Założę się, że w każdym domu znajduje się właśnie ta substancja. Mowa tutaj o czarnym pieprzu. Zaraz obok soli jest jednym z najczęściej używanych przypraw w naszej kuchni. Oprócz walorów smakowych jakie nam dostarcza, wpływa również na wiele innych aspektów. W czarnym pieprzu znajduje się piperyna, o której więcej informacji najdziecie poniżej.
Czym jest piperyna?
Hans Christian Orsted po raz pierwszy wyizolował piperynę z czarnego pieprzu w 1819 r. Później odkryto ją u innych gatunków, takich jak papryka długa i papryka zachodnioafrykańska. Piperynę po raz pierwszy zsyntetyzowano w 1882 r. przez zmieszanie piperydyny i chlorku piperolu.
Produkcja piperyny polega na chemicznej ekstrakcji z nasion czarnego pieprzu, który zawiera od pięciu do dziesięciu procent piperyny. Nasiona papryki długiej zawierają od jednego do dwóch procent piperyny i mogą być również wykorzystywane do produkcji piperyny. Nasiona rozpuszcza się na przykład w octanie etylu i heksanie etylu. Pozostałość bez rozpuszczalnika traktuje się następnie roztworem wodorotlenku potasu w celu usunięcia żywicy. Pozostałość przepłukuje się następnie w ciepłym alkoholu, aby uzyskać kryształy piperyny.
Piperyna to alkaloid, który nadaje ostry smak w pieprzu. Jest słabo rozpuszczalny w wodzie i dobrze rozpuszczalny w alkoholu, chloroformie i eterze.Piperyna jest substancją stałą. Początkowo jest bez smaku, ale później pozostawia palący posmak. Piperyna należy do rodziny związków waniloidowych, która obejmuje także kapsaicynę – ostrą substancję w papryczkach chili. Piperyna może mieć działanie poprawiające dostępność biologiczną niektórych substancji odżywczych i niektórych leków. Piperyna ma długą listę zastosowań. Jego podstawowe zastosowania znajdują miejsce w nowoczesnej medycynie.
Teraz przy pomocy nowoczesnej nauki i badań klinicznych odkrywa się więcej korzyści płynących z zastosowania piperyny w diecie.
Kurkumina z dodatkiem piperyny od Apollo’s Hegemony
Zastosowanie piperyny
1. Poprawa metabolizmu
Jednym ze sposobów zwiększenia wchłaniania składników odżywczych przez piperynę jest zwiększenie metabolizmu poprzez wzrost termogenezy. Proces ten rozkłada komórki tłuszczowe i podnosi temperaturę we wnętrzu organizmu. Oznacza to, że piperyna może być stosowana, aby pomóc ludziom w regulacji masy ciała. Chociaż ogólny efekt jest niewielki, a efekty nie będą widoczne gołym okiem to w połączeniu z odpowiednim planem żywieniowym może mieć spory wpływ.
2. Wchłanianie składników pokarmowych
Spośród wielu korzyści piperyny najczęściej mówi się o jej zdolności do zwiększania poziomu wchłaniania składników odżywczych w organizmie. Oznacza to, że dzięki wielu składnikom odżywczym, takim jak kurkuma i kurkumina, wchłaniasz tylko ułamek tego, co spożywasz. Jednak w połączeniu z piperyną możemy przyswoić znacznie więcej składników odżywczych. Może to również dotyczyć składników odżywczych,takich jak witamina A, witamina C, selen, witamina B6, beta-karoten i inne.
3. Wyższy poziom serotoniny i dopaminy
Jak się okazuje piperyna może również wpłynąć na wzrost poziomu dopaminy i serotoniny. Składnik ten dzięki wzajemnej współpracy może zwiększać ich poziom. Może to wpływać na odczuwanie większej ilości pozytywnych uczuć, dlatego, że serotonina i dopamina właśnie oddziałują na układ nagrody.
4. Lepsza pamięć
Piperyna może poprawiać neurotransmisję niektórych hormonów. Dwie substancje chemiczne, którymi są serotonina i beta-endorfina – odgrywają ważną rolę w pamięci. Przy zwiększonej obecności tych hormonów w organizmie ludzie mogą ogólnie poprawić swoją pamięć, do czego dąży wiele osób, szczególnie uczniów oraz osób, które się starzeją.
5. Poprawa odporności
Nieprawidłowo działający układ odpornościowy może wpływać na każdy aspekt naszego życia. Bywa tak, że gdy atakowane jest nasze ciało przez bakterie czy wirusy – nie jesteśmy w stanie sobie z tym poradzić. Właśnie tam wkracza piperyna. Badanie wykazało, że spowalniając czas reakcji limfocytów, piperyna może zmniejszyć stan zapalny i osłabić niektóre odpowiedzi układu odpornościowego.
6. Poprawa innych zdolności umysłowych
Oprócz wspomagania pamięci, piperyna może również poprawić inne funkcje wykonawcze. Dzięki temu może poprawić się zdolność uwagi i umiejętności rozumowania, a także ogólna motywacja. Dzięki dodaniu piperyny do diety można poczuć znaczącą poprawę. Składnik ten może również odgrywać rolę w zarządzaniu poziomem stresu co wpływa na stawanie się bardziej produktywnym.
Badania
Piperyna odgrywać rolę w śmierci niektórych komórek rakowych, co może zmniejszać ryzyko powstawania nowotworów, podczas gdy inne badania wskazują, że również może hamować wzrost komórek rakowych.
Jedno z badań wykazało, że piperyna, zarówno osobno, jak i łącznie z kurkuminą przerwały proces samoodnawiania komórek macierzystych piersi. Jest to ważne, ponieważ proces ten jest początkiem raka piersi. Dalsze badania wskazują, że piperyna ma działanie ochronne przed innymi nowotworami, w tym: prostaty, trzustki, jelita grubego i innych.
Badania potwierdzają, że połączenie piperyny w czarnym pieprzu z kurkumą w kurkumie zwiększa wchłanianie kurkuminy nawet o 2000%. Jedno badanie wykazało, że dodanie 20 mg piperyny do 2 gramów kurkuminy znacznie zwiększyło jej wchłanianie. Obecnie istnieją dwie teorie na temat tego, jak to działa. Po pierwsze, piperyna ułatwia przechodzenie kurkuminy przez ścianę jelita i do krwioobiegu. Po drugie, może spowolnić rozkład kurkuminy przez wątrobę, zwiększając jej poziom we krwi. W rezultacie połączenie kurkuminy z piperyną zwiększa jej potencjalne korzyści zdrowotne.
Piperyna miała działanie przeciwdepresyjne u myszy poddanych przewlekłemu stresowi. Efekt ten był związany ze zwiększoną produkcją nowych komórek mózgowych i wzrostem poziomu BDNF w hipokampie. Podobnie, inne badanie wykazało, że 2-tygodniowe podawanie piperyny zmniejszało depresję u myszy. Podniósł się także poziom serotoniny w hipokampie i podwzgórzu. Depresja występuje często w epilepsji. U szczurów z padaczką piperyna zmniejszała objawy depresji poprzez zwiększenie poziomu serotoniny. Zdolność piperyny do zwiększania działania innych leków jest również pomocna w przypadku depresji. Resweratrol jest związkiem, który może zmniejszać depresję, a ten antydepresant działa lepiej u myszy w połączeniu z piperyną.
Kamienie żółciowe powstają z krystalizowanego cholesterolu w pęcherzyku żółciowym. Piperyna zapobiegała tworzeniu się kamieni żółciowych cholesterolu u myszy poprzez zmniejszenie wielkości kryształów cholesterolu i zmniejszenie transportu cholesterolu z wątroby do pęcherzyka żółciowego.
Piperyna zapobiegała powstawaniu wrzodów u szczurów i myszy. Była skuteczna wobec wrzodów wywołanych stresem, kwasem solnym i lekiem przeciwbólowym – indometacyną.
Heliobacter pylori to bakteria, która powoduje przewlekłe zapalenie żołądka, wrzody trawienne, a w rzadkich przypadkach raka żołądka. Piperyna hamowała wzrost i przywieranie H. pylori do komórek , co może zmniejszać ryzyko infekcji.
W jednym badaniu analizowano przepływ pokarmu i płynów przez układ trawienny u myszy i szczurów. Niskie dawki piperyny (1 do 1,3 mg / kg masy ciała) wydłużyły czas potrzebny na przejście ciał stałych przez układ trawienny. Nie stwierdzono zmian w przypadku płynów.
Inne badanie na myszach wykazało, że dawki tak niskie jak 0,5 mg / kg spowalniały czas przemieszczania się pokarmu przez układ trawienny.
Spowolnienie przepływu pokarmu zmniejsza głód, więc piperyna może potencjalnie pomóc kontrolować jego poziom i świetnie sprawdzi się podczas redukcji.
Lukrecja DGL o działaniu antybakteryjnym
Dawka
Piperyna jest ogólnie uważana za bezpieczną. Nie ma oficjalnych zaleceń dotyczących jej spożycia, dopuszczalne spożycie nie zostało określone. Niektóre osoby mogą odczuwać działania niepożądane, takie jak nudności, ból głowy i wysypki skórne po zażyciu piperyny w dużych dawkach. Ważne jest więc przestrzeganie zaleceń dotyczących dawkowania na opakowaniu suplementu. Aby jednak w pełni wykorzystać lecznicze właściwości piperyny najlepiej spożywać ją w postaci suplementów w połączeniu z kurkuminą. Chociaż można je dodawać do żywności i napojów, suplementy zazwyczaj zapewniają większe korzyści.
Podsumowanie
Reasumując – dotychczasowe dowody sugerują, że czarny pieprz nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia, a wręcz oferuje dużą liczbę benefitów. Dzięki dodaniu tej przyprawy do swojej kuchni lub też zwiększenie jej ilości może przynieść znaczące korzyści dla naszego organizmu. Ponieważ piperyna to ekstrakt z czarnego pieprzu, wystarczy zakupić tę przyprawę w sklepie spożywczym. Dla tych, którzy nie chcą dodawać czarnego pieprzu do swoich posiłków, dostępne są inne opcje, które nadal są łatwe do zdobycia. Niektóre suplementy diety zawierają kapsułki, które zawierają piperynę wśród wielu innych składników odżywczych. W połączeniu z racjonalną dietę i regularnymi ćwiczeniami możemy poprawić jakość swojego życia.
Podczas gdy piperyna wykazuje sporą liczbę możliwości leczenia wielu zaburzeń i chorób, wiele badań przeprowadzono wyłącznie na zwierzętach. Potrzebne są zatem badania na ludziach, aby potwierdzić te korzyści zdrowotne u ludzi.
Źródła:
https://en.wikipedia.org/wiki/Piperine
Epstein, William W.; Netz, David F.; Seidel, Jimmy L. (1993). „Isolation of piperine from black pepper”.J. Chem. Educ.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0014299910004760
https://cancerres.aacrjournals.org/content/59/3/597.short
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2758121/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12680238
https://cancerpreventionresearch.aacrjournals.org/content/4/3/354.long
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619120
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619120
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3634921/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3080587
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0024320507000410
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10286020500384302
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22195361
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23943324
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25645812
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11324467
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4290101/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11301872
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1572707/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15307858
Obrazy:
Canvas
https://pixabay.com/pl/photos/pieprz-pieprzu-przyprawy-ostry-3061211/