Gryczane Pomidorowe Krakersy

Przepis na przekąskę dzisiaj wpada, imprezową, ale i do zabrania ze sobą, żeby mieć co szybko zjeść w ciagu dnia. Oczywiście w przepisie jest skromna porcyjka dla jednej kobietki na środowe popołudnie, ale następnym razem wiem na pewno, że te proporcje przemnożę razy kilka, bo są naprawdę super.

 

1

 

Potrzebujemy

  • 100g mąki gryczanej
  • 15g koncentratu pomidorowego
  • 30g gorącej wody
  • 20g oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • kilka kropel Stevia Drops albo szczypty innego słodzidła
  • dodatkowo sezam i sól do posypania, można też dodać papryki, żeby były pikantniejsze

Przepis

Wszystko mieszamy w misce łyżką, potem wyrabiamy ręką, koncentrat można wcześniej rozrobić z wodą. Odrywamy kawałeczki, robimy kuleczki, spłaszczamy. Jak Ktoś ma chęć może rozwałkować i zrobić jakieś fantazyjne kształty, z tym, że to ciasto jest nieco bardziej wilgotne i może będzie trzeba je podsypać;)

Układamy na papierze do pieczenia, sypiemy sezamem i solą, wkładamy do piekarnika, 180 stopni około 20 minut.

 

2

 

Krakersy powinny być kruche, ale nie suche. Zamiast koncentratu można dodać zblendowany szpinak i zrobić zielone krakersy;)

 

3

 

Smacznego!

Dodano w: PrzepisyTagi: fit, fit przepis, mąka gryczana, olej kokosowy, sezam, stevia drops

Marta Dojlida - parę słów o autorze:

Hej! Mam na imię Marta i postaram się zadbać, żeby Wam w kuchni nie było nudno. Zapraszam Was na mój instagram oh_marta gdzie jest więcej codzienych wpisów z apetycznym fit jedzonkiem;) Zobacz pozostałe posty tego autora

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *