Tort z Malinami - Testosterone Wiedza

Kategorie

Najczęściej czytane

Tort z Malinami

Przedstawiam Wam wyjątkowe ciasto, efektowne, proste w wykonaniu, które może spełniać rolę tortu. Kruche żytnie blaty, krem budyniowy i mascarpone, do tego owoce- taka kombincja będzie smakować każdemu. Ciasto możemy porządnie doładować białkiem co jest na pewno dodatkowym atutem.

 

 

Potrzebujemy

blaty (4-6sztuk)

  • 600g mąki żytniej (im drobniejsza tym lepiej, ja użyłam 580)
  • 100g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 300ml gorącej wody
  • 2 łyżki ksylitolu
  • łyżeczka sody

kremy

  • 750ml mleka
  • 2 opakowania budyniu bez cukru (smak dowolny, ale najlepiej sprawdzi się śmietankowy/waniliowy)
  • 250g masła śmietankowego lub klarowanego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki wiórek
  • opakowanie mascarpone +1 łyżka ksylitolu
  • owoce i wiórki do dekoracji

Ksylitol można zastąpić białkiem o smaku waniliowym, kokosowym. Blaty upiekłam 4, ale następnym razem podzielę je na 6 (tak samo polecam zrobić Wam), aby były cieńsze i lepiej wchłoneły krem.

Przepis

blaty

Mieszamy składniki na ciasto najpierw łyżką, potem wyrabiamy ręką. Dzielimy na części i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na średnicę tortownicy. Ja pierwszy rozwałkowałam na blaszczce, bo był podstawą, reszt rozwałkowałam mniej więcej i dociełam. Pieczemy po 10-15 min w 200 stopniach.

krem budyniowy 

Z mleka oddzielamy szklankę i mieszamy w niej proszek budyniowy, resztę mleka wlewamy do garnka. Dodajemy do ciepłego mleka rozrobioną miksturę, ksylitol i mieszamy. Jak zacznie gęstnieć dodajemy wiórki, ogień nie powinien być zbyt duży. Musimy dać mu chwilę na ostygnięcie dlatego warto go zrobić zanim zaczniemy robic blaty. Jak budyń wystygnie miksujemy go z masłem, przekładamy blaty i wkładamy do lodówki.

Tak wyglądało moje ciacho po nocy w lodówce.

 

 

Czas teraz na dekorację i mascarpone, serek mieszamy z ksylitolem i rozsmarowujemy na masie budyniowo-maślanej. Układamy maliny, sypiemy wiórki i znowu wkładamy na jakiś czas do lodówki.

 

 

Ciasto jest sztywne, bardzo dobrze się kroi, i sami powiedzcie czyż nie wygląda pięknie…

 

 

Smacznego!

 

 

Hej! Mam na imię Marta i postaram się zadbać, żeby Wam w kuchni nie było nudno. Zapraszam Was na mój instagram oh_marta gdzie jest więcej codzienych wpisów z apetycznym fit jedzonkiem;)

  • Basia
    13 grudnia 2022 o 12:50

    Czy masło klarowane nadaje się do ubijania? Nigdy nie robiłam masy budyniowej na maśle klarowanym, ale ze względu na alergię synka na bmk nie mogę użyć zwykłego 🙁 Zamiast mleka użyję mleko roślinne.

    Odpowiedz

Dodaj swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*