Magnez biopierwiastek życia

Magnez – dlaczego suplementacja jest konieczna? Wraz z przyjściem lata wzrasta nasz poziom aktywności fizycznej. Chętniej wybieramy się na spacery, rower, basen czy wybieramy różne inne formy treningu. Coraz bardziej modny jest również trening siłowy, a zainteresowanie nim wzrasta także wśród kobiet. Rośnie świadomość, że siłownia nie spowoduje nadmiernej rozbudowy masy mięśniowej, tylko poprawi znacznie […]

Czytaj dalej…

Orotan Kreatyny – stary suplement z nowymi korzyściami

WSTĘP Kreatyna to jeden z najbardziej sprawdzonych i przebadanych suplementów diety. Wie o tym każdy stały bywalec siłowni.  Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, że od formy naszej królowej suplementów – kreatyny może zależeć wielość uzyskiwanych korzyści . Suplement ten od lat gra główną rolę wśród wielu sportowców jako środek mający przede wszystkim zwiększać siłę […]

Czytaj dalej…

Kompulsywne objadanie się jako problem XXI wieku

Jedzenie pełni ważną funkcję w życiu człowieka, która nie sprowadza się wyłącznie do regularnego napełniania żołądka i zaspokajania głodu. Jedzenie jest bardzo ważnym elementem kultury i życia społecznego. Jedzenie towarzyszyło i towarzyszy wielu ważnym wydarzeniom na przykład pogrzebom, ślubom, uroczystościom i świętom. Mimo że na przestrzeni lat zmieniały się trendy żywieniowe, menu, sposoby podawania, to wyjątkowe […]

Czytaj dalej…

Adaptacje metaboliczne a proces redukcji

Metabolizm – zrozumieć podstawowy proces naszego życia Słowo „metabolizm” przewija się w naszym życiu wielokrotnie. Na pewno stwierdzenia w stylu „ciężko mi chudnąć bo mam wolny metabolizm” są znane większości społeczeństwa, nie tylko tej utożsamiającej się z byciem fit. Mimo tak dużej powszechności terminu, niewiele osób wie, a tym bardziej rozumie, co on właściwie oznacza. […]

Czytaj dalej…

Kontroluj swoją glikemię. Część 1 – czyli z czym to się je?

Z pojęciem glikemii spotkał się zapewne każdy – można o nim usłyszeć chociażby przy okazji rozważań na temat cukrzycy czy też indeksu oraz ładunku glikemicznego. W dzisiejszym wpisie chciałbym omówić zagadnienie glikemii poposiłkowej – czym jest, co wpływa na jej profil, jak wiąże się ona z naszym zdrowiem i również (uwaga!) postępami treningowymi. W kolejnym […]

Czytaj dalej…

Lactobacillus rhamnosus GG – zastosowania

Kompendium wiedzy o LGG   Czym są probiotyki? Probiotyki, to żywe szczepy bakterii, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny efekt zdrowotny na organizm gospodarza. Ciekawostką poruszającą tę kwestię jest fakt, że produkty metabolizmu bakterii probiotycznych, a nawet martwe szczepy probiotyczne wykazują działanie immunostymulujące. Na przykład znany wszystkim Enterol, czyli preparat zawierający niepatogenne drożdże Saccharomyces […]

Czytaj dalej…

Jem mało i nie chudnę – czy aby na pewno?

Niech pierwszy rzuci kamieniem ten kto nigdy nie uwierzył w raport wydatku energetycznego wyświetlany na bieżni! Myślę, że nawet świadomi niedoskonałości tychże pomiarów żywią cichą nadzieję na ich realny wydźwięk… Jednak na poważnie – znacie kogoś kto „tyko spojrzy na półkę ze słodyczami” lub „na dłużej stanie koło czekolady” i tyje? A może spotkaliście osoby, […]

Czytaj dalej…

Bulletproof coffee, czyli kuloodoporna kawa mocy!

Kawa kuloodporna to stosunkowo nowy wynalazek. Jej pomysłodawcą stał się w roku 2011 amerykański przedsiębiorca Dave Asprey. Zainspirował go sposób podawania herbaty, który podpatrzył podczas wizyty w Tybecie. Otóż tamtejsi mieszkańcy podawali ten napój z dodatkiem masła z mleka jaków. Połączenie to nie jest przypadkowe. Przedsiębiorca postanowił jednak zmodyfikować tybetańską tradycję i zamiast herbaty użył kawy, która […]

Czytaj dalej…

BHB jako wsparcie diety ketogenicznej

Zaczniemy od sentencji Ajurwedyjskiej – kiedy dieta jest zła, lekarstwo nie ma sensu. Kiedy dieta jest poprawna, medycyna nie jest potrzebna. Powinien to rozumieć każdy, kto wchodzi na jakąkolwiek dietę. Nieważne, z której strony ją ugryziemy. High carb, ketogeniczna, wegańska, paleo, etc. Ważne jest, aby trzymać założenia, które wpisują się w nasz styl życia. Beta-hydroksymaślan […]

Czytaj dalej…

Lektyny – czy mamy się czego bać?

Matka natura z różnych powodów umieściła w ziarnach zbóż , nasionach, roślinach strączkowych i orzechach substancje anty-żywieniowe i toksyny. Substancje hamujące aktywność enzymów rozkładających białka, saponiny, lektyny, szczawiany, salicylany, fitoestrogeny i toksyny. Substancje te chronią gatunek przed wyginięciem i stanowią ochronę przed drapieżnikami. Czym są lektyny?  Lektyny (lectins) są określane jako hemaglutyniny, fitohemaglutyniny, fitoaglutyniny, fitozyny. […]

Czytaj dalej…

Problemy ze snem – wiemy skąd je masz

Sen – jednak z najbardziej podstawowych potrzeb fizjologicznych człowieka. Problemem pozostaje moment, w którym wszystkie znaki na niebie i ziemi pokazują nam, że przed nami kolejna nieprzespana noc. Stres w pracy, problemy w życiu prywatnym, brak sposobu na rozluźnienie i odprężenie – to tylko nieliczne powody, dla których każdego ranka, większość z nas budzi się niewyspana.  Zastanawiasz […]

Czytaj dalej…

Odchudzanie bez liczenia kalorii – dieta Ad Libitum

Kiedy mówi się o odchudzaniu większość osób ma w głowie obraz skrupulatnego liczenia kalorii lub jedzenia samej sałaty. Społeczeństwo z roku na rok ma większą świadomość odnośnie spożywanych kalorii czy aktywności fizycznej. Coraz bardziej popularne robią się aplikacje dotyczące liczenia kalorii czy kroków, ale czy to wszystko jest nam potrzebne?   Dlaczego nie mogę schudnąć? […]

Czytaj dalej…

Ładowanie węglowodanami w sporcie

Sukces w sporcie jest wypadkową wielu czynników, wśród których najistotniejszy jest oczywiście odpowiednio przeprowadzony proces treningowy. Kwestie żywieniowe również mają wpływ na uzyskiwane efekty, zarówno poprzez wspieranie adaptacji, regeneracji oraz zdrowia w okresie przygotowań do startów, jak i za sprawą zwiększania zdolności wysiłkowych bezpośrednio przed istotnymi wydarzeniami. Dzisiaj zajmiemy się popularną metodą ładowania węglowodanami (CHO), […]

Czytaj dalej…

Maślan sodu – wsparcie dla Twoich jelit

W czasach, gdzie prędkość życia osiąga naprawdę wysoki poziom i stres czai się za każdym rogiem. W czasach, gdzie mamy coraz mniej czasu na posiłki i jemy w pośpiechu, dodatkowo często wybierając produkty o wysokim stopniu przetworzenia i niskiej jakości. W czasach, gdzie aktywność większości osób leci na łeb, na szyję, powoduje, że coraz łatwiej […]

Czytaj dalej…

Napoje zero vs z cukrem

Prawie każda osoba – czy to na redukcji czy na masie nie chce wpisywać do swojego dziennego bilansu płynnych kalorii. Z całą pewnością większość woli zjeść posiłek niż wypić litr coli. Wyjątkiem mogą być osoby na długiej masie, gdzie tych kalorii jest naprawdę dużo i ciężko to przejeść. Warto pamiętać o tym, że płynne kalorie […]

Czytaj dalej…

Suplementy na libido i testosteron – Ranking 2019

Wstęp Warto zdawać sobie sprawę, że obecnie na rynku istnieje cała masa produktów mających na celu podnieść naszą sprawność seksualną. Spowodowane jest to między innymi coraz gorszym stanem zdrowia, co przekłada się na niskie (lub za wysokie) poziomy hormonów. Te z kolei rzutują na nasze libido. Oczywiście, mam tu na myśli wpływ negatywny. Z tego […]

Czytaj dalej…

trening przy cukrzycy

Cukrzyca typu I – aktywność

Wydawać by się mogło, że cukrzyca jest chorobą, w której liczy się głównie właściwa dieta, natomiast treningi są ju indywidualnym wyborem ćwiczącego. I choć w dużej mierze jest to prawda, to nie oznacza, że pod względem treningowym osoby borykające się z cukrzycą mają pełną dowolność. Jak powinien wyglądać trening przy cukrzycy? Przede wszystkim pierwszym celem, […]

Czytaj dalej…

Żelazo – podstawy które warto znać, niedobór i profilaktyka

Nieraz poruszony został temat, jak ważnym jest dostarczanie wraz z dietą niezbędnych mikroelementów, które wpływają na regulację pracy organizmu, a co za tym idzie jego odpowiednie działanie. Dziś pod lupę wzięte zostanie żelazo, które jest bardzo ważnym mikroskładnikiem, a w szczególności u kobiet.   Podstawowe funkcje żelaza Metal ten pełni w ludzkim organizmie wiele ważnych […]

Czytaj dalej…

Cordyceps – wspomagające zastosowania

Zastosowania grzyba Cordyceps   Czym jest Cordyceps? Cordyceps, to grzyb mający szerokie zastosowanie w tradycyjnej medycynie chińskiej (TMC). Znany jest ze swoich właściwości anti-aging’owych i poprawy wydolności tlenowej. Wykazuje również działanie anty-zapalne oraz chroni przed wolnymi rodnikami i wiele innych. Jest określany mianem „superfood”, czyli substancji o bardzo wysokim potencjale odżywczym. W artykule tym zostaną […]

Czytaj dalej…

DELOAD – pracuj mniej, osiągaj więcej

Dzisiejszy temat to praktyka, która na szczęście jest już coraz częściej stosowana, chociaż kiedyś podchodzono do tego dosyć sceptycznie i z dozą niepewności. Aktualnie wiadomo, iż wprowadzenie deload’u, bo o nim mowa do swoich treningów może nam pomóc, chociażby w działaniach prewencyjnych przeciwko kontuzjom i nie tylko… CO TO DELOAD? Nie ma on jakieś ścisłej […]

Czytaj dalej…

Omega-3, D3, K2 – zbadaliśmy suplement

Z racji faktu, iż wiemy jak cenicie jakość kupowanych suplementów, a my cenimy Wasze zadowolenie to zdecydowaliśmy się przebadać kolejny suplement firmy Apollo’s Hegemony – Fish Oil Diamond D3K2. Jest to stack zawierający w swoim składzie: EPA i DHA należące do grupy omega-3, Witaminę D w najlepiej przyswajalnej formie (cholekalcyferol tj D3), Witaminę K w […]

Czytaj dalej…

Zaawansowane produkty glikacji – wpływ na zdrowie (AGEs)

Jak prawidłowo zbilansowana dieta wpływa na organizm – powinien wiedzieć każdy. W żywieniu takim staramy się unikać lub minimalizować dostarczanie niektórych substancji. Jedną z nich są zaawansowane produkty glikacji. Jaki wpływ mogą mieć na organizm? Sprawdźmy! Czym są? AGEs – Zaawansowane (końcowe) produkty glikacji białek, są związkami powstającymi na skutek wieloetapowego procesu zachodzącego spontanicznie bez […]

Czytaj dalej…

Ujemne Kalorie – Czy Istnieją?

Bardzo często można usłyszeć hasło pod tytułem „ujemne kalorie”. Co to jest? Na czym to polega? A głównie: czy to w ogóle ma rację bytu? Nie warto słuchać koleżanek czy gazetek, które nie są poparte żadnymi badaniami. Warto przemyśleć temat i dokopać się do źródła. Ujemne kalorie i zawierające je produkty robią furorę w temacie […]

Czytaj dalej…

MSM i Boswellia – wsparcie dla zdrowia stawów

MSM i Boswellia jako wsparcie dla zdrowia stawów Nie od dzisiaj wiadomo jak ważnym elementem kompleksowego podejścia do zdrowia jest aktywność fizyczna, niesie ona ze sobą wiele korzyści i wzbudza pozytywne emocje, zachęcając coraz większą ilość osób na siłownie. Jednak znaczna większość bywalców klubów fitness czy lokalnych siłowni ćwiczy niepoprawnie. Oddziałuje to negatywnie na zdrowie […]

Czytaj dalej…

Cholesterol i trójglicerydy – jak obniżyć ich poziom?

Zaburzenia w obrębie gospodarki lipidowej mają ścisły związek z ryzykiem miażdżycy. Miażdżyca to niebezpieczna i podstępna choroba zapalna, która ma ścisły związek ze stylem życia. Sama blaszka miażdżycowa składa się z martwiczego rdzenia (z kryształami cholesterolu, estrami cholesterolu i wapnia) oraz z włóknistej pokrywy (zawierającej kolagen, lipidy, komórki piankowate oraz komórki mięśni gładkich). Hipercholesterolemia, palenie […]

Czytaj dalej…

Helicobacter pylori – objawy, skutki, leczenie

Helicobacter Pylori to Gram-ujemna bakteria, egzystująca w górnej części przewodu pokarmowego. Badania genetyczne dowodzą, iż drobnoustrój ten towarzyszy nam od ok. 200 tys. lat. Częstość zakażenia w krajach rozwiniętych wynosi ok. 30%, a  w krajach rozwijających się, sięga 70–80%. Do infekcji dochodzi najczęściej w okresie dzieciństwa, w obrębie własnej rodziny. U około 80% zarażonych osób nie pojawiają […]

Czytaj dalej…

Żywienie poza sezonem – aktualne zalecenia

Nikomu nie muszę z pewnością przedstawiać samej idei odżywiania i nakreślać tego jak istotny ma ono wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i sprawność fizyczną. Chciałbym jednak wyłuskać najistotniejsze, w świetle nauki, aspekty, które pozwolą Wam wycisnąć max z przygotowań organizmu do nowych wyzwań. By móc rozmawiać o aspektach żywieniowych w kontekście „sezonu” i okresu poza […]

Czytaj dalej…

Różeniec górski – Rhodiola Rosea – czy salrozydy są najważniejsze?

Wstęp Różeniec górski jest rośliną pochodzącą z rodziny gruboszowatych, należącą do rzędu skalnicowców. Stosowany jako reduktor stresu i adaptogen. Efekt adaptogenny tej rośliny odnosi się do niespecyficznej odporności układu immunologicznego i efektu normalizacji stresu. Początkowo używany w Europie, po czym powędrował w okolice Mongolii i Syberii, na jego ślady można również trafić u skandynawskich Wikingów, […]

Czytaj dalej…

Alergie i nietolerancje pokarmowe

Alergie i nietolerancje pokarmowe

Intensywny rozwój technologii i niemal każdej dziedziny życia zaoferował człowiekowi wiele ułatwień. Możemy żyć szybciej, łatwiej i komunikować się z niemal każdego zakątka globu. Szeroko rozwinęła się także branża spożywcza. Wchodząc do sklepu, ludzie zyskują ogromy wybór produktów, które możemy włożyć do koszyka. Chętnie korzystają także z gotowych rozwiązań, zarówno tych, które mogą odgrzać w […]

Czytaj dalej…

Endometrioza – żywienie i suplementacja

Endometrioza – żywienie i suplementacja Endometrioza nie stanowi wyjątku jeśli chodzi o choroby. Na świecie obecnie na tą jednostkę chorobową choruje ponad 70 mln kobiet, z czego około 10-15% zmaga się z nią w wieku rozrodczym. Pomimo znacznego rozwoju medycyny nadal jej patogeneza nie jest do końca wyjaśniono. Ostatnie doniesienia skłaniają się ku określeniu endometriozy […]

Czytaj dalej…

Witamina B6 jako P-5-P – niezbędny koenzym

CZYM JEST P5P? Choć na pierwszy rzut oka P5P wydaje się brzmieć jak skrót funkcji w zaawansowanym systemie informatycznym, tak naprawdę jest to prosty skrót od pełnej nazwy związku – fosforan-5’-pirydoksalu (w języku angielskim Pyridoxal 5′–Phosphate – stąd  skrót P5P). Czym zatem jest ten skomplikowanie brzmiący związek? Jest to po prostu aktywna forma witaminy B6, która […]

Czytaj dalej…

Stres a choroby autoimmunologiczne – część 2

W poprzedniej części przybliżyłem Wam nieco tematykę chorób autoimmunologicznych – czym są, jakie najczęstsze schorzenia zaliczamy do tej grupy, jakie są cele terapeutyczne i… jak niewiele wiedzą o nich Polacy. Przybliżyłem Wam także nieco jedno z odszukanych przeze mnie badań – meta-analizę, w której autorzy przyjrzeli się ponad 3 setkom doniesień naukowych, dokumentując jednocześnie bezdyskusyjny […]

Czytaj dalej…

RANKING 2019 – najbardziej polecane aminokwasy całodzienne

Aminokwasy całodzienne, są to produkty głownie oparte na hydrolizacie białka serwatkowego, czyli są to białka „pocięte” na mniejsze łańcuchy aminokwasowe, zwane peptydami białkowymi. W odróżnieniu od EAA, aminokwasy zawarte w produktach noszących nazwę aminokwasów całodziennych, nie występują w formie wolnych aminokwasów. Zadaniem tego produktu jest dostarczenie szybkostrawnych peptydów białkowych, o pełnym aminogramie, które uzupełnią dietę […]

Czytaj dalej…

Witamina D – Kompendium wiedzy

Witamina D jest określeniem rozpuszczalnych w tłuszczach grupy steroidowych związków chemicznych [1]. Znana bywa przez swoje wszechstronne działanie, znaczenie w utrzymaniu zdrowia i powszechny niedobór. Niedostateczna synteza witaminy D w skórze lub zbyt niska podaż z dietą wiąże się z licznymi konsekwencjami zdrowotnymi [2]. UKŁAD RUCHU Za najważniejszą i najbardziej do tej pory poznaną funkcje witaminy D uznaje […]

Czytaj dalej…

Sok z buraka – dlaczego warto?

Azotany w diecie sportowca Każda osoba uprawiająca daną dyscyplinę sportową dąży do tego, aby uzyskać jak najlepsze rezultaty – nie podlega to jakiemukolwiek podważaniu. Odpowiednie treningi, dieta, regeneracja, to podstawy w całej tej układance. Jednakże czy istnieją związki naturalnie występujące w pożywieniu, które mogą wspomóc wydolność organizmu i poprawić uzyskiwane wyniki? Owszem, jedną grupą z […]

Czytaj dalej…

Górny limit spalonych kalorii – czy istnieje?

Okres przedwakacyjny jest dla wielu osób jednym z najważniejszych momentów w roku na sprawdzenie wypracowanych efektów. Niejednokrotnie możemy spotkać się z chęcią zredukowania tkanki tłuszczowej. Najlepiej, jeśli cały proces przebiegł w błyskawicznym tempie. Wówczas, zainteresowane osoby starają się generować możliwie największy deficyt kaloryczny zmniejszając ilość spożywanych kalorii, przy jednoczesnym zwiększeniu swojej aktywności w ciągu dnia. Dodają […]

Czytaj dalej…

Stres a choroby autoimmunologiczne – część 1

Czym są choroby autoimmunologiczne? Choroby autoimmunologiczne (autoimmunizacyjne, AI), zwane także chorobami z autoagresji to jak sama nazwa wskazuje, grupa schorzeń, w których obiektem „zainteresowania” układu odpornościowego gospodarza, są jego zdrowe tkanki. Organizm nakierowuje własny układ immunologiczny na antygeny lub grupy antygenów własnych. Ustrój reaguje tak w skutek utraty zdolności do rozpoznawania antygenów. Główną rolę przypisuje […]

Czytaj dalej…

Alkohol, czyli dlaczego jesteś pijany?

Alkohol bez wątpienia jest jednym z tych przysmaków, które towarzyszyły nam od zarania dziejów. Początki jego historii zostały zapisane w dziewiątym rozdziale Księgi Rodzaju, kiedy to Noe założył winnicę, a później subtelnie pełen podziwu dla swojego wyrobu, popadł w stan odurzenia owym trunkiem [12]. Można by spekulować jaką dawkę wina przyjął i czy podziałała by […]

Czytaj dalej…

Kroki – dlaczego warto spacerować?

Wiele osób, popularyzuje modę na wykonywanie dużej ilości kroków w ciągu dnia. Nie oznacza to jednak, że dla wszystkich z nas, ta praktyka jest bliska i dobrze znana. Jeśli zatem, chcesz dowiedzieć się więcej na temat korzyści płynących z robienia kroków to doskonale się składa. Serdecznie zapraszamy do artykułu na łamach którego dowiesz się wszystkich […]

Czytaj dalej…

Wzdęcia – co warto wiedzieć?

Wzdęcia – co warto wiedzieć? Wyjątkowo często ostatnio notuje się wizyty u specjalistów gastroenterologów w związku z dokuczliwym problemem jakim są gazy jelitowe. Pośrednio mogą one wynikać z wielu towarzyszących zaburzeń czynnościowych jelit lub też pojawiać się w wyniku pewnych uwarunkowań genetycznych, czy też błędnych nawyków żywieniowych. Dzisiejszy artykuł przybliży nieco powyższe kwestie. Zgodnie z […]

Czytaj dalej…