Masło czy margaryna – co wybierać na co dzień?

Lipidy – słów kilka[1] Jest to niezbędny element każdej dobrze zbilansowanej diety. Makroskładnik odpowiedzialny za wiele reakcji zachodzących w organizmie. Tłuszcze pochodzenia naturalnego w głównej mierze są triacyloglicerolami, czyli zawierają jedną cząsteczkę glicerolu i trzy cząsteczki kwasów tłuszczowych, które decydują o cechach fizykochemicznych i ich roli w organizmie. Tłuszcze w diecie między innymi: stanowią budulec […]

Czytaj dalej…

Cholina – wpływ na organizm

Czym jest cholina? W jaki sposób wpływa na nasz organizm? Dlaczego warto rozpocząć jej suplementowanie? Na te i szereg dodatkowych pytań postaramy się odpowiedzieć na łamach naszego dzisiejszego artykułu. Cholina jest powszechnie znaną witaminą B4. Jej zbawienny wpływ na organizm pozostaje znany od wielu lat. Pełni bowiem istotną rolę dla prawidłowego funkcjonowania, regeneracji i rozwoju […]

Czytaj dalej…

Wpływ odżywiania na pracę tarczycy

W obecnej dobie wygląd człowieka w wielu przypadkach stanowi o jego powodzeniu życiowym. Smukła sylwetka, pogodny uśmiech to jeden z warunków sukcesu. Konieczne jest dostarczanie białka, węglowodanów, tłuszczów, soli mineralnych, witamin i wody. Każdy z nas na pewno wie, że odżywianie wpływa na prawie każdy aspekt naszego życia. Zarówno od zewnątrz jak i od wewnątrz. […]

Czytaj dalej…

Galantamina jako wsparcie układu nerwowego

Galantamina, co warto wiedzieć? Substancje nootropowe, czyli uwydatniające funkcjonowanie człowieka poprzez wpływ na funkcje kognitywne są gorącym tematem od wielu lat. Przeprowadzono wiele badań mających na celu określenie, które preparaty w jakich sytuacjach sprawdzą się najlepiej. Tematem przewodnim tego artykułu jest galantamina, substancja wykazująca pobudzający oraz neuroprotekcyjny wpływ na układ nerwowy.   Czym jest galantamina? […]

Czytaj dalej…

Pregnenolon – działanie, dawkowanie

Pregnenolon – Kompendium wiedzy Układ hormonalny pełni w organizmie ważne funkcje regulacyjne, niedobór nawet jednego z hormonów może wpływać na nasze samopoczucie. Jednak sam pregnenolon jako prekursor do większości ważnych hormonów, niezwykle intensywnie oddziałuje na zdrowie całego układu hormonalnego. Za co więc on odpowiada, z czego powstaje ? Dzisiejszy artykuł poświęcony będzie podstawowym procesom, w […]

Czytaj dalej…

Dlaczego warto jeść granaty?

Zastanawiasz się, dlaczego warto jeść granaty? Doskonale się składa. Choć wiele osób od dłuższego czasu często przypomina o zbawiennym wpływie naturalnych składników na nasze zdrowie, wciąż nieliczni z nas nie zdają sobie sprawy ze zbawiennego wpływu na nasz organizm warzyw, roślin i owoców. W rzeczywistości jednak, każdy z produktów pochodzenia naturalnego jest bogaty w szereg rekomendowanych […]

Czytaj dalej…

RANKING 2020- najbardziej polecane aminokwasy całodzienne

Aminokwasy całodzienne, są to produkty głownie oparte na hydrolizacie białka serwatkowego, czyli są to białka „pocięte” na mniejsze łańcuchy aminokwasowe, zwane peptydami białkowymi. W odróżnieniu od EAA, aminokwasy zawarte w produktach noszących nazwę aminokwasów całodziennych, nie występują w formie wolnych aminokwasów. Zadaniem tego produktu jest dostarczenie szybkostrawnych peptydów białkowych, o pełnym aminogramie, które uzupełnią dietę […]

Czytaj dalej…

Suplementy na libido i testosteron – Ranking 2020

Wstęp Warto zdawać sobie sprawę, że obecnie na rynku istnieje cała masa produktów mających na celu podnieść naszą sprawność seksualną. Spowodowane jest to między innymi coraz gorszym stanem zdrowia, co przekłada się na niskie (lub za wysokie) poziomy hormonów. Te z kolei rzutują na nasze libido. Oczywiście, mam tu na myśli wpływ negatywny. Z tego […]

Czytaj dalej…

Phenibut/Fenibut – korzyści zdrowotne

Phenibut/Fenibut – Co warto wiedzieć? Niezmiernie istotnym czynnikiem wpływającym długoterminowo na koncentrację, samopoczucie, wypoczęcie i gotowość do działania jest regeneracja. Jej prawidłowy poziom można osiągnąć poprzez różnego rodzaju modyfickaje w stylu życia. Jednak czasem nawet podstawy mogą być niewystarczające wobec stresorów środowiskowych atakujących nas ze wszystkich stron. Wtedy do akcji wkraczają substancje działające nootropowo, czyli […]

Czytaj dalej…

Ekologia – jak mniej śmiecić. Less waste a zdrowy styl życia

Popularyzacja nurtu zero waste i less waste spotyka się z aprobatą ogromnej rzeszy osób. Niestety w środowisku sportowym wciąż tego rodzaju praktyki nie są codzienności. Wykonywanie dużej ilości zdrowych zakupów to dobry trop do rozpoczęcia swojej przygody z ochroną środowiska naturalnego. W jaki sposób zastosować wykorzystywane  praktyki w sporcie i swoim życiu? Serdecznie zapraszamy do […]

Czytaj dalej…

Orzechy – sposób na poprawę zdrowia

NA SAM POCZĄTEK   Tłuszcz jest jednym ze składników diety, o którego podaży nie powinno się zapominać, gdyż ten makroelement wpływa na szereg reakcji zachodzących w organizmie. Jednakże, zarazem warto mieć na uwadze jakiego rodzaju tłuszcze dostarczamy w codziennym jadłospisie, gdyż niektóre frakcje mogą nieść za sobą ogrom negatywnych następstw. W przyrodzie znaleźć możemy naturalnie […]

Czytaj dalej…

Adaptogeny – ranking 2020

XXI wiek, pracoholizm, bezsenność, nerwica, depresja i inne. Brzmi znajomo? To znak markowy dzisiejszych czasów. Stresy towarzyszące obecne człowiekowi na każdym kroku wywołują różnego rodzaju brzemienne skutki, z którymi organizm na co dzień musi się mierzyć. Tymi skutkami mogą być zaburzenia czynnościowe jelit, nieswoiste choroby zapalne jelit, dysbalanse hormonalne, depresje itp. Wśród „leków” oferowanych przez […]

Czytaj dalej…

Suplementy na zdrowe włosy – Ranking 2020

Zima jest okresem, który zdecydowanie nie sprzyja dobrej kondycji naszych włosów. Dopiero co regenerują się po okresie letnim, w którym są one ciągle wystawiane na promienie słoneczne. Jesienią oraz zimą znowu są zamęczane na przykład, przez regularne nakładanie grubej czapki czy suszenie ich, gdy potrzebujemy szybko wyjść z domu i przy tym nie zachorować. Brak […]

Czytaj dalej…

Czy trening na czczo pozwala na większą utratę tkanki tłuszczowej?

W dzisiejszych czasach często można spotkać się ze stwierdzeniem jakoby to właśnie trening wykonywany na czczo był dużo skuteczniejszy w spalaniu „tkanki tłuszczowej”, aniżeli trening, który został zrobiony po spożyciu posiłku. Gdyby się tak chwilę zastanowić to ma to niby jakiś sens, ponieważ jeżeli nasz organizm nie dostał żadnego „paliwa” do działania, to jedno z głównych […]

Czytaj dalej…

Jak nie dać się zwariować w okresie świątecznym

Coraz bliżej Święta Święta tuż za rogiem – nie dają nam zapomnieć o tym reklamy w telewizji, radiu czy też na ulicy. Blisko, przez dwa miesiące, otaczani jesteśmy natłokiem pokus żywieniowych związanych z imprezami, okazją do spotkań z przyjaciółmi oraz samych Świąt Bożego Narodzenia. Nasze zdrowe nawyki żywieniowe są w tym czasie poddawane szczególnej próbie, […]

Czytaj dalej…

Mikrobiota jelitowa, a otyłość

Nadwaga i otyłość dotykają społeczeństwa w coraz większym stopniu, szczególnie w krajach wysoko rozwiniętych. Przeprowadzone w ostatnich latach badania pokazały, iż przewód pokarmowy, a przede wszystkim zasiedlające go mikroorganizmy, mają znaczenie w patogenezie otyłości. Mikroflora jelitowa jest jednym z najmocniej rozwijających się tematów w środowisku naukowym. Zgodnie z aktualną wiedzą mikrobiota pozwala człowiekowi, w każdym okresie życia […]

Czytaj dalej…

Aloes – zastosowania, działanie

Soczyste liście aloesu są prawdziwą skarbnicą cennych dla zdrowia substancji. Sok z aloesu leczy alergię i trudno gojące się rany, obniża poziom cukru, poprawia odporność. Maści, kremy i żele z aloesu pomocne są w wielu schorzeniach skórnych, np. owrzodzeniach, oparzeniach, ranach. Ma on wiele zastosowań i może być pomocny przy wielu schorzeniach, o których będzie […]

Czytaj dalej…

Helicobacter pylori – objawy, skutki, leczenie

Helicobacter Pylori to Gram-ujemna bakteria, egzystująca w górnej części przewodu pokarmowego. Badania genetyczne dowodzą, iż drobnoustrój ten towarzyszy nam od ok. 200 tys. lat. Częstość zakażenia w krajach rozwiniętych wynosi ok. 30%, a  w krajach rozwijających się, sięga 70–80%. Do infekcji dochodzi najczęściej w okresie dzieciństwa, w obrębie własnej rodziny. U około 80% zarażonych osób nie pojawiają […]

Czytaj dalej…

Likopen – kompendium wiedzy

Wraz z rosnącą współcześnie skalą problemów zdrowotnych związanych z chorobami nowotworowymi wzrasta zainteresowanie i zapotrzebowanie na skuteczne metody leczenia oraz zapobiegania chorobom onkologicznym.Choć od czasu odkrycia likopenu minęło już wiele lat, ciągle odkrywane są jego nowe, korzystne dla zdrowia właściwości. Czym jest likopen? Likopen należy do karotenoidów, czyli naturalnych barwników występujących w roślinach, głównie w […]

Czytaj dalej…

Zaawansowane produkty glikacji – wpływ na zdrowie (AGEs)

Jak prawidłowo zbilansowana dieta wpływa na organizm – powinien wiedzieć każdy. W żywieniu takim staramy się unikać lub minimalizować dostarczanie niektórych substancji. Jedną z nich są zaawansowane produkty glikacji. Jaki wpływ mogą mieć na organizm? Sprawdźmy! Czym są? AGEs – Zaawansowane (końcowe) produkty glikacji białek, są związkami powstającymi na skutek wieloetapowego procesu zachodzącego spontanicznie bez […]

Czytaj dalej…

Kurkuma – właściwości prozdrowotne kurkuminy

W dzisiejszym artykule dowiesz się czym jest, jak działa i m.in. jakie są korzyści z tytułu korzystania z kurkuminy, czyli najbardziej interesującego składnika kurkumy, czy też popularnej przyprawy kuchni indyjskiej, a mianowicie mowa o curry. Wykazuje ona silne działanie przeciwzapalne i jest zdolna m.in. do zwiększenia ilości antyoksydantów produkowanych przez nasz organizm. Co to jest? […]

Czytaj dalej…

Bor – występowanie, funkcje

XXI wiek można nazwać erą suplementów. Ludzie suplementują wiele witamin nawet nie zdając sobie sprawy z ich działania. Większość z nich jesteśmy w stanie dostarczyć z pożywienia-wystarczy tylko odpowiednio dobrana dieta. Społeczeństwo XXI wieku coraz częściej zwraca uwagę na prowadzenie tzw. zdrowego stylu życia, którego częścią jest spożywana żywność, zawierająca składniki o prozdrowotnym działaniu. Dlatego […]

Czytaj dalej…

Gluten – diagnostyka chorób glutenozależnych

Obecnie szeroko rozpowszechniona została moda na stosowanie diety bezglutenowej. Coraz więcej osób wybiera wymieniony model żywienia, choć nie ma ku temu medycznych wskazań. W ostatnich latach dokonano ogromnego postępu w zrozumieniu patofizjologii chorób glutenozależnych, a także w rozwoju badań diagnostycznych, wspomagających ich różnicowanie. Czy eksperymentowanie na własną rękę z dietą eliminacyjną, bez uprzedniej diagnostyki jest […]

Czytaj dalej…

Tyramina – kompendium wiedzy

TYRAMINA. Wiele osób na pewno po raz pierwszy widzi/słyszy taką nazwę. Warto jednak przeczytać i uświadomić sobie czym tak naprawdę ona jest i jakie skutki może za sobą nieść. Więc.. Czym jest tyramina? Tyramina, podobnie jak histamina, putrescyna i kadaweryna, to amina biogenna posiadająca właściwości farmakologiczne. Tyramina jest organicznym związkiem chemicznym należącym do amin biogennych. Zawiera w swojej […]

Czytaj dalej…

Efekt jojo – czym jest?

Większość osób, która się odchudzała, redukowała tkankę tłuszczową słyszała lub też sama miała do czynienia z efektem jojo, ale o co konkretnie chodzi? Jak on powstaje, jakie są zagrożenia i jak go unikać? Jeżeli chociaż raz odpowiedziałeś/odpowiedziałaś na pytanie twierdząco – musisz przeczytać ten post! Czym jest redukcja? Często osoby pragnące zrzucić kilka kilogramów ograniczają […]

Czytaj dalej…

Witamina D – może zagrozić męskości?

Tytuł Was zainteresował? Zastanawiacie się czy w gąszczu informacji dotyczących zbawiennego wpływu suplementacji witaminy D na zdrowie pojawiają się ciemne chmury? Jak to zwykle bywa nic nie może być „tylko cudowne”, podobnie jak „tylko paskudne” (choć tu można by dyskutować bo takie np. wielonienasycone kwasy tłuszczowe o konfiguracji trans żadnych wykazanych dotychczas pozytywów nie mają). […]

Czytaj dalej…

Kwas pantotenowy – przyjaciel twojej cery

Każdy z nas chce cieszyć się piękną cerą, bez żadnych wyprysków i pełną blasku. Dieta szczególnie wpływa na stan skóry. Czasami niestety ciężko sobie poradzić, ale w czasach w jakich żyjemy  można sobie pomóc suplementami czy lekami. To od wewnątrz jesteśmy w stanie zmienić diametralnie jej wygląd. Cera jaką posiadamy nie jest wynikiem tylko i wyłącznie […]

Czytaj dalej…

Alergie pokarmowe u niemowląt i dzieci

Alergie pokarmowe są tematem, który coraz częściej poruszany jest w temacie żywienia niemowląt i dzieci. Powstają nowe badania naukowe w tej dziedzinie, a oferta produktów sprzyjających stosowaniu diet eliminacyjnych wciąż wzrasta. Jednakże dla rodziców prawidłowe komponowanie diety u dziecka, cierpiącego na alergie pokarmowe jest niebagatelnym wyzwaniem. Jak należy postępować w przypadku stwierdzenia alergii pokarmowej u […]

Czytaj dalej…

Biała śmierć? Zamienniki cukru

Cukier jest z nami od zawsze. Od najmłodszych lat go używamy – czy to do herbaty, kawy czy jako dodatek w pożywieniu. Nie jest wcale tak łatwo przestać go jeść, dlatego wynaleziono jego substytuty, które mają lepszy wpływ na organizm człowieka. Czym jest cukier? Mówiąc „cukier”, mamy zwykle na myśli „cukier spożywczy”, którego używamy do […]

Czytaj dalej…

Roślinne źródła białka

Planujesz ograniczenie spożycia mięsa, jednak jedną z największych przeszkód jest dla Ciebie problematyczne dostarczenie odpowiedniej ilości białka? Poszukujesz więc produktów, które mogą Ci je dostarczyć i uzupełnić pulę makroskładników? Jeśli tak, pewnie tylko nieliczni zdają sobie sprawę z tego, że produktami o wysokiej zawartości białka mogą stać się… warzywa! Jak się okazuje, istnieje bardzo pokaźna i ciekawa lista warzyw, którą warto […]

Czytaj dalej…

Suplementacja prozdrowotna u osób starszych

Nie ważne w jakim stadium rozwoju jesteśmy- należy o siebie dbać. To na pewno jest fakt i nie powinno się z tym dyskutować. W młodym wieku należy pamiętać o prewencji różnych chorób, abyśmy poprzez aktywność fizyczną oraz dietę byli sprawni jak najdłużej. Ludzki organizm w zależności od stanu potrzebuje innych składników. Podczas ciąży podaż na […]

Czytaj dalej…

Aswagandha Diamond – zbadaliśmy suplement

Apollo’s Hegemony znowu punktuje! Tym razem metodą HPLC (wysokosprawną chromatografią cieczową), która charakteryzuje się wysoką czułością i swoistością, przebadany został popularny i często stosowany adaptogen – Ashwagandha Diamond. Co wyróżnia Ashwagandhę od Apollos’a? Badanie wykonane w niezależnym laboratorium Advanced Botanical Consulting & Testing Inc. wykazało iż produkt marki Apollo’s zawiera 34,08 mg witanafloidów, czyli substancji […]

Czytaj dalej…

Dieta rozdzielna – złoty środek na odchudzanie?

Kilka lat temu w mistycznej Dietlandii utarło się twierdzenie, jakoby niełączenie białek i węglowodanów w jednym posiłku miało nieść ze sobą niewyobrażalne korzyści. Mowa tutaj o korzyściach nie tylko na tle poprawy funkcjonowania układu pokarmowego, ale również sugerowało się, że powyższy system żywienia ułatwia gubienie nadmiernie zgromadzonych kilogramów. Co więcej, obiegowe teorie głosiły, że osoby […]

Czytaj dalej…

Żywienie i suplementacja w piłce nożnej

Piłka nożna jest najpopularniejszym sportem na świecie. Do osiągnięcia wysokiego poziomu w tej dyscyplinie, wymagana jest od zawodnika szeroka gama cech – od umiejętności takich jak celność podań, koordynacja i podejmowanie decyzji, przez zdolność do wykonywania powtarzających się wysiłków o wysokiej intensywności w czasie całego meczu, po możliwość utrzymania odpowiedniego performance’u treningowego i meczowego na […]

Czytaj dalej…

Teobromina – kompendium wiedzy

Żyjąc w XXI wieku często skupiamy się na mało istotnych rzeczach, detalach, a zapominamy o tych najważniejszych sprawach. Podczas, gdy w piramidzie zdrowego żywienia u podstaw znajduje się aktywność fizyczna ludzie wolą katować się dietami 1000 kcal byle tylko schudnąć. Zdrowie mamy jedno, więc należy o nie odpowiednio dbać. Ostatnio również dużo mówi się na […]

Czytaj dalej…

Magnez biopierwiastek życia

Magnez – dlaczego suplementacja jest konieczna? Wraz z przyjściem lata wzrasta nasz poziom aktywności fizycznej. Chętniej wybieramy się na spacery, rower, basen czy wybieramy różne inne formy treningu. Coraz bardziej modny jest również trening siłowy, a zainteresowanie nim wzrasta także wśród kobiet. Rośnie świadomość, że siłownia nie spowoduje nadmiernej rozbudowy masy mięśniowej, tylko poprawi znacznie […]

Czytaj dalej…

Orotan Kreatyny – stary suplement z nowymi korzyściami

WSTĘP Kreatyna to jeden z najbardziej sprawdzonych i przebadanych suplementów diety. Wie o tym każdy stały bywalec siłowni.  Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, że od formy naszej królowej suplementów – kreatyny może zależeć wielość uzyskiwanych korzyści . Suplement ten od lat gra główną rolę wśród wielu sportowców jako środek mający przede wszystkim zwiększać siłę […]

Czytaj dalej…

Kompulsywne objadanie się jako problem XXI wieku

Jedzenie pełni ważną funkcję w życiu człowieka, która nie sprowadza się wyłącznie do regularnego napełniania żołądka i zaspokajania głodu. Jedzenie jest bardzo ważnym elementem kultury i życia społecznego. Jedzenie towarzyszyło i towarzyszy wielu ważnym wydarzeniom na przykład pogrzebom, ślubom, uroczystościom i świętom. Mimo że na przestrzeni lat zmieniały się trendy żywieniowe, menu, sposoby podawania, to wyjątkowe […]

Czytaj dalej…

Adaptacje metaboliczne a proces redukcji

Metabolizm – zrozumieć podstawowy proces naszego życia Słowo „metabolizm” przewija się w naszym życiu wielokrotnie. Na pewno stwierdzenia w stylu „ciężko mi chudnąć bo mam wolny metabolizm” są znane większości społeczeństwa, nie tylko tej utożsamiającej się z byciem fit. Mimo tak dużej powszechności terminu, niewiele osób wie, a tym bardziej rozumie, co on właściwie oznacza. […]

Czytaj dalej…

Kontroluj swoją glikemię. Część 1 – czyli z czym to się je?

Z pojęciem glikemii spotkał się zapewne każdy – można o nim usłyszeć chociażby przy okazji rozważań na temat cukrzycy czy też indeksu oraz ładunku glikemicznego. W dzisiejszym wpisie chciałbym omówić zagadnienie glikemii poposiłkowej – czym jest, co wpływa na jej profil, jak wiąże się ona z naszym zdrowiem i również (uwaga!) postępami treningowymi. W kolejnym […]

Czytaj dalej…