Zbliżają się święta – czas, w którym większość z nas nie odmawia sobie smakowitych pokarmów. Żywiąc się zdrowo i rozsądnie na co dzień, takie kilkudniowe obżarstwo produktami bogatymi w tłuszcze nasycone, zagryzione ciastami i zapite winem, mogą doprowadzić do dyskomfortu w obrębie przewodu pokarmowego. Ulgę może przynieść zastosowanie diety lekkostrawnej – ale czy wiesz dokładnie jak powinna ona wyglądać?
Cel diety lekkostrawnej
Dieta lekkostrawna, ma na celu złagodzenie dolegliwości i oszczędzanie przewodu pokarmowego, tak, aby poprawić nasz stan zdrowia. Idealnie sprawdzi się przy: biegunkach, wzdęciach, bólach żołądka. Ułatwia bowiem trawienie i wchłanianie składników odżywczych. [1]
Kaloryczność przy takiej diecie powinna być dobrana pod nasze całkowite zapotrzebowanie materii. Powinna zaspokajać nasze zapotrzebowanie na makroskładniki oraz składniki mineralne i witaminy.
Jeśli chodzi o cechy diety lekkostrawnej, to działamy tutaj na dwóch polach:
– korzystamy z technik kulinarnych poprawiających strawność,
– eliminujemy część produktów,
Techniki kulinarne [1]
Podczas oszczędzającej nasz przewód pokarmowy diety lekkostrawnej, powinniśmy korzystać z takich sposobów obróbki termicznej potraw jak:
– gotowanie na wodzie,
– gotowanie na parze,
– pieczenie bez dodatku tłuszczu (rękaw, folia – brak utraty wody warunkuje miękkość potrawy),
– „smażenie” na parze – w łaźni wodnej.
Unikać natomiast powinniśmy:
– potraw smażonych,
– duszonych z dodatkiem tłuszczu,
– zapiekanych,
– grillowanych.
Kompleks enzymów trawiennych z dodatkiem pre- i probiotyku od Aliness
Produkty spożywcze zalecane i przeciwskazane [2]
Produkty dozwolone:
1. Produkty zbożowe
:
pieczywo jasne (czasem pieczywo typu graham- w ograniczonej ilości), sucharki, bułki, biszkopty; drobne kasze: manna, krakowska, jęczmienna łamana, kuskus, ryż; drobne makarony
2. Mleko i produkty mleczne
Jogurt, kefir, biały ser, mleko słodkie (jeżeli jest tolerowane)
3. Jaja
Gotowane na miękko lub ścięte na parze w formie jajecznicy, jaj sadzonych, czy omleta
4. Mięso, wędliny, ryby
Mięso chude: cielęcina, wołowina, mięso z królika, kurczaka, indyka (chuda wieprzowina w ograniczonej ilości); ryby chude: dorsz, pstrąg, leszcz, sandacz, szczupak, płastuga; wędliny chude: szynka, polędwica,
5. Tłuszcze
Masło, słodka śmietanka, oleje roślinne: sojowy, rzepakowy, słonecznikowy, arachidowy, oliwa (margaryny miękkie i miks masła
z olejami roślinnymi w ograniczonej ilości)
6. Warzywa
Gotowane, rozdrobnione, z dodatkiem świeżego masła: ziemniaki, marchew, buraki, szpinak, dynia, kabaczek, młoda fasolka szparagowa, zielony groszek; na surowo: zielona sałata, cykoria, pomidor bez skórki, utarta marchewka z jabłkiem
7. Owoce
Dojrzałe (bez skórki i pestek): jabłka, morele, brzoskwinie, pomarańcze- owoce najlepiej obrać ze skórki, a następnie przetrzeć na tarce, rozgotować, czy zblendować; soki
8. Cukier i słodycze
Cukier (dozwolony, ale nie preferowany), miód, dżemy bez pestek
Jeśli chodzi o listę potraw, które możemy przyrządzić i spożyć podczas stosowania takiego sposobu żywienia to możemy
z powodzeniem sięgnąć po:
1. Zupy i przeciery,
2. Budynie, kisiele,
3. Kompoty, galaretki,
4. Ciasto drożdżowe, biszkopty,
5. Musy/przeciery/soki owocowe,
6. Chude mięso przygotowane w dozwolony sposób (np. ugotowane na parze),
7. Ugotowana na sypko/rozgotowana kasza.
Produkty przeciwskazane: [3]
1. Potrawy tłuste – tłuste wędliny, smalec, łosoś, halibut, tłusta: wieprzowina, kaczka, podroby.
2. Produkty wędzone, marynowane, smażone.
3. Warzywa takie jak: cebula, czosnek, nasiona roślin strączkowych, ogórek, warzywa kapustne.
4. Desery: tłuste ciasta, lody, torty.
5. Ostre przyprawy: ocet, pieprz, ostra papryka (np. chilli), gałka muszkatołowa
6. Używki: alkohol jest przeciwskazany!!!
7. Napoje: mocna herbata, kawa, napoje gazowane
8. Produkty zbożowe takie jak: pieczywo żytnie
9. Strączki: groch, fasola, bób soczewica
Maślan Sodu od Aliness usprawniający pracę przewodu pokarmowego
Ogólne zasady diety [1]:
1. Zalecana jest większa ilość mniejszych porcji (np. pięć mniejszych posiłków, zamiast 3 większych)
2. Potrawy nie powinny być ani ciepłe, ani zimne (idealnie sprawdzi się „temperatura pokojowa”
3. Pacjent unika potrawy, które doprowadzają do nadmiernego wydzielania enzymów trawiennych (ostre, tłuste)
4. Unikamy produktów bardzo bogatych w błonnik – zakazane są warzywa kapustne i strączkowe, owoce z pestkami. Owoce
i warzywa obieramy ze skórki, staramy się jeść je w formie startej na tarce, przy przegotowanej i miękkiej.
5. Nie trzymamy się sztywno zasad – należy słuchać własnego organizmu. Jeśli jakiś produkt „dozwolony” źle tolerujemy to powinniśmy go odstawić.
Gotowy jadłospis na 2200 Kcal znajdziesz tutaj.
Co z błonnikiem?
W diecie lekkostrawnej, dzienna podaż błonnika, powinna pokrywać wartość zalecaną (wg WHO jest to 25 g dziennie). Błonnik
w diecie lekkostrawnej nie powinien pochodzić z produktów bogatych w twarde włókno pokarmowe (warzywa kapustne i strączki). Można natomiast sięgnąć po: chleb pszenny, chleb pełnoziarnisty graham, warzywa i owoce pozbawione skórki i pestek [4]. Zbyt mała ilość błonnika może doprowadzić do problemów z regularnym wypróżnianiem się o charakterze zaparć.
Jak zapobiegać dyskomfortowi w święta?
Niestety, ale duża część społeczeństwa, podczas świąt, zapomina o swoich granicach, a podczas wigilii wpycha w siebie ogromne ilości jedzenia. Jak więc podejść do świątecznej kolacji w rozsądny sposób, aby zapobiec zawczasu nadmiernemu uczuciu pełności, wzdęciom, czy innym przykrym objawom niestrawności?
Po pierwsze – pamiętaj, że święta nie opierają się na konsumpcji tych wszelkich pyszności, ale na wspólnym czasie. Nie nakładaj na talerz góry jedzenia. Jedz powoli, elegancko. Rozmawiaj w tym czasie z rodziną.
Po drugie – nie musisz spróbować wszystkiego. Potrawy wigilijne mają to do siebie, że ich ilość jest najczęściej na tyle duża, że możesz je spokojnie konsumować jeszcze w pierwszy i drugi dzień świąt.
Po trzecie – nie sięgaj po potrawy, które Ci szkodzą. Jeśli wiesz, że kapusta powoduje u Ciebie wzdęcia, to unikaj potraw z jej dodatkiem. Jeśli źle czujesz się po pełnej majonezu sałatce jarzynowej, to przygotuj własną lekką sałatkę ze świeżych warzyw z lekkim dressingiem.
Po czwarte – na wigilijny czas ubierz się w luźniejsze ubrania. To naturalne, że podczas jedzenia i picia obwód twojego brzucha zwiększy się. Ucisk ze strony spodni, czy paska może być po prostu bolesny.
Po piąte – nie licz tego dnia kalorii, ale znaj swoje granice. Przypomnij sobie ten post i pomyśl – czy wolisz spędzić cudowny wieczór
w gronie rodziny do późnych wieczornych godzin, czy męczyć się samotnie w związku z rewolucjami żołądkowo-jelitowymi?
Kompleks probiotyków Bifidium z dodatkiem prebiotyku
Podsumowanie
Dieta lekkostrawna może przydać się zarówno w codziennym życiu (w zaburzeniach funkcjonowania przewodu pokarmowego) jak i po większych imprezach (np. trzeciej pod rząd wigilii w pracy). Na własną rękę można ją wprowadzić na parę dni, aby złagodzić ból, niestrawność, wzdęcia czy wszelki dyskomfort, ale długofalowe jej stosowanie powinniśmy uzgodnić z naszym lekarzem, czy dietetykiem. Warto nie doprowadzać do sytuacji, gdzie z przejedzenia nasz przewód pokarmowy odmawia nam posłuszeństwa, ale jeśli już przesadzimy to pamiętajmy o sposobie na złagodzenie dyskomfortu.
1. Dietoterapia
PZWL
2. Szczygłowa H.: System dietetyczny dla zakładów służby zdrowia. IŻŻ 1992
3. Medycyna praktyczna
4. Gastroenterologia praktyczna
Kamil
22 grudnia 2018 o 17:38Ciekawe ilu osobom się przyda 😀
Zuzanna Lipiec
22 grudnia 2018 o 17:40Miejmy nadzieję, że jak najwięcej osób zachowa rozwagę podczas kolacji wigilijnej 😉