Przedstawiam Wam wyjątkowe ciasto, efektowne, proste w wykonaniu, które może spełniać rolę tortu. Kruche żytnie blaty, krem budyniowy i mascarpone, do tego owoce- taka kombincja będzie smakować każdemu. Ciasto możemy porządnie doładować białkiem co jest na pewno dodatkowym atutem.
Potrzebujemy
blaty (4-6sztuk)
- 600g mąki żytniej (im drobniejsza tym lepiej, ja użyłam 580)
- 100g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 300ml gorącej wody
- 2 łyżki ksylitolu
- łyżeczka sody
kremy
- 750ml mleka
- 2 opakowania budyniu bez cukru (smak dowolny, ale najlepiej sprawdzi się śmietankowy/waniliowy)
- 250g masła śmietankowego lub klarowanego
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki wiórek
- opakowanie mascarpone +1 łyżka ksylitolu
- owoce i wiórki do dekoracji
Ksylitol można zastąpić białkiem o smaku waniliowym, kokosowym. Blaty upiekłam 4, ale następnym razem podzielę je na 6 (tak samo polecam zrobić Wam), aby były cieńsze i lepiej wchłoneły krem.
Przepis
blaty
Mieszamy składniki na ciasto najpierw łyżką, potem wyrabiamy ręką. Dzielimy na części i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na średnicę tortownicy. Ja pierwszy rozwałkowałam na blaszczce, bo był podstawą, reszt rozwałkowałam mniej więcej i dociełam. Pieczemy po 10-15 min w 200 stopniach.
krem budyniowy
Z mleka oddzielamy szklankę i mieszamy w niej proszek budyniowy, resztę mleka wlewamy do garnka. Dodajemy do ciepłego mleka rozrobioną miksturę, ksylitol i mieszamy. Jak zacznie gęstnieć dodajemy wiórki, ogień nie powinien być zbyt duży. Musimy dać mu chwilę na ostygnięcie dlatego warto go zrobić zanim zaczniemy robic blaty. Jak budyń wystygnie miksujemy go z masłem, przekładamy blaty i wkładamy do lodówki.
Tak wyglądało moje ciacho po nocy w lodówce.
Czas teraz na dekorację i mascarpone, serek mieszamy z ksylitolem i rozsmarowujemy na masie budyniowo-maślanej. Układamy maliny, sypiemy wiórki i znowu wkładamy na jakiś czas do lodówki.
Ciasto jest sztywne, bardzo dobrze się kroi, i sami powiedzcie czyż nie wygląda pięknie…
Smacznego!
Basia
13 grudnia 2022 o 12:50Czy masło klarowane nadaje się do ubijania? Nigdy nie robiłam masy budyniowej na maśle klarowanym, ale ze względu na alergię synka na bmk nie mogę użyć zwykłego 🙁 Zamiast mleka użyję mleko roślinne.