Ciasteczka Kokosowe z Kremem Daktylowym - Testosterone Wiedza

Kategorie

Najczęściej czytane

Ciasteczka Kokosowe z Kremem Daktylowym

Znowu dzisiaj bez suplementowo, ale oczywiście nadal zdrowo. Fit markizy z kremem daktylowym to pretekst do przedstawienia Wam super prostego pomysłu na krem, którym nie tylko nadziejecie ciastka, ale też posmarujecie omlet, a po dodaniu kakako stworzycie coś a’la Nutella.

Potrzebujemy

na krem

  • 100g daktyli
  • wrzątek (mniej więcej tyle co daktyli)

na ciasteczka

  • 100g maki kokosowej (ta ze zdjęcia jest najlepsza!)
  • 20g oleju koko
  • jajko
  • 3-6 łyżek wody
  • 1/2 łyżeczki soli

4

 

na polewę 

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady lub olej kokosowy 1:1 kakao

Przepis

Daktylę na krem musimy przygotować dużo wcześniej, minimum kilka godzin, ale jak pomoczą się nawet noc czy dobę nie zaszkodzi. Daktyle zalewamy wrzątkiem, tak aby je zakryć i zostawiamy jak wcześniej wspomniałam na jak najdłużej się da.  Kiedy zmiękną trzeba je zblendować na gładki krem.

Ciasto na ciasteczka

Mieszamy mąkę i sól z roztopionym olejem, jajkiem i uzupełniamy powoli wodą patrząc jak mocno ciasto ją wchłania. Masa musi być na tyle wyrobiona abyśmy mogli ją rozwałkować, ja rozwałkowywałam metodą na papierze do pieczenia przez papier ciasto partiami z każdej wycinając 3-4 kółeczka średnicy wąskiego kieliszka do szampana. Z tej ilości ciasta powinno wyjść około 24 krążków cyli na 12 markiz. Wycięte kółeczka układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 10 min w 180 stopniach, ciastka jak będą gotowe zarumienią się. Trzeba dać im chwilę na ostygnięcie, potem można smarować kremem i składać ciastka.

Polewa

Rozpuszczamy czekoladę w kapieli wodnej, lub rozpuszczony olej kokosowy mieszamy z kakao. I tu moja rada, ja nie dopilnowałam czekolady i się zważyła, udało mi się ją uratować olejem koko;) Smarujemy ciacha, wkładamy do lodówki, żeby nabrały trochę wilgoci z kremu i czekolada zastygła.

dav
dav

No dobra to teraz jak zrobić ta Nutellę? Daktyle namoczyć z orzechami, dodać kakako- około łyżeczki, ewentualnie żeby była bardziej mleczna dodać mleko roślinne lub zwykłe.

Smacznego!

Hej! Mam na imię Marta i postaram się zadbać, żeby Wam w kuchni nie było nudno. Zapraszam Was na mój instagram oh_marta gdzie jest więcej codzienych wpisów z apetycznym fit jedzonkiem;)

    Dodaj swój komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*