Phenibut/Fenibut – korzyści zdrowotne

Phenibut/Fenibut – Co warto wiedzieć? Niezmiernie istotnym czynnikiem wpływającym długoterminowo na koncentrację, samopoczucie, wypoczęcie i gotowość do działania jest regeneracja. Jej prawidłowy poziom można osiągnąć poprzez różnego rodzaju modyfickaje w stylu życia. Jednak czasem nawet podstawy mogą być niewystarczające wobec stresorów środowiskowych atakujących nas ze wszystkich stron. Wtedy do akcji wkraczają substancje działające nootropowo, czyli […]

Czytaj dalej…

Laktoferyna – ogólne działanie, występowanie

W ostatnim czasie w środowisku naukowym intensywnie badanym białkiem jest laktoferyna, która charakteryzuję się niezwykle dużą siłą bioaktywną. Okazuje się być substancją o wszechstronnych właściwościach. Do tej pory udowodniono jej działanie immunoregulacyjne, przeciwzapalne, bakteriostatyczne, antybakteryjne, antygrzybicze i antywirusowe. Dodatkowo przypisuje się jej działanie antynowotworowe. Budowa i źródła laktoferyny Laktoferyna została odkryta w 1939 roku, jako czerwona frakcja białka w mleku […]

Czytaj dalej…

Reishi (Lakownica żółtawa) – zastosowanie, dawkowanie

Reishi (Ganoderma lucidum, Lingzhi) to jeden z głównych przedstawicieli grzybów leczniczych, wywodzących się z tradycyjnej medycyny chińskiej. Ganoderma zawiera składniki aktywne wykazujące działanie prozdrowotne, wspierające funkcjonowanie układu odpornościowego, regulujące sen, rytm dobowy i charakteryzuje się bardzo silnym potencjałem antyoksydacyjnym. Właściwości adaptogenne preparatu przyczyniają się do regulacji pracy organizmu, wpływają na poprawę ogólnego stanu zdrowia, samopoczucia oraz  kondycji […]

Czytaj dalej…

Mikrobiota jelitowa, a otyłość

Nadwaga i otyłość dotykają społeczeństwa w coraz większym stopniu, szczególnie w krajach wysoko rozwiniętych. Przeprowadzone w ostatnich latach badania pokazały, iż przewód pokarmowy, a przede wszystkim zasiedlające go mikroorganizmy, mają znaczenie w patogenezie otyłości. Mikroflora jelitowa jest jednym z najmocniej rozwijających się tematów w środowisku naukowym. Zgodnie z aktualną wiedzą mikrobiota pozwala człowiekowi, w każdym okresie życia […]

Czytaj dalej…

Lion’s Mane (Soplówka jeżowata) – działanie, dawkowanie

Lion’s Mane (Soplówka jeżowata, Hericium erinaceus) to jadalny grzyb, wyglądem przypominający grzywę lwa. Wywodzi się z tradycji dalekiego wschodu Chin i Japonii. Obecnie głównie stosowany jest jako immunomodulator i środek na poprawę pracy umysłu. Właściwości lecznicze grzyba Na skład grzyba składają się między innymi: polisacharydy (beta-glukany), hericenony i erinacyny, liczne sterole i pochodne orcynolu. Ze […]

Czytaj dalej…

Kurkuma – właściwości prozdrowotne kurkuminy

W dzisiejszym artykule dowiesz się czym jest, jak działa i m.in. jakie są korzyści z tytułu korzystania z kurkuminy, czyli najbardziej interesującego składnika kurkumy, czy też popularnej przyprawy kuchni indyjskiej, a mianowicie mowa o curry. Wykazuje ona silne działanie przeciwzapalne i jest zdolna m.in. do zwiększenia ilości antyoksydantów produkowanych przez nasz organizm. Co to jest? […]

Czytaj dalej…

Kreatyna jako pourazowe wsparcie mózgu?

Mózg, najistotniejszy z elementów naszego układu nerwowego, jest narządem bez którego nie bylibyśmy w stanie nie tylko funkcjonować sprawnie, ale w ogóle funkcjonować. W związku z powyższym, biorąc pod uwagę niebagatelną role mózgu w utrzymaniu homeostazy i naszego istnienia – jest on chroniony w wyjątkowy sposób – kości czaszki okalają go dosyć szczelnie, mając chronić […]

Czytaj dalej…

Gluten – diagnostyka chorób glutenozależnych

Obecnie szeroko rozpowszechniona została moda na stosowanie diety bezglutenowej. Coraz więcej osób wybiera wymieniony model żywienia, choć nie ma ku temu medycznych wskazań. W ostatnich latach dokonano ogromnego postępu w zrozumieniu patofizjologii chorób glutenozależnych, a także w rozwoju badań diagnostycznych, wspomagających ich różnicowanie. Czy eksperymentowanie na własną rękę z dietą eliminacyjną, bez uprzedniej diagnostyki jest […]

Czytaj dalej…

Witamina D – może zagrozić męskości?

Tytuł Was zainteresował? Zastanawiacie się czy w gąszczu informacji dotyczących zbawiennego wpływu suplementacji witaminy D na zdrowie pojawiają się ciemne chmury? Jak to zwykle bywa nic nie może być „tylko cudowne”, podobnie jak „tylko paskudne” (choć tu można by dyskutować bo takie np. wielonienasycone kwasy tłuszczowe o konfiguracji trans żadnych wykazanych dotychczas pozytywów nie mają). […]

Czytaj dalej…

Alergie pokarmowe u niemowląt i dzieci

Alergie pokarmowe są tematem, który coraz częściej poruszany jest w temacie żywienia niemowląt i dzieci. Powstają nowe badania naukowe w tej dziedzinie, a oferta produktów sprzyjających stosowaniu diet eliminacyjnych wciąż wzrasta. Jednakże dla rodziców prawidłowe komponowanie diety u dziecka, cierpiącego na alergie pokarmowe jest niebagatelnym wyzwaniem. Jak należy postępować w przypadku stwierdzenia alergii pokarmowej u […]

Czytaj dalej…

Dieta rozdzielna – złoty środek na odchudzanie?

Kilka lat temu w mistycznej Dietlandii utarło się twierdzenie, jakoby niełączenie białek i węglowodanów w jednym posiłku miało nieść ze sobą niewyobrażalne korzyści. Mowa tutaj o korzyściach nie tylko na tle poprawy funkcjonowania układu pokarmowego, ale również sugerowało się, że powyższy system żywienia ułatwia gubienie nadmiernie zgromadzonych kilogramów. Co więcej, obiegowe teorie głosiły, że osoby […]

Czytaj dalej…

Jem mało i nie chudnę – czy aby na pewno?

Niech pierwszy rzuci kamieniem ten kto nigdy nie uwierzył w raport wydatku energetycznego wyświetlany na bieżni! Myślę, że nawet świadomi niedoskonałości tychże pomiarów żywią cichą nadzieję na ich realny wydźwięk… Jednak na poważnie – znacie kogoś kto „tyko spojrzy na półkę ze słodyczami” lub „na dłużej stanie koło czekolady” i tyje? A może spotkaliście osoby, […]

Czytaj dalej…

Sauna – wady i zalety

O tym, jak ważna jest regeneracja na pewno nie trzeba nikomu przypominać. Niemniej, wiele osób, poszukuje ciekawych i nowych rozwiązań, których wcześniej nie próbowali, aby ich czas wolny przyniósł im jak najwięcej korzyści zdrowotnych. Dostępność sauny we wszelkiego rodzaju gabinetach odnowy biologicznej, hotelach, SPA, czy prywatnych gabinetach praktyki lekarskiej jest na tyle duża, że niemal każdy […]

Czytaj dalej…

Alkohol, czyli dlaczego jesteś pijany?

Alkohol bez wątpienia jest jednym z tych przysmaków, które towarzyszyły nam od zarania dziejów. Początki jego historii zostały zapisane w dziewiątym rozdziale Księgi Rodzaju, kiedy to Noe założył winnicę, a później subtelnie pełen podziwu dla swojego wyrobu, popadł w stan odurzenia owym trunkiem [12]. Można by spekulować jaką dawkę wina przyjął i czy podziałała by […]

Czytaj dalej…

Wzdęcia – co warto wiedzieć?

Wzdęcia – co warto wiedzieć? Wyjątkowo często ostatnio notuje się wizyty u specjalistów gastroenterologów w związku z dokuczliwym problemem jakim są gazy jelitowe. Pośrednio mogą one wynikać z wielu towarzyszących zaburzeń czynnościowych jelit lub też pojawiać się w wyniku pewnych uwarunkowań genetycznych, czy też błędnych nawyków żywieniowych. Dzisiejszy artykuł przybliży nieco powyższe kwestie. Zgodnie z […]

Czytaj dalej…