W czasach, gdzie prędkość życia osiąga naprawdę wysoki poziom i stres czai się za każdym rogiem. W czasach, gdzie mamy coraz mniej czasu na posiłki i jemy w pośpiechu, dodatkowo często wybierając produkty o wysokim stopniu przetworzenia i niskiej jakości. W czasach, gdzie aktywność większości osób leci na łeb, na szyję, powoduje, że coraz łatwiej jest o problemy ze strony układu pokarmowego. Nieprzypadkowo więc, coraz więcej osób poszukuje wsparcia w pracy jelit z zewnątrz. Takim pomocnikiem okazuje się być maślan sodu, a dokładnie zawarty w nim kwas masłowy.
Czym jest kwas masłowy?
Kwas masłowy, nazywany inaczej kwasem butanowym, produkowany jest przez bakterie beztlenowe przewodu pokarmowego,
w wyniku fermentacji błonnika pokarmowego, głównie skrobi opornej (nasiona, warzywa, częściowo zmielone ziarna zbóż), skrobi
z dużą zawartością amylozy oraz prebiotyków (inulina, disacharydy, oligofruktoza) np. owies. [1] Należy do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, który oprócz źródła jakim jest fermentacja, występuje naturalnie również między innymi w: maśle; maśle klarowanym (GHEE); surowym mleku; parmezanie, topinamburze, niedojrzałych bananach, jednakże nie są to duże ilości. Charakteryzuje się nieprzyjemnym zapachem, który można porównać do zjełczałego masła.
Działania
1. Źródło energii dla komórek nabłonka jelitowego – kolonocytów.[2] Dzięki niemu może prawidłowo zachodzić proces ich wzrostu, rozmnażania, ale również apoptozy (zaplanowanej śmierci).[3] Wpływa to na prawidłową regeneracje nabłonka jelit, co powoduje polepszenie jego kondycji i funkcjonowania.[1] Ma to niebagatelne znaczenie przy diecie z wysoką podażą białka, ponieważ taka dieta wpływa na hamowanie pewnych genów, które są związane z prawidłowym stanem naszej błony śluzowej odbytnicy, a maślan należy do regulatorów ekspresji ów genów.
2. Kolejnym z udowodnionych działań kwasu masłowego jest działanie przeciwzapalne. Kwas masłowy silnie hamuje wydzielanie interleukin prozapalnych [4] oraz bierze udział w immunoregulacji, która wynika ze zmniejszenia reakcji pobudzenia limfocytów Th1, modulowaniu cząsteczek związanych z prezentacją antygenów cząsteczek adhezyjnych, a także hamowaniu aktywności jądrowego czynnika transkrypcyjnego NF‑κB[5]
3. Kwas masłowy przyczynia się również do zapobiegania tworzenia się zmian nowotworowych komórek jelita grubego.[6] Co więcej,
w badaniu przeprowadzonym przez Zhanga i resztę, krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy wykazał działanie hamujące rozrost badanych komórek nowotworowych oraz wywołał autofagię i ich apoptozę.[7]
500 mg maślanu sodu, w tym 150 mg kwasu masłowego
4. Kolejnym badaniem wykazującym dość ciekawe działanie kwasu masłowego zostało wykonane przez Korkowicza L i innych,
w którym podawanie 300 mg (2 x 150) substancji u osób z chorobą uchyłkową jelita, w porównaniu do grupy placebo, przyczyniło się do raportowania zmniejszonej częstotliwości występowania objawów schorzenia.[8]
5. Laksacja – tutaj nasz tytułowy bohater również ma poparcie w literaturze naukowej. Podawanie 250 mg kwasu masłowego
z dodatkiem 100 mg kwasu fumarowego, 60 mg cytrynowego, 50 mg sorbowego i 40 mg jabłkowego, zamkniętych w jednej kapsułce, przyczyniło się do zmniejszenia częstotliwości występowania biegunki podróżniczej.[9] Wynika to głównie z faktu zwiększenia pasywnego wchłaniania wody w okrężnicy oraz wpływu na mikrobiotę jelitową[10]
6. Objawy IBS oraz IBD. Można by rzec – wisienka na torcie wielu pozytywnych działań kwasu masłowego. Stosowanie 300 mg kwasu masłowego rozłożonego na dwie dawki w ciągu dnia przyczyniło się do:
po 4 tygodniach – zmniejszonej częstotliwości występowania samoistnego bólu brzucha,
po 12 tygodniach – zmniejszonej częstotliwości: występowania samoistnego bólu brzucha, bólu brzucha podczas defekacji oraz parcia na stolec po wypróżnieniu. Wystąpiła również poprawa w konsystencji stolca oraz zmniejszyła się ilość zaparć. [11,12]
W przypadku IBD, aktualnie dysponujemy badaniami in vitro, bądź na myszach, ale wykazują one obiecujące działanie. Ostatnie badania wskazują, że długotrwała stymulacja przez interferon γ (IFN-γ) odgrywa ważną rolę w powstawaniu raka jelita grubego związanego
z zapaleniem, a rozwój wrzodziejącej zapalenia okrężnicy jest związany z genem kodującym IFN-γ. Badanie in vitro przeprowadzone na ludzkich komórkach nabłonka jelitowego pobranych z okrężnicy pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem okrężnicy wykazało zwiększoną infiltrację nieokreślonymi limfocytami T w mechanizmie aktywacji przetwornika sygnału i aktywatora transkrypcji
1 (STAT1). Wykazano także, że kwas masłowy skutecznie hamuje aktywację STAT1 przez zmniejszenie produkcji IFN-γ, co powoduje apoptozę komórek T o nieokreślonym typie i hamowanie stanu zapalnego.[13]
HMB – równie dobre źródło kwasu masłowego
Jako ciekawostkę numer jeden, warto również dodać, iż badanie przeprowadzone na myszach ukazało, że stosowanie kwasu masłowego zmniejszyło stopień otyłości oraz polepszyło wrażliwość insulinową. Fakt ten wynikał głównie ze zwiększenia wydatkowanej energii i poprawy pracy mitochondriów.[14]
Drugą ciekawostką jest badanie, które sugeruje, iż spożywanie kwasu masłowego, przyczynia się do większej sekrecji hormonów tłumiących nadmierny apetyt[15], jednakże brakuje wystarczającej ilości dowodów, by móc napisać solidne wnioski, a badania w tym aspekcie są nadal przeprowadzane.
Podsumowując
Prawidłowa dieta jest niezwykle ważnym czynnikiem, który wpływa na prawidłową pracę jelit. Odpowiednia podaż błonnika umożliwia bakteriom jelitowym przeprowadzenie fermentacji i wytworzenie kwasu masłowego, który pozytywnie oddziaływuje na układ pokarmowy, w postaci: prawidłowego wzrostu k. nabłonka jelit; działania antyzapalnego; antynowotworowego; zmniejszenia częstotliwości występowania objawów uchyłkowej choroby jelita, laksacji, IBS oraz IBD. Dodatkowo istnieją przesłanki, iż kwas masłowy może pozytywnie wpływać na wrażliwość insulinową, utratę wagi oraz supresje wytwarzania hormonów stymulujących nadmierny apetyt.
Anita
25 stycznia 2019 o 09:02Super artykuł! Wiele przydatnej wiedzy popartej badaniami! Wrzucę maślan do swojej codziennej suplementacji, zobaczymy jakie będą skutki :).
Oskar Hejmowski
26 stycznia 2019 o 11:17Dziękuję bardzo! Trzymam kciuki :)!
Andrzej
5 lipca 2019 o 11:03Sam maślan sodu OK, problem ze składem preparatów go zawierającym. Wiekszosc preparatów na rynku zawiera dodatkowo ditlenek tytanu. Swoją drogą ciekawa sprawa – z jednej stromy MS, który ma pomóc w dolegliwościach, a obok DT, który je nasila. Warto dodać, że DT np. we Francji od 2020 roku będzie już zabroniony, w sieci można znaleźć badanie uniwersytetu w Zurichu, które szczegółowo omawia temat, dlaczego DT szkodzi jelitom. Sugeruję więc przed zakupem uważne czytanie składu. Link do badań: http://www.zora.uzh.ch/123929/1/Gut-2016-Ruiz-gutjnl-2015-310297.pdf
Oskar Hejmowski
15 lipca 2019 o 19:52Jeszcze nie miałem do czynienia z maślanem, który to zawierał, a używałem aliness, debutir i hmb olmip, więc nie wiem jakiej firmy zawiera DT.
Mateusz
6 listopada 2019 o 09:49Witam,proszę przeczytać skład.Też brałem debutir i hmb olimp znajduję się związek E 171 tlenek tytanu,traktowany jako barwnik.Ten sam znajduje się w większości leków i suplementów.
W aliness mamy kwas stearynowy który również wykazuje działanie szkodliwe,choć zapewne w mniejszym stopniu.
Oskar Hejmowski
8 listopada 2019 o 13:42Ilości tlenku tytanu użyte w suplemencie nie są szkodliwe, co było badane 🙂
Ewa
17 lipca 2019 o 17:17Witam,od ponad dwoch miesiecy zażywam Inteste ktora zawiera Maslan sodu.Czy mozliwe jest ze od tego przybyło mi kilka kilogramow???Od lat moja waga utrzymywała sie na podobnym poziomie i nagle przybyło mi ok 3 kg,czy to jakis zbieg okolicznosci?
Oskar Hejmowski
12 sierpnia 2019 o 17:39Może być trzy rozwiązania.
1. Jadła Pani więcej wytwarzając dodatni bilans kaloryczny.
2. Zważyła się Pani w okresie retencji wody i wyszedł oszukany wynik.
3. Jelita zaczęły lepiej pracować, przez co poprawiła się absorpcja energii i innych składników odżywczych.
Malwina
29 października 2019 o 12:23tez wlasnie stosuje inteste od dluzszego czasu i zauwazam naprawde zdecydowana poprawe przy ibs biegunkowym. wydaje mi sie, ze duzo rzadziej miewam tez ten klujacy bol po prawej stronie, ktory do tej pory mnie czesto atakowal
Oskar Hejmowski
1 listopada 2019 o 10:45No to bardzo dobrze. Maślany naprawdę wykazują super działanie 🙂
mitenki
8 października 2019 o 04:14Intesta zawiera dwutlenek tytanu.
Oskar Hejmowski
8 października 2019 o 18:35Zawiera, ale przy odpowiednich dawkach produktu, w nieszkodliwej dla organizmu ilości. Co już nawet było badane 🙂
Waldi
19 listopada 2019 o 03:06Ciągle osłabiasz doniesienia o szkodliwych związkach, badaniami, które miałyby właśnie tę szkodliwość, wykluczyć . Czyż jednak nie dziwi Ciebie to, że te związki w ogóle zostały dodane?! Przecież maślan sodu może występować z powiedzeniem sam, bez jakichkolwiek dodatków!!! Ileż to już wypuszczono na rynek produktów, które choć generalnie zawierają w sobie związki korzystne dla zdrowia, to jednak zupełnie niepotrzebnie znajdują się też w nich te, jakie w ogóle nie powinny się znajdować – konserwanty, barwniki, wypełniacze itp. ! Wydaje się to na pierwszy rzut oka, wyraźnie być głupim działaniem, ale dla mnie jest to przede wszystkim działanie mocno podejrzane, celowe i jakże niebezpieczne.
Oskar Hejmowski
27 listopada 2019 o 09:30Po prostu nie patrzę 0/1’kowo, tylko dowiaduję się jaka ilość użytej substancji szkodzi i ta zastosowana w tych preparatach nie ma negatywnego wpływu. Jeśli obawia się Pan tego dodatku to po prostu proszę wybrać produkt bez i po problemie 🙂
JABI
2 czerwca 2020 o 18:30Gdy zliczysz to, co spożywasz z każdego produktu, a do tego, że niektóre substancje działają synergicznie to nie będzie już taki fajni bilansik.
Oskar Hejmowski
30 lipca 2020 o 10:00To już tylko Twoje domniemania, które nie są prawdziwe, ale skoro moje argumenty nie przemawiają to nie będę zmuszał na siłę do zmiany poglądu.
ZasmakujZdrowia
12 listopada 2019 o 23:39Warto wspomnieć, że maślan sodu może być pomocny u osób z tzw. nietolerancją histaminy. Jest to problem coraz bardziej powszechny, o którym jednak mało się mówi.
Oskar Hejmowski
27 listopada 2019 o 09:32W tym aspekcie się nie zagłębiałem.
Hubert
19 listopada 2019 o 21:31W jakich ilościach powinien być stosowany? Np. Ten z Aliness
Oskar Hejmowski
27 listopada 2019 o 09:292-3 kapsułki w 2-3 porcjach przez minimum 3 msc. 🙂
Paweł
29 listopada 2019 o 20:062 kapsułki 3 razy dziennie? czyli 6 kaps ed?
Oskar Hejmowski
5 grudnia 2019 o 08:30nie, nie :). Np 1/1/1 śniadanie, obiad, kolacja lub 1/0/1 jeśli chcemy brać 2 kapsułki.
Joanna
27 listopada 2019 o 13:34A ja już po 3 miesięcznej kuracji maślanem sodu z Aliness (2 razy dziennie po 1 tabletce). Musze powiedzieć, że to jedyne co mi do tej pory pomogło na IBS. Wcześniej byłam na diecie Fodmap i oprócz tego, że bardzo schudłam i obniżyła mi się odporność nic nie osiągnęłam. W czasie kuracji maślanem miałam trawienie dużo lepsze, bóle brzucha bardzo okazjonalnie, wzdęcia praktycznie w ogóle, hemoroidy się uspokoiły no jedyny minus, że ciągle wyskakują mi jakieś syfy wokół ust. W tym tygodniu skończyłam Aliness i niestety znów się zaczęło. Wczoraj zjadłam jedną śliwkę i od razu brzuch wzdęty i do tego bolał kilka godzin. Więc moje pytanie brzmi jak długo powinnam przyjmować ten preparat? Help 😀
Oskar Hejmowski
5 grudnia 2019 o 08:32Jeśli pomagał to nie ma przeciwskazań do stałego użycia, jednakże zawsze zachęcam do poszukiwania przyczyny naszego IBS. Oczywiście może mieć różne podłoże, ale często da się znaleźć przyczynę i ją wyeliminować
Daniel Gie
30 listopada 2019 o 07:37U mnie zazwyczaj taka kuracja:
Zanim wjedzie maślan sodu…
Biorę dwa opakowania vivomixx 225 a do tego jako pożywkę dla bakterii stosuje inuline… dopiero po takiej miesięcznej kuracji stosuje maślan sodu przez kolejne 3 miesiące… pozdrawiam
Natalia
24 marca 2020 o 15:34A jak się ma stosowanie maślanu sodu do przyjmowania letroxu (niedoczynność tarczycy i hashimoto)?
Oskar Hejmowski
1 kwietnia 2020 o 15:07Nie ma jakichkolwiek przeciwskazań:)
Janusz
13 kwietnia 2020 o 18:344 miesiące ból brzucha, biegunki, osłabienie nieustanna senność i słabość- brak energii ( Leczenie dawka dzienna: Ranigast 3x 1 , no-spa 2 x 1, smecta 2 x , węgiel lekarski 10 -15 tabl. Imodium (loperamidum) co 3 dni 1 tabl. .) bez poprawy stanu.
‚Od 3 tygodni odstawione wszystkie powyższe i inne leki zastosowałem
Dawkowanie 4 x dziennie po 550 mg maślanu sodu przy każdym posiłku, co 3 dni1 kapsułka Enterol 250. 2 x dziennie łyżka nasion lnu (zalane szklanką wrzątku, po ostygnięciu wypić).
Bóle ustąpiły, stolce formują się prawidłowo. Brak innych objawów i negatywnych efektów. Poprawa samopoczucia – wzrost poziomu energii, lepszy sen ( nieprzerywany bólem), W związku tym wróciła chęć działania i radość życia. Pozdrawiam wszystkich.
Maria
6 maja 2022 o 20:19Dzięki za podzielenie się swoją kuracją.
Konrad
15 sierpnia 2022 o 11:49Spróbuję tego drugiego „przepisu”, ale trzeba pamiętać, żeby pod żadnym pozorem nie zalewać wrzątkiem nasion lnu.
Maciej
29 lipca 2023 o 20:12Panie Januszu, mam też duże problemy z jelitami, również żołądek. Badania krwi oraz obrazowe nie wykazują ciężkich chorób. Mam pytanie, czy chudniecie było u Pana w czasie tych 4 miesięcy i ból pleców? (bo też takie bóle mam). Pozdrawiam Arek