Jak zaoszczędzić na zakupach a nadal jeść zdrowo? Zakupy podczas inflacji - Testosterone Wiedza

Kategorie

Najczęściej czytane

Jak zaoszczędzić na zakupach a nadal jeść zdrowo? Zakupy podczas inflacji

Obraz autorstwa aleksandarlittlewolf z Freepik

 

W obecnej sytuacji ekonomicznej kraju rozsądne planowanie żywienia odgrywa coraz większą rolę. Stąd też warto poznać kilka prostych rozwiązań dzięki, którym wydamy mniej, a jednocześnie mniej zmarnujemy.

 

Poniżej kilka wskazówek jak zaoszczędzić, a nadal jeść zdrowo:

 

1. Rozsądne zakupy z listą w ręku

Podstawą oszczędzania jest przygotowanie listy zakupów jeszcze przed wyjściem z domu. Pozwoli to skupić się jedynie na produktach, które faktycznie potrzebujemy. Zmniejszy też ilość produktów, kupowanych pod wpływem chwili, np. na promocji. Przede wszystkim lista pozwoli nie zapomnieć, o tym po co przyszliśmy.

 

W przypadku gotowej listy ważne jest jednak, by była ona szczegółowa. Nie zapisanie produktu na liście może przyczynić się do sytuacji, w której kupimy, nie to co potrzebujemy np. makaron zamiast mąki, bo tak zapamiętaliśmy. Ostatecznie lądujemy z produktami, które leżą i ich nie zużywamy.

 

W tworzeniu dokładnej listy pomoże m.in. przyczepienie karteczki np. na lodówkę, na której na bieżąco będziemy zapisywać produkt, które potrzebujemy kupić. W ten sposób o niczym się nie zapomnimy.

 

Niemniej jednak tworzenie listy nie ma sensu, gdy się jej nie trzymamy. Na początku, gdy uczymy się tworzyć listy, by kontrolować ilość kupowanych produktów, warto założyć np. że maksymalnie kupimy 4 produkty poza listy, a z czasem obniżajmy tę liczbę, aż do zera.

 

2. Nie nabieraj się na chwyty marketingowe

Zmniejszenie ilość bezsensownie kupowanych produktów na promocjach typu “tylko dziś” czy “weź 3 i zapłać za 2” to podstawa. Same w sobie promocje nie są złe, ważne jednak by produkty, które w ten sposób kupujemy, były tymi, które faktycznie zużyjemy, a nie będą stały w odmętach szafek. Warto jednak zawsze przeliczyć ilość na cenę oferowanego produktu, gdyż nie zawsze promocja jest promocją, a jedynie chwytem marketingowym.

 

Omega-3, D3 oraz K2MK7 – ekonomiczny suplement dla wsparcia kondycji organizmu

 

3.  Baza produktów

By nie dać się nabrać na pułapki marketingowe można stworzyć bazę/listę produktów, które lubimy, wykorzystujemy i często kupujemy. Warto by produkty, które znajda się na tej liści były w miarę uniwersalne. A więc takie, które w krótkim czasie wykorzystamy do wielu potraw. W ten sposób stworzona lista umożliwi nam obserwowanie cen produktów i zwiększy możliwość korzystania z faktycznych promocji i omijanie fałszywych promocji.

 

Obraz RODNAE Productions z Pexels

 

4. Rzadsze wizyty w sklepie

Zmniejszenie ilości wizyt w sklepie m.in. poprzez wcześniejsze przygotowanie listy, a tym samym wracanie się po tę “jedną” rzecz, którą zapomnieliśmy, przyczyni się do zmniejszenia ilości produktów kupowanych pod wpływem chwili.

No, przyznaj się, ile razy wyszedłeś ze sklepu tylko z tą jedną rzeczą, którą faktycznie miałeś(aś) kupić?

 

5. Nie idź głodny do sklepu

Nie rób zakupów, będąc głodnym. Gdy jesteśmy głodni, instynktownie mamy ochotę na większą ilość produktów, a tym samym robimy większe zakupy i często wkładamy do wózka, nie tylko to czego nie mieliśmy kupić, ale i to, czego nie zjemy lub zdąży się zepsuć, zanim zjemy. Najlepiej chodzić na zakupy niedługo po posiłku.

 

Ekonomiczne Omega-3 od Testosterone.pl – skoncentrowane źródło EPA i DHA

 

 

6. Planowanie posiłków

W zapisywaniu listy produktów pomoże planowanie posiłków z wyprzedzeniem i przeglądanie szafek w celu zorientowania się w tym, co już jest, a co naprawdę trzeba dokupić.

 

Planowanie posiłków pomoże również w rzadszym chodzeniu do sklepu, a tym samym zmniejszenie sytuacji, w których narażamy się na sytuacje dobierania produktów, których nie potrzebujemy.

 

7. Produkty z końcową datą przydatności

Produkty tego typu znajdują się, w każdym sklepie spożywczym. Sklepy wolą obniżyć cenę i mieć zwrot części kosztów produktu niż wyrzucić go i ponieść straty.

W związku z pojawieniem się Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, która dotyczy w szczególności sklepy wielkopowierzchniowe. W związku z nią sklepy te zobowiązane są oddać lub sprzedać dużo taniej produkty, zamiast je wyrzucać. Stąd też powstają aplikacje, które umożliwiają kupowanie tzw. paczek niespodzianek w niskiej cenie. Do takiej paczki trafiają różnego rodzaju produkty, które tracą ważność lub w jakiś sposób są nieatrakcyjne dla kupującego np. zgnieciona puszka, obite warzywa. Korzystając z takich paczek, zaoszczędzimy pieniądze, a dodatkowo przyczyniamy się do zmniejszenia zanieczyszczenia środowiska.

 

Mówiąc o datach przydatności produktów, należy wprowadzić dwa terminy:

 

Data minimalnej trwałości jest to data, do której produkt zachowuje wszystkie właściwości i jakość, jaką zakłada producent. Po tej dacie produkt nadal można spożywać, jeśli nie widać, że coś się z nim dzieje i nie został otwarty.

Dotyczy ona mrożonych, chłodzonych i suszonych (makaron, ryż) produktach, a także na konserwach i innych środkach spożywczych (np. olej roślinny, czekolada, kawa, herbata itp.). Na opakowaniach oznaczona  jest ona stwierdzeniem “najlepiej spożyć przed”.

Jeżeli produkt, na którym widnieje określenie wyżej wymienione określenie, został otwarty, zastosuj się do znajdujących się na opakowaniu wskazówek, takich jak „Należy spożyć w ciągu trzech dni od otwarcia opakowania”.

 

Termin przydatności do spożycia po upływie tego terminu nie powinno się spożywać produktów, gdyż mogą się w nim znajdować szkodliwe dla zdrowia bakterie i inne mikroby.

Datę ta poprzedza określenie “należy spożyć do”. Umieszcza się ją na opakowaniach produktów szybko psujących się takich jak wędliny, mięsa, produkty mleczne, świeże ryby itp. Datę tą przedłużyć można jedynie poprzez zamrożenie tuż po dokonaniu zakupu. Należy jednak przestrzegać ogólne zasady mrożenia i nie przechowywać tych produktów zbyt długo. Należy również  zwrócić uwagę na określenia typu „przechowywać w stanie zamrożonym do daty przydatności do spożycia”, „nie rozmrażać przed gotowaniem” lub „przed użyciem dokładnie rozmrozić i zużyć w ciągu 24 godzin” i przestrzegać ich.

 

 

Cynk + miedź – tanie źródło pierwiastka wspierającego odporność

 

8. Oszczędzasz na jedzeniu, kiedy go nie marnujesz

Należy wybierać zdrowe produkty i prawidłowo nimi dysponować. Czyli np. wykorzystywać wszystko, co się kupiło, kupować i gotować tyle, ile potrzebujemy, pilnować dat ważności produktów, rozplanowywać posiłki z wyprzedzeniem, nie kupować produktów pod wpływem okazji sklepowych i wykorzystywać resztki.

 

Do tego punktu należy dodać też odpowiednie przechowywanie. Po więcej odsyłam do “Jak przechowywać żywność, by się nie marnowała?”

 

9. Kupowanie od lokalnych dostawców

Kupowanie od lokalnych dostawców wspomaga lokalną/narodową gospodarkę. Produkty te też często są lepszej jakości, gdyż uprawiane były z użyciem mniejszej ilości środków do wspomagających uprawę, w tym nawozów.

 

Jeśli pozwalają na to możliwości i mamy ochotę, można prowadzić przydomowy ogródek, który daje nie tylko ogromną satysfakcję, ale i zapewnia lepszą jakość produktów.

 

10. Polub niedoskonałości

Naturalnie uprawiane warzywa i owoce nie są tak piękne, jak w sklepach. Mogą posiadać niedoskonałości i być nierówne. Nie świadczy to jednak o ich złej jakości, a wręcz przeciwnie. Co jednak daje możliwość zaoszczędzenia pieniędzy, albowiem produkty takie sprzedawane są często za niższą cenę, gdyż są mniej atrakcyjne dla kupującego.

 

11. Zrezygnuj z gotowców

Pomijając fakt, że produkty tzw. “gotowce” zawierają w większości dużo niezdrowych dodatków do żywności i mogą wpływać niekorzystnie na zdrowie, to nie wychodzą wcale ekonomicznie. Za przygotowanie z podstawowych produktów tego samego rodzaju danie w tej samej ilości po przeliczeniu wydamy mniej.

 

Warto również zrezygnować z jedzenia na mieście lub je ograniczyć. Na dania ugotowane samodzielnie wydamy znacznie mniej.

 

Obraz Amina Filkins z Pexels

 

12. Robienie domowych przetworów

Zarówno, gdy dostaniemy “od rodziny ze wsi”, kupimy od lokalnego dostawcy, zbierzemy z własnego ogródka, bądź kupimy zbyt dużą ilość żywności, warto poddać ją obróbce i przygotować tzw. przetwory lub po prostu mrożąc. Metod konserwacji jest dużo, pozwalają one jednak przedłużyć trwałość i nie zmarnować tego, co już mamy.

 

13. Bądź elastyczny podczas gotowania według przepisu

Przedostatnim punktem w tym artykule jest elastyczność podczas gotowania. Potrawy przygotowane zgodnie z przepisem owszem wychodzą najlepiej, jednak dopiero nabranie umiejętności zamiany produktów w przepisie na te, które już mamy umożliwia zaoszczędzenie i zmniejsza ilość przygotowanego jedzenia.

 

14. Mniejsze porcje na talerzu

Dzięki mniejszym porcją ilość niedojedzonego jedzenia się zmniejszy, a przy okazji pozwoli to utrzymać lepszą sylwetkę. Lepiej nałożyć mniejsza porcje, a następnie wziąć dokładkę niż nie dojeść i wyrzucić. Na ten punkt powinny w szczególności zwrócić uwagę osoby posiadające dzieci. Ilość wyrzucanego niedojedzonego jedzenia bywa przy dzieciach przerażająca.

 

 

PODSUMOWANIE

Tych kilka punktów może niełatwych w realizacji, ale na pewno przynajmniej w części przydatnych, pozwoli nie tylko zaoszczędzić pieniądze, ale i zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia i wspomoże ekologię. A tak naprawdę ubocznym efektem będzie zdrowsze jedzenie i większa świadomość żywieniowa.

 

 

BIBLIOGRAFIA:

  1. http://www.bankzywnosci.wroclaw.pl/ustawa-przeciwdzialaniu-marnowaniu-zywnosci-pm-446.html (DOSTĘP 17.10.2022)
  2. https://www.gov.pl/web/psse-rawa-mazowiecka/jak-prawidlowo-interpretowac-informacje-o-trwalosci-artykulu-spozywczego2 (DOSTĘP 17.10.2022)
  3. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/jak-planowac-rozsadne-zakupy-spozywcze-oraz-zdrowe-posilki-w-okresie-pandemii-koronowirusa/ (DOSTĘP 19.10.2022)
  4. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/dieta-dla-zabieganych-jak-zorganizowac-posilki-praktyczne-porady/ (DOSTĘP 17.10.2022)
  5. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/normy-zywienia-czlowieka-podstawa-zalecen-zdrowej-diety/ (DOSTĘP 17.10.2022)

Mgr. Dietetyki
Licencjat- UM w Lublinie, magisterka- UM im. Piastów Śląskich we Wrocławiu

Obecnie dietetyk/intendent w jednej ze szkół we Wrocławiu

Pasjonatka gotowania, a w wolnych chwilach rysunku i pieszych wycieczek.

Jestem przekonana, że żywienie ma być czymś prostym, przyjemnym, pomagającym nam i towarzyszącym przez całe życie, a nie mnóstwem wyrzeczeń i obowiązków.

Zawsze służę pomocą i wsparciem.

Facebook: Katarzyna Fidor Dietetyk
Instagram: dietetyk.kasiafidor

    Dodaj swój komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*