L-prolina to aminokwas, który ma wiele korzystnych właściwości, w tym wzmacnianie tkanki łącznej i zdrowie skóry. Jest on znany z tego, że organizm może sam go produkować poprzez rozpad L-glutaminianu. Aminokwasy w organizmie są niezbędne do naprawy i odbudowy tkanek. Niektóre aminokwasy muszą być pozyskiwane z diety, a inne, jak L-prolina, mogą być wytwarzane przez organizm.
Prolina pomaga produkować kolagen
Kolagen jest elastyczną i gładką formą tkanki łącznej, która utrzymuje kości razem i działa zarówno jako amortyzator, jak i reduktor tarcia. Kolagen jest produkowany przez Twój organizm przy użyciu hydroksylizyny. L-prolina jest w rzeczywistości prekursorem hydroksylizyny, więc jest niezbędna w tworzeniu kolagenu i innych tkanek, takich jak ścięgna, więzadła, a nawet niektóre mięśnie w sercu. W rezultacie, L-prolina może pomóc w utrzymaniu silniejszej tkanki łącznej i silniejszego kośćca w naszym ciele.
PREKURSOR L-PROLINY – KUP TUTAJ
W jaki sposób powstaje kolagen i jaki prolina bierze w tym udział?
Prolina jest przekształcana w hydroksylizynę i hydroksyprolinę, aby pomóc w tworzeniu kolagenu, który jest najbardziej obfitym białkiem występującym w organizmie człowieka i głównym składnikiem tworzącym tkankę łączną. Kolagen składa się z mniejszych, rozgałęzionych aminokwasów. Tworzy się poprzez łączenie i zwijanie razem gałęzi aminokwasów (głównie typu glicyny, proliny, hydroksyproliny i argininy), które razem tworzą dłuższe włókna kolagenowe tworzące tkankę. Aminokwasy proliny stanowią około 15 procent kolagenu, a prolina, glicyna i hydroksyprolina łącznie stanowią ponad 50 procent całkowitej zawartości aminokwasów w kolagenie. Dzięki prolinie, nasze ciała mogą zbudować wystarczającą ilość kolagenu, aby wspierać nasze ogólne zdrowie, ponieważ kolagen znajduje się prawie wszędzie wewnątrz ciała – w tym w mięśniach, zębach, skórze, kościach, organach, stawach itp.
Aminokwasy, które tworzą kolagen mają specyficzne korzyści dla różnych części ciała. Na przykład, prolina jest szczególnie doskonała dla zdrowia skóry i gojenia się ran (oprócz wielu innych korzyści), podczas gdy glicyna może pomóc w promowaniu spokojnego snu, zrównoważeniu poziomu cukru we krwi i naprawie ścięgien.
Jakie funkcje ma prolina?
Do głównych funkcji proliny zaliczamy:
Pomoc w naprawie uszkodzeń skóry, takich jak rany, nacięcia i oparzenia. Bierze ona udział we wszystkich trzech fazach gojenia się ran, ponieważ stymuluje migrację komórek i przyczynia się do rozwoju nowej tkanki. Badania wykazały, że podczas wczesnych faz gojenia się ran, poziom proliny w płynie z rany jest co najmniej o 50 procent wyższy niż w osoczu, co sugeruje aktywny import proliny do miejsca rany.
Prolina robi to poprzez wspieranie syntezy kolagenu. Kolagen jest istotną częścią procesu gojenia się ran, ponieważ nadaje strukturę i siłę naszej skórze.
Ponieważ z wiekiem organizm produkuje mniej kolagenu, a to odbija się na wyglądzie skóry, spożywanie większej ilości aminokwasów tworzących kolagen może być skuteczne w utrzymaniu młodego wyglądu skóry.
WSPARCIE KONDYCJI STAWÓW – KUP TUTAJ
Pomoc w jelitach
Badania wykazały, że prolina i inne aminokwasy znajdujące się w kolagenie wspierają jelito i tkankę limfoidalną związaną z jelitami poprzez poprawę obrony immunologicznej organizmu i zdolności do ochrony przed obcymi antygenami i patogenami. Każdy aminokwas posiada unikalne właściwości wpływające na zdrowie jelit, które obejmują: utrzymanie integralności, wzrostu i funkcji jelit, normalizację wydzielania cytokin zapalnych, poprawę liczby limfocytów T oraz regulację wydzielania komórek IgA.
Wspomaga budowę kości i wspomaga serce
Jak zostało wcześniej wspomniane jest to jeden z głównych aminokwasów budujących kolagen. Aminokwasy są potrzebne do tworzenia tkanki, która buduje naczynia krwionośne/ tętnice. Pozyskanie większej ilości aminokwasów, które tworzą kolagen może być korzystne dla zmniejszenia ryzyka miażdżycy. “Prolina pomaga uwolnić część tego zatrzymanego tłuszczu, pomagając usunąć blokadę.” Wysyła go z powrotem do krwiobiegu do wykorzystania w innym miejscu.
KOLAGEN, BIOTYNA ORAZ KWAS HIALURONOWY W FORMIE PROSZKU – KUP TUTAJ
Źródła proliny, skąd pobierać prolinę?
Najlepszym źródłem proliny i kolagenu w diecie jest rosół kostny i inne wysokobiałkowe pokarmy, szczególnie produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięsa organiczne, takie jak wątroba, wołowina, kurczaki,ryby i skorupki jaj. Dobrym źródłem wydaje się też żelatyna, która wytwarzana jest poprzez przetwarzanie kości zwierzęcych, chrząstek i skóry. Mogą do tego celu wykorzystać na przykład wcześniej wspomnianych krów czy ryb.
Źródła:
(1)https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/L-proline
(2)https://en.wikipedia.org/wiki/Proline
(3)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18806118/
(4)https://pl.wikipedia.org/wiki/Kolagen
(5)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3750756/
(6)https://thedermreview.com/proline/
(7)https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4615-5385-4_4