Na sam początek
W ciągu dnia, w pracy, czy na treningu…praktycznie cały czas jesteśmy narażeni na czynniki mogące wywołać uczucie bólu. Rozwijające się choroby wirusowe i bakteryjne, przetrenowana tkanka mięśni, urazy mechaniczne powstałe z kontaktu z przedmiotami, czy stany bólowe związane z przepracowaniem i zmęczeniem psychicznym – wszystkie te rodzaje bólu, jak i wiele innych, związane są
z naruszeniem receptorów układu nerwowego, które oznajmić mają nam, że dzieje się coś co niekorzystnie wpływa na nasze ciało, czyli kolokwialnie mówiąc coś nas boli.
Leki na ratunek – ale czy zawsze?
Najprostszym rozwiązaniem w tym wypadku jest zażywanie leków, jednak o ile podczas przechodzenia grypy i innych chorób jest to zalecane, to w przypadku lekkich otarć, obić czy często występującego bólu głowy możemy poradzić sobie innymi sposobami. Częste zażywanie medykamentów powoduje z czasem uodparnianie się na substancje aktywne zawarte w nich. Jeżeli za pierwszym i drugim razem wystarczyło pół tabletki przeciwbólowej, to z czasem bierzemy całą tabletkę, później dwie…i tak dalej.
Sam ból prowadzi do pogorszenia stanu fizycznego oraz funkcjonowania całego układu nerwowego, jednak pamiętajmy o tym, że nadmierne zażywanie leków przeciwbólowych może skutkować tym samym.Stan uodpornienia na leki z czasem może przejść w stan uzależnienia, poszukiwania nowych leków i prób ich wypróbowania na własnym ciele, co sprawia, że poważnie narażamy własne zdrowie a nawet życie.
W jaki sposób łagodzić ból, jeśli nie stosujemy leków przeciwbólowych?
Z pomocą przychodzi nam znana od wieków medycyna naturalna. Napary z ziół, surowe oraz zmielone korzenie, kwiatostany i łodygi roślin, przyjmowane w odpowiedni sposób – drogą wziewną, ustną czy jako okład na ranę – skutecznie łagodziły ból i wspomagały regenerację uszkodzonej tkanki. Z czasem rozwijająca się technologia wpłynęła na tradycyjne lecznictwo i spowodowała, że to co naturalne zostało zamienione na chemiczne, szybciej i skuteczniej działające.
Należy jednak zauważyć, że coś w tym jest, jeżeli pierwsi ludzie korzystali z dóbr natury i przynosiło im to pozytywne w działaniu skutki, to dlaczego te metody nie są stosowane też dzisiaj? Rośliny nie tylko są piękne, zapełniają żołądek czy dodają energii do pracy, nauki i ćwiczeń, ale mają również dodatkowe działanie, zwłaszcza niektóre z nich – wykazują działanie lecznicze i pozwalają zwalczać ból.
Czy wiesz, że naturalne środki przeciwbólowe mogą rosnąć
w Twoim ogrodzie lub stać na półce w kuchni?
1. Imbir
Świeży korzeń imbiru stosowany jest w kuchni indyjskiej jako przyprawa. W Polsce dobrze znana jest jego sproszkowana forma, która poddana procesowi przetwórstwa jest niestety mniej bogata we właściwości lecznicze.
Imbir posiada zinferon, gingerol i zingiberol, wpływające pozytywnie na cały organizm, od układu pokarmowego po układ nerwowy. Szczególne działanie imbiru wspomaga zwalczanie stanów zapalnych powstałe organizmu. Przypisuje się to działaniu, które blokuje powstawanie nowych związków zapalnych oraz wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, zwalczających istniejące ognisko choroby.
Imbir działa również na układ krwionośny, co skutkuje rozszerzeniem naczyń krwionośnych i lepszym przepływem krwi oraz zmniejszeniem ciśnienia żylnego. Działanie takie pozytywnie wpływa na niwelowanie bólów głowy, przemęczenia czy nawet migreny.
Imbir doskonale nadaje się jako składnik diety dla osób aktywnych fizycznie, wspomaga on zwalczanie stanów zapalnych w obrębie stawów, podnosi odporność organizmu na drobnoustroje i wspiera procesy trawienne.
Substancje przeciwzapalne zawarte w korzeniu imbiru wspomagają zwalczanie chorób bakteryjnych i wirusowych jamy ustnej oraz wpływają na zmniejszenie dolegliwości bólowych przełyku.
Wysoce standaryzowany ekstrakt z imbiru
2. Kurkuma
Kurkuma, a dokładniej zawarta w niej kurkumina, dobrze znana jest od wieków w medycynie dalekiego wschodu. Dzięki właściwościom wspomagającym układ trawienny oraz leczenie ran, była i jest niezastąpionym składnikiem zarówno potraw jak i leków.
Kurkuma wspomaga zwalczanie stanów zapalnych błony żołądka oraz jelit, dzięki wspomaganiu wydzielania gastryny, która stymuluje i poprawia procesy zachodzące w układzie trawiennym. Ponadto kurkuma nasila przepływ krwi i zwiększa wydzielanie pepsyny i kwasu solnego, ma to na celu chronić żołądek przed stanami zapalnymi żołądka.
Stany zapalne żołądka mogą prowadzić do osłabienia błony żołądka i jelit, a to z kolei prowadzi do powstawania choroby wrzodowej. Właściwości antyoksydacyjne kurkuminy wspomagają zwalczanie stanów zapalnych powstałych w organizmie, zwłaszcza w obrębie stawów, oraz osłabienie objawów pojawiających się w przebiegu chorób bakteryjnych i wirusowych.
Krukuma z piperyną standaryzowana na min. 95% kurkuminoidów
Kapsaicyna
Zawarta w papryczkach chili kapsaicyna działa na zakończenia nerwowe w sposób ograniczający powstawanie neuropeptydów, które odpowiedzialne są za uczucie bólu podczas bólu głowy czy migreny. Kapsaicyna jest stosowana w medycynie jako „opatrunek rozgrzewający” na miejsca dotknięte bólami pochodzenia reumatycznego, neuropatycznego, artretycznego i mięśniowego.
Kapsaicyna posiada silne właściwości przeciwzapalne, co skutkuje wspomaganiem niwelowaniem stanu zapalenia zatok po jej spożyciu.
Dodatkowo jest to naturalny środek przeciwdrobnoustrojowy, zwalczający ogniska bakterii i wirusów. Kapsaicyna może być stosowana do oczyszczania ran i otarć w celu zabezpieczenia ich przed działaniem drobnoustrojów. Naturalne działanie zmniejsza poziom substancji odpowiedzialnych z przekazywanie sygnału bólowego do ośrodka nerwowego, co przyczynia się do polepszenia samopoczucia konsumenta.
Połączenie kapsaicyny i imbiru w jednej kapsułce
4. Waleriana
Odczucia bólu nie muszą sięgać jedynie aspektów fizycznych. Złe stany samopoczucia, nadwrażliwość, przemęczenie, brak snu czy uczucie bezsilności negatywnie działają na całe ciało. Osłabione działanie centralnego układu nerwowego przyczynia się do zwiększonej podatności na ból. Waleriana stosowana jest w medycynie jako środek uspokajający.
Substancje aktywne zawarte w roślinie przyczyniają się do odprężenia psychicznego i zmniejszenia podatności na bodźce stresogenne oraz bólowe.
Waleriana pozwala zmniejszyć objawy bólu podczas migreny czy miesiączki, a wszystko dzięki właściwościom rozkurczającym naczynia krwionośne.
Z kolei wpływ na poprawę stanu snu przyczynia się do lepszej regeneracji organizmu podczas chorób i stanów zapalnych.
Korzeń Waleriana od Swanson
5. Wilcza kora
Wilcza kora, to zioło z regionów peruwiańskich, dobrze znane również pod nazwą Koci Pazur. Jest to doskonały środek wykazujący działanie przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe.
Wilcza Kora stosowana jest do zwalczania stanów zapalnych w obrębie układu stawowego oraz objawów artretyzmu, wpływa ona na zmniejszenie bólu oraz poprawia kondycję układu kostno-stawowego w czasie choroby.
Dodatkowo roślina przyjmowana w formie naparu wspomaga zwalczanie stanów zapalnych układu moczowego.
Działanie przeciwdrobnoustrojowe wspomaga kurację podczas przechodzenia chorób bakteryjnych i wirusowych, takich jak grypa, zapalenie zatok czy ból gardła. Wszystko to dzięki stymulacji białych krwinek do walki i poszukiwania zagrożenia jakim są drobnoustroje i stany zapalne.
3%’owy ekstrakt z wilczej kory od Hepatica
6. Kadzidłowiec
Kadzidłowiec, znany także pod nazwą Boswellia serrata, to roślina pochodząca z Indii, jednak dobrze przyjęła się także w polskich ogrodach. Wytwarzane z niej olejki i kadzidła są znane z właściwości wspomagających zwalczanie napięcia nerwowego i działania odprężającego.
Roślina pozytywnie oddziałuje na drogi oddechowe, co skutkuje zwalczaniem drobnoustrojów w okresie ich namnażania.
Przyjmowanie doustne suplementów diety na bazie kadzidłowca pozwala zadbać o układ trawienny i podnieść odporność w momencie zaistnienia stanów zapalnych żołądka i jelit. Roślina korzystnie wpływa na odbudowę błony śluzowej układu trawiennego.
Ekstrakt z kadzidłowca działa przeciwzapalnie w obrębie układu ruchu, niwelując stany bólu, poprawiając mobilność stawów oraz wspierając zmniejszenie obrzęków.
Aż 800 mg kadzidłowca w jednej kapsułce
7. Kora wierzby
Stosowana w medycynie naturalnej, sproszkowana forma wierzby może być wykonana samodzielnie bądź kupiona w formie suplementu w aptece lub w dobrych sklepach zielarskich.
Wierzba zawiera glikozydy fenolowe, które wykazują działanie wspomagające zwalczanie stanów zapalnych i ognisk drobnoustrojów. Ponadto wspomniane glikozydy fenolowe korzystnie wpływają na niwelowanie wytwarzanie prostaglandyny odpowiedzialnej za utrzymanie stanu zapalnego w organizmie, dzięki czemu wspomagają zwalczanie gorączki, problemów o podłożu reumatycznym czy zapalenie gardła.
Dzięki cennym substancjom kora wierzby wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszając odczuwanie dolegliwości nerwobólów oraz niwelując problemy z zasypianiem.
Wywar z kory wierzby ma działanie wspomagające zwalczanie stanów gorączkowych i towarzyszących im bólów mięśni, głowy oraz problemów z oddychaniem, a ponadto wspiera zwalczanie infekcji dróg oddechowych oraz sprzyja podniesieniu odporność przeciw drobnoustrojom.
8. Goździki
Ta dobrze znana każdemu przyprawa stosowana na surowo bądź w formie wywaru wspomaga zmniejszenie uczucia bólu i sprzyja niwelowaniu stanów zapalnych w obrębie jamy ustnej, bólów głowy czy stanów zapalnych dróg oddechowych. Zawarta w goździkach substancja o nazwie eugenol niweluje aktywność enzymów wspomagających powstawanie stanów zapalnych w organizmie.
Olejek z goździków stosowany na obolałe miejsca pomaga redukować ból i działać znieczulająco np. na ból zębów.
Dodatkowo wywar z goździków pomaga zwalczać stany infekcji w okresie jesienno-zimowym, a także sprzyja wzmacnianiu układu odpornościowego.
Goździki wspierają redukowanie bólu gardła, kaszlu, bólów zatok i zatkanego nosa eliminując odczucia bólowe i przywracając drożność dróg oddechowych.
Boli Cię głowa? Zanim za każdym razem sięgniesz po medykamenty, wypróbuj tradycyjne, domowe metody, które od setek lat wspomagają zwalczanie bólu.
Rodo
10 marca 2023 o 19:27Pomysł super, lista skromna.