źródło obrazka: https://lactospore.com/about-lactospore/bacillus-coagulans/
Słowem wstępu
Bacillus coagulans to rodzaj bakterii, zwanych probiotykami – dokładniej bakterią glebową. Wytwarza on kwas mlekowy, ale nie jest tym samym co popularna rodzina Lactobacillus, czyli inny rodzaj probiotyku. B. coagulans jest w stanie generować zarodniki podczas swojego reprodukcyjnego cyklu życia. W przeciwieństwie do Lactobacillus i wielu innych probiotyków. Zdolność ta pozwala B. coagulans przejść w stan uśpienia w trudnych warunkach, które mogą zabić inne probiotyki. Z tego powodu ten szczep bakterii jest szczególnie wytrzymały. Jest w stanie
wytrzymać ekstremalne warunki, takie jak wysoki poziom kwasu w żołądku w żołądku. Może to sprawić, że B. coagulans będzie szczególnie skuteczny w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych i innych dolegliwości.
Bacillus Coagulans MTCC 5856 – KUP TUTAJ
Jakie są formy i dawki?
Jednym ze sposobów na wprowadzenie B. coagulans są naturalne źródła żywności. Jest on dostępny w sfermentowanej żywności, takiej jak kiszona kapusta/ogórek/burak, kimchi i jogurt, kefir, maślanka, zsiadłe mleko. B. coagulans jest dostępny również w postaci suplementów. Można go nabyć w postaci kapsułek lub kapsułek żelowych oraz w formułach wegetariańskich lub wegańskich. B. coagulans jest produkowany przez wiele firm. Niektóre szczepy B. coagulans są również zastrzeżone dla konkretnych producentów. Aby uzyskać prawidłową dawkę, należy postępować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Ważnym jest, aby kupować od renomowanej firmy. Zalecana dawka w większości przypadków to 2 mld bakterii probiotycznych na dzień.
Jakie są korzyści i zastosowania B.coagulans?
B. coagulans został przeanalizowany zarówno w badaniach na zwierzętach, jak i na ludziach. Badania sugerują istotne korzyści, ale B. coagulans wymaga dalszych badań, w celu zwiększenia ilości dowodów potwierdzających jego działanie.
Choroby układu pokarmowego (IBS, IBD)
Probiotykoterapia oferuje obiecującą drogę do leczenia różnych chorób przewodu pokarmowego, takich jak biegunka, niestrawność, zaburzenia wchłaniania składników odżywczych, przerost bakterii jelita cienkiego (SIBO), IBS, nieswoiste zapalenie jelit (IBD), zapalenie woreczka, wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Leśniowskiego-Crohna, bez ryzyka rozprzestrzeniania się oporności na antybiotyki. Wiele badań wykazało, że niektóre szczepy B. coagulans są skuteczne w leczeniu różnych zaburzeń przewodu pokarmowego. B. coagulans był szeroko stosowany w leczeniu IBS. IBS to przewlekłe czynnościowe zaburzenie żołądkowo-jelitowe charakteryzujące się objawami jelitowymi, w tym nawracającym bólem brzucha lub dyskomfortem i zmianą nawyków jelitowych. Jako zaburzenie jelitowe, którego mechanizm nie jest jeszcze jasny, typowe objawy IBS obejmują różne fenotypy, w tym ból brzucha, wzdęcia i wzdęcia. Chociaż mechanizm działania jest nadal nieznany, kilka badań klinicznych wykazało, że przyjmowanie B. coagulans może poprawić jakość życia pacjentów cierpiących na IBS. Uczestnikami tych badań klinicznych były głównie osoby dorosłe i starsze. Tylko jedno badanie wykazało, że B. coagulans PTA-11748 może łagodzić objawy IBS u dzieci.
Więcej o pepzin przeczytasz tutaj
Reumatoidalne zapalenie stawów
W niewielkim badaniu przeanalizowano przeciwzapalne właściwości B. coagulans na grupie 45 mężczyzn i kobiet z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Uczestnicy otrzymywali probiotyk jako dodatek do standardowego schematu leczenia przez dwa miesiące. W porównaniu z grupą placebo, uczestnicy przyjmujący B. coagulans zgłaszali mniejszą niepełnosprawność. Mieli również lepszą zdolność do uczestniczenia w codziennych czynnościach, takich jak długie spacery. Uczestnicy wykazali również obniżenie poziomu białka C-reaktywnego (CRP), markera stanu zapalnego.
Wspieranie trawienia makroskładników
Wykazano, że we współpracy z mikrobiotą jelitową B. coagulans zwiększa wchłanianie i dostępność składników odżywczych w jelitach, wspomagając trawienie. B. coagulans jest w stanie poprawić efektywne wykorzystanie spożywanej żywności, głównie ze względu na jego zdolność do wytwarzania różnych enzymów. Na przykład, B. coagulans RCS3 może wydzielać β-galaktozydazę podczas wzrostu, która może rozkładać laktozę występującą w mleku na glukozę i galaktozę, poprawiając strawność mleka i skutecznie łagodząc nietolerancję laktozy. Badania in vitro i in vivo wykazały również, że B. coagulans PTA-6086 jest w stanie promować trawienie białek i węglowodanów. Wykazano, że szczep B. coagulans produkuje różne enzymy rozkładające białka i węglowodany do mniejszych cząsteczek peptydów, wolnych aminokwasów i krótszych łańcuchów węglowodanowych, promując w ten sposób metabolizm w górnej części jelita cienkiego, poprawiając środowisko jelitowe okrężnicy i redukując toksyczne metabolity. Badania wykazały, że enzymy trawienne wytwarzane przez B. coagulans są aktywne w jelitach, a ich proteazy regulują metabolizm aminokwasów w innych częściach organizmu. Na przykład, badanie wykazało, że spożycie B. coagulans PTA-6086 może zwiększyć wchłanianie określonych aminokwasów przez sportowców, takich jak aminokwasy rozgałęzione (leucyna, izoleucyna, walina) i aminokwasy zaangażowane w regulację przepływu krwi (cytrulina) lub regenerację (glutamina.
Oprócz produkcji enzymów trawiennych, B. coagulans może również wytwarzać metabolity, takie jak diacetyl, krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA) i witaminy. B. coagulans może również stymulować perystaltykę jelit, zmniejszać produkcję szkodliwych substancji, takich jak aminy i poprawiać środowisko metaboliczne jelit, promując w ten sposób zdrowe wypróżnienia i unikając gromadzenia się toksyn w organizmie. Badanie nad wpływem B. coagulans lilac-01 na ruchy jelit u ludzi wykazało, że podawanie B. coagulans może skutecznie złagodzić zaparcia, złagodzić uczucie zatrzymania kału i poprawić środowisko jelitowe w porównaniu z grupą kontrolną. Wykazano również, że B. coagulans SANK 70258 poprawia częstotliwość wypróżnień, poprawia kształt i kolor stolca, zmniejsza amoniak jelitowy, zmniejsza plwocinę i p-krezol oraz poprawia zapach kału. Co więcej, badanie wykazało, że podawanie B. coagulans PTA-6086 może znacząco poprawić zdrowie komórek wyściółki jelitowej poprzez zmniejszenie stanu zapalnego, poprawiając w ten sposób wchłanianie składników odżywczych poprzez optymalny rozwój obszaru chłonnego kosmków. B. coagulans może również pośredniczyć w trawieniu i metabolizmie u ludzi poprzez inne mechanizmy. Na przykład w modelu zwierzęcym stwierdzono, że B. coagulans obniża poziom cholesterolu poprzez degradację cholesterolu w surowicy krwi. Dodatkowo, połączenie pulpy sojowej i B. coagulans lilac-01 skutecznie hamowało zwiększoną produkcję wtórnego kwasu żółciowego u szczurów karmionych kwasem cholowym w porównaniu z samą pulpą sojową, poprawiając w ten sposób metabolizm kwasów żółciowych w jelitach. Niektóre badania kliniczne wykazały potencjał terapeutyczny B. coagulans w łagodzeniu biegunki spowodowanej różnymi czynnikami. Warto jednak zauważyć, że badanie przeprowadzone w Indiach wykazało, że B. coagulans, jako dodatek do doustnych soli nawadniających, nie miał wpływu terapeutycznego na leczenie ostrej biegunki odwadniającej o różnej etiologii, w tym biegunki związanej z rotawirusem, co jest sprzeczne z wcześniejszymi badaniami. Niepowodzenie tego badania może być związane z różnymi czynnikami, takimi jak efekty zależne od szczepu, ostateczny skład, dawki leków uzupełniających i różne podstawowe schorzenia. Te sprzeczne wyniki sugerują jednak, że należy zwrócić uwagę na takie czynniki w badaniach nad probiotykami. Nieskuteczność probiotyków może wynikać z różnic specyficznych dla szczepu lub dlatego, że mikroorganizmy już znajdujące się w przewodzie pokarmowym badanej populacji mogły hamować probiotyczne działanie badanego leku. Preparaty probiotyczne powinny być wybierane na podstawie przekonujących, lokalnie wygenerowanych danych dotyczących skuteczności.
Wpływ B. coagulans na regulację mikrobioty
Pojawiające się dowody sugerują, że mikrobiota gospodarza odgrywa ważną rolę w utrzymaniu ludzkiego zdrowia. Wiele chorób wiąże się z brakiem równowagi mikrobioty, podczas gdy wykazano, że przywrócenie mikrobioty pozwala zachować zdrowie i leczyć choroby. B. coagulans jest w stanie wpływać na różnorodność, skład i funkcje metaboliczne mikrobioty jelitowej i pochwowej.
Wpływ B. coagulans na mikrobiotę pochwy
Mikrobiom pochwy jest zdominowany przez Lactobacillus u zdrowych kobiet. Jednak niektóre patogenne szczepy, takie jak Gardnerella, Mobiluncus i Atopobium, mogą zmieniać równowagę flory pochwy, prowadząc do bakteryjnego zapalenia pochwy (BV). Badanie wykazało, że B. coagulans może łagodzić objawy niespecyficznego zapalenia pochwy. Podobna obserwacja sugeruje, że B. coagulans PTA-11748 może być skutecznym dodatkiem do leczenia przeciwbakteryjnego, poprawiając powrót do zdrowia. Po leczeniu antybiotykami, 80% osób leczonych probiotykami wykazało znaczne zmniejszenie objawów waginozy w porównaniu z grupą kontrolną, w której tylko 45% osób wykazało zmniejszenie objawów. Co ciekawe, badanie wykazało, że laktosporyna, białko przeciwdrobnoustrojowe wytwarzane przez B. coagulans ATCC 7050, potencjalnie wywiera swoje działanie przeciwdrobnoustrojowe poprzez selektywne rozpraszanie ΔpH i/lub poprzez powodowanie wycieku jonów z wrażliwych komórek Micrococcus luteus.
Bacillus coagulans, a układ immunologiczny
W ostatnich latach B. coagulans wzbudził duże zainteresowanie w tej dziedzinie ze względu na jego silny wpływ modulujący na mikrobiotę gospodarza i odpowiedzi immunologiczne przy prawie zerowych obawach dotyczących bezpieczeństwa. Jedno z badań wykazało, że B. coagulans jest w stanie normalizować zarówno parametry ilościowe układu odpornościowego (liczbę limfocytów śledzionowych, makrofagów i limfocytów T), jak i aktywność funkcjonalną komórek w celu promowania funkcji układu odpornościowego gospodarza. Jednak dokładny związek między B. coagulans a ludzkim układem odpornościowym wymaga dalszego wyjaśnienia. Komórki Bacillus coagulans mają działanie stymulujące produkcję białek odpowiedzialnych za pobudzenie komórek układu immunologicznego, ich proliferację oraz wzrost. Ze względu na korzystne działanie na układ immunologiczny w połączeniu z IL-10 należącą do ramienia limfocytów Th2, przypuszcza się korzystne oddziaływanie terapii w.w. szczepem probiotycznym w przypadku leczenia chorób zapalnych jelit i prawidłowej regulacji układu immunologicznego.
Odpowiedni poziom witaminy D jest niezbędny do zachowania prawidłowej pracy układu immunologicznego – KUP TUTAJ
Poważne zaburzenie depresyjne
Poważne zaburzenie depresyjne (MDD) jest chorobą psychiczną, która charakteryzuje się wieloma czynnikami, w tym zaabsorbowaniem śmiertelnością, poczuciem winy, niskim nastrojem, obniżoną jakością życia oraz zaburzeniami snu lub apetytu. W ostatnich latach pojawiające się dowody wykazały, że pacjenci cierpiący na IBS są bardziej podatni na depresję w porównaniu z osobami zdrowymi. Stwierdzono istotne zmiany wskazujące, że B. coagulans MTCC 5856 może łagodzić MDD wywołane przez IBS u myszy. Co więcej, mieloperoksydaza w surowicy, biomarker stanu zapalnego, była również znacząco zmniejszona (p < 0,01) w porównaniu z wartością wyjściową na koniec badania, co wskazuje, że zmiany w równowadze między cytokinami przeciw- i prozapalnymi mogą odgrywać ważną rolę w patogenezie depresji. Jednak w celu ustalenia mechanizmu leżącego u podstaw tego zjawiska, a także szczegółowej oceny efektów terapeutycznych suplementacji B. coagulans MTCC 5856 w leczeniu dużych zaburzeń depresyjnych u pacjentów z IBS, uzasadnione jest przeprowadzenie badań na większą skalę z wydłużonym czasem trwania obserwacji.
Wnioski
Ze względu na swój unikalny cykl życiowy w przewodzie pokarmowym i działanie probiotyczne, B. coagulans wykazał ogromny potencjał w leczeniu różnych chorób u ludzi. Na przykład, poprzez bezpośrednią regulację lub pośrednią modulację poprzez mikrobiotę gospodarza, B. coagulans odgrywa imponującą rolę w eliminowaniu infekcji i łagodzeniu zarówno chorób przewodu pokarmowego, jak i chorób w odległych tkankach. Co więcej, zdolność B. coagulans do utrzymywania homeostazy mikrobioty gospodarza może również wspomagać trawienie codziennych posiłków i promować zdrowie jelit. Dlatego też korzystne działanie B. coagulans wynika z kompleksowych i skoordynowanych procesów, obejmujących mikrobiom gospodarza, metabolizm i układ odpornościowy. Istnieje jednak wiele szczepów B. coagulans o różnym pochodzeniu gospodarza, a wiele funkcji probiotycznych B. coagulans zależy od szczepu. Dlatego korzystne może być łączenie różnych szczepów B. coagulans w celu zmaksymalizowania ich korzystnych efektów w przyszłości.
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4129566/
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2826289/
[3] https://www.wageningenacademic.com/doi/abs/10.3920/BM2009.0009
[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12149116/
[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30694101/
[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4595032/
[7] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29196920/
[8] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1075996414001231
[9] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25338680/
[10] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20401350/
[11] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30368715/
[12] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27464459/
[13] https://www.researchgate.net/publication/298432652_Microbiota_and_lifestyle_interactions_through_the_lifespan
[14] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4315778/
[15] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3460128/
[16] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22737982/
[17] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28397382/
[18] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20331905/
[19] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022283614002794
[20] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17030170/
[21] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21332891/
[22] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29899254/
[23] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24272961/
[24] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25070051/
[25] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24272961/
[26] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27226112/