Odchudzanie bez liczenia kalorii – dieta Ad Libitum

Kiedy mówi się o odchudzaniu większość osób ma w głowie obraz skrupulatnego liczenia kalorii lub jedzenia samej sałaty. Społeczeństwo z roku na rok ma większą świadomość odnośnie spożywanych kalorii czy aktywności fizycznej. Coraz bardziej popularne robią się aplikacje dotyczące liczenia kalorii czy kroków, ale czy to wszystko jest nam potrzebne?   Dlaczego nie mogę schudnąć? […]

Czytaj dalej…

Miażdżyca

Miażdżyca – czym jest i czy można z nią walczyć dietą?

Miażdżyca nie jest chorobą, lecz prowadzącym do chorób stanem chorobowym, dotyczącym naczyń tętniczych, w szczególności tych dużych i średnich. Jest to schorzenie bardzo przewlekłe i polega na długoletnim odkładaniu się lipidów w ściankach owych naczyń (śródścienne zgrubienie pod wewnętrzną błoną). Na skutek tego procesu może dojść do znacznego ograniczenia przepływu naczyniowego. Podobnie jak w przypadku […]

Czytaj dalej…

Odchudzanie po ciąży – kiedy zacząć i jak się do niego zabrać? 

Ciąża to piękny czas w życiu każdej kobiety. Bez względu na to, czy była ona planowana, czy też nie, od momentu w którym dowiadujemy się, że nasza rodzina się powiększy cały świat się zmienia. Wówczas, wszystkie nasze plany i marzenia muszą otrzymać korektę i nieco zmienić swój tor. Wiele świeżo upieczonych mam zastanawia się, jak i kiedy […]

Czytaj dalej…

Żelazo, a zdrowie – podstawy, które warto znać

Nieraz poruszony został temat, jak ważnym jest dostarczanie wraz z dietą niezbędnych mikroelementów, które wpływają na regulację pracy organizmu, a co za tym idzie jego odpowiednie działanie. Dziś pod lupę wzięte zostanie żelazo, które jest bardzo ważnym mikroskładnikiem, a w szczególności u kobiet.   Podstawowe funkcje żelaza Metal ten pełni w ludzkim organizmie wiele ważnych […]

Czytaj dalej…

Adaptogeny – ranking

XXI wiek, pracoholizm, bezsenność, nerwica, depresja i inne. Brzmi znajomo? To znak markowy dzisiejszych czasów. Stresy towarzyszące obecne człowiekowi na każdym kroku wywołują różnego rodzaju brzemienne skutki, z którymi organizm na co dzień musi się mierzyć. Tymi skutkami mogą być zaburzenia czynnościowe jelit, nieswoiste choroby zapalne jelit, dysbalanse hormonalne, depresje itp. Wśród „leków” oferowanych przez […]

Czytaj dalej…

Forma na wakacjach – jak jej nie zepsuć?

Wybierasz się na wakacje i nie chcesz stracić uzyskanej formy? Mimo to, nie zamierzasz odmawiać sobie wszystkich przyjemności na wyjeździe, który był przez Ciebie planowany od dawna? Czy obydwie z tych kwestii jesteś w stanie połączyć? Jak nie zepsuć formy, na którą pracowałeś od dłuższego czasu w trakcie krótkiego wyjazdu na urlop? Poznaj zasady dzięki […]

Czytaj dalej…

Czy da się schudnąć bez liczenia kalorii? 

Dieta – choć większość osób uważa, że w jej tematyce do tej pory powiedziano już wszystko, coraz częściej okazuje się inaczej. Być może większość informacji, jakie są obecnie najbardziej wiarygodne pozostają w obiegu, jednak znacząca większość osób związanych ze zdrowym stylem życia lub zaczynających swoją przygodę z byciem “FIT” nie do końca zdaje sobie sprawę z […]

Czytaj dalej…

5 błędów przez które nie chudniesz

Błędy zdarzają się każdemu z nas, jednak kiedy w grę wchodzi nasze zadowoleni i satysfakcja, pogodzenie się z możliwością ich popełnienia przychodzi nam z ogromnym trudem. Zamiast bezmyślnie, przeprowadzać po raz kolejny próbę odchudzania, w taki sam sposób jak wcześniej, warto zastanowić się, dlaczego przedtem próba ta mogła zostać zakwalifikowana do nieudanych. Wbrew pozorom proces utraty tkanki […]

Czytaj dalej…

Nawodnienie organizmu a zdolności treningowe

Organizm ludzki aż w 60% składa się z wody. Serce i mózg w ok. 75%, płuca 80%, mięśnie i nerki  79%, a skóra w 64%[1], obrazuje to jak ważną składową organizmu jest tlenek wodoru, czyli H2O. W ciągu dnia wydalamy wodę wraz z moczem, kałem, poprzez skórę, w wyniku pocenia się, ale także podczas procesu oddychania. […]

Czytaj dalej…

Żywienie poza sezonem – aktualne zalecenia

Nikomu nie muszę z pewnością przedstawiać samej idei odżywiania i nakreślać tego jak istotny ma ono wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i sprawność fizyczną. Chciałbym jednak wyłuskać najistotniejsze, w świetle nauki, aspekty, które pozwolą Wam wycisnąć max z przygotowań organizmu do nowych wyzwań. By móc rozmawiać o aspektach żywieniowych w kontekście „sezonu” i okresu poza […]

Czytaj dalej…

NAC – suplement hit czy kit?

Nie od dziś wiadomo, że NAC – znany również jako N-acetylocysteina jest niezwykle ciekawym i obiecująco zapowiadającym się związkiem chemicznym. W świetle dzisiejszych dowodów naukowych NAC jest (raczej) bezpiecznym i niedrogim suplementem diety (lub lekiem), które może mieć stosunkowo duży zakres zastosowań, w szeroko pojmowanym zdrowiu. Może znaleźć swoje miejsce w leczeniu PCOS, zapobieganiu przedwczesnym […]

Czytaj dalej…

Warzywa bogate w białko

Planujesz ograniczenie spożycia mięsa, jednak jedną z największych przeszkód jest dla Ciebie problematyczne dostarczenie odpowiedniej ilości białka? Poszukujesz więc produktów, które mogą Ci je dostarczyć i uzupełnić pulę makroskładników? Jeśli tak, pewnie tylko nieliczni zdają sobie sprawę z tego, że produktami o wysokiej zawartości białka mogą stać się… warzywa! Jak się okazuje, istnieje bardzo pokaźna i ciekawa lista warzyw, którą warto […]

Czytaj dalej…

Tkanka tłuszczowa – czy jest zbędna? – część 2

Jest to druga część wcześniejszego wpisu, który po części opisał jak istotnym elementem i prawidłowego funkcjonowania organizmu jest oczerniana z wszystkich stron tkanka tłuszczowa, tutaj jest część pierwsza *KLIK* OGRANICZ TRZEWNĄ TKANKĘ TŁUSZCZOWĄ Jak się okazuje po „wyczerpaniu się” miejsca w podskórnej tkance tłuszczowej nadmiar energii zostaje magazynowany w trzewnej. Tak więc, by zapobiegać nadmiernemu […]

Czytaj dalej…

Robienie wagi w sportach walki

Pewne dyscypliny sportowe charakteryzują się różnymi metodami utraty masy ciała, w celu robienia limitów wagowych. Jednym z rodzajów sportu, w którym ma to kluczowe znaczenie n zasadzie „whatever it takes” są sporty walki. Omawianą dziś metodą będzie tzw. RWL(Rapid Weight Loss) lub inaczej AWL (Acute Weight Loss). Na wstępnie warto zaznaczyć, że zanim zawodnik sportów […]

Czytaj dalej…

Kontroluj swoją glikemię. Część 2 – a ziemniaczki zostaw na koniec…

„Mięsko i surówkę zjedz, ziemniaczki zostaw na koniec”… Tak to chyba jakoś szło. Każdy zapewne kojarzy z dzieciństwa te słowa, wypowiadane przez babcię przy obiedzie. Czy babcie mają naturalnie zakodowaną biochemię oraz fizjologię człowieka? Czy wyprzedzają literaturę naukową? Tego nie wiem. Aczkolwiek, umyślnie lub nie, mogą mieć rację w swoich „zaleceniach”. Wydaje się bowiem, że […]

Czytaj dalej…

Tkanka tłuszczowa – czy jest zbędna? – część 1

Choć tkanka tłuszczowa jest niezbyt chcianym elementem naszego ciała to warto mieć świadomość, iż pełni ona szereg ważnych funkcji, które mają za zadanie utrzymywać organizm w stanie homeostazy. Jeżeli ktoś uważa, że jest nam ona kompletnie niepotrzebna to jest po prostu w błędzie, bo bez niej byśmy nie przeżyli. Zacznijmy więc od podstaw… PO CO […]

Czytaj dalej…

Grillowanie to nie przelewki! – część 2

W poprzedniej części omówiliśmy sobie negatywny wpływ HCA i WWA na zdrowie człowieka i dlaczego są takie niebezpieczne. W związku z czym, dzisiaj przejdziemy do długo wyczekiwanego praktycznego podejścia do grillowania. W takim razie jak działać, żeby zminimalizować ryzyko powstawania WWA i HCA? Nie ma szczególnych wytycznych dotyczących tego co robić, jak i w jakich […]

Czytaj dalej…

Kontroluj swoją glikemię. Część 1 – czyli z czym to się je?

Z pojęciem glikemii spotkał się zapewne każdy – można o nim usłyszeć chociażby przy okazji rozważań na temat cukrzycy czy też indeksu oraz ładunku glikemicznego. W dzisiejszym wpisie chciałbym omówić zagadnienie glikemii poposiłkowej – czym jest, co wpływa na jej profil, jak wiąże się ona z naszym zdrowiem i również (uwaga!) postępami treningowymi. W kolejnym […]

Czytaj dalej…

Wrzuć coś na ruszt! O grillowaniu – część 1

Okres wakacyjny trwa w najlepsze. Myślę, że niejedna osoba ma już dość aż tak wysokich temperatur, które uraczyły nas swoją obecnością na początku tegorocznego lata. Co za tym idzie, wraz z wysokimi temperaturami przybywa coraz to więcej osób zainteresowanych grillowaniem.  Tematem dzisiejszych rozważań będzie jedna z najpopularniejszych letnich metod obróbki termicznej. Mianowicie jak już pewnie […]

Czytaj dalej…

Witamina B7 (Biotyna) – działanie, występowanie, objawy niedoboru

Nazwa witamina pochodzi od łacińskiego słowa „vita”, które oznacza nic innego jak „życie”,. Wyrażenie te zostało wprowadzone przez polskiego uczonego – Kazimierza Funka, w 1912 roku i bezapelacyjnie sugeruje, iż związki te są niezbędne człowiekowi do życia. Pierwszą wyizolowaną przez niego witaminą była tiamina, czyli witamina B1. Jednakże, tym razem pod lupę zostanie wzięta jej […]

Czytaj dalej…

Kobieta, hormony, a sport CZĘŚĆ 2

Zespół Napięcia Przedmiesiączkowego (PMS-PreMenstrual Syndrome)  PMS jest nierozerwalnie powiązany z następowaniem po sobie poszczególnych faz cyklu miesiączkowego, charakteryzują go objawy psycho-somatyczne skojarzone z fazą lutealną, a więc z gwałtownym obniżeniem poziomu LH i FSH z występowaniem pojedynczego piku ze strony progesteronu i estrogenu. Dolegliwość ta, co ciekawe nie dotyczy każdej kobiety w wieku reprodukcyjnym. Na […]

Czytaj dalej…

GMO – dobro czy zło?

W dobie zwiększającej się populacji na świecie, a co za tym idzie, większego zapotrzebowania na żywność, przy jednoczesnym zmniejszaniu się miejsca na pola uprawne, poszukuje się rozwiązań mających na celu uwydatnić procesy związane z hodowlą roślin, będących z jednym źródeł pokarmu ludzi. W tym celu wymyślono GMO, o którym nieco słów poniżej.   Czym jest […]

Czytaj dalej…

Górny limit spalonych kalorii – czy istnieje?

Okres przedwakacyjny jest dla wielu osób jednym z najważniejszych momentów w roku na sprawdzenie wypracowanych efektów. Niejednokrotnie możemy spotkać się z chęcią zredukowania tkanki tłuszczowej. Najlepiej, jeśli cały proces przebiegł w błyskawicznym tempie. Wówczas, zainteresowane osoby starają się generować możliwie największy deficyt kaloryczny zmniejszając ilość spożywanych kalorii, przy jednoczesnym zwiększeniu swojej aktywności w ciągu dnia. Dodają […]

Czytaj dalej…

Progresja – jak skutecznie budować masę mięśniową?

Wielu osobom, w momencie wypowiadania słowa „progresja”, do głowy wpadają hasła typu: „no pain, no gain”, „dobry trening to taki, po którym nie można się ruszać” i wiele innych. Czy takowy tok rozumowania ma swoje poparcie w nauce, czy jednak ważniejsze jest coś innego?   OBJĘTOŚĆ TRENINGOWA Aby klarownie to wszystko wyjaśnić warto, aby znane […]

Czytaj dalej…

Kobieta, hormony, a sport CZĘŚĆ 1

Sposób żywienia oraz podejmowana aktywność fizyczna są nieodłącznymi elementami wpływającymi na gospodarkę hormonalną kobiet oraz mężczyzn. Świadomość zachodzących zmian w wyniku aktywności fizycznej i nie tylko stanowi element, który skutecznie można wykorzystać w procesie kształtowania sylwetki. Niewątpliwie najbardziej wrażliwą grupą na minimalne zmienne w układzie hormonalnym są kobiety. I to im poświęcony będzie artykuł. W […]

Czytaj dalej…

Witamina D – pomoc w walce z objawami IBS

Jak ważnym elementem sprawnego funkcjonowania organizmu jest witamina D, o której niedawno w swoim artykule wspominał Radosław Smolik – każdy wie lub też powinien wiedzieć. Jednakże oprócz właściwości wymienionych przez kolegę po fachu, okazuje się, iż witamina ta, może wykazywać pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego przy chorobie zwanej irritable bowel syndrome (IBS), czyli zespołu […]

Czytaj dalej…

Czy śniadanie to rzeczywiście najważniejszy posiłek w ciągu dnia?

Wokół śniadania, a raczej jego spożywania wciąż pojawia się wiele pytań i wątpliwości. Zwolennicy mimo upływającego czasu i wielu obserwacji w tym temacie, wciąż uważają je za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Pojawiła się również grupa osób, która decyduje się na celowe pominięcie śniadania i przeniesienie puli kalorii na dalszą część dnia. Jak jest w rzeczywistości? […]

Czytaj dalej…

Ananas – dlaczego warto jeść

Jak wiemy nie od dziś, ludy wschodu wykorzystywały zbawienne właściwości ananasa w trakcie minionych wieków z ogromnym powodzeniem. Przede wszystkim wyjątkowość owocu o charakterystycznym smaku pozostaje znana w świecie fit ze względu na jego wysoką zawartość wody i niską kaloryczność. Ananas pomaga jednak nie tylko w trakcie odchudzania, choć jak się okazuje, jego spożywanie może znacznie usprawnić […]

Czytaj dalej…

Śniadania białkowo-tłuszczowe

Śniadanie – posiłek, wokół którego powstało jak do tej pory mnóstwo mitów i wątpliwości. Część osób, dbających o zdrowie i kształtowanie swojej sylwetki oponuje za ich spożywaniem zaraz po przebudzeniu. Podczas wygłaszania ich opinii i tworzenia popularnych obecnie infografik na instagramowe profile, druga strona, podważa ich spostrzeżenia i jednogłośnie stwierdza, że czas spożywania śniadania to […]

Czytaj dalej…

EGCG – antyoksydant pełen zalet

  Korzyści płynące ze stosowania EGCG – gallusanu epigallokatechiny     Zapewne wiele osób słyszało o prozdrowotnych efektach z tytułu picia zielonej herbaty. Roślina ta pochodzi z Chin, więc nietrudno domyśleć się, że jest to napój bardzo często spożywany w kraju kwitnącej wiśni. Zielona herbata, w kulturze wschodniej stanowi dodatek właściwie do wszystkiego. Natomiast, jeśli […]

Czytaj dalej…

Wapń – źródła pokarmowe, rola w organizmie

Wapń to występujący w największej ilości w organizmie ludzkim składnik mineralny. Pierwiastek ten jest podstawowym materiałem budulcowym kości i zębów (99% tego jonów Ca 2+ znajduje się w kościach i zębach w postaci hydroksyapatytu). Pozostała ilość wapnia jest obecna w komórkach tkanek miękkich (0,9%) oraz we krwi krążącej i w płynach pozakomórkowych (0,1%). [5]   […]

Czytaj dalej…

Zioła – dobro w naturze

Na pewno każdy z was zetknął się z tematyką ziół. Mamy czy babcie od wielu lat hodują, kupują zioła. Zazwyczaj wiele osób spożywając je patrzy na walory smakowe, a nie do końca jest świadoma działania. Teraz kiedy zaczął się „hajp” na zdrowy styl życia to nawet w burgerowniach potrafią przyciągać do siebie nazwami ziół.  Ale […]

Czytaj dalej…

Omega – 3, a odpowiedź anaboliczna i procesy regeneracji

Nie od dzisiaj wiadomo, że kwasy tłuszczowe Omega-3 wykazują działanie wielokierunkowe i są szczególnie pomocne w zwalczaniu wszelkiego rodzaju stanów zapalnych, w różnych jednostkach chorobowych. Jak się okazuje, mają one również całkiem ciekawe zastosowanie w treningu oporowym i innego rodzaju aktywnościach fizycznych. Dodatkowo, wykazują one  pozytywny wpływ w okresie rekonwalescencji po chorobie i regeneracji. W […]

Czytaj dalej…

Maślan sodu – wsparcie dla Twoich jelit

W czasach, gdzie prędkość życia osiąga naprawdę wysoki poziom i stres czai się za każdym rogiem. W czasach, gdzie mamy coraz mniej czasu na posiłki i jemy w pośpiechu, dodatkowo często wybierając produkty o wysokim stopniu przetworzenia i niskiej jakości. W czasach, gdzie aktywność większości osób leci na łeb, na szyję, powoduje, że coraz łatwiej […]

Czytaj dalej…

Nietolerancja histaminy – kompendium wiedzy

Nietolerancja Histaminy[3,5] Nietolerancja pokarmowa, bo o niej należy wspomnieć na początku, jest nieprawidłową reakcją organizmu na spożyty pokarm. Oficjalnie nietolerancja pokarmowa wiąże się z brakiem aktywności bądź genetycznym niedoborem konkretnego enzymu odpowiadającego za przemiany konkretnego związku. W konsekwencji, nierozłożony pokarm, kumuluje się w organizmie przyczyniając się do wywoływania różnego rodzaju działań – niekoniecznie pożądanych. Rodzaje […]

Czytaj dalej…

Jak przestać jeść słodycze?

Mówi się, że cukier uzależnia, ale czy aby na pewno? Kto z nas jest w stanie zjeść kilka kostek cukru i prosić o więcej? No właśnie… Tak naprawdę jesteśmy uzależnieni od połączenia cukier+tłuszcz, czyli SŁODYCZE.  Warto jednak pamiętać, że cukier rafinowany w nadmiernych ilościach również nie jest pożądany.   System kar i nagród „Jak zjesz […]

Czytaj dalej…

Truskawka – kalorie, witaminy minerały oraz właściwości odżywcze

Truskawka, a może raczej Fragaria × ananassa Duchesne gości na naszych stołach od XVIII wieku i cieszy się niemałym powodzeniem wśród miłośników zdrowego stylu życia czy też osób łaknących na tenże wielebny owoc. Żeby nie było zbyt optymistycznie – sezon na truskawki trwa stosunkowo krótko, dlatego warto rozkoszować się ich smakiem tak długo, jak tylko […]

Czytaj dalej…

Dieta i suplementacja w IBD

Nieswoiste choroby zapalne jelit(NChZJ/IBD-inflammatory bowel dieseases) to grupa chorób przewlekłych charakteryzująca się stanem zapalnym w obrębie przewodu pokarmowego. Należą do grupy chorób nieuleczalnych, jednak przy odpowiedniej interwencji farmakologicznej oraz żywieniowej można takie choroby wprowadzić w stan remisji. Do grupy NChZJ należą wrzodziejące zapalenie jelita grubego(WZJG) lub z angielskiego/łaciny UC ulcerative colitis oraz choroba Leśniowskiego-Crohna/ CD(Crohn’s […]

Czytaj dalej…

Najczęstsze błędy podczas redukcji – TOP 10

Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej nie musi być dużym obciążeniem dla organizmu i psychiki. Istnieją sposoby na schudnięcie, które są skuteczne, a jednocześnie pozwalają zachować równowagę fizyczną i mentalną. Redukcja, to temat, który wciąż sprawia wiele trudności osobom trenującym, ale nie tylko. Prawidłowo przeprowadzona redukcja tłuszczu nie powinna powodować uszczerbku na zdrowiu. W pogoni za […]

Czytaj dalej…

Cynamonowe Rollsy z Rabarbarem

Kolejny przepis z Bolero, tym razem wybrałam smak cynamonowy. Przy tym przepisie chcę Wam przypomnieć, że rabarbar idealnie się sprawdzi w przepisie na kruche gdzie zastąpi maliny. Ze względu na strukturę po upieczeniu i słodko-kwaśny smak idealnie zastępuje też jabłka i wlasnie to dzisiaj wykorzystamy. POTRZEBUJEMY: szklankę mąki- ja użyłam na pół żytniej i przennej, […]

Czytaj dalej…