Superfoods – samo dobro

Widzisz na witrynach sklepowych, na opakowaniach batoników hasło „SUPERFOOD” i nadal zastanawiasz się o co w tym wszystkim chodzi? Na instagramie i blogach co raz więcej osób chwali się swoimi fit, zdrowymi posiłkami, które mają SUPERFOODSY w składzie. Co to właściwie jest? Superfoods (tłumaczone jako „superżywność” lub „superjedzenie”), to produkty żywnościowe o bardzo wysokiej wartości odżywczej. […]

Czytaj dalej…

Niska dostępność energii – skutki uboczne redukcji

Pośród instagrama i instagramowych gwiazdeczek, gdzie pokazują one jakie to piękne jest życie na redukcji, trzeba pogodzić się z faktem, iż nie jest to proces lekki, łatwy i przyjemny oraz wiąże się on z wieloma skutkami ubocznymi, które skutecznie utrudnią jej wykonanie. Organizm ludzki nie jest głupi i nie chce być w niebezpieczeństwie, a redukcja […]

Czytaj dalej…

Białko – dystrybucja w ciągu dnia, maksymalna ilość w posiłku

Każdy bywalec siłowni pewnie słyszał, iż najważniejszym budulcem mięśni jest białko. Problem w tym, iż wokół tego składnika diety narosło wiele mitów, które skutecznie mogą utrudniać komponowanie własnego jadłospisu, który na celu miałby maksymalizację hipertrofii mięśniowej, aby wyklarować całą tę sytuację warto przyjrzeć się badaniom naukowym oraz osobom, które na wyjaśnienie tych mechanizmów poświęciły dużą […]

Czytaj dalej…

FODMAP – prewencja przy problemach żołądkowo – jelitowych

Wiele ludzi zmaga się z takimi dolegliwościami jak: bóle brzucha, częste biegunki, wzdęcia, czy inne szeroko pojęte problemy żołądkowo – jelitowe. Niestety, jednak bardzo mała garstka z tego grona, jest świadoma, iż te symptomy, mogą wskazywać na wystąpienie zespołu jelita drażliwego (IBS). Jak sobie z tym poradzić oraz jakie interwencje można wprowadzić na podstawie obserwacji? […]

Czytaj dalej…

Żelazo, a zdrowie – podstawy, które warto znać

Nieraz poruszony został temat, jak ważnym jest dostarczanie wraz z dietą niezbędnych mikroelementów, które wpływają na regulację pracy organizmu, a co za tym idzie jego odpowiednie działanie. Dziś pod lupę wzięte zostanie żelazo, które jest bardzo ważnym mikroskładnikiem, a w szczególności u kobiet.   Podstawowe funkcje żelaza Metal ten pełni w ludzkim organizmie wiele ważnych […]

Czytaj dalej…

Patrz w serce – chroń serce

Choroby serca. Według statystyk – są najczęstszą i bezpośrednią przyczyną śmierci wśród Polaków. Stanowią zatrważające 46% wśród wszystkich przyczyn zgonów. Profilaktyka chorób układu sercowo – naczyniowego jest obecnie priorytetem w obszarze badań medycznych w naszym kraju. Ale co oznacza, aż tak ogromny współczynnik?   Przede wszystkim, że nie potrafimy o siebie zadbać. Jadamy byle jak, […]

Czytaj dalej…

Czym zastąpić niezastąpione chipsy?

Kto nie uwielbia chipsów? Tych cudownych, smażonych w głębokim oleju plasterków ziemniaka, lub chrupek z masy ziemniaczanej o przeróżnych smakach. Mało kto. Jest to nieodzowny towarzysz wspólnego i samotnego oglądania filmów, meczy w telewizji, imprez, posiadówek przy piwie, drinku, czy nawet rozmowie. Szybka, tania i łatwo dostępna przekąska, która szybko i najczęściej na krótko zaspokoi […]

Czytaj dalej…

Owoce – narzędzie do walki z otyłością

Wśród obiegowej opinii, dosyć często można zderzyć się ze stwierdzeniem, które mówi, iż konsumpcja owoców nie powinna iść w parze z redukowaniem tkanki tłuszczowej. Otóż owoce mają utrudnić cały proces, a mówiąc bardziej dosłownie, najczęściej obwiniana jest fruktoza, w którą ów owoce obfitują. Czy stwierdzenie ma jakiekolwiek odzwierciedlenie w rzeczywistości? Aby być w 100% rzetelnym, […]

Czytaj dalej…

Selen i jego zastosowania

W świecie dietetyki niejednokrotnie słyszy się o wyjątkowych właściwościach poszczególnych pierwiastków. Niewątpliwie część tablicy Mendelejewa obfituje w tego typu „rarytasy”, jednym z nich jest dobrze znany w świecie fit Selen. Warto przyjrzeć się właściwościom, jakie niesie ze sobą odpowiednie bilansowanie selenu z diety, czy też jego ewentualna suplementacja.   Zanim przejdziemy do kluczowych zastosowań tego […]

Czytaj dalej…

Antyoksydanty w żywności

Bardzo często, gdy ludzie układają sobie diety, patrzą tylko na kalorie czy ewentualnie makroskładniki. Zapominają o błonniku czy mikroelementach, o których trzeba pamiętać. Co prawda, można dostarczać je w formie suplementów, ale najlepszym sposobem jest dostarczanie ich wraz z pokarmem (przynajmniej te, które się da). Antyoksydanty – co to właściwie jest? Antyoksydanty, zwane też przeciwutleniaczami […]

Czytaj dalej…

Dlaczego warto jeść czarną fasolę?

Czarna fasola (Phaseolus vulgaris), to gatunek fasoli zaliczany do rodziny ponad 500 rodzajów przedstawicieli roślin z rodziny bobowatych. Wiele gatunków fasoli nadaje się pod uprawę w celach estetycznych jak i kulinarnych. Te drugie wykazują doskonałe właściwości wspomagające pracę organizmu oraz poprawiające jego kondycję. Wyjątkowość fasoli czarnej Fasola czarna wyróżnia się nie tylko kolorem, ale również […]

Czytaj dalej…

Ranking suplementów na zdrowe włosy

Zima jest okresem, który zdecydowanie nie sprzyja dobrej kondycji naszych włosów. Dopiero co regenerują się po okresie letnim, w którym są one ciągle wystawiane na promienie słoneczne. Jesienią oraz zimą znowu są zamęczane na przykład, przez regularne nakładanie grubej czapki czy suszenie ich, gdy potrzebujemy szybko wyjść z domu i przy tym nie zachorować. Brak […]

Czytaj dalej…

Błonnik – jak dbać o jelita?

Problemy związane z żołądkiem czy jelitami to nieprzyjemności, które potrafią uprzykrzyć życie i to w niemałym stopniu i choć sam przemysł idzie do przodu i tworzone są coraz to większe ilości suplementów, które mają pomóc w tej przypadłości, to jednak należałoby przysiąść do podstaw i zacząć szukanie przyczyny problemów właśnie od nich. Czym jest włókno […]

Czytaj dalej…

SIBO – co warto wiedzieć

Postępowanie żywieniowo – suplementacyjne w zespole przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim (SIBO) Ludzka mikroflora, stanowi złożony ekosystem biologiczny charakteryzujący się dużą gęstością „zaludnienia”, ogromną różnorodnością oraz złożonością interakcji. Dwunastnica oraz proksymalna część jelita cienkiego, czyli jelito czcze, zawierają stosunkowo niewielkie ilości bakterii, przeważnie są to pałeczki kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus i Enterokoków, które należą […]

Czytaj dalej…

Kompendium wiedzy na temat nietolerancji histaminy

Nietolerancja Histaminy[3,5] Nietolerancja pokarmowa, bo o niej należy wspomnieć na początku, jest nieprawidłową reakcją organizmu na spożyty pokarm. Oficjalnie nietolerancja pokarmowa wiąże się z brakiem aktywności bądź genetycznym niedoborem konkretnego enzymu odpowiadającego za przemiany konkretnego związku. W konsekwencji, nierozłożony pokarm, kumuluje się w organizmie przyczyniając się do wywoływania różnego rodzaju działań – niekoniecznie pożądanych. Rodzaje […]

Czytaj dalej…

GMO – dobro czy zło?

W dobie zwiększającej się populacji na świecie, a co za tym idzie, większego zapotrzebowania na żywność, przy jednoczesnym zmniejszaniu się miejsca na pola uprawne, poszukuje się rozwiązań mających na celu uwydatnić procesy związane z hodowlą roślin, będących z jednym źródeł pokarmu ludzi. W tym celu wymyślono GMO, o którym nieco słów poniżej.   Czym jest […]

Czytaj dalej…

Sposoby na trądzik – wygraj tę walkę

Trądzik pospolity (acne vulgaris), jest chorobą skórną przypisywaną osobom wkraczającym w pokwitanie. Jednakże zakończenie tego okresu nie musi być równoznaczne z ustąpieniem objawów choroby, bowiem coraz częściej występowanie trądziku można zaobserwować także u osób dorosłych, a nawet tych w wieku podeszłym. [1] Wystąpienie trądziku może być skorelowane z wieloma czynnikami. Przede wszystkim są to: nadmierne wydzielanie łoju przez gruczoły […]

Czytaj dalej…

Jak przytyć/schudnąć? – objaśnienie mechanizmów

W organizmie ludzkim istnieją pewne mechanizmy, które za wszelką cenę próbują utrzymać homeostazę. Mają one również wpływ na wagę czy kompozycję sylwetki. Z tego też powodu, większość z ludzi utrzymuje względnie stałą wagę przez całe życie. Jednym z tych mechanizmów, jest tak zwany set-point. Warto przyjrzeć się w jaki sposób on działa, by zrozumieć funkcjonowanie […]

Czytaj dalej…

Suplementy dla kobiet w ciąży – top 6

W trakcie ciąży, zwiększają się potrzeby żywieniowe kobiety, które spowodowane są fizjologicznymi zmianami zachodzącymi w ciele matki, a także potrzebami metabolicznymi rozwijającego się w łonie matki dziecka.  Niezwykle ważnym czynnikiem w tym czasie jest dieta. Ważne jest zachowanie umiaru – zarówno nie jest to odpowiedni moment na odchudzanie, ale i przysłowiowe ‘’jedzenie za dwoje’’ nie […]

Czytaj dalej…

Souping – płynny sposób na zgrabną sylwetkę?

Dietetycy na całym świecie od dawna starają się przedstawić skuteczne metody detoksykacji organizmu. W ciele człowieka bardzo często gromadzą się szkodliwe związki: toksyny, metale ciężkie itp. Jeszcze nie tak dawno środowisko fitness zawojował tak zwany “juicing”, czyli oczyszczanie organizmu za pomocą świeżo wyciskanych soków lub koktajli z owoców i warzyw. Hit czy kit?  W 2018 […]

Czytaj dalej…

Dieta 1000 kcal – bardziej szkodzi, czy pomaga?

Na czym polega jej stosowanie? Wśród wielu proponowanych schematów odżywiania mających na celu redukcję tkanki tłuszczowej, znajduje się dieta – często błędnie nazywana – dietą 1000 kalorii. Oczywiście polega ona na ograniczeniu dostarczonej w posiłkach energii do 1000 kilokalorii (Kcal), jednakże jej oficjalna nazwa to VLCD (very low calorie diet), czyli dieta o bardzo niskiej […]

Czytaj dalej…

Masło orzechowe – dobre czy złe?

Masło orzechowe, to obok dżemów i kremów czekoladowych, jeden z najpopularniejszych produktów stosowanych, między innymi do smarowania pieczywa. Smakowity aromat, niepowtarzalna tekstura i słodko-słony smak – mniam! To wszystko sprawia, że jest to uniwersalna przekąska. Oczywiście, nie każdy może cieszyć się tym smakołykiem, osoby uczulone na orzeszki ziemne, powinny omijać masło orzechowe szerokim łukiem.   […]

Czytaj dalej…