Kasza jaglana okazała się hitem przy robieniu fit ciast. Można z niej zrobić wszystko od sernika po tartę, dzisiaj będzie podstawą dla zdrowszej wersji ciasta Snickers. Wersja jest nie tylko zdrowsza, ale i dodatkowo doładowana białkiem.
Potrzebujemy
spód
- 100g kaszy jaglanej
- 30g oleju kokosowego ( Soncone)
- 50g odżywki białkowej ( BiotechUSA)
odżywka najlepiej czekoladowa, orzechowa itp.
masa daktylowa
- 150g daktyli
- 100g wody
- orzechy ziemne ilość dowolna;)
polewa
- 40g oleju kokosowego
- 40g nutelli XXL nutrition
- 15g kakao
lub 1 gorzka czekolada
Przepis
Zalewamy daktyle wrzątkiem i odstawiamy.
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, dajemy jej chwilę wystygnąć, blendujemy z odżywką i rozpuszczonym olejem kokosowym.
Przekładamy do foremki, możemy sobie pomóc przy przekładani mokrą łyżką.
Blendujemy daktyle na gładko i rozsmarowujemy na kaszy.
Sypiemy orzeszki na wierzch. I zalewamy polewą czekoladową. Jeśli robimy ją z oleju, kakao i kremu XXL Nutrition wystarczy kilka sekund w mikrofali, żeby polewa ładnie się roztopiła, czekoladę lepiej roztopić w kąpieli wodnej.
Ciastko wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!