Sezon letni do Nas idzie, a razem z nim zapiekaneczki, fryteczki, lody i gofry. Aj te gofry… jak byłam dzieckiem to pamiętam, że pytana o to czy owoce czy bakalie odpowiadałam WSZYSTKO 😉
Białkowe gofry to propozycja śniadaniowa, deserowa i na wynos, a największy ich plus zaraz za smakiem to brak wyrzutów sumienia po ich zjedzeniu.
Potrzebujemy
- 1 jajko
- miarka odżywki -30g, użyłam czkoladowej przez co moje gofry są ciemne, jeśli też takie chcecie dodajcie do np. waniliowej odżywki kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- łyżeczka oleju kokosowego
- woda 2-4 łyżki masa powinna być jak gęsta śmietana, a znaczenie ma jakiej odżywki użyjecie
- dodatki- chia, owoce, bakalie, tarta gorzka czekolada itd
- jogurt naturalny/serek mascarpone/mleczko kokosowe
- olej kokosowy do posmarowania gofrownicy
Przepis
Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy, olej, sodę i odżywkę blendujemy, dodajemy białko i wodę. Jeśli dodamy jej za dużo to najgorsze co się może stać to ciasto po za gofrownicą-gofry wyjda i tak;)
Wylewamy na rozgrzaną wysmarowaną olejem koko gofrownicę i pieczemy 2-3minuty.
Teraz czas na dodatki, u mnie jogurt, rodzynki, wiórki i maliny, do ciasta dodałam też odrobine nasion chia.
Całość można jeszcze polać syropem 0, ten od XXL-a o smaku pankejkowym to mój absolutny faworyt.
Smacznego!