordach, ale mało osób zdaje sobie sprawę, że […]

Czytaj dalej…

Omega – 3, a odpowiedź anaboliczna i procesy regeneracji

Nie od dzisiaj wiadomo, że kwasy tłuszczowe Omega-3 wykazują działanie wielokierunkowe i są szczególnie pomocne w zwalczaniu wszelkiego rodzaju stanów zapalnych, w różnych jednostkach chorobowych. Jak się okazuje, mają one również całkiem ciekawe zastosowanie w treningu oporowym i innego rodzaju aktywnościach fizycznych. Dodatkowo, wykazują one  pozytywny wpływ w okresie rekonwalescencji po chorobie i regeneracji. W […]

Czytaj dalej…

Kac – lepiej zapobiegać czy leczyć?

Kac. To trzyliterowe słowo brzmi tak wymownie, że nie trzeba go chyba nikomu tłumaczyć. Alkohol jest znany od ponad 5 tysięcy lat i śmiało można stwierdzić, że konsekwencje jego spożywania również. Z biologicznego punktu widzenia, substancja ta jest trucizną i nasz organizm tak właśnie na nią reaguje. Głównym skutkiem spożycia jest upośledzenie procesów odpowiedzialnych za […]

Czytaj dalej…

Choroba Hashimoto – patogeneza, objawy, rozpoznanie

Choroba Hashimoto, to prawdziwa plaga XXI wieku. Przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, stanowi najczęściej występującą przyczynę niedoczynności tego narządu. Na Hashimoto – częściej chorują kobiety, niżeli mężczyźni, a w jego przebiegu dochodzi do powolnej destrukcji miąższu i rozwoju niedoczynności narządu. Aby zrozumieć na czym dokładnie polega choroba, należy poznać podstawy fizjologii. Postaram się w „pigułce” i […]

Czytaj dalej…

Kompendium wiedzy na temat nietolerancji histaminy

Nietolerancja Histaminy[3,5] Nietolerancja pokarmowa, bo o niej należy wspomnieć na początku, jest nieprawidłową reakcją organizmu na spożyty pokarm. Oficjalnie nietolerancja pokarmowa wiąże się z brakiem aktywności bądź genetycznym niedoborem konkretnego enzymu odpowiadającego za przemiany konkretnego związku. W konsekwencji, nierozłożony pokarm, kumuluje się w organizmie przyczyniając się do wywoływania różnego rodzaju działań – niekoniecznie pożądanych. Rodzaje […]

Czytaj dalej…

Mini cut – ABS w 4 tygodnie!

Tym razem to nie chwyt marketingowy, lecz prawdziwa informacja. Istnieje narzędzie, które może poprawić nie tylko kompozycję sylwetki, ale i wiele  innych parametrów, jak chociażby insulinowrażliwość czy parametry zdrowotne. To narzędzie nosi nazwę mini cut. Czym jest mini cut? Jak sama nazwa wskazuje, jest to skrócony okres redukcyjny, czyli czas, w którym towarzyszy dieta hipokaloryczna, […]

Czytaj dalej…

Bulimia – choroba o podłożu psychicznym

Choroby psychiczne, to zaburzenia czynności psychicznych oraz zachowań. Najczęściej wiążą się z odczuwaniem ogromnego dyskomfortu, znacznie utrudniają lub nawet uniemożliwiają funkcjonowanie w społeczeństwie. Nie mówimy tutaj tylko o zaburzeniach lękowych czy schizofrenii. Do chorób o podłożu psychicznym, można zaliczyć również zaburzenia odżywiania, czyli na przykład bulimię. Nie wiem czy ktoś z Was zauważył, ale ta […]

Czytaj dalej…

Kawa – wpływ na choroby układu sercowo-naczyniowego

W okół konsumpcji kawy, tudzież kofeiny, krąży wiele mitów. Jednym z najczęściej poruszanych bywa temat związany z wpływem tejże substancji na powstawanie chorób związanych z układem sercowo-naczyniowym (z ang. CVD). Aby dowiedzieć się, czy rzeczywiście jest to powód do zmartwień należałoby przyjrzeć się badaniom naukowym.   Czym jest kofeina Kofeina to substancja o gorzkim smaku, […]

Czytaj dalej…

Niedobory snu. Objawy i skutki

Negatywne skutki braku snu.
   Słowem wstępu Jak wspomniałem w artykule pod tytułem „Sen, czyli lepsze efekty odchudzania”, element ten jest nieodłącznym aspektem życia każdego człowieka, który wpływa na nasze samopoczucie, zdrowie i ogólnie wzięte funkcjonowanie w życiu codziennym. 

W tym artykule zajmiemy się negatywnymi następstwami, wynikającymi z przewlekłego braku odpowiedniej ilości snu. 1. Nadwaga […]

Czytaj dalej…

Ulga dla przewodu pokarmowego po świętach- dieta lekkostrawna od A do Z

Zbliżają się święta – czas, w którym większość z nas nie odmawia sobie smakowitych pokarmów. Żywiąc się zdrowo i rozsądnie na co dzień, takie kilkudniowe obżarstwo produktami bogatymi w tłuszcze nasycone, zagryzione ciastami i zapite winem, mogą doprowadzić do dyskomfortu w obrębie przewodu pokarmowego. Ulgę może przynieść zastosowanie diety lekkostrawnej – ale czy wiesz dokładnie […]

Czytaj dalej…

GMO – dobro czy zło?

W dobie zwiększającej się populacji na świecie, a co za tym idzie, większego zapotrzebowania na żywność, przy jednoczesnym zmniejszaniu się miejsca na pola uprawne, poszukuje się rozwiązań mających na celu uwydatnić procesy związane z hodowlą roślin, będących z jednym źródeł pokarmu ludzi. W tym celu wymyślono GMO, o którym nieco słów poniżej.   Czym jest […]

Czytaj dalej…

Inozytol – działanie w PCOS

Inozytol – suplement warty uwagi w PCOS ?   Na sam początek PCOS – czyli zespół wielotorbielowatych lub policystycznych jajników. Choroba ta jest jedną z głównych przyczyn niepłodności u kobiet i dotyka 10 do 15 % tejże płci, w wieku reprodukcyjnym. Schorzenie najczęściej objawia się w postaci: rzadkich owulacji lub ich braku, nadmiaru androgenów (hormonów […]

Czytaj dalej…

Sposoby na trądzik – wygraj tę walkę

Trądzik pospolity (acne vulgaris), jest chorobą skórną przypisywaną osobom wkraczającym w pokwitanie. Jednakże zakończenie tego okresu nie musi być równoznaczne z ustąpieniem objawów choroby, bowiem coraz częściej występowanie trądziku można zaobserwować także u osób dorosłych, a nawet tych w wieku podeszłym. [1] Wystąpienie trądziku może być skorelowane z wieloma czynnikami. Przede wszystkim są to: nadmierne wydzielanie łoju przez gruczoły […]

Czytaj dalej…

Jak przytyć/schudnąć? – objaśnienie mechanizmów

W organizmie ludzkim istnieją pewne mechanizmy, które za wszelką cenę próbują utrzymać homeostazę. Mają one również wpływ na wagę czy kompozycję sylwetki. Z tego też powodu, większość z ludzi utrzymuje względnie stałą wagę przez całe życie. Jednym z tych mechanizmów, jest tak zwany set-point. Warto przyjrzeć się w jaki sposób on działa, by zrozumieć funkcjonowanie […]

Czytaj dalej…

IIFYM – kompendium w pigułce

Odmawianie sobie wszystkich ‚niezdrowych’ produktów, ścisła dieta, pełna motywacja, a po miesiącu rzucanie się na wszystko co w tym okresie było zabronione, znajome? Cheat day jest dla wielu osób dniem, w którym zaczynają pochłaniać dosłownie wszystko, zaczynają odczuwać wilczy głód, którego nie są w stanie zahamować. I tu zaczyna się problem.  Wiele osób słysząc słowo […]

Czytaj dalej…

Szerokie zastosowania glicyny

Nieznane wcześniej zastosowania L -Glicyny   Glicyna ,to najprostszy strukturalnie aminokwas, który mniej lub bardziej świadomie jest stosowany przez osoby w celu poprawy funkcjonowania organizmu. Aminokwas ten jest syntetyzowany z choliny, seryny, hydroksyproliny oraz treoniny. Związek ten, jest niezbędny w przebiegu wielu przemian biochemicznych w wątrobie i nerkach. W organizmie ludzkim, Glicyna, w wysokich stężeniach […]

Czytaj dalej…

watroba

Wątroba, czyli detoksykacyjna baza organizmu

Postęp cywilizacyjny i technologiczny dał ludziom możliwość wzbogacenia jadłospisu o setki produktów. Dobrych zarówno pod względem składu, jak i smaku, choć czasem trzeba jednak postawić tylko na jedno z nich. Nawet jeśli czytamy etykiety i staramy się kupować produkty ze sprawdzonych źródeł, to trudno jest uniknąć pewnego stopnia przetworzenia produktów. Jeśli dodać do tego okazjonalnie […]

Czytaj dalej…

Witamina D – pomoc w walce z objawami IBS

Jak ważnym elementem sprawnego funkcjonowania organizmu jest witamina D, o której niedawno w swoim artykule wspominał Radosław Smolik – każdy wie lub też powinien wiedzieć. Jednakże oprócz właściwości wymienionych przez kolegę po fachu, okazuje się, iż witamina ta, może wykazywać pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego przy chorobie zwanej irritable bowel syndrome (IBS), czyli zespołu […]

Czytaj dalej…

Suplementy dla kobiet w ciąży – top 6

W trakcie ciąży, zwiększają się potrzeby żywieniowe kobiety, które spowodowane są fizjologicznymi zmianami zachodzącymi w ciele matki, a także potrzebami metabolicznymi rozwijającego się w łonie matki dziecka.  Niezwykle ważnym czynnikiem w tym czasie jest dieta. Ważne jest zachowanie umiaru – zarówno nie jest to odpowiedni moment na odchudzanie, ale i przysłowiowe ‘’jedzenie za dwoje’’ nie […]

Czytaj dalej…

Słodkie zabójstwo – czyli patofizjologia, objawy i diagnostyka cukrzycy

Statystyka, czyli zasięg cukrzycy 
 Według danych WHO, w 2016 roku, szacowana liczba zgonów z powodu cukrzycy wyniosła 1,6 miliona na świecie. W Europie około 60 milionów ludzi choruje na cukrzycę. Według Głównego Urzędu Statystycznego szacowana liczba diabetyków w Polsce wynosi aż 2,1 miliona osób w wieku 15 lat i więcej. W 2014 roku 6.8 […]

Czytaj dalej…

Alkohol – wpływ na organizm oraz kaloryczność

Ten post raczej przyda się osobom, które są pełnoletnie. Mówi się często, że osoby które ćwiczą, nie powinny pić alkoholu, ale czy na pewno? To zależy – kiedy, co i w jakich ilościach. Przede wszystkim należy pamiętać, że kobiety szybciej oraz intensywniej odczuwają obecność alkoholu we krwi. Przede wszystkim z faktu, iż mają one więcej […]

Czytaj dalej…

Niska dostępność energii – skutki uboczne redukcji

Pośród instagrama i instagramowych gwiazdeczek, gdzie pokazują one jakie to piękne jest życie na redukcji, trzeba pogodzić się z faktem, iż nie jest to proces lekki, łatwy i przyjemny oraz wiąże się on z wieloma skutkami ubocznymi, które skutecznie utrudnią jej wykonanie. Organizm ludzki nie jest głupi i nie chce być w niebezpieczeństwie, a redukcja […]

Czytaj dalej…

Lactobacillus rhamnosus GG – zastosowania

Kompendium wiedzy o LGG   Czym są probiotyki? Probiotyki, to żywe szczepy bakterii, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny efekt zdrowotny na organizm gospodarza. Ciekawostką poruszającą tę kwestię jest fakt, że produkty metabolizmu bakterii probiotycznych, a nawet martwe szczepy probiotyczne wykazują działanie immunostymulujące. Na przykład znany wszystkim Enterol, czyli preparat zawierający niepatogenne drożdże Saccharomyces […]

Czytaj dalej…

Leptyna – hormon sytości, czy coś więcej?

Leptyna niejedno ma imię Czym jest leptyna? Leptyna jest adipokiną, która w znakomitej większości produkowana i wydzielana jest przez adipocyty, czyli komórki tkanki tłuszczowej – głownie białej – oraz w mniejszym stopniu przez mięśnie szkieletowe, mózg, przysadkę, żołądek, gruczoł sutkowy, łożysko i serce.[1-5] Hormon ten, nazywany jest również „hormonem sytości”, ze względu na jej główne […]

Czytaj dalej…

Receptory androgenowe – czym są i jak je uwrażliwić?

A CO JEŚLI POWIEM CI, ŻE ILOŚĆ ANDROGENÓW NIE MA TAKIEGO ZNACZENIA?   Nie ma wątpliwości, że ciężko trenujesz? Dbasz o podaż makroskładników, jakość produktów, a nawet czas i odpowiedni rozkład białka w ciągu dnia? Twój sen to minimum 7-8h regeneracji o dobrej jakości? Przed treningiem oglądasz nawet filmy motywacyjne z Arnoldem i innymi idolami […]

Czytaj dalej…

Jakie badania profilaktyczne warto robić najczęściej?

Dla każdego człowieka zdrowie powinno być podstawą. Jest ono bardzo ważne, jak nie najważniejsze. W dzisiejszych czasach rośnie świadomość, jeżeli chodzi o ten aspekt i ludzie znacznie bardziej zaczynają przykładać do tego uwagę, co jest zjawiskiem bardzo cieszącym. Należy pamiętać, że do utrzymania zdrowia na właściwym i dobrym poziomie nie wystarczy zdrowe odżywienia, styl życia […]

Czytaj dalej…

Kofeina syntetyczna czy naturalna? Co lepsze?

WSTĘP   Od kilku lat w mojej stałej suplementacji gości kofeina. Substancja, której ergogeniczny efekt udowadnia wiele, dobrze zaprojektowanych publikacji naukowych [1][2][3][4][5]. Od długiego czasu zastanawiało mnie jednak dlaczego po użyciu przedtreningówek opartych na czystym ekstrakcie z guarany czy yerba mate, odnotowuje dużo lepsze samopoczucie i wyniki treningowe. Zawsze miałem wrażenie, że kofeina z naturalnych […]

Czytaj dalej…

Najbardziej szkodliwe produkty – spis

Wstęp Na samym początku warto podkreślić fakt, że temat tego artykułu, jest bardzo rozległy, lecz w tym przypadku, w jak największym skrócie, zostanie wymienione i zobrazowane kilkanaście najbardziej szkodliwych produktów spożywanych przez ludzi na co dzień, które w nadmiarze mogą prowadzić do różnego rodzaju niedoborów i innych negatywnych następstw.   Jesteś tym co jesz Jak […]

Czytaj dalej…

Progresja – jak skutecznie budować masę mięśniową?

Wielu osobom, w momencie wypowiadania słowa „progresja”, do głowy wpadają hasła typu: „no pain, no gain”, „dobry trening to taki, po którym nie można się ruszać” i wiele innych. Czy takowy tok rozumowania ma swoje poparcie w nauce, czy jednak ważniejsze jest coś innego?   OBJĘTOŚĆ TRENINGOWA Aby klarownie to wszystko wyjaśnić warto, aby znane […]

Czytaj dalej…

Sól w diecie

Często słyszy się zdania typu „unikaj soli”, „sól mniej”. Media lansują modę na nieużywanie soli. Czy słusznie? Dlaczego? Czy szkodliwość soli to tylko mit? Czy sól jest nam potrzebna? Jakie procesy reguluje sód w organizmie? Jaką sól wybrać i dlaczego? Coraz częściej spotykam się z opinią, że sól szkodzi, dlatego ludzie przestają jej używać. Jest […]

Czytaj dalej…

Morsowanie – zalety lodowatych kąpieli

Wstęp Morsowanie, to dość szalona i na pierwszą myśl bardzo nieprzyjemna dla człowieka czynność. Jednakże, prawdą jest, że może być bardzo korzystna dla ludzkiego organizmu. W skrócie mówiąc – jest to zanurzenie się ludzi w porze jesienno – zimowej w lodowatej wodzie. Morsy, bo tak nazywają się śmiałkowie korzystający z takich kąpieli, są ubrani w […]

Czytaj dalej…

FODMAP – prewencja przy problemach żołądkowo – jelitowych

Wiele ludzi zmaga się z takimi dolegliwościami jak: bóle brzucha, częste biegunki, wzdęcia, czy inne szeroko pojęte problemy żołądkowo – jelitowe. Niestety, jednak bardzo mała garstka z tego grona, jest świadoma, iż te symptomy, mogą wskazywać na wystąpienie zespołu jelita drażliwego (IBS). Jak sobie z tym poradzić oraz jakie interwencje można wprowadzić na podstawie obserwacji? […]

Czytaj dalej…