Dzisiaj mam dla Was coś mocno czekoladowego, kremowego i całkiem prostego do zrobienia-ciasto Śliwka w Czekoladzie.
Na spód biszkoptowy na tortownicę 23cm potrzebujemy:
- 4 jajka
- 50g odżywki białkowej-najlepiej czekoladowej
- 10g kakao
- 1/2 łyżeczki sody
Na krem budyniowy:
- 80g budyniu bez cukru(2 małe opakowania)
- 500ml mleka
- 100g oleju kokosowego
- 40g odżywki białkowej
Na polewę:
- 200g oleju kokosowego
- 40g kakao
- opcjonalnie odżywka białkowa do dosłodzenia
- 100g suszonych śliwek
Mieszankę olej kokosowy-kakao można zastąpić dwoma tabliczkami dobrej gorzkiej czekolady.
Składniki sypkie na ciasto mieszamy z żółtkami, białka ubijamy i łączymy z masą. Pieczemy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia 20min w 160-180 stopniach, czy nasz spód się upiekł sprawdzamy patyczkiem.
Gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu, wlewając około 400ml wody do garnka, proszki rozpuszczamy w pozostałych 100ml i dodajemy do garnka gdy woda się zagotuje, mieszamy. Nie trzeba się przejmować grudkami, i tak będziemy wszystko blendować. Po ugotowaniu budyń odstawiamy do ostygnięcia, kiedy będzie zimny blenedujemy go z odżywką i olejem kokosowym, wylewamy na biszkopt, całość chowamy do lodówki, żeby delikatnie się ścieło.
Olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali, mieszamy z kakao i opcjonanie odżywką, rozlewamy cienką warstwę polewy na masę budyniową, sypiemy posiekane suszone śliwki i oblewamy pozostałą częścią polewy. Ciasto powinno postać w lodówce najlepiej całą noc.
Smacznego!