Wydaje się, że świadomość ludzi, jeśli chodzi o żywienie, wciąż rośnie. Właśnie. Wydaje się.
Mnie pewnie dlatego, że obracam się w takim, a nie innym środowisku. Otaczam się świadomymi sportowcami, trenerami oraz gronem najlepszych dietetyków w kraju.
Tymczasem adepci siłowni wciąż żywią się ryżem, piersią z kurczaka i brokułem. Codziennie.
Nie zmieniają tego, co jedzą, doprowadzając do wyjałowienia organizmu z wszelkich substancji odżywczych.
Ty też tak jesz? Nie wiesz co w tym złego? Co jest nie tak?
Wszystko.
Nikt nie może jeść tego samego każdego dnia i być zdrowym.
Przyjrzyjmy się jak to wygląda w przyrodzie. Co jedzą drapieżniki (człowiek też się do nich zalicza)?
Polujące Wilki spożywają posiłek według obowiązującej hierarchii.
Najpierw posila się para przewodników watahy. Jak myślisz, czy zabijając jelenia, jedzą najpierw najchudsze mięso?
Nie! Pożywieniem dla samca i samicy alfa są w pierwszej kolejności podroby, a tu przede wszystkim wątróbka!
Wątróbka to doskonałe źródło pełnowartościowego białka oraz wielu innych substancji odżywczych.
Mitem jest, jakoby gromadziła w sobie toksyny. Otóż jedynym powodem, dla którego nie można jej jeść zbyt często jest ogromna zawartość witaminy A, która w dużych dawkach jest dla nas szkodliwa. Co wyjątkowego ma w sobie wątróbka?
1. Ogromna ilość żelaza – w 100 g tego mięsa jest około 10 g mżelaza (20 razy więcej niż w piersi z kurczaka). Dzienne zapotrzebowanie dorosłego mężczyzny na ten pierwiastek to około 12 mg, a kobiety aż 18 mg każdego dnia. Niełatwo je pokryć, szczególnie gdy jesteśmy aktywni fizycznie. Nasze zapotrzebowanie na żelazo jest wtedy wyższe.
2. Cynk – w 100 g wątróbki znajdziemy około 3,5 mg cynku, co odpowiada mniej więcej 30% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej (nieaktywnej fizycznie – pamiętajmy, że u osób trenujących wzrasta zapotrzebowanie na pierwiastki). Cynk jest ważny dla działania układu immunologicznego. Odgrywa też istotną rolę w zapewnieniu odpowiednich warunków dla syntezy androgenów.
3. Witaminy z grupy B, zwłaszcza kobalaminę (witamina B12), ryboflawinę (witamina B2) oraz niacynę (witamina B3). Witaminy te biorą udział właściwie we wszystkich procesach w organizmie i są nam szczególnie potrzebne.
4. Białko wysokiej jakości – aminogram wątróbki jest bardzo dobry. W 100 g wątróbki znajdziemy ok 20 g białka.
5. Śmiesznie niska cena kilogram wątróbki to koszt poniżej 10 zł.
Mamy białko, mamy tłuszcz.
To jednak nie jest jeszcze pełnowartościowy posiłek. Brakuje węglowodanów!
I tu na przeciw wychodzi ulubiony posiłek starszyzny w ekipie Testosterone.pl
Kaszanka!
Otóż ten właśnie wyrób wędliniarski, popularny także w kuchni słowackiej, węgierskiej i niemieckiej, może być pełnowartościowym posiłkiem i nieść za sobą dużo więcej korzyści niż kurczak z ryżem.
Kaszanka składa się z:
- kaszy (gryczanej bądź jęczmiennej),
- wody (bez niej byłaby za sucha),
- krwi,
- podrobów (w tym w dużej mierze z wychwalanej wcześniej przeze mnie wątróbki).
Możemy zatem stwierdzić, że znajdziemy w niej dużo witamin z grupy B, witaminę A, cynk oraz żelazo, a także potas i magnes. Należy pamiętać jednak, że w 300 g kaszanki znajdziemy 10-20 mg żelaza, nie możemy zatem przesadzać ze spożywaniem jej.
Kaszanka w 100g zawiera też bogactwo mineralne
ponad 800 mg sodu (nie unikamy sodu!),
około 100 mg potasu,
13 mg magnezu,
około 100 mg fosforu,
a także wapń, cynk, miedź, mangan i jod.
Warto też wspomnieć o innym, ważnym składniku kaszanki, a mianowicie o krwi.
Logicznie myśląc, zjadając krew, zjadamy wszystko, co w niej krąży, a więc wszelkiego rodzaju mikro i makroelementy.
Nie wiem czy da się znaleźć bardziej idealny profil aminokwasów niż we krwi innego zwierzęcia. Powiesz pewnie”ble, krew!”. Tymczasem nie masz pojęcia w jak wielu przemysłach wykorzystuje się plazmę krwi zwierzęcej. Dodaje się ją np do chleba, jako genialny i naturalny spulchniacz. Wykorzystuje się ją przy produkcji wszelkiego rodzaju wyrobów wędliniarskich. Jest surowcem do wytwarzania lizyny, leucyny i innych aminokwasów. Mówi się, że krew zwierząt rzeźnych jest najcenniejszym z produktów ubocznych.
Kaszanka będzie też dobrym źródłem pełnowartościowego białka oraz dobrym źródłem (może być również bezglutenowym) węglowodanów. Jeśli wybierzemy kaszankę zrobioną jedynie z kaszy gryczanej, mamy bezglutenowy produkt złożony ze wszystkich składników odżywczych. Ile gotujesz kaszę gryczaną? Żeby była miękka i smaczna ponad 30 minut. Tutaj znajdziesz już gotową kaszę, a samą kaszankę przygotujesz w 5 minut.
Na co zwracać uwagę przy zakupie?
Jak w każdym przypadku – im krótszy i prostszy skład, tym lepiej.
Nie potrzebujemy w niej żadnych ulepszaczy czy stabilizatorów smaku. Dobrej jakości wyrób będzie miał w składzie poniżej 20% kaszy. (w przypadku gdy zależny nam na podrobach).
Reszta to mięso i krew (mogą to być różne podroby 0 płuca, wątroba, a także skórki wieprzowe i tłuszcz).
Składniki odżywcze to średnio, w zależności od wyrobu to około 10 g węglowodanów, 10 g tłuszczu i 12 g białka na 100 g produktu.
Daje proporcje kaloryczne W / B / T – 20% / 20% / 60% – idealne w przypadku diet typu low-carb czy dieta ketogeniczna
Dlaczego jest to taki super produkt? Bo zawiera w sobie wszystko.
Nie trzeba gotować kaszy, smażyć mięsa.
Wystarczy 5 minut i możesz cieszyć się pełnowartościowym posiłkiem, który odżywi nie tylko Twoje ciało, ale także mózg.
Pierś z kurczaka tego nie zrobi 😀
Kaszanka sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i w ramach posiłku potreningowego!
Poza tym cena – 10-15 zł za kg. Czyli w praktyce posiłek kosztuje nas 4-5 zł, kiedy doliczymy do niego nieodzowny dodatek, jakim jest duszona cebula.
Połączenie z cebulą tworzy w ten sposób zestaw idealny przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym, kiedy to z dodatkiem dużej ilości pieprzu, działa na nękające nas infekcje.