Wrzuć coś na ruszt! O grillowaniu – część 1

Okres wakacyjny trwa w najlepsze. Myślę, że niejedna osoba ma już dość aż tak wysokich temperatur, które uraczyły nas swoją obecnością na początku tegorocznego lata. Co za tym idzie, wraz z wysokimi temperaturami przybywa coraz to więcej osób zainteresowanych grillowaniem.  Tematem dzisiejszych rozważań będzie jedna z najpopularniejszych letnich metod obróbki termicznej. Mianowicie jak już pewnie […]

Czytaj dalej…

Witamina B7 (Biotyna) – działanie, występowanie, objawy niedoboru

Nazwa witamina pochodzi od łacińskiego słowa „vita”, które oznacza nic innego jak „życie”,. Wyrażenie te zostało wprowadzone przez polskiego uczonego – Kazimierza Funka, w 1912 roku i bezapelacyjnie sugeruje, iż związki te są niezbędne człowiekowi do życia. Pierwszą wyizolowaną przez niego witaminą była tiamina, czyli witamina B1. Jednakże, tym razem pod lupę zostanie wzięta jej […]

Czytaj dalej…

Kobieta, hormony, a sport CZĘŚĆ 2

Zespół Napięcia Przedmiesiączkowego (PMS-PreMenstrual Syndrome)  PMS jest nierozerwalnie powiązany z następowaniem po sobie poszczególnych faz cyklu miesiączkowego, charakteryzują go objawy psycho-somatyczne skojarzone z fazą lutealną, a więc z gwałtownym obniżeniem poziomu LH i FSH z występowaniem pojedynczego piku ze strony progesteronu i estrogenu. Dolegliwość ta, co ciekawe nie dotyczy każdej kobiety w wieku reprodukcyjnym. Na […]

Czytaj dalej…

GMO – dobro czy zło?

W dobie zwiększającej się populacji na świecie, a co za tym idzie, większego zapotrzebowania na żywność, przy jednoczesnym zmniejszaniu się miejsca na pola uprawne, poszukuje się rozwiązań mających na celu uwydatnić procesy związane z hodowlą roślin, będących z jednym źródeł pokarmu ludzi. W tym celu wymyślono GMO, o którym nieco słów poniżej.   Czym jest […]

Czytaj dalej…

Górny limit spalonych kalorii – czy istnieje?

Okres przedwakacyjny jest dla wielu osób jednym z najważniejszych momentów w roku na sprawdzenie wypracowanych efektów. Niejednokrotnie możemy spotkać się z chęcią zredukowania tkanki tłuszczowej. Najlepiej, jeśli cały proces przebiegł w błyskawicznym tempie. Wówczas, zainteresowane osoby starają się generować możliwie największy deficyt kaloryczny zmniejszając ilość spożywanych kalorii, przy jednoczesnym zwiększeniu swojej aktywności w ciągu dnia. Dodają […]

Czytaj dalej…

Progresja – jak skutecznie budować masę mięśniową?

Wielu osobom, w momencie wypowiadania słowa „progresja”, do głowy wpadają hasła typu: „no pain, no gain”, „dobry trening to taki, po którym nie można się ruszać” i wiele innych. Czy takowy tok rozumowania ma swoje poparcie w nauce, czy jednak ważniejsze jest coś innego?   OBJĘTOŚĆ TRENINGOWA Aby klarownie to wszystko wyjaśnić warto, aby znane […]

Czytaj dalej…

Kobieta, hormony, a sport CZĘŚĆ 1

Sposób żywienia oraz podejmowana aktywność fizyczna są nieodłącznymi elementami wpływającymi na gospodarkę hormonalną kobiet oraz mężczyzn. Świadomość zachodzących zmian w wyniku aktywności fizycznej i nie tylko stanowi element, który skutecznie można wykorzystać w procesie kształtowania sylwetki. Niewątpliwie najbardziej wrażliwą grupą na minimalne zmienne w układzie hormonalnym są kobiety. I to im poświęcony będzie artykuł. W […]

Czytaj dalej…

Witamina D – pomoc w walce z objawami IBS

Jak ważnym elementem sprawnego funkcjonowania organizmu jest witamina D, o której niedawno w swoim artykule wspominał Radosław Smolik – każdy wie lub też powinien wiedzieć. Jednakże oprócz właściwości wymienionych przez kolegę po fachu, okazuje się, iż witamina ta, może wykazywać pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego przy chorobie zwanej irritable bowel syndrome (IBS), czyli zespołu […]

Czytaj dalej…

Czy śniadanie to rzeczywiście najważniejszy posiłek w ciągu dnia?

Wokół śniadania, a raczej jego spożywania wciąż pojawia się wiele pytań i wątpliwości. Zwolennicy mimo upływającego czasu i wielu obserwacji w tym temacie, wciąż uważają je za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Pojawiła się również grupa osób, która decyduje się na celowe pominięcie śniadania i przeniesienie puli kalorii na dalszą część dnia. Jak jest w rzeczywistości? […]

Czytaj dalej…

Ananas – dlaczego warto jeść

Jak wiemy nie od dziś, ludy wschodu wykorzystywały zbawienne właściwości ananasa w trakcie minionych wieków z ogromnym powodzeniem. Przede wszystkim wyjątkowość owocu o charakterystycznym smaku pozostaje znana w świecie fit ze względu na jego wysoką zawartość wody i niską kaloryczność. Ananas pomaga jednak nie tylko w trakcie odchudzania, choć jak się okazuje, jego spożywanie może znacznie usprawnić […]

Czytaj dalej…

Nawodnienie organizmu a zdolności treningowe

Organizm ludzki aż w 60% składa się z wody. Serce i mózg w ok. 75%, płuca 80%, mięśnie i nerki  79%, a skóra w 64%[1], obrazuje to jak ważną składową organizmu jest tlenek wodoru, czyli H2O. W ciągu dnia wydalamy wodę wraz z moczem, kałem, poprzez skórę, w wyniku pocenia się, ale także podczas procesu oddychania. […]

Czytaj dalej…

Śniadania białkowo-tłuszczowe

Śniadanie – posiłek, wokół którego powstało jak do tej pory mnóstwo mitów i wątpliwości. Część osób, dbających o zdrowie i kształtowanie swojej sylwetki oponuje za ich spożywaniem zaraz po przebudzeniu. Podczas wygłaszania ich opinii i tworzenia popularnych obecnie infografik na instagramowe profile, druga strona, podważa ich spostrzeżenia i jednogłośnie stwierdza, że czas spożywania śniadania to […]

Czytaj dalej…

EGCG – antyoksydant pełen zalet

  Korzyści płynące ze stosowania EGCG – gallusanu epigallokatechiny     Zapewne wiele osób słyszało o prozdrowotnych efektach z tytułu picia zielonej herbaty. Roślina ta pochodzi z Chin, więc nietrudno domyśleć się, że jest to napój bardzo często spożywany w kraju kwitnącej wiśni. Zielona herbata, w kulturze wschodniej stanowi dodatek właściwie do wszystkiego. Natomiast, jeśli […]

Czytaj dalej…

Wapń – źródła pokarmowe, rola w organizmie

Wapń to występujący w największej ilości w organizmie ludzkim składnik mineralny. Pierwiastek ten jest podstawowym materiałem budulcowym kości i zębów (99% tego jonów Ca 2+ znajduje się w kościach i zębach w postaci hydroksyapatytu). Pozostała ilość wapnia jest obecna w komórkach tkanek miękkich (0,9%) oraz we krwi krążącej i w płynach pozakomórkowych (0,1%). [5]   […]

Czytaj dalej…

Zioła – dobro w naturze

Na pewno każdy z was zetknął się z tematyką ziół. Mamy czy babcie od wielu lat hodują, kupują zioła. Zazwyczaj wiele osób spożywając je patrzy na walory smakowe, a nie do końca jest świadoma działania. Teraz kiedy zaczął się „hajp” na zdrowy styl życia to nawet w burgerowniach potrafią przyciągać do siebie nazwami ziół.  Ale […]

Czytaj dalej…

Omega – 3, a odpowiedź anaboliczna i procesy regeneracji

Nie od dzisiaj wiadomo, że kwasy tłuszczowe Omega-3 wykazują działanie wielokierunkowe i są szczególnie pomocne w zwalczaniu wszelkiego rodzaju stanów zapalnych, w różnych jednostkach chorobowych. Jak się okazuje, mają one również całkiem ciekawe zastosowanie w treningu oporowym i innego rodzaju aktywnościach fizycznych. Dodatkowo, wykazują one  pozytywny wpływ w okresie rekonwalescencji po chorobie i regeneracji. W […]

Czytaj dalej…

Maślan sodu – wsparcie dla Twoich jelit

W czasach, gdzie prędkość życia osiąga naprawdę wysoki poziom i stres czai się za każdym rogiem. W czasach, gdzie mamy coraz mniej czasu na posiłki i jemy w pośpiechu, dodatkowo często wybierając produkty o wysokim stopniu przetworzenia i niskiej jakości. W czasach, gdzie aktywność większości osób leci na łeb, na szyję, powoduje, że coraz łatwiej […]

Czytaj dalej…

Nietolerancja histaminy – kompendium wiedzy

Nietolerancja Histaminy[3,5] Nietolerancja pokarmowa, bo o niej należy wspomnieć na początku, jest nieprawidłową reakcją organizmu na spożyty pokarm. Oficjalnie nietolerancja pokarmowa wiąże się z brakiem aktywności bądź genetycznym niedoborem konkretnego enzymu odpowiadającego za przemiany konkretnego związku. W konsekwencji, nierozłożony pokarm, kumuluje się w organizmie przyczyniając się do wywoływania różnego rodzaju działań – niekoniecznie pożądanych. Rodzaje […]

Czytaj dalej…

Jak przestać jeść słodycze?

Mówi się, że cukier uzależnia, ale czy aby na pewno? Kto z nas jest w stanie zjeść kilka kostek cukru i prosić o więcej? No właśnie… Tak naprawdę jesteśmy uzależnieni od połączenia cukier+tłuszcz, czyli SŁODYCZE.  Warto jednak pamiętać, że cukier rafinowany w nadmiernych ilościach również nie jest pożądany.   System kar i nagród „Jak zjesz […]

Czytaj dalej…

Truskawka – kalorie, witaminy minerały oraz właściwości odżywcze

Truskawka, a może raczej Fragaria × ananassa Duchesne gości na naszych stołach od XVIII wieku i cieszy się niemałym powodzeniem wśród miłośników zdrowego stylu życia czy też osób łaknących na tenże wielebny owoc. Żeby nie było zbyt optymistycznie – sezon na truskawki trwa stosunkowo krótko, dlatego warto rozkoszować się ich smakiem tak długo, jak tylko […]

Czytaj dalej…

Dieta i suplementacja w IBD

Nieswoiste choroby zapalne jelit(NChZJ/IBD-inflammatory bowel dieseases) to grupa chorób przewlekłych charakteryzująca się stanem zapalnym w obrębie przewodu pokarmowego. Należą do grupy chorób nieuleczalnych, jednak przy odpowiedniej interwencji farmakologicznej oraz żywieniowej można takie choroby wprowadzić w stan remisji. Do grupy NChZJ należą wrzodziejące zapalenie jelita grubego(WZJG) lub z angielskiego/łaciny UC ulcerative colitis oraz choroba Leśniowskiego-Crohna/ CD(Crohn’s […]

Czytaj dalej…

Najczęstsze błędy podczas redukcji – TOP 10

Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej nie musi być dużym obciążeniem dla organizmu i psychiki. Istnieją sposoby na schudnięcie, które są skuteczne, a jednocześnie pozwalają zachować równowagę fizyczną i mentalną. Redukcja, to temat, który wciąż sprawia wiele trudności osobom trenującym, ale nie tylko. Prawidłowo przeprowadzona redukcja tłuszczu nie powinna powodować uszczerbku na zdrowiu. W pogoni za […]

Czytaj dalej…

Cynamonowe Rollsy z Rabarbarem

Kolejny przepis z Bolero, tym razem wybrałam smak cynamonowy. Przy tym przepisie chcę Wam przypomnieć, że rabarbar idealnie się sprawdzi w przepisie na kruche gdzie zastąpi maliny. Ze względu na strukturę po upieczeniu i słodko-kwaśny smak idealnie zastępuje też jabłka i wlasnie to dzisiaj wykorzystamy. POTRZEBUJEMY: szklankę mąki- ja użyłam na pół żytniej i przennej, […]

Czytaj dalej…

Sok z buraka – dlaczego warto?

Azotany w diecie sportowca Każda osoba uprawiająca daną dyscyplinę sportową dąży do tego, aby uzyskać jak najlepsze rezultaty – nie podlega to jakiemukolwiek podważaniu. Odpowiednie treningi, dieta, regeneracja, to podstawy w całej tej układance. Jednakże czy istnieją związki naturalnie występujące w pożywieniu, które mogą wspomóc wydolność organizmu i poprawić uzyskiwane wyniki? Owszem, jedną grupą z […]

Czytaj dalej…

Epikatechina – ergogeniczny bloker miostatyny

WSTĘP   Epikatechinia to jeden z najciekawszych, ergogenicznych przeciwutleniaczy, znanych szczególnie dobrze w branży medycznej i fitness. Substancja ta należy do rodziny flawonowi, czyli bioaktywnych związków, mających potencjał w poprawie stanu zdrowia i wydajności człowieka. Epikatechina pierwotnie miała służyć do szacowania progresu w leczeniu postępującej utraty i upośledzenia funkcji mięśni szkieletowych u pacjentów z dystrofią […]

Czytaj dalej…

Ketoza – fakty i mity

Ketoza – słowo kluczowe związane z jednym z systemów żywienia, który w ostatnich latach  rośnie w swojej popularności. Niestety, brak wystarczającej wiedzy osób, które propagują informacje na ten temat, a także częste niedopowiedzenia związane z ich systemem żywienia, stylem życia, czy szeregiem dodatkowych czynników prowadzą do niebezpiecznych dla zdrowia innych sytuacji. Wraz ze wzrostem popularności […]

Czytaj dalej…

YERBA MATE – magiczny napój?

W dzisiejszych czasach idąc do sklepu mamy ogromny wybór napojów. Od tych bez cukru, przez smoothie, aż do kawy mrożonej. Każdy może wybrać sobie co tylko chce. Bardzo dużo osób, szczególnie rano musi dostarczyć kofeinę. Jest kilka opcji, na przykład kawa czy napój energetyzujący, ale ostatnio swoje pięć minut przechodzi YERBA MATE. Nie każdy jeszcze […]

Czytaj dalej…

Kiedy warto odpocząć?

Zbliżają się wakacje, a Ty nie zamierzasz odstawać w tyle w stosunku do swoich znajomych z siłowni? Chcesz za wszelką cenę zaprezentować formę życia? Przecież tyle czasu pracowałeś nad tym, aby zbudować satysfakcjonującą ilość mięśni, że nie możesz odpuścić, kiedy bardzo realnie widzisz metę, prawda? A co kiedy ciało zaczyna wysyłać coraz to bardziej wyraźne sygnały, że wręcz powinieneś […]

Czytaj dalej…

żywność funkcjonalna

Żywność funkcjonalna

Z pojęciem funkcjonalności w “fit” świecie spotkać się można bardzo często, choć częściej jednak w ujęciu treningowym, niż dietetycznym. Wbrew pozorom, w treningu funkcjonalnym nie chodzi o wykorzystywanie maksymalnej ilości ciekawych przyrządów, ale wypracowanie wzorców ruchowych oraz cech motorycznych, potrzebnych w życiu codziennym. Jak w takim ujęciu rozpatrywać zatem żywność? Wszak przyjmowane posiłki mają nam […]

Czytaj dalej…

Jogurtowo Śmietankowa Pychota

Sezon letni się zaczyna, zaczyna się dostęp do letnich owoców i czas serników na zimno! Dzisiaj mamy deser na ciasteczkach, z jogurtem i bitą śmietaną słodzone Bolero. Co to Bolero? To saszetki smakowe, bez kcal, które dodaje się do wody i powstaje z nich napój. Niektóre smaki są po prostu obłędne! Saszetki bolero znajdziecie tutaj . […]

Czytaj dalej…

Nabiał – śnieżnobiałe fakty!

Kto ma rację?   W social mediach często można spotkać się z przekonaniem, iż w zdrowej diecie powinno unikać się produktów nabiałowych, gdyż ich konsumpcja – rzekomo – prowadzić ma do: obniżenia odporności, występowania bolesności stawów, wywoływania stanów zapalnych, produkowania śluzu podskórnego, niepłodności i wielu innych zeł całej Ziemi. Czy jest to prawda? Czy są […]

Czytaj dalej…

Ile białka po treningu – nowe spojrzenie

Ile tego białka?! Wielu „sylwetkowców”, którzy na celu mają rozwój muskulatury, często poszukuje odpowiedzi na pytanie: „Ile tego białka po treningu, żeby rosło?!”. Wokół wspomnianego tematu powstało wiele teorii, dlatego chcąc w jakiś sposób pomóc, wychodzę z inicjatywą odpowiedzi na to nurtujące wiele osób pytanie i wziąłem podaża białka po treningu pod tzw. lupę. Zatem […]

Czytaj dalej…

Wegetarianizm w pigułce

Nie od dziś wiadomo, że nie każdy je mięso. Dzieje się tak z różnych powodów; czy to kwestie smakowe czy etyczne. W ostatnich latach bardzo dużo osób zdecydowało się przejść na taką dietę nawet ze względu na modę. Coraz więcej restauracji ma w swojej ofercie posiłki specjalnie dla tych wybranych grup. Należy pamiętać, że wegetarianie […]

Czytaj dalej…

Węglowodany – jak określić ich zapotrzebowanie?

Węglowodany od wielu lat cieszą się „złą” sławą, tym bardziej wśród kręgu osób, które nadal wierzą w teorię insulinową. Czy rzeczywiście powinno ograniczać się konsumpcję tego makroskładnika? Czy jest on aż tak zły? By odpowiedzieć na to pytanie warto przyjrzeć się badaniom naukowym, które sprawdziły jaki rzeczywisty wpływ niesie za sobą konsumpcja węglowodanów, w zależności […]

Czytaj dalej…

Synteza białek mięśniowych – suplement czy posiłek?

Czy białko z pełnowartościowego źródła lub mieszany posiłek jest lepsze w stymulowaniu syntezy białka, niżeli sam suplement białkowy? Suplement białkowy Jak wiemy, shake’i proteinowe tj. koncentrat / izolat / hydrolizat białka serwatkowego, są gwałtownie trawione i wchłanianie przez układ pokarmowy, ze względu na ich formę oraz brak innych makroskładników, które rzutuje na tempo trawienia pokarmu. […]

Czytaj dalej…

Superfoods – samo dobro

Widzisz na witrynach sklepowych, na opakowaniach batoników hasło „SUPERFOOD” i nadal zastanawiasz się o co w tym wszystkim chodzi? Na instagramie i blogach co raz więcej osób chwali się swoimi fit, zdrowymi posiłkami, które mają SUPERFOODSY w składzie. Co to właściwie jest? Superfoods (tłumaczone jako „superżywność” lub „superjedzenie”), to produkty żywnościowe o bardzo wysokiej wartości odżywczej. […]

Czytaj dalej…

Kofeina syntetyczna czy naturalna? Co lepsze?

WSTĘP   Od kilku lat w mojej stałej suplementacji gości kofeina. Substancja, której ergogeniczny efekt udowadnia wiele, dobrze zaprojektowanych publikacji naukowych [1][2][3][4][5]. Od długiego czasu zastanawiało mnie jednak dlaczego po użyciu przedtreningówek opartych na czystym ekstrakcie z guarany czy yerba mate, odnotowuje dużo lepsze samopoczucie i wyniki treningowe. Zawsze miałem wrażenie, że kofeina z naturalnych […]

Czytaj dalej…

ROS Reaktywne Formy Tlenu

Reaktywne formy tlenu – dwie strony medalu

Poruszając się w tematyce dietetyki i suplementacji bardzo często można natknąć się na podkreślanie faktu, iż dany składnik pokarmowy czy suplement należy do grupy antyoksydantów – a więc substancji zwalczających wolne rodniki. Nic jednak, co zostaje wytworzone przez ludzki organizm, nie znajduje się w nim bez przyczyny. Owiane złą sławą wolne rodniki również pełnią w […]

Czytaj dalej…

Jak zacząć z dietą? – zapotrzebowanie kaloryczne

Największy problem przy rozpoczęciu swoich noworocznych postanowień często stanowi wzór do wyliczenia zapotrzebowania kalorycznego. Jest ich mnóstwo! Jakiego użyć? Czy ten będzie dobry? Może jednak tamten jest lepszy? Prawda jest taka, że wzór ma tylko za zadanie pokazać punkt początkowy i używa się go raz w życiu. Na przykładzie wzoru Mifflin st. Jeor pokażę jak […]

Czytaj dalej…

SYNTEZA BIAŁEK MIĘŚNIOWYCH – czym jest i jak ją zoptymalizować?

JAK TO DZIAŁA?   Synteza białek mięśniowych (ang. Muscle protein synthesis) to główny czynnik determinujący hipertrofię mięśni – czyli ich rozrost.  Jest on niezbędny do zapewnienia naszemu organizmowi potreningowej regeneracji i adaptacji, które w odpowiednich warunkach, np. treningu oporowego, przyczynią się do wzmacniania i powiększania tkanek mięśniowych. Proces syntezy białek mięśniowych zachodzi we wszystkich naszych […]

Czytaj dalej…