Piernikowe Ciasteczka Ryżowe

Grudzień zdecydowanie kręci się w okół świąt, także u nas nie może być inaczej. Pierwsza propozycja w świątecznym klimacie to ryżowe ciasteczka a’la pierniczki.

Potrzebujemy

  • 400g mąki ryżowej
  • 100g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 100ml ciepłej wody
  • 2 jajka
  • przyprawę do piernika
  • ksylitol 3-5 łyżek (zależnie od tego czy zdobimy ciasteczka czy nie)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • kilka kropel aromatu waniliowego np. takiego na bazie stevii

Przepis

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki oprócz jajek, te dodajemy na końcu, żeby nie zrobiła się nam jajecznica. Najpierw wyrabiamy łyżką, potem ręką, odstawiamy ciasto na jakiś czas. Wałkujemy na papierze do pieczenia przez papier do pieczenia, wykrawamy kształty i pieczemy po 15 min w 180 stopniach, na blaszce wyłożonej papierem. Ciasteczka po upieczeniu wkłdamy do słoika, jeśli wyjdą za twarde pomoże kawałek jabłka. Można je dowolnie dekorować lukrem lub czekoladą.

Smacznego!

 

Marta Dojlida - parę słów o autorze:

Hej! Mam na imię Marta i postaram się zadbać, żeby Wam w kuchni nie było nudno. Zapraszam Was na mój instagram oh_marta gdzie jest więcej codzienych wpisów z apetycznym fit jedzonkiem;) Zobacz pozostałe posty tego autora

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *