Przepis na przekąskę dzisiaj wpada, imprezową, ale i do zabrania ze sobą, żeby mieć co szybko zjeść w ciagu dnia. Oczywiście w przepisie jest skromna porcyjka dla jednej kobietki na środowe popołudnie, ale następnym razem wiem na pewno, że te proporcje przemnożę razy kilka, bo są naprawdę super.
Potrzebujemy
- 100g mąki gryczanej
- 15g koncentratu pomidorowego
- 30g gorącej wody
- 20g oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- kilka kropel Stevia Drops albo szczypty innego słodzidła
- dodatkowo sezam i sól do posypania, można też dodać papryki, żeby były pikantniejsze
Przepis
Wszystko mieszamy w misce łyżką, potem wyrabiamy ręką, koncentrat można wcześniej rozrobić z wodą. Odrywamy kawałeczki, robimy kuleczki, spłaszczamy. Jak Ktoś ma chęć może rozwałkować i zrobić jakieś fantazyjne kształty, z tym, że to ciasto jest nieco bardziej wilgotne i może będzie trzeba je podsypać;)
Układamy na papierze do pieczenia, sypiemy sezamem i solą, wkładamy do piekarnika, 180 stopni około 20 minut.
Krakersy powinny być kruche, ale nie suche. Zamiast koncentratu można dodać zblendowany szpinak i zrobić zielone krakersy;)
Smacznego!