Co kiedy spada motywacja?

W związku z rozpoczęciem Nowego Roku, wiele osób na całym świecie decyduje się na zmianę swoich nawyków. Od 1 stycznia, rozpoczynają walkę o lepszą sylwetkę, zdrowie, samopoczucie, a nawet pewność siebie. Czy rzeczywiście, jedyną kwestią, która może motywować do zmiany trybu życia jest aspekt sylwetkowy?  Aspekt wizualny to nie wszystko Motywacja zazwyczaj trwa kilka tygodni, […]

Czytaj dalej…

Cholesterol a dieta

Często mówi się, że dieta jest najważniejsza, że ma wpływ na wszystko co dzieje się z naszym organizmem – oczywiście oprócz uwarunkowań genetycznych. To prawda, odpowiednia dieta jest niesamowicie istotna.  Samo słowo „dieta” oznacza po prostu pewne preferencje dotyczące tego, jakich produktów unikamy, a które wybieramy. Każdy człowiek powinien sobie zdawać sprawę z tego, że prawidłowe odżywianie, […]

Czytaj dalej…

Ślizgaj się na zdrowie!

Dla wielu osób okres zimy to czas troszkę bardziej leniwy. Długie zimowe wieczory lubimy raczej spędzać w ciepłym domu, lub mieszkaniu, najczęściej przed telewizorem, albo komputerem. Popołudniowy wypad na rowery odpada, a aura nie zachęca nawet do spaceru na świeżym powietrzu. Wypad na narty to kwestia dłuższego planowania, a nawet urlopu, pod warunkiem, że nie […]

Czytaj dalej…

Nawodnienie organizmu a zdolności treningowe

Organizm ludzki aż w 60% składa się z wody. Serce i mózg w ok. 75%, płuca 80%, mięśnie i nerki  79%, a skóra w 64%[1], obrazuje to jak ważną składową organizmu jest tlenek wodoru, czyli H2O. W ciągu dnia wydalamy wodę wraz z moczem, kałem, poprzez skórę, w wyniku pocenia się, ale także podczas procesu oddychania. […]

Czytaj dalej…

Leptyna – hormon sytości, czy coś więcej?

Leptyna niejedno ma imię Czym jest leptyna? Leptyna jest adipokiną, która w znakomitej większości produkowana i wydzielana jest przez adipocyty, czyli komórki tkanki tłuszczowej – głownie białej – oraz w mniejszym stopniu przez mięśnie szkieletowe, mózg, przysadkę, żołądek, gruczoł sutkowy, łożysko i serce.[1-5] Hormon ten, nazywany jest również „hormonem sytości”, ze względu na jej główne […]

Czytaj dalej…

Niska dostępność energii – skutki uboczne redukcji

Pośród instagrama i instagramowych gwiazdeczek, gdzie pokazują one jakie to piękne jest życie na redukcji, trzeba pogodzić się z faktem, iż nie jest to proces lekki, łatwy i przyjemny oraz wiąże się on z wieloma skutkami ubocznymi, które skutecznie utrudnią jej wykonanie. Organizm ludzki nie jest głupi i nie chce być w niebezpieczeństwie, a redukcja […]

Czytaj dalej…

Zimą na rower – czy warto?

Godzina jazdy na rowerze, to wydatek energetyczny rzędu ok 400 kalorii. Zalety tego sportu trudno wymienić jednym tchem i nic dziwnego, że zgromadził on tak wielu miłośników. Systematyczna i regularna jazda na dwóch kółkach to lepsza kondycja, wspomaganie odchudzania i poprawa postawy. Kobiety szczególnie do kręcenia zachęci dbanie o nienaganną figurę. Wszystko to można osiągnąć […]

Czytaj dalej…

Jak skutecznie zmniejszyć apetyt?

Zacznijmy od początku – głód i apetyt, to zupełnie dwie inne rzeczy. Człowiek jest zaprogramowany tak, że sam domaga się jedzenia. Zaczyna się burczenie w brzuchu, spada cukier – zaczyna robić nam się chłodniej, drżą ręce, ale to tylko kilka z objawów. Głód, to alarm, że kończą należy uzupełnić energię. Gdy pojawia się głód, to […]

Czytaj dalej…

Żelazo, a zdrowie – podstawy, które warto znać

Nieraz poruszony został temat, jak ważnym jest dostarczanie wraz z dietą niezbędnych mikroelementów, które wpływają na regulację pracy organizmu, a co za tym idzie jego odpowiednie działanie. Dziś pod lupę wzięte zostanie żelazo, które jest bardzo ważnym mikroskładnikiem, a w szczególności u kobiet.   Podstawowe funkcje żelaza Metal ten pełni w ludzkim organizmie wiele ważnych […]

Czytaj dalej…

Najczęstsze błędy podczas redukcji – TOP 10

Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej nie musi być dużym obciążeniem dla organizmu i psychiki. Istnieją sposoby na schudnięcie, które są skuteczne, a jednocześnie pozwalają zachować równowagę fizyczną i mentalną. Redukcja, to temat, który wciąż sprawia wiele trudności osobom trenującym, ale nie tylko. Prawidłowo przeprowadzona redukcja tłuszczu nie powinna powodować uszczerbku na zdrowiu. W pogoni za […]

Czytaj dalej…

Adaptacja układu nerwowego do treningu siłowego

Gdy trenujesz, rozwija się nie tylko twoja muskulatura czy twój charakter. Nieodzownym elementem treningu są również zmiany adaptacyjne zachodzące w obrębie układu nerwowego, które występują w odpowiedzi na trening siłowy i nazywane są adaptacjami neuronalnymi.   Bardzo znane są wykresy, które przedstawiają zyski różnego rodzaju w miarę upływu czasu, treningu. Początkowo wykres neurologiczny osiąga wyższe wartości […]

Czytaj dalej…

Patrz w serce – chroń serce

Choroby serca. Według statystyk – są najczęstszą i bezpośrednią przyczyną śmierci wśród Polaków. Stanowią zatrważające 46% wśród wszystkich przyczyn zgonów. Profilaktyka chorób układu sercowo – naczyniowego jest obecnie priorytetem w obszarze badań medycznych w naszym kraju. Ale co oznacza, aż tak ogromny współczynnik?   Przede wszystkim, że nie potrafimy o siebie zadbać. Jadamy byle jak, […]

Czytaj dalej…

NEAT – co to właściwie jest?

W dzisiejszych czasach jest to bardzo popularne zagadnienie, jednak ludzie zbyt mocno upraszczają jego definicję i odnoszą je tylko i wyłącznie do samej liczby kroków, które wskaże opaska, bądź zegarek do kontroli aktywności w ciągu dnia. Jest to bardzo mylne rozumowanie, dlatego dzisiaj ten temat zostanie zgłębiony nieco bardziej, tak by nie popełniać już tego […]

Czytaj dalej…

Najczęstsze błędy podczas masy – TOP 10

Mamy zimę, a co za tym idzie – większość ludzi jest na masie. W tym okresie nie musimy nosić krótkich spodenek, odkrywać brzuch czy ramiona. Grube swetry i luźne dresy pomagają w zatuszowaniu tych kilku kilogramów, które doszły w wyniku budowania masy mięśniowej. Okres masowy, podobnie jak redukcyjny, wymaga pełnej kontroli nad procesami metabolicznymi i własnym […]

Czytaj dalej…

Insulinooporność, cukrzyca – dieta w zaburzeniach glikemii

Zaburzenia gospodarki cukrowej stanowią plagę XXI wieku. W Europie ponad 60 mln ludzi ma cukrzycę. Jeszcze większa liczba pacjentów znajduje się w stanie zwiększonego ryzyka wystąpienia cukrzycy- tak zwanym stanie przedcukrzycowym. W dzisiejszym artykule dowiesz się czym jest stan przedcukrzycowy, a czym cukrzyca. W końcu wytłumaczymy sobie w prostych słowach insulinooporność i dowiemy się, czy […]

Czytaj dalej…

Jak się zapalić do treningu na świeżym, zimowym powietrzu?

Dosyć powszechnym mitem jest, że bieganie to aktywność dobra tylko na lato. O ile całkiem oczywistym argumentem jest, że sezon wiosenno – letni jest dużo bardziej przyjazny aktywnościom na zewnątrz, tak okazuje się, że ruch i sport na świeżym, zimnym powietrzu także jest bardzo korzystny dla organizmu. Statystyczny Polak przynajmniej raz w sezonie zimowym zapada […]

Czytaj dalej…

Koenzym Q10 – działanie i właściwości CZĘŚĆ 1

Koenzym Q10, czyżby najważniejszy  składnik warunkujący funkcjonowanie organizmu ? Jest potrzebny między innymi do prawidłowego przebiegu etapów łańcucha oddechowego, będącego końcowym szlakiem syntezy ATP. Na bazie tej sentencji można wywnioskować, że skoro energia powstaje w mitochondriach i że ostatnim etapem jej produkcji jest właśnie łańcuch oddechowy, koenzym Q10 stanowi jeden z najważniejszych związków naszego organizmu. […]

Czytaj dalej…

Od czego zacząć odchudzanie?

Któż w dzisiejszych czasach nie marzy o zrzuceniu jednego, dwóch lub więcej kilogramów? Telewizja i internet zdają się nadal utrwalać osoby szczupłe jako wizerunek zdrowia i nie ma w tym nic dziwnego. Nadwaga i otyłość to poważne przypadłości, które negatywnie wpływają na zdrowie, ale jak można odmówić sobie tych kilku chwil przyjemności z ulubionym deserem, […]

Czytaj dalej…

Kwas masłowy – wsparcie dla Twoich jelit

W czasach, gdzie prędkość życia osiąga naprawdę wysoki poziom i stres czai się za każdym rogiem. W czasach, gdzie mamy coraz mniej czasu na posiłki i jemy w pośpiechu, dodatkowo często wybierając produkty o wysokim stopniu przetworzenia i niskiej jakości. W czasach, gdzie aktywność większości osób leci na łeb, na szyję, powoduje, że coraz łatwiej […]

Czytaj dalej…

Selen i jego zastosowania

W świecie dietetyki niejednokrotnie słyszy się o wyjątkowych właściwościach poszczególnych pierwiastków. Niewątpliwie część tablicy Mendelejewa obfituje w tego typu „rarytasy”, jednym z nich jest dobrze znany w świecie fit Selen. Warto przyjrzeć się właściwościom, jakie niesie ze sobą odpowiednie bilansowanie selenu z diety, czy też jego ewentualna suplementacja.   Zanim przejdziemy do kluczowych zastosowań tego […]

Czytaj dalej…

DELOAD – pracuj mniej, osiągaj więcej

Dzisiejszy temat to praktyka, która na szczęście jest już coraz częściej stosowana, chociaż kiedyś podchodzono do tego dosyć sceptycznie i z dozą niepewności. Aktualnie wiadomo, iż wprowadzenie deload’u, bo o nim mowa do swoich treningów może nam pomóc, chociażby w działaniach prewencyjnych przeciwko kontuzjom i nie tylko… CO TO DELOAD? Nie ma on jakieś ścisłej […]

Czytaj dalej…

czy Polacy sa FIT

Czy Polacy są FIT?

Obecność mediów i środków masowego przekazu, bardzo mocno w ostatnich latach wpłynęła na kult ciała i co do tego nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Co ciekawe, o ile wśród mężczyzn zarys tak zwanego ideału zawsze był zbliżony do greckich posążków z muskularną sylwetką, o tyle kanony piękna kobiecego niemal co dekadę zyskują nowe oblicze. Jeszcze […]

Czytaj dalej…

Omega – 3, a odpowiedź anaboliczna i procesy regeneracji

Nie od dzisiaj wiadomo, że kwasy tłuszczowe Omega-3 wykazują działanie wielokierunkowe i są szczególnie pomocne w zwalczaniu wszelkiego rodzaju stanów zapalnych, w różnych jednostkach chorobowych. Jak się okazuje, mają one również całkiem ciekawe zastosowanie w treningu oporowym i innego rodzaju aktywnościach fizycznych. Dodatkowo, wykazują one  pozytywny wpływ w okresie rekonwalescencji po chorobie i regeneracji. W […]

Czytaj dalej…

Celiakia – diagnoza, leczenie, jak z nią żyć?

W dzisiejszych czasach, coraz więcej osób, chętnie przechodzi na diety bezglutenowe. Często osoby, które stosują się do założeń tej diety, robią to bez jakichkolwiek podstaw do tego, aby podejrzewać u siebie celiakię. By zapobiec takiemu stanu rzeczy warto dowiedzieć się czegoś więcej na temat tej przypadłości. CO TO CELIAKIA? Jest to zaburzenie związane z trawieniem glutenu, […]

Czytaj dalej…

Diagnostyka laboratoryjna chorób tarczycy

Choroby tarczycy są w XXI wieku prawdziwą plagą – nic dziwnego, że coraz to więcej osób interesuje się możliwościami diagnostycznymi dostępnymi w dobie współczesnej medycyny. W internecie znajdziemy jednak wiele sprzecznych informacji dotyczących samych chorób, objawów i diagnostyki. W dzisiejszym artykule skupimy się na objawach mogących nasuwać podejrzenie zaburzeń działania tego małego, ale jakże ważnego […]

Czytaj dalej…

Czy wiesz, że jedzenie może pomóc w poprawie koncentracji?

Stres, natłok pracy, problemy życia codziennego i wiele innych czynników mogą negatywnie wpływać na naszą pamięć i koncentrację. Na szczęście z pomocą przychodzi nam tu natura.   Ukojenie znajdujące się w naturze Niektóre produkty spożywcze posiadają zdumiewające właściwości, wpływające na nasz centralny układ nerwowy, przez co korzystnie wpływają na podniesienie poziomu energii do działania, zwiększają […]

Czytaj dalej…

Jak sobie radzić ze stresem – 10 porad

Ludzie w XXI wieku są narażeni na życie w ciągłym biegu, a co a tym idzie na STRES.  Można już nazwać to chorobą tych czasów. Człowiek cały czas się czymś stresuje – egzaminem, pracą czy itp. Każdy z nas na pewno go zna i miał/ma z nim do czynienia, może nawet w tym momencie. Czym jest […]

Czytaj dalej…

Wapń – jak dbać o mocne kości?

Jest to makroelement, który pomoże utrzymać zdrowe i mocne kości. Można go dostarczyć w odpowiedniej ilości za pomocą diety, jednak nadal w krajach całego świata, jak i europejskich występują jego niedobory. Mowa oczywiście o wapniu. CZYM JEST WAPŃ? Wapń, to składnik mineralny, którego bardzo często brakuje w diecie, mimo faktu, iż występuje on w bardzo […]

Czytaj dalej…

Dieta wysokotłuszczowa vs wysokowęglowodanowa

Który system żywieniowy jest lepszy ? To pytanie od paru ładnych lat jest tematem przewodnim wielu szkoleń, badań, sporów. Artykuł ten poświęcony jest aktualnej wiedzy na temat sportowego i klinicznego zastosowania obu systemów żywieniowych, ich zalet oraz wad. Dieta wysokotłuszczowa charakterystyka   Rodzajów tłuszczów stosowanych w tzw. dietach Low Carb (LCHF) jest kilka. Wyróżniamy: tłuszcze […]

Czytaj dalej…

Kreatyna – suplement tylko dla sportowców?

Kreatyna – suplement tylko dla sportowców?   Kwas β-metyloguanidynooctowy u sportowców[1-6] Kreatyna, jest molekułą produkowaną w organizmie ludzkim. Występuje głownie w tkance mięśniowej i gromadzi ona wiązania wysokoenergetyczne, w postaci fosfokreatyny, która w sytuacji stresowej (np. wysiłek) uwalnia energię do komórki, powodując wzrost siły, lecz nie tylko. To, że suplementacja kreatyną u osób aktywnych, niesie […]

Czytaj dalej…

Przewodnik po 7 najpopularniejszych adaptogenach

XXI wiek, pracoholizm, bezsenność, nerwica, depresja i inne. Brzmi znajomo? To znak markowy dzisiejszych czasów. Stresy towarzyszące obecne człowiekowi na każdym kroku wywołują różnego rodzaju brzemienne skutki, z którymi organizm na co dzień musi się mierzyć. Tymi skutkami mogą być zaburzenia czynnościowe jelit, nieswoiste choroby zapalne jelit, dysbalanse hormonalne, depresje itp. Wśród „leków” oferowanych przez […]

Czytaj dalej…

watroba

Wątroba, czyli detoksykacyjna baza organizmu

Postęp cywilizacyjny i technologiczny dał ludziom możliwość wzbogacenia jadłospisu o setki produktów. Dobrych zarówno pod względem składu, jak i smaku, choć czasem trzeba jednak postawić tylko na jedno z nich. Nawet jeśli czytamy etykiety i staramy się kupować produkty ze sprawdzonych źródeł, to trudno jest uniknąć pewnego stopnia przetworzenia produktów. Jeśli dodać do tego okazjonalnie […]

Czytaj dalej…

Kiwi – prawdziwy superfood

Krótka historia Kiwi, a inaczej agrest chiński jest jadalnym owocem rośliny aktindii. Głównie odmiany chińskiej i smakowitej. Owoce te rosną dziko w Chinach i są tam spożywane od dawien, dawna, ale ich znaczenie na innych kontynentach zostało spopularyzowane dosyć nie dawno, w wyniku upraw w Nowej Zelandii, który nastąpił dopiero po 1904 roku. W 1952 […]

Czytaj dalej…

Zimowe bieganie

Na czas jesieni/zimy wiele osób porzuca aktywność na zewnątrz. Zazwyczaj ze względu na niską temperaturę czy deszcz. Panuje też ogólne przekonanie, iż bieganie zimą może przynieść więcej szkód niż korzyści, ale nie musi to być do końca prawda. W rzeczywistości wiele zależy od uprzedniego przygotowania. Rzecz jasna, jeśli nagle zaczniemy biegać w samym środku zimy […]

Czytaj dalej…

Błonnik – jak dbać o jelita?

Problemy związane z żołądkiem czy jelitami to nieprzyjemności, które potrafią uprzykrzyć życie i to w niemałym stopniu i choć sam przemysł idzie do przodu i tworzone są coraz to większe ilości suplementów, które mają pomóc w tej przypadłości, to jednak należałoby przysiąść do podstaw i zacząć szukanie przyczyny problemów właśnie od nich. Czym jest włókno […]

Czytaj dalej…

Orzechy – sposób na poprawę zdrowia

NA SAM POCZĄTEK   Tłuszcz jest jednym ze składników diety, o którego podaży nie powinno się zapominać, gdyż ten makroelement wpływa na szereg reakcji zachodzących w organizmie. Jednakże, zarazem warto mieć na uwadze jakiego rodzaju tłuszcze dostarczamy w codziennym jadłospisie, gdyż niektóre frakcje mogą nieść za sobą ogrom negatywnych następstw. W przyrodzie znaleźć możemy naturalnie […]

Czytaj dalej…

SIBO – co warto wiedzieć

Postępowanie żywieniowo – suplementacyjne w zespole przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim (SIBO) Ludzka mikroflora, stanowi złożony ekosystem biologiczny charakteryzujący się dużą gęstością „zaludnienia”, ogromną różnorodnością oraz złożonością interakcji. Dwunastnica oraz proksymalna część jelita cienkiego, czyli jelito czcze, zawierają stosunkowo niewielkie ilości bakterii, przeważnie są to pałeczki kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus i Enterokoków, które należą […]

Czytaj dalej…

Anoreksja- choroba XXI wieku

W dzisiejszych czasach, zaburzenia odżywiania, dotyczą niestety bardzo wielu osób. Dotykają one zarówno kobiet jak i mężczyzn. Wiek tutaj również nie ma znaczenia, lecz osoby młode, są bardziej podatne na wpadnięcie w tę pułapkę. Z wielu stron „bombardują” nas zdjęciami idealnych sylwetek, czy to na Instagramie, czy bilbordach, ale mało osób zdaje sobie sprawę, że […]

Czytaj dalej…

Kac – lepiej zapobiegać czy leczyć?

Kac. To trzyliterowe słowo brzmi tak wymownie, że nie trzeba go chyba nikomu tłumaczyć. Alkohol jest znany od ponad 5 tysięcy lat i śmiało można stwierdzić, że konsekwencje jego spożywania również. Z biologicznego punktu widzenia, substancja ta jest trucizną i nasz organizm tak właśnie na nią reaguje. Głównym skutkiem spożycia jest upośledzenie procesów odpowiedzialnych za […]

Czytaj dalej…

Choroba Hashimoto – patogeneza, objawy, rozpoznanie

Choroba Hashimoto, to prawdziwa plaga XXI wieku. Przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, stanowi najczęściej występującą przyczynę niedoczynności tego narządu. Na Hashimoto – częściej chorują kobiety, niżeli mężczyźni, a w jego przebiegu dochodzi do powolnej destrukcji miąższu i rozwoju niedoczynności narządu. Aby zrozumieć na czym dokładnie polega choroba, należy poznać podstawy fizjologii. Postaram się w „pigułce” i […]

Czytaj dalej…