Grudzień zdecydowanie kręci się w okół świąt, także u nas nie może być inaczej. Pierwsza propozycja w świątecznym klimacie to ryżowe ciasteczka a’la pierniczki.
Potrzebujemy
- 400g mąki ryżowej
- 100g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 100ml ciepłej wody
- 2 jajka
- przyprawę do piernika
- ksylitol 3-5 łyżek (zależnie od tego czy zdobimy ciasteczka czy nie)
- 1/2 łyżeczki sody
- kilka kropel aromatu waniliowego np. takiego na bazie stevii
Przepis
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki oprócz jajek, te dodajemy na końcu, żeby nie zrobiła się nam jajecznica. Najpierw wyrabiamy łyżką, potem ręką, odstawiamy ciasto na jakiś czas. Wałkujemy na papierze do pieczenia przez papier do pieczenia, wykrawamy kształty i pieczemy po 15 min w 180 stopniach, na blaszce wyłożonej papierem. Ciasteczka po upieczeniu wkłdamy do słoika, jeśli wyjdą za twarde pomoże kawałek jabłka. Można je dowolnie dekorować lukrem lub czekoladą.
Smacznego!