Jakiś czas temu w sklepie pojawiła się Nutella od XXL-a i ten krem zainspirował mnie właśnie do zrobienia tych pralinek. Idealnie poprawił konsystencję białkowej czekolady już Wam znanej, aby bardziej przypominała cukierki ‚Michałki’ . Musicie ich spróbować, a kremu to już w ogóle, bo nie będę kłamać, że najlepiej smakuje wyjadany łyżką prosto ze słoika.
Potrzebujemy (na 10 kuleczek)
- 40g oleju kokosowego
- 40 g odżywki bialkowej (najlepiej czekoladowej)
- 20g kremu orzechowo-czekoladowego od XXL Nutrition
- opcjonalnie wiórki, kakao, orzeszki do obtoczenia
Przepis
Olej rozpuszczamy z kremem, dodajemy odżywkę. Wkładamy do lodówki by masa stężała, ale nie na twardo, u mnie trwało to około 30-40 minut. Formujemy najpierw łyżeczką, a potem ręka kulki i obtaczamy je np. w wiórkach.
Gotowe kulki wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!