Kwas linolowy można kojarzyć również pod magiczną nazwą „CLA”, którą często widujemy na półkach w sklepach z suplementami. Jak się okazuje, bardzo łatwo dostarczyć sobie odpowiednią ilość tego kwasu, wystarczy tylko być świadomym i dowiedzieć się co należy jeść. Kwas ten ma również świetne zastosowanie w kosmetyce. Przekonajcie się sami!
Czym jest kwas linolowy?
Kwas linolowy to kwas tłuszczowy nienasycony, który należy do rodziny kwasów omega-6. Jest on kwasem egzogennym ze względu na brak szlaków metabolicznych do jego syntezy w organizmie człowieka. Powinien być w związku z tym dostarczany wraz z codzienną dietą.
“Na właściwości kwasów tłuszczowych mają wpływ: długość ich łańcucha (liczba atomów węgla), obecność podwójnych wiązań pomiędzy atomami węgla i – w przypadku kwasów nienasyconych – również konfiguracja cis i trans. Kwas linolowy zaliczany jest do grupy wielonienasyconych, co oznacza, że posiada więcej niż jedno podwójne wiązanie. Klasyfikacja do rodziny omega-6 odnosi się do lokalizacji ostatniego podwójnego połączenia, które znajduje się przy szóstym od końca atomie węgla w łańcuchu. Konfiguracja cis i trans wiąże się z układem przestrzennym związków chemicznych, które mają taką samą liczbę i rodzaj atomów oraz identyczne wiązania chemiczne.
Większość kwasów tłuszczowych nienasyconych naturalnie w produktach występuje w izomerii cis. Bogate w taki kwas linolowy są m.in. oleje roślinne. Natomiast w konfiguracji trans kwasy tłuszczowe spotykamy naturalnie w produktach mleczarskich i mięsnych. Występują one także w żywności przetworzonej zawierającej uwodornione oleje roślinne (produkty cukiernicze, słodycze, niskiej jakości margaryny czy fast foody). Ich nadmierne spożycie z tego typu pokarmami skutkuje zwiększeniem ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, niektórych typów nowotworów czy insulinooporności.
Sprzężony kwas linolowy (CLA), różni się od kwasu LA tym, że jego podwójne wiązania izolowane są tylko jednym wiązaniem pojedynczym – ich konfiguracja może być zarówno cis, jak i trans.”
Niedobór kwasu linolowego
Niedobór kwasu linolowego spotyka się na szczęście bardzo rzadko. Jednak jest kilka przypadków. Jednym z nich są dzieci, które nie są karmione mlekiem matki, zaś mlekiem, które zawiera małą ilość tłuszczu. Drugim przypadkiem są osoby chore, u których stosuje się dietę, która zawiera małe ilości tłuszczu. W przypadku kiedy dojdzie do niedoboru kwasu linolowego można zaobserwować kilka zaburzeń, takich jak na przykład zaburzenia pracy gruczołów łojowych oraz spowolnienie regeneracji skóry, a to może powodować problemy z suchością skóry. Ma to również ogromny wpływ na łamliwość włosów i paznokci. Przez zbyt małą ilość tych kwasów może dojść do takich chorób jak: łuszczyca, rumień, egzemy oraz atopowe zapalenie skóry.
Połączenie Omega-3, D3 i K2MK7
Nadmiar kwasu linolowego
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby w diecie nie znajdowało się nie więcej niż 4% z dziennego zapotrzebowania na kwasy omega 6.
„W badaniach na myszach stwierdzono, że jednorazowe podanie CLA powodowało znaczny wzrost poziomu PGE2 w wątrobie, 12 godzin po podaniu. Natomiast długotrwałe stosowanie CLA (4 tygodnie) redukowało zawartość tej prostoglandyny i indukowało otłuszczenie wątroby. Podawanie
CLA łącznie z kwasem γ-linolenowym hamowało rozwój stłuszczenia. Badania wykazują również i negatywne skutki stosowania CLA takie jak zmiany w profilu lipidowym, w szczególności obniżenie cholesterolu frakcji HDL czy zwiększoną peroksydację lipidów, co może wpływać niekorzystnie na układ
krążenia. Ponadto, niektórzy autorzy obserwowali wzrost stężenia glukozy we krwi oraz zwiększenie insulinooporności.”
Jego nadmiar może powodować wiele skutków ubocznych, takich jak: zmęczenie, bóle brzucha, nudności, biegunkę, a także zmniejszenie stężenia tzw. dobrego cholesterolu (HDL). Szczególnie muszą uważać na to kobiety ciężarne i karmiące piersią oraz dzieci.
Silny antyoksydant – kurkuma z dodatkiem piperyny
Źródła w diecie
Organizm człowieka nie może syntetyzować CLA. Musimy je dostarczać wraz ze spożywanym pokarmem. Źródłem tego kwasu mogą są produkty mleczne. Zawiera go także wołowina czy cielęcina. Występuje on również w produktach takich jak: oleje roślinne, np. słonecznikowy, rzepakowy czy w orzechach..
„Najwięcej CLA w przeliczeniu na 100 g produktu zawiera masło oraz sery dojrzewające, wśród nich najlepszym źródłem CLA są sery żółte np. grana padano, a najmniej znajdziemy go w oscypku. Sery twarogowe, ze względu na małą zawartość tłuszczu, należą do produktów o bardzo małej zawartości CLA. Warto więc wybierać te półtłuste lub tłuste jeżeli zależy nam na obecności kwasu linolowego.
Zawartość w produktach mlecznych kwasu linolowego jest idealnym dowodem na to, że produkty te powinny być stale obecne w naszej diecie. Jedynym wyjątkiem jest nietolerancja na laktozę, chociaż w dzisiejszych czasach prawie każdy produkt jest zrobiony dodatkowo bez laktozy.”
Właściwości
CLA jest wciąż badane i testowane.
„Podawanie przez 28 dni CLA w dawce 6,2 g dziennie zawodnikom poddanym treningowi wytrzymałościowemu nie wpłynęło w znaczący sposób na całkowitą masę ciała, procentową zawartość tłuszczu, masę kości i siłę, w porównaniu z grupą otrzymującą placebo lub kwasy tłuszczowe. Wyniki te różnią się od pozytywnych rezultatów badań prowadzonych na zwierzętach. Reasumując, suplementacja CLA jest stosunkowo bezpieczna i nie powoduje zmian znaczących klinicznie. Wyniki mogą być związane ze zbyt krótkim czasem suplementacji, badaną grupą bądź też rodzajem przeprowadzonego treningu.W badaniach stwierdzono, iż jednorazowe podanie CLA powodowało znaczny wzrost poziomu PGE2 w wątrobie 12 godzin po podaniu. Natomiast stosowanie CLA przez 4 tygodnie redukowało zawartość tej prostoglandyny i indukowało otłuszczenie wątroby.
Wciąż rozbieżne są wyniki badania nad wpływem CLA na regulacje poziomu insuliny i glukozy we krwi, z tego względu pacjenci z cukrzycą typu drugiego powinni zachować szczególną ostrożność, stosując suplementy zawierające sprzężony kwas linolowy.
CLA ma również wpływ na zwiększenie odporności organizmu, poprzez wzrost produkcji limfocytów. CLA może być także pomocny w zapobieganiu rozwoju cukrzycy i osteoporozy.”
Kwas linolowy w kosmetyce
Kwas ten wpływa na nawilżenie skóry i sprawia, że jest jędrna. Jest składnikiem sebum, reguluje pracę gruczołów, które nazywają się łojowymi. Co więcej wspaniale działa w przypadku, kiedy nasza skóra jest szorstka czy popękana.
Dodatkowo redukuje plamy i przebarwienia na skóry twarzy. Jest składnikiem wielu kremów i balsamów czy żeli pod prysznic.
Coraz większą popularnością zaczęły się cieszyć kuracje winne, które są w ofercie wielu salonów kosmetycznych. W tych owocach znajduje się między innymi kwas linolowy. Taki zabieg służy rewitalizacji skóry i przywróceniu jej właściwego nawilżenia. Dodatkowo gwarantuje skórze takie pierwiastki jak magnez, krzem, jod i potas. Zabiegi z zastosowaniem tego kwasu na twarz działają odmładzająco. W zależności od rodzaju kwasu można uzyskać wymarzony efekt. Szczególnie skorzystają na tym osoby, które oczekują intensywnego oczyszczenia, rozjaśnienia, a nawet usunięcia przebarwień, i wygładzenia. Można spotkać się też z zabiegiem wyszczuplającym, ponieważ kwas linolowy sprzyja redukcji. Masaż lub zastosowanie odpowiedniego urządzenia pobudza krążenie i powoduje ujędrnienie skóry. Jednak nie tylko zabiegi wystarczą. Najpierw trzeba zwrócić uwagę na dietę i spożywanie pokarmów, które posiadają dużo kwasu linolowego.
W drogerii lub aptece warto wybierać kosmetyki z jego dużą zawartością, gdyż ma zbawienny wpływ na skórę ciała.
MSM jako wsparcie kondycji włosów, skóry i paznokci
Podsumowanie
Kwas linolowy nadal jest testowany i ciągle wychodzą nowe badania na jego temat. Okazuje się, że badania na zwierzętach wyglądają zupełnie inaczej niż te u ludzi. Na pewno potrzebujemy więcej badań, aby jednoznacznie stwierdzić wszystkie jego działania. Za to- jak widać ma świetne zastosowanie w kosmetyce. Warto zwracać co ląduje na naszym talerzu i być świadomym swoich wyborów żywieniowych.
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_linolow
Farmakopea Polska X, Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne, Warszawa: Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych, 2014,
Małgorzata Galus: Tablice chemiczne. Warszawa: Wydawnictwo Adamantan, 2008
Kwas linolowy (CID: 5280450) (ang.) w bazie PubChem, United States National Library of Medicine.
https://wylecz.to/zywnosc/kwas-linolowy-wystepowanie-suplementy-dawkowanie-i-dzialanie/
https://www.recepta.pl/artykuly/kwas-linolowy-cla-wystepowanie-i-wlasciwosci
https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/tajemnicze-kwasy-cla-
Koba K., Yanagita T., Health benefits of conjugated linoleic acid (CLA). Obes Res Clin Pract. 2014 Nov-Dec,
Kowalska M., Cichosz G., Produkty mleczarskie – najlepsze źródło CLA. Bromat. Chem. Toksykol. – 2013,
Białek A., Tokarz A., Sprzężone dieny kwasu linolowego jako potencjalny czynnik prewencyjny w profilaktyce nowotworów piersi. Postępy Hig Med. Dośw. 2013,
https://www.medonet.pl/zdrowie/diety,kwas-linolowy,artykul,1704104.html
https://www.spa24.pl/kwas-linolowy-w-kosmetyce.html
CLA – właściwości prozdrowotne – Jolanta Karwat, Paulina Gil-Kulik, Lidia Kotuła, Alicja Niedojadło, Janusz Kocki,Magdalena Sawiuk- Zakład Genetyki Klinicznej
https://lh3.googleusercontent.com/wC7I1YDiRjVHv6DV8PPT9Cm-Aozta0LntEIazoGcKwJlfoEAQVfI1SLG6G5I_-cr7uTzSA=s85
https://lh3.googleusercontent.com/RJTvPWSrfh8V9tR_m4udChVkcFd-mXqVXNKMKykeXyMH8lttWb3GoYM_GAg4LxzXe0IKXQ=s128
https://lh3.googleusercontent.com/xLtEjRmdGX9Spwj0p1dNhzWUfePNHwADbVDNmI5UYEdBxzSYiM29lAPjLA0YXXiQa_v6RQ=s128
https://lh3.googleusercontent.com/pznG1ru4XSngKYC7Ag9iaKxjOr6zToFcroKmMrkzlLvRplRhuzBCqkvZmr0G3O8cTUjUuw=s128
https://fivebloom.de/blogs/cbd-news/cbd-oel-vs-kapseln