- Święta Wielkanocne mimo, że za oknem śnieg są bardzo blisko?. Jeśli szukacie alternatywy dla serniczka i tradycyjnej piaskowej, albo po prostu szukacie przepisu na babkę do schrupania z dżemorem- to o to jest!
POTRZEBUJEMY
- 5 jajek
- szklanka mąki ryżowej
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki odżywki
- porządnej łyżki masła migdałowego
- 1 jabłko
- sok z jednej cytryny
- 3 łyżki erytrolu
- szczypty soli
na polewę
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- łyżeczka kakao
- łyżeczka erytrolu lub odżywki
- opcjonalnie wiórki, suszone owoce, orzechy
PRZEPIS
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli i dodawanym po łyżce erytrolem na sztywną pianę. Resztę składników łączymy łyżką w innej miseczce, jabłko tarkujemy na drobnych oczkach. Następnie dodajemy po 2-3 łyżki do białek i łączymy mikserem. Wlewamy do formy (moja silikonowa), pieczemy 40min w 160 stopniach. Jeśli ciasto Wam troszkę ucieknie, to dopilnujcie tylko hy to się upiekło sprawdzając patyczkiem. Mi tak się zdarzyło, a absolutnie nie wpłyneło to na wygląd czy smak;)
Po wyjęciu ciasta z foremki i przestygnięciu polewamy polewą- olej rozpuszczamy np. w mikrofali, dodajemy kakao i odżywkę, ozdabiamy opcjonalnie bakaliami.
Smacznego!
Wesołych jajeczek!