Był sernik jaglany, teraz czas na prawie tradycyjny. Prawie, bo piec będziemy tylko spód dzięki czemu w jakąś godzinę już będziemy mogli go zajadać.
Potrzebujemy
spód
- 50g daktyli
- 50g wrzątku
- 50g orzeszków ziemnych
- 100g płatków owsianych
- 2 jajka
masa
- 750g chudego twarogu
- 2 gorzkie czekolady
- łyżkę oleju kokosowego
- miarkę odżywki o czekoladowym/orzechowym smaku
- wiórki lub owoce do dekoracji
Czekolady można zastąpić olejem kokosowym i kakao lub większą ilością odżywki. Użyłam twarogu chudego, bo sernikowy jest zazwyczaj tłusty, a tu i tak wejdzie sporo tłuszczu. Z sernikowym serniczek będzie za to mega kremowy. Jeśli nie używacie odżywek to dosłodźcie masę np. ksylitolem.
Przepis
Daktyle zalewamy wrzątkiem, blendujemy, następnie dodajemy resztą składników- znowu blendujemy i dodajemy jajka żeby wszystko zblendowało się na gładko.
Masę rozprowadzamy na papierze do pieczenia , jest dość gęsta więc warto pomóc sobie mokrą łyżką. Pieczemy 15-20 min w 180•.
Żeby przygotować naszą masę serową musimy rozpuścić czekoladę i olej. Najlepiej na garnek z gotującą się wodą postawić metalową miseczkę i w ten sposób roztapiać czekoladę. Dzięki olejowi nie zacznie się ona przypalać.
Rozpuszczoną dodajemy powoli do twarogu blendując, następnie dodajemy odżywkę i mieszamy.
Masę wykładamy na upieczony spód i wkładamy na minimum godzinę do lodówki.
Ja sernik posypałam wiórkami, ale możecie posypać go startą czekoladą, położyć maliny czy brzoskwinie i zrobić szybko coś wow;)
Smacznego!
Anita
13 września 2017 o 15:24Ciekawy pomysł na urozmaicenie swojej słodyczowej diety. Jestem łasuchem więc zawsze bardzo trudno mi się oprzeć wszystkim batonom i czekoladkom, a tu takie inspirujące przepisy. Dzięki:)
Marta Dojlida
25 września 2017 o 10:25to ja dziękuję za tak sympatyczny komentarz;)