Dzisiejszy przepis na ciasteczka w formie pierożków to właściwie tylko podrzucenie Wam pomysłu na mega chrupiące, dobrze wałkujące się ciasto. Ciasto, z którego zrobicie ciasteczka na słodko, zawiniecie rogaliki np. z makiem, albo nawet zrobicie ciasteczka z wróżbą;))
Potrzebujemy
- 100g mąki żytniej typ 520
- 20g mąki kokosowej
- 20g oleju kokosowego
- 70ml ciepłej wody
- 2 łyżki ksylitolu
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Przepis
Mieszamy wszystkie składniki, oprócz czekolady najpierw łyżką potem ręką. Jeśli nasze ciasto jest zbyt mokre dosypujemy mąki żytniej. Ciasto nie powinno się nam kleić do rąk. Rozwałkowujemy na papierze do pieczenia przez papier do pieczenia na grubość 3-4mm. Wycinamy kółeczka wkładamy po 1/2 kostki czekolady i zagniatami boki na pierożek. Wkładamy do piekarnikanika, pieczemy 20-25min w 130•. Ciasteczka powinny się zarumienić.
Ciasteczka możecie zrobić z innej mąki np. ryżowej.
Smacznego!