Kremowe Ciasto z Batata

Jakie powinno być ciasto czekoladowe? Czekoladowe porządnie, a nie lekko kakaowe😀, miękkie albo kremowe, słodkie i najlepiej z czekoladą. Ciasto na które przepis tu macie właśnie takie jest, jest idealne. Wielkie sorry brownie z fasoli o to nowy czeko ulubieniec. Wybaczcie mało fotek z przygotowania, ale micha czeko masy jest mało fotogeniczna;)

Potrzebujemy

ciasto

  • średni batat (mój ważył 400g)
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 małe jabłka
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

Budyń można zastąpić odżywką (30-40g)użyjcie wtedy mniej ksylitolu

polewa

  • łyżka czubata kakao
  • płaska łyżka odżywki
  • 2-3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • wiórki lub orzechy (opcjonalnie) do posypania

Polewę można zastąpić gorzką roztopioną czekoladą.

Przepis

Batata gotujemy do miękkości, ja wystygnie dodajemy wszystko oprócz jabłek i blendujemy. Jabłka tarkujemy i dodajemy do masy, mieszamy i wkładamy ciasto do piekarnika na 50-60 min, temperatura około 160•. Sprawdzamy gotowość ciasta patyczkiem, powinien być wilgotny, ale nie mazać się jakby ciasto było surowe.

Po wyjęciu z piekarnika dajemy ciastu ostygnąć, polewamy polewą i chowany do lodówki.

 

 

Ciasto piekłam w silikonowe foremce co i Wam polecam, jeśli takiej nie macie użyjcie papieru do pieczenia.

 

 

To jak bardzo ciasto jest kremowe widać gołym okiem😍

Smacznego!

 

Dodano w: PrzepisyTagi: batat, brownie, fit, fit ciasto, fit przepis, olej kokosowy

Marta Dojlida - parę słów o autorze:

Hej! Mam na imię Marta i postaram się zadbać, żeby Wam w kuchni nie było nudno. Zapraszam Was na mój instagram oh_marta gdzie jest więcej codzienych wpisów z apetycznym fit jedzonkiem;) Zobacz pozostałe posty tego autora

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *