NAC czyli cysteina w postaci acetylowej
Od pewnego czasu temat w dietetyce dosyć głośny ze względu na swoje fenomenalne prozdrowotne właściwości, potencjał antyoksydacyjny oraz aktywację produkcji naturalnego glutationu. Na jej temat przeprowadzono ponad 200 badań naukowych.
Najpopularniejszy produkt NAC – Apollos Hegemony
Trochę biochemii…
Cysteina zalicza się do aminokwasów endogennych. Cysteina ma specyficzną budowę, zaliczana do reaktywnych aminokwasów, zawiera siarkę, do jej funkcji można zaliczyć wiązanie toksycznych substancji jest więc bardzo przydatna w procesach detoksykacji. Niezbędna także do syntezy glutationu (silny przeciwutleniacz). Bierze udział w syntezie białek, enzymów i koenzymów.
Dlaczego jest taka ważna?
Cysteinę uważa się za niezbędny aminokwas. Występuje ona w keratynie, jest to główny składnik białkowy skóry, włosów oraz paznokci, co więcej uczestniczy także w wytwarzaniu kolagenu poprawiając elastyczność i strukturę skóry. Występuje nawet w białkach trawiennych. Ceniona także ze względu na zastosowanie w detoksykacji np. wątroby. Wspomniany wyżej glutation jest w tym celu niezbędny. Cysteina jest najważniejszym czynnikiem determinującym ilości syntetyzowanego glutationu. Spożycie cysteiny przyspiesza usuwanie szkodliwych substancji z wątroby, zapobiegając także gromadzeniu się toksyn. Chroni wątrobę i mózg przed uszkodzeniami, które powoduje alkohol lub dym tytoniowy. Metabolit cysteiny N-acetylo-Lcysteiny (NAC) bardzo często podaje się na wczesnych etapach zatrucia paracetamolem, ze względu na bardzo silne właściwości detoksykacyjne tego aminokwasu. Cysteina z łatwością wiąże się z metalami ciężkimi, wychwytując je i usuwając z organizmu. Ma silne właściwości antyoksydacyjne, nie tylko zwalcza wolne rodniki ale także neutralizuje reaktywne formy tlenu dzięki czemu doskonale chroni błony komórkowe. Może także zapobiegać utlenianiu się cholesterolu oraz niwelować skutki miażdżycy. Polecana przy reumatoidalnym zapaleniu stawów a nawet chorobach nowotworowych. Pomocna jest także w spalaniu tkanki tłuszczowej oraz budowaniu masy mięśniowej. Chroni organizm przed skutkami negatywnego promieniowania oraz przyspiesza leczenie chorób układu oddechowego. Jak widać jej działanie jest ogólnoustrojowe.
Gdzie występuje?
Szukając naturalnych źródeł cysteiny, należy zwrócić uwagę na produkty wysokobiałkowe. Znajdziemy ją w wołowinie lub mięsie drobiowym, a także w warzywach: fasola, soczewica, soja, spirulina, ponieważ te rośliny mają wysoką zawartość protein. Duża zawartość odnotowano także w białku mleka, orzeszkach ziemnych i kukurydzy. Ciężko znaleźć ją na rynku suplementów w formie samodzielnego preparatu, najczęściej doszukamy się jej w matriksach aminokwasowych np. BCAA, EAA czy SAA.
Głównie te preparaty są dedykowane do regeneracji oraz detoksykacji organizmu, przyczyniają się także do intensyfikacji przemian anabolicznych. W suplementacji najczęściej występuje w formie NAC.
Często występuje także jako składnik kosmetyków do skóry i włosów.
Jakie ma zastosowanie w dietetyce i treningu?
Oprócz ogólnoustrojowego działania, które jest pozytywne dla wszystkich układów organizmu, jej suplementacja może znaleźć zastosowanie zarówno przy redukcji masy ciała, jak i budowaniu masy mięśniowej. Jak wcześniej wspomniano może przyczyniać się do spalania tkanki tłuszczowej oraz być pomocna przy przyrostach mięśniowych.
Co więcej NAC bierze udział w stymulowaniu endogennego glutationu, przekłada się to na znaczne polepszenie regeneracji oraz zwiększenie właściwości samonaprawczych organizmu. Suplementacja NAC znacznie wspomaga wysiłek fizyczny, co jest bardzo ważne dla sportowców oraz osób aktywnych fizycznie. Przekłada się to tym samym na bardziej efektywne treningi oraz większy progres zarówno jeśli chodzi o jakość treningu oraz efekty dotyczące sylwetki. NAC także wspiera układ trawienny oraz redukuje stres oksydacyjny. Przyspiesza także odbudowę białek ustrojowych działając anabolicznie na tkankę mięśniową .
Zmniejsza obolałość mięśni po treningach. Polecana także zawodnikom dyscyplin wytrzymałościowych, jak kolarstwo w celu wspomagania wydolności tlenowej i zdolności utylizowania tlenu. Sprawdzi się także dla osób, które są w trakcie i po zakończeniu cykli z użyciem pro hormonów i sterydów jako jeden z najpotężniejszych związków wspomagających regeneracje uszkodzonych komórek wątrobowych. Wszystkie te procesy polegają w szczególności na kontroli produkcji energii, hormonów i procesów anabolicznych na poziomie molekularnym.
Przeciwwskazania i interakcje z lekami
Na suplementacje uważać powinni diabetycy, zaleca się wcześniejszą konsultację z lekarzem, ponieważ NAC może hamować działanie insuliny. Nie powinny jej przyjmować osoby chore na cystynurię (rzadka choroba genetyczna), dzieci, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.
Dawkowanie
Jest to kwestia indywidualna i zależy od kilku czynników, do podstawowych zaliczymy: masa ciała, potrzeba w jakiej stosowana jest NAC, problem z powodu którego sięga się po suplementację.
Teoretycznie przyjmuje się, że dobowa suplementacja waha się od 1-3 kapsułek (500 – 1500 mg).
Zaleca się ją także suplementować razem z witaminą C w stosunku 1:3.
szymon
9 marca 2020 o 15:57NAC aby faktycznie oddziaływało na organizm w optymalny sposób należy podawać wraz z Glicyną
Oskar Hejmowski
11 marca 2020 o 08:52Skąd takie informacje :)?