Polski obiad legalny na diecie eliminacyjnej - Testosterone Wiedza

Kategorie

Najczęściej czytane

Polski obiad legalny na diecie eliminacyjnej

Diety eliminacyjne to ogólnie rozumiane diety wykluczające pożywienie zawierające substancje antyżywieniowe i alergeny.

Przepis na ten polski obiad jest bezglutenowy, bezmleczny, oczywiście nie zawiera też cukru 😉 Można go zdecydowanie zaliczyć do przepisów dozwolonych w diecie samuraja czy też do umiarkowanego paleo (jeśli uznamy, że ziemniaki są paleo).

Nie podaję gramatur tam, gdzie nie muszę tego robić – dostosujcie ilości do swojego makro.

Składniki:

Kluski śląskie:

  • ugotowane ziemniaki,
  • mąka ziemniaczana,
  • sól.

Sos kurkowy:

  • 300 g polędwiczki wieprzowej,
  • 200 g kurek,
  • 150 ml mleka kokosowego,
  • pół cebuli,
  • dwie łyżki masła klarowanego,
  • szczypta kurkumy,
  • siekany koper,
  • pieprz,
  • sól.

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować. Zgnieść dokładnie lub zmielić w maszynce (można też użyć blendera – u mnie się sprawdził).  Włożyć do miski i równo rozprowadzić na jej dnie. Wystudzić. Zimne ziemniaki podzielić na cztery części. Jedną część wyjąć na pozostałe. W jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną na równi z poziomem ziemniaków. Dodać sól. Zagnieść. Formować kulki preferowanej wielkości i zrobić w nich dziurkę. Ciekawostka – dziurka w kluskach śląskich służy temu, żeby sos utrzymał się na ich powierzchni. Wrzucać do gotującej się wody. Gotować ok. 3 minuty po wypłynięciu klusek na powierzchnię.

Cebulę pokroić w średnią kostkę. Zeszklić na jednej łyżce masła.
Kurki szybko umyć na sicie i niezwłocznie osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić, jeśli są duże. Dodać do zeszklonej cebuli i smażyć na wolnym ogniu przez około 3 minuty.
Wlać mleko kokosowe i ewentualnie odrobinę wody. Dodać szczyptę kurkumy oraz koper. Dusić 5 minut. Zdjąć z ognia.

IMG_20160811_174823

Polędwicę umyć, osuszyć i pokroić w 1,5 cm plastry. Posypać solą i pieprzem. Kłaść na dobrze rozgrzaną patelnię z łyżką masła klarowanego. Smażyć około 2-3 minuty z każdej strony.

IMG_20160811_174820

Usmażone polędwiczki przełożyć do sosu i dusić przez około 7 do 10 minut. Podawać z kluskami śląskimi.

2016-08-11_23.50.01

Gotowe! Smacznego!

Zawodnik zawodach sylwetkowych bikini fitness w kategorii +172 cm. Czynnie i regularnie trenuję siebie i podopiecznych! :)

    Dodaj swój komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*