Jakie powinno być ciasto czekoladowe? Czekoladowe porządnie, a nie lekko kakaowe?, miękkie albo kremowe, słodkie i najlepiej z czekoladą. Ciasto na które przepis tu macie właśnie takie jest, jest idealne. Wielkie sorry brownie z fasoli o to nowy czeko ulubieniec. Wybaczcie mało fotek z przygotowania, ale micha czeko masy jest mało fotogeniczna;)
Potrzebujemy
ciasto
- średni batat (mój ważył 400g)
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 małe jabłka
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
Budyń można zastąpić odżywką (30-40g)użyjcie wtedy mniej ksylitolu
polewa
- łyżka czubata kakao
- płaska łyżka odżywki
- 2-3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- wiórki lub orzechy (opcjonalnie) do posypania
Polewę można zastąpić gorzką roztopioną czekoladą.
Przepis
Batata gotujemy do miękkości, ja wystygnie dodajemy wszystko oprócz jabłek i blendujemy. Jabłka tarkujemy i dodajemy do masy, mieszamy i wkładamy ciasto do piekarnika na 50-60 min, temperatura około 160•. Sprawdzamy gotowość ciasta patyczkiem, powinien być wilgotny, ale nie mazać się jakby ciasto było surowe.
Po wyjęciu z piekarnika dajemy ciastu ostygnąć, polewamy polewą i chowany do lodówki.
Ciasto piekłam w silikonowe foremce co i Wam polecam, jeśli takiej nie macie użyjcie papieru do pieczenia.
To jak bardzo ciasto jest kremowe widać gołym okiem?
Smacznego!
Patka
21 października 2018 o 14:43Jest pyszne! Idealnie trafia w moje gusta <3!
Alicja
16 listopada 2018 o 21:01Hej, o jaką odżywkę chodzi? Pozdr
Marta Dojlida
16 listopada 2018 o 21:18Najlepiej się sprawdzi coś waniliowego albo czekoladowego, dwa smaki izolatu od Testosterone. Pl świetnie się sprawdzą. Mam na myśli creme brulee albo śliwkę w czekoladzie.;)
Alicja
18 listopada 2018 o 15:19O.K. Czy budyń w cieście mogę zastąpić 30-40 g skrobi kukurydzianej? Czy budyń podczas blendowania skłądników dodajesz w formie proszku czy już ugotowany? Pozdr
Oh_marta
18 listopada 2018 o 15:21Możesz;) w formie proszku oczywiście;)
Alicja
21 listopada 2018 o 23:29jest super! wielkie dzięki ;)))