Dzisiaj zamiast słodkości mam dla Was ciekawą propozycję w postaci pizzy BT. Pizza na spodzie z mielonego mięsa kurczaka będzie dobrą alternatywą dla zwolenników diety białkowo-tłuszczowej, osób nie lubiących zapychać się ciastem, tych którzy zamiast olej z ciasta na spód wolą do makro wliczyć tłuszcz np. z boczku i tym, którzy po prostu szukają nowego sposobu na kurczaka.
Na dwie pizze o średnicy 18cm potrzebujemy:
- 200g piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 60g mozzarelli
- 40g koncentratu pomidorowego lub 80g pomidorów z puszki
- sól, pieprz, ostrą mieloną paprykę, oregano, bazylię, stewię lub erytrol
- ulubione dodatki, u mnie boczek, papryka, oliwki, szynka wędzona, papryczki pepperoni
Pierś z kurczaka drobno kroimy i wrzucamy do blendera, wbijamy 2 jajka, sypiemy przyprawy po ok. pół łyżeczki ziół, 1/4 soli i papryki i szczyptę pieprzu-blendujemy. Rozprowadzamy na papierze do pieczenia około 0,5cm warstwę i wkładamy do nagrzanego na około 200-220 stopni piekarnika, zostawiamy tam na 10-15 min, aż nasz spód się zetnie.
W tym czasie robimy sos jeśli używamy koncentratu musimy rozmieszać go z taką samą ilością ciepłej wody doprawiając solą, pieprzem, ziołami i odrobiną stewii lub erytrolu. Jeśli używamy pomidorów blendujemy je z przyprawami.
Kiedy nasz spód się zetnie smarujemy go sosem, posypujemy startą mozzarellą, układamy dodatki, pizzę na kolejne 10-15min wkładamy do piekarnika.
Po lewej wersja z boczkiem, po prawej z szynką, a jakie są Wasze ulubione dodatki?
Smacznego!
Łukasz
27 maja 2019 o 15:57Ja uwielbiam z salami, tak też zrobiłem korzystając z Twojego przepisu, była pyszna 🙂
Weronika
6 lutego 2021 o 21:47Ta pizza jest extra! Szczerze mówiąc bałam się jak wyjdzie, ale jest pyszna, łatwa i szybka. Polecam