Lubicie czekoladę? Ja bardzo, ale wiadomo ta sklepowa w większości przypadków nie jest zdrowa, a już na pewno nie jest fit. Mam dzisiaj dla Was 3 propozycję na czekoladowe słodkości, które będą nie tylko pysznymi, ale i zdrowymi zamiennikami tego przysmaku.
Czekolada biała z porzeczkami
- 60g oleju kokosowego
- 30g odżywki białej np. waniliowej, o smaku białej czekolady czy orzechów laskowych
- 2 garście porzeczek lub innych kwaśnych owoców
Olej rozpuszczamy w mikrofali, mieszamy z odżywką i wylewamy pół do płaskiej foremki o wymiarach około 10x5cm, sypiemy porzeczki, zalewamy pozostałą częścią masy. Zostawiamy w lodówce aż stwardnieje.
Czekolada z bakaliami z zamrażarki
- 50g odżywki białkowej
- woda lub mleko
- 10g kakao
- dowolne bakalie np. migdały, rodzynki, wiórki
Odżywkę i kakao rozpuszczamy w takiej ilości wody lub mleka, aby miała ona konsystencję gęstego miodu. Wylewamy do płaskiej foremki o wymiarach około 10x5cm, sypiemy ulubione bakalię i wkładamy do zamrażarki na około godzinę. Czekoladę trzeba szybko jeść, bo roztapia się w palcach;)
Czekoladki orzechowe z daktylami (12 szt)
- 35g oleju kokosowego
- 35g masła orzechowego
- 10g kakako
- 6szt daktyli
Olej kokosowy razem z masłem rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy kakao. Daktyle tniemy na pół i układamy po jednej połówce w foremce, zalewamy masą, wsadzamy do lodówki aż stwardnieją.
Jeśli nie używacie odżywki czekoladę gorzką zrobicie jedynie z oleju kokosowego i kakao wsadzając mieszankę do lodówki. Wersję bez oleju kokosowego do zamrażarki zrobicie z jogurtu greckiego, który można dosłodzić. Obie wersje urozmaicą dodatki np. ulubione owoce, orzechy lub bakalie.
Smacznego!
Karolina
9 grudnia 2016 o 08:11Mmm pychota. Zabieram sie do zrobienia białej czekolady. Ale…karmie piersią.. czy macie jakis pomysł żeby zastąpić czymś odżywkę białkowa..? Wiem wiem słabe pytanie, ale moze jest cos takiego;) pozdrawiam
Marta Dojlida
9 grudnia 2016 o 08:20Możesz spróbować taką z jogurtu greckiego ,słodzidła np.erytrolu, dowolnych bakalii czy owoców i wsadzić ją do zamrażarki. Albo zrobić mocno kokosową blendując olej kokosowy z dużą ilością wiórek, odrobiną słodzidła-taka „czekolada” zetnie się w lodówce;)
Karolina
9 grudnia 2016 o 09:35Jogurtu tez nie moge:( ale mocno kokosowa bedxie w sam raz! Dziekuje!!